Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Spørsmål ang. strømstyrke (mA) led-dioder


Anbefalte innlegg

Har et prosjekt der jeg skal montere 4 stk. led dioder inni en IKEA-ramme (integrert belysning), og der skal jeg bruke 4 stk. 3,2v hvite LEDs som hver trekker 20mA.

 

Da kan jeg jo seriekoble de og bruke et 12v likestrømsadapter til å gi disse strøm, men det adapteret jeg har gir 1500mA. Såvidt jeg har skjønt så vil ikke dette være noe problem da LEDene bare vil trekke den strømmen de vil ha, dvs kun en brøkdel av hva denne transformatoren gir.

 

Eller har jeg forstått feil, og LEDene vil brenne opp med en gang?

 

Jeg har gått elektro vgs i ett år, men det var alltid mye ueninget om komponenter kun TREKKER det de skal ha, eller om de FÅR strømmen som kilden gir uansett.

 

Hva er riktig?

 

(Vet ikke om jeg har postet denne riktig, men det finnes liksom ingen elektro-del i forumet)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er ikke riktig når det gjelder dioder. "Problemet" med dioder er at de stabiliserer spenning, dvs. at en lysdiode som har "merkespenning" på 3,2V vil prøve å stabilisere spenningen ved å øke strømmen helt til strømforskyningen den har ikke kan levere nok, og spenningen dermed reduseres. Dersom du kobler diodene til en spenningsforskyning som gir lavere spenning enn "merkespenningen" til diodene er ikke dette noe problem, men de vil da lyse vesentlig svakere, og det skal ikke mange millivolt til før de ikke lyser i det hele tatt.

 

Det du burde gjøre er å koble alle diodene paralellt med hver sin formotstand som er beregnet etter hvor mye strøm dioden skal ha.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...