Jump to content
Sign in to follow this  
daghb

Skurr og sprengning av høyttalere

Recommended Posts

Er det noen der ute som kjenner teorien bak det å sprenge høyttalere? Vet at det har med decibel å gjøre - og plutselige lydforstyrrelser - men hvordan og hvorfor kan dette skade høyttalere? Er det bare volumknappen sin skyld, eller kan slik skurr komme fra f.eks. støv, dårlige kabler o.l.?

 

Hilsen ignorant høyttalersprenger :oops:

Share this post


Link to post

skurr kan komme fra dårlige koblinger / ledninger osv ja.

 

det med at høytalere sprenger er bare at du kjører mere lyd en hva en eller anna komponent klarer.

Share this post


Link to post

Det er to ting en høyttaler kan bli sprengt av. Det er mekanisk og termisk overbelastning. Den mekaniske overbelastningen er mest vanlig, spesielt på "billige" høyttalere. Men driver du forsterkern slik at den klipper, er det lett å sprenge den termisk også. Å unngå og sprenge en høyttaler burde ikke være så vanskelig, det låter grusomt før den i det heletatt er i nærheten av å sprenges, så lenge du ikke vrir volumet så langt det går, og så slår på da. Bruk sunn fornuft.

 

Har aldri hørt om at kabler har fått sprengt en høyttaler, støv burde heller ikke være noe problem, så lenge det ikke kommer inn i potensiometeret (volumkontrollen). Så vi kan jo si at det stort sett er når "noen" skrur på volumkontrollen at en høyttaler sprenges. Det finnes selvsagt haugevis av andre måter, men det er sjeldent at det skjer.

Share this post


Link to post

en lett og grei måte å "blåse" høytalere er å ha en altfor liten forsterker.

 

Bassen "suger" power og en underdimensjonert forsterker gjør jo lett den jobben. :D

 

Men helt klart en Kraftig forsterker blåser også høytalere, men du vrenger ikke så fort da. 8)

 

Gå inn på hifi klubben sine sider, der er det forklart på en meget bra måte.

 

Prøv lykken der. :yes:

 

MvH

 

WB

Share this post


Link to post

Den vanligste måten å sprenge en høyytaler (eller rettere sagt et element) er å spille høyt med for svak forsterker.

 

Forsterkeren sender ut strømpulser som sier til elementet når det skal gå ut, og når det skal gå inn igjen. Denne vandringen i elementet er det som gjør at vi kan høre det som lyd. En forsterker med mye strøm (ampere) har maks kontroll på elementet til enhver tid, og lar det ikke "leve sitt eget liv". Derfor er det svært uvanlig å sprenge ett element med en for kraftig forsterker (jo mer strøm jo bedre)

 

Det som skjer med en liten forsterker er at elementet ikke følger forsterkeren. Dette resulterer i at kontrollen på elemenetet reduseres drastisk, og dødsstøtet til elementet kommer enten av at svingspolen slår i bunn og bøyes, eller at limet som holder spoletråden smelter og tråden løsner. I begge disse tilfellene vil man ofte høre skrapelyd, da svingspolebunnen kommer borti sidene i svingspolegapet. Elementet er da bare å kassere. Når limet på spoletråden smelter, skjer dette fordi mye av energien som skulle gå til å kontrollere elementet istedet omdannes til varme, med resultat deretter. Tråden skraper borti veggen, og det blir en fryktelig stygg metallisk lyd.

 

Om et element er sprengt eller ikke, kan du sjekke ved å forsiktig presse elemetet ned, du må holde jevnt slik at det presser rett ned. Hører du en metallisk skrapely er elementet gåent, eller "spregnt"

 

Håper dette gjorde det litt klarere :)

Share this post


Link to post

Kommer an på hva du mener med "slik skurr". Skurr kan være støy fra strømnettet, kabler og komponenter i og fra PC'en og andre elektriske ting i nærheten.

 

Men hvis det bare er hørbar skurring fra de aktuelle høytalerelementene når det kommer lyd ut av dem så har du definitivt sprengt de.

 

Det å si at en høytaler har blitt sprengt så betyr det at man har gått over maksimumtåleransen for det akuelle elementet. Man "sprenger" altså grensen for hva høytaleren tåler.

 

Så når man sprenger et element så skader man det fysisk (f.eks. spolen inne i selve basselementet etc.). Dette skjer normalt kun ved overbelastning.

 

Det finnes også flere "grader" av skader som kan oppstå ved overbelastning. Hvis man overbelaster f.eks. et basselement så behøver ikke det bety at det slutter å fungere. Men man kan riste løs spolen inne i elementet (inne i membranen, inne i "conen". rett meg den som vet bedre). Dette kan skape høye "riste"-lyder fra elementet som kan være hørbare ved lavt volum eller uansett volum. Det kommer an på hvor kraftig og langvarig overbelastningen har vært.

 

Selvfølgelig finnes det mange andre typer skader som kan oppstå i forskjellige deler av et element og i forskjellige typer elementer. Det er f.eks. en vesentlig forskjell på et diskant- og et basselement.

 

Man kan også ødelegge diverse elektriske komponenter tilkoblet elementet. F.eks. delefilter og andre ting. Disse har selvfølgelig også en grense for hvor mye effekt de tåler.

 

 

Håper dette hjelper :)

Share this post


Link to post

Her var det mange kloke hoder som satt ved PC'en en torsdags kveld.

 

Tusen takk for at dere ofret tid på spørsmålet mitt. Jeg syntes ikke selv at jeg spilte spesielt høyt - har spilt atskillig høyere før. I den siste tiden har jeg merket endel ulyd i høyttalerne mine - så det kan muligens være noe som er kommet til etterhvert og som gjør dem mere ømfintlige nå. De er tross alt noen år gamle...

Share this post


Link to post
Hvis man overbelaster f.eks. et basselement så behøver ikke det bety at det slutter å fungere. Men man kan riste løs spolen inne i elementet (inne i membranen, inne i "conen". rett meg den som vet bedre). Dette kan skape høye "riste"-lyder fra elementet som kan være hørbare ved lavt volum eller uansett volum. Det kommer an på hvor kraftig og langvarig overbelastningen har vært.

 

Selvfølgelig finnes det mange andre typer skader som kan oppstå i forskjellige deler av et element og i forskjellige typer elementer. Det er f.eks. en vesentlig forskjell på et diskant- og et basselement.

 

Man kan også ødelegge diverse elektriske komponenter tilkoblet elementet. F.eks. delefilter og andre ting. Disse har selvfølgelig også en grense for hvor mye effekt de tåler.

 

"conen" og membranet, er det samme....

Kunne forklart hva som skjer litt nøyere, men det er seint og all litteratur jeg leser er på engelsk og det er ikke så lett å oversette det til norsk. Når jeg tenker på ting som har med hifi å gjøre tenker jeg automatisk på engelsk, skummelt.

 

Alle dynamiske elementer er i prinsipp like i oppbygningen. Så at det er forskjeller på diskant og basselementer, er egentlig ikke sant.

 

Ved termisk overbelastning slutter elementet ofte å fungere. Er det derimot mekanisk, vil det som regel virke, men lage høy forvrengning.

Skrape og skurrelyder kan også komme av andre årsaker enn at elementet er sprengt, feks støv i talespolen.

Share this post


Link to post
ved for høy belastning på elementene kan "pappen" i høytaleren sprekke, og det blir skurring når den beveges

Hva i gransakuen er det for idiotisk oppbygning på de elementene da? Jeg har hørt om at plast og metallmembraner har sprukket, men papp??

Tja, hvis det er mgr bassene til ljudia så kanskje.... :D

Share this post


Link to post
Her var det mange kloke hoder som satt ved PC'en en torsdags kveld.

 

Hadde vi vært kloke, så hadde vi vel ikke sittet forran pcen ved midnatt i uka :wink:

Share this post


Link to post

Det er også mulig å sprenge elementer som ikke har noe hørbar forvrengning. Noen billig-elementer har for liten magnet. Ved store membran-utslag kan spolen havne utenfor magnetfeltet uten at du nødvendigvis hører forvrengningen. Strømmen som går gjennom spolen går da bort i varme. Det blir ikke noe bevegelse derfor går 100% av effekten til varme. Når spolen kommer tilbake til magnetfeltet så vil energien bli brukt til en kombinasjon av varme og bevegelse.

 

Hvis dette skjer ofte så ryker elementet. Det er ikke sikkert at du har hørt forvrengning i det hele tatt.

 

PS! Dette gjelder bare dårlig konstruerte, billige elementer.

Eks. Thump som ble solgt på Svinesund for ca 10 år siden. 12" kostet 129,- og 10" med nøyaktig samme magnet og spole kostet 99,-. Hvis noen kommer over disse elementene så løp og kjøp. Tror ikke det har blitt produsert noe like dårlig noensinne. De er både billige å sprenge, men du skal ha en litt rå forsterker fordi effektiviteten er så dårlig at de er tungdrevne. Spolene rister løs pga varme og bevegelse, men de forvrenger ikke før de "dør".

Share this post


Link to post

Selvsagt forvrenger de!! Hvordan kan det unngå å komme forvrengning når den prøver å lage en tone men havner utenfor magnetfeltet? Da vil den jo slutte midt i tonen!! Hører du ikke det må du jo være døv. Hvis det virkelig var slik at disse elementene ikke lagde forvrengning hadde de jo vært verdens beste. Et element UTEN forvrengning. :roll: De fleste basselementer lager faktisk opptil 20% forvrengning, selv om de er inne i magnetfeltet.

Share this post


Link to post
Dette resulterer i at kontrollen på elemenetet reduseres drastisk, og dødsstøtet til elementet kommer enten av at svingspolen slår i bunn og bøyes, eller at limet som holder spoletråden smelter og tråden løsner. I begge disse tilfellene vil man ofte høre skrapelyd, da svingspolebunnen kommer borti sidene i svingspolegapet. Elementet er da bare å kassere. Når limet på spoletråden smelter, skjer dette fordi mye av energien som skulle gå til å kontrollere elementet istedet omdannes til varme, med resultat deretter. Tråden skraper borti veggen, og det blir en fryktelig stygg metallisk lyd.

Share this post


Link to post
Dette resulterer i at kontrollen på elemenetet reduseres drastisk, og dødsstøtet til elementet kommer enten av at svingspolen slår i bunn og bøyes, eller at limet som holder spoletråden smelter og tråden løsner. I begge disse tilfellene vil man ofte høre skrapelyd, da svingspolebunnen kommer borti sidene i svingspolegapet. Elementet er da bare å kassere. Når limet på spoletråden smelter, skjer dette fordi mye av energien som skulle gå til å kontrollere elementet istedet omdannes til varme, med resultat deretter. Tråden skraper borti veggen, og det blir en fryktelig stygg metallisk lyd.

 

Jeg opplevde skrapelyd etter jeg hadde spilt litt for høyt med en litt for svak forsterker. Trodde høyttaleren var fulstendig ødelagt. Jeg gikk til innkjøp av en bedre og kraftigere forsterker og koblet på høyttalerne, det var fortsatt skrapelyd.

 

Men så tenkte jeg: hva om jeg lar høyttaleren stå å surre for seg selv på middels volum et par timer- da kan jeg vel klare å slite ned spoletråden slik at den fungerer som normalt igjen. Det skjedde store forbedringer, og nå etter 100- vis av timer senere er høyttaleren nesten like god som ny. Kan bare høre en bitteliten lyd når jeg spiller på veldig lavt volum med veldig lave frekvenser, 20Hz og nedover. Og jeg spiller aldri på lavt volum så det driter jeg i!

Share this post


Link to post

cdrom: det høres ut som høyttaleren ikke var sprengt, men at du hadde fått rusk/støv i spolen. Er en høyttaler sprengt så er den sprengt, den blir ikke bedre.

Share this post


Link to post
cdrom: det høres ut som høyttaleren ikke var sprengt, men at du hadde fått rusk/støv i spolen. Er en høyttaler sprengt så er den sprengt, den blir ikke bedre.

 

Jeg syns det også var noe merkelig, men det er vel lov å tro på mirakler??? :smile:

Share this post


Link to post

"Kan bare høre en bitteliten lyd når jeg spiller på veldig lavt volum med veldig lave frekvenser, 20Hz og nedover. Og jeg spiller aldri på lavt volum så det driter jeg i!"

 

:roll:

Vi hører ikke lavere enn 20hz uansett. [/b]

Share this post


Link to post
"Kan bare høre en bitteliten lyd når jeg spiller på veldig lavt volum med veldig lave frekvenser, 20Hz og nedover. Og jeg spiller aldri på lavt volum så det driter jeg i!"

 

:roll:

Vi hører ikke lavere enn 20hz uansett. [/b]

ja, men spiller du en 20hz tone får du forvrengning ved 40, 80, 160, 320 osv

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...