Gå til innhold

Kirkens nødhjelp på villspor.....


Anbefalte innlegg

...heller starte skogplantingsprosjekt istedet ?

Tror du bør lese på nytt det du har skrevet. Når du bruker ord som "heller" og "istedet" i samme settning så betyr jo det at de skal slutte med det de driver med og start med noe nytt, erstatte noen prosjekter med andre. "I tillegg til" derimot blir noe helt annet. Så ingen har vært usaklige her, at noen har misforsått noe er ganske tydelig.

 

Skogplantings prosjekter er nyttig, men dette er langtidsprosjekter. Inntil skog og evt. andre "buskevekster" gror bra på egenhånd, så må de menneskene som bor i området ha andre ressurser å utnytte for å overleve eller få det litt bedre.

Og konsentrerer vi oss kun om geier, så tviler jeg på at hjelpeorganisasjoner gir geiter til områder hvor geita vil gjøre mer skade enn nytte.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Den var noe kronglete den der, men den skulle nok gå an å forstå. Poenget er at man bør prøve å bekjempe ørkenspredning. Ikke bare Kirkens nødhjelp men også andre hjelpeorganisasjoner fokuserer lite på et problem som dette. Hvor mange hjelpeorganisasjoner som opererer i verden idag aner jeg ikke men det hadde vert greit om at de hadde fokusert på en viktig sak samtidig. Det er derfor (nok en gang) geita og dyr som har tendens til å forsyne seg vel grovt av en allerede belastet natur som bør få begrenset mulighet en tid slik at naturen igjen kan få overtaket.. Afrika som jeg her prøver å fokusere på er et mirakel av et land. Det som menneskene her står overfor er erusjon av matjord. En trussel som gjør at mindre og mindre areal kan dyrkes. Jorderusjon er når matjord forsvinner med vind, vann og sol iform av uttørking av matjordlaget. Ved å beskytte matjorda ved å få røtter til å holde på jorddekket,og busker og trær vil gjøre at vindens herjinger vil bli redusert, og samtidig vil trærne gi skygge og gjøre jordoverflaten kjøligere. Geita skal vi selvsagt se på men, elefanter er dyr som uten problemer dytter store kjempetrær overende på jakt etter mat. Og slik oppførsel med å skubbe store trær overende gjøres fordi annen mat er ikke å oppdrive. Det har elefanter gjort i tusenvis av år men det var ikke farlig den gang Sahara var en grønn oase. (den gang vi hadde vår siste istid for 10 000 år siden) Det det vi alle vet er at en sånn oase er ikke Sahara lenger. En variant med å få plantedekket tilbake på er med store elektriske gjerder som stenger planteetere borte fra et område en stund. Dette er jo metoder man helst kan bruke nært hvor det bor folk. Ute i bushen er det nok litt verre å ta en sånn metode i bruk.

 

Å prøve å snu en prosses som denne med å få Sahara grønn er etter min mening likeså viktig og kanskje viktigere enn hva de bestemmer seg for på Klimatoppmøtene som vil bli avholdt i fremtiden. Men så lenge ingen kan gjøre penger på denne beplantningen (i nær fremtid) vil det vel ikke bli startet noe sånt prosjekt. Saken er at det må gjøres nå før hele den sørlige delen av afrika er totalt ødelagt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...