Gå til innhold

Valg av hodetelefoner til bærbart bruk - en erfaringstråd


ostenxx

Anbefalte innlegg

Hei.

 

Tenkte kanskje det var på tide med en tråd hvor forumbrukere kommer med sine erfaringer med gode og ikke fullt så gode hodetelefoner til bærbart bruk. Med bærbart bruk mener jeg hodetelefoner som størrelsesmessig tillater lytting når man er på farten (type Koss Porta Pro, AKG K420 etc.) og som er lettdrevne. Jeg håper erfaringer på slike hodetelefoner kan gi en pekepinn på hva som gir mest for pengene.

 

Under følger kort oppsummert mine erfaringer med ulike hodetelefoner beregnet til overnevnte formål

 

Koss Porta Pro

 

Disse hodetelefonene kjøpte jeg for første gang rundt årtusenskiftet til, etter dagens standard, blodpris! De kostet tett opp under 1000 - lappen og hadde en abnormal høy lydkvalitet sett i forhold til det meste annet jeg hadde vært borti. Ingen andre jeg kjente hadde samme hodetelefon, og selv de mest ihuga hifi-karene på skolen skulle prøve de. Sett i dagens lys er derimot ikke dette settet noe spesielt, alle har dem og de koster tilnærmet ingenting.

 

Byggekvalitet:

 

I grunn helt grei byggekvalitet i hardplast og metall i bøylen. Jeg har av og til hatt problemer med at putene "morkner" eller at de knekker pinnene som den er festet i. Bøylen lugger! Ledningen er av y- typen, relativt skjør, men med liten og kort plugg. Pluggen er gullforgylt.

 

Det følger med overgang til større plugg samt en bæreveske.

 

 

Lyden:

 

Særdeles bra til prisen (200-300 kr), men ikke fantastisk. Bassen utpreger seg som kraftig og god, men kan farge mellomtonen noe. Mellomtonen og diskanten er dog noe slapp og kan gi problemer med enkelte typer musikk. Bassen kan i visse tilfeller bli i det meste laget for enkelte. De er relativt lettdrevne og selv på ipoden kan man pådra seg hørselsskader.

 

 

Konklusjon:

 

Grunnet at de er åpne og har stor grad av lydlekasje samt at de konstant lugger, har jeg valgt andre alternativer. Dog har jeg et lass av Koss Porta Pro til trening o.l. da de er billige og lett lar seg bytte ut.

 

Bose On - Ear:

 

Dette er hodetelefonene for de bassglade. Etter min mening et sterkt overpriset produkt.

 

Byggekvalitet:

 

Solid plast både i klokker og bøyle. Intern metallstang i bøylen. Noe pinglete feste mellom klokker og bøyle, men de holder så lenge man ikke oppbevarer settet nederst i skolesekken... Putene på disse er et stort pluss - de er myke, behagelige og ligger oppå øret. De isolerer støy utenfra på en fantastisk god måte, og man trenger ikke å skru opp volumet nevneverdig i støyende omgivelser.

 

Ledningen er avtakbar og gullforgylt. Det følger med to kabellengder samt en oppbevaringsboks. Det følger ikke med overgang til stor plugg.

 

Lyden:

 

Bass, bass, bass og atter mer bass. Ved flat equalizerkurve spiller de fortsatt svært mye og kraftig bass, noe som skjemmer det meste av vanlig musikk. Bassen har i mange tilfeller subwooferpreg og er ikke særlig akustisk. Den passer bra til electronica og trance, men til vanlig pop/rock farger den mellomtonen alt for mye til at lydbildet oppleves som rett. Mellomtonen og diskanten er i tillegg tilbakelent, i utgangspunktet noe fraværende og byr på lite detaljer. Man hører for eksempel sjeldent slagverk (cymbaler) korrekt, og hele lydbildet føles sammentrykt.

 

Konklusjon:

 

Ikke kjøp disse hodetelefonene. De prises vanvittig høyt - hele 1700 kr er veiledende pris. For all del, de leverer vesentlig bedre lyd enn det meste av medfølgende ørepropper til mp3 - spillere, men pris sett opp mot kvalitet kan ikke forsvares.

 

AKG K420 og K450:

 

Dette er to hodetelefoner i samme serie fra AKG. Stikkordene her er at de er svært lettdrevne og egner seg godt til bærbare formål. Forskjellen mellom de to er at K420 er åpent og K450 er lukket. I tillegg er frekvensresponsen noe bedre på K450.

 

Byggekvalitet:

 

Svært god byggekvalitet. Mye plast og gummiinnslag, men allikevel av en god type som ikke knekker uten videre. Metall i bøylen. K450 har en avlastende pute under bøylen. Generelt sett synes jeg klokkene på K420 presser alt for hardt mot ørene, noe K450 ikke gjør. Ørene blir røde og glodvarme etter en times bruk av K420. K450 har ledninger omtrent som på Bose, dog med litt lengre plugg. K420 har ledning som Koss Porta Pro - av y-typen. Pluggen er som på K450.

 

K450 har sirkulære og ganske myke puter som ligger oppå ørene, men de avlaster ikke like godt trykk som Bose gjør. De isolerer ikke støy fra omgivelsene like godt som Bose.

 

K450 har bæreeske ganske lik Bose. K420 har tøypose ganske lik Koss Porta Pro.

 

Begge har gullforgylte kabler. Det følger ikke med overgang til stor plugg.

 

Lyden:

 

Etter min mening har lyden på K420 mye til felles med Koss Porta Pro. Forskjellen er at det er mer åpent og korrekt med mer detaljert mellomtone og diskant. Bassen er stram og fin, men kanskje ikke like tilstedeværende som i Koss Porta Pro.

 

K450 har et vesentlig bedre lydbilde enn Koss Porta Pro med mye mer detaljert diskant og mellomtone, samt en stram og kraftig bass som er mer akustisk korrekt. Sett opp mot K420 er forskjellen kraftigere bass og mer detaljer, uten at det nødvendigvis er så merkbart.

 

K450 har dog en svakhet på denne fronten som plager meg, og det er at lyden er innesluttet. Man føler ofte at lyden springer ut fra en boks.

 

Konklusjon:

 

I utgangspunktet to gode hodetelefoner med mer detaljert og fyldig lydbilde enn Koss Porta Pro. Komforten ved bruk står derimot noe tilbake for Portaen, særlig for K420 sin del. Derfor vil jeg fraråde å kjøpe K420. Ta heller en titt på K450, men sørg for å prøve de først.

 

Sennheiser HD238:

 

En hodetelefon som har fantastisk lydkvalitet og komfort. De åpenbare svakhetene bidrar dog til at dette settet ble sendt tilbake på angrerett.

 

Byggekvalitet:

 

Ganske lik Bose On - Ear. Klokker av hardplast (muligens metallinnslag?) og heldekkende puter av typen som ligger oppå øret og isolerer godt. Bøylen er av hardplast og virker solid med trykkavlastende pute på undersiden. Dette settet står ikke noe tilbake for Bosens komfort.

 

Svakhetene er dog ganske mange. Hodetelefonene kan ikke slås sammen godt nok til å ta opp lite plass. Klokkene kan kun vris 90 grader slik at hodetelefonen får flat profil.

 

Ledningen er dessuten av y- typen og er sølvbelagt. Kommer man borti pluggen ved et uhell, får man fort støy i lydbildet da kontakten med kilden blir forstyrret. Jeg forstår rett og slett ikke hvorfor Sennheiser ikke gullforgyller pluggene...

 

Og man kommer uheldigvis alt for ofte bort i pluggen under bruk ettersom den er ekstremt lang og diger. Den egner seg ikke for bærbart bruk, spør du meg.

 

Med hodetelefonene får man en tøypose som på AKG K420.

 

Lyden:

 

Lyden er et eneste stort pluss. Spør du meg er dette det beste og mest korrekte lydbildet jeg har hørt fra bærbare hodetelefoner noen gang.

 

Lydbildet er særdeles åpent og detaljert med en klar og fin frekvensrespons hvor ingen elementer flyter over i hverandre. Bass, mellomtone og diskant er tydelig atskilt uten å virke for skarp. Man hører alle detaljer i lydbildet og instrumenter kan i større grad plasseres fra hverandre. Bassen er stram og fin, men ikke overdøvende, og er av den akustiske typen hvor du faktisk hører at det dreier seg om et strenginstrument.

 

Til tross for den gode lyden er disse hodetelefonene så tungdrevene at mange spillere sliter med å levere nok "juice". Dette gjelder særlig min ipod classic.

 

Konklusjon:

 

Fantastisk lyd. En del upraktiske løsninger gjør dog at disse hodetelefonene er for spesielt intresserte. Etter min mening er pluggen mer til en pest og plage enn en settets andre svakheter.

 

AKG K518 LE (samme som DJ):

 

Dette er den seneste investeringen jeg har gjort på lydfronten og kan regnes som et impulskjøp. Jeg fant disse til 499 kr på spaceworld og følte at de bare "måtte prøves". Og jeg angrer ikke på det!

 

Byggekvalitet:

 

Svært lik, eller rettere sagt nærmest identisk med AKG K450. Forskjellen er i grunn at K518 er et fysisk større sett. Klokkene er større med større elementer, putene er tykkere og bøylen mer grov. I utgangspunktet er hodetelefonene svært solide og sannsynlig noe som overlever en krig eller to. Hardplast utgjør hoveddelen av klokkene, men med metall i bøylen og mulig metall/fiber i forlengerdelen av bøylen.

 

Komforten er god, men man kan bli noe varm og sliten på ørene etter lengre tids bruk. De isolerer godt mot støy fra omgivelsene, men ikke like godt som Bose.

 

Ledningen er som på AKG K420 - y- type med gullforgylt plugg av grei lengde. Det følger med overgang til større plugg samt en lærveske av typen som følger med Koss Porta Pro.

 

Klokkene kan roteres og brettes inn mot bøylen som på Bose. Dette gjør de mer egnet til transport i sekk o.l.

 

Lyden:

 

Lyden har mye til felles med Sennheiser, men oppleves noe fyldigere på bassfronten og mindre analytisk. Mellomtone og diskant er svært detaljert og godt atskilt, men er kanskje ikke like åpent som på Sennheiser. Alt i alt er disse klokkene en god allrounder som egner seg til all type musikk fra pop til klassisk, heavy metal til jazz. Lyden har mye til felles med de to andre AKG - klokkene, men K518 er perfeksjonert.

 

Konklusjon:

 

Sett i sin helhet er dette den hodetelefonen som jeg er mest fornøyd med til bærbart bruk. Det er den største i fysisk størrelse, men den er fullt brukbar ute i offentligheten. Settet er ikke upraktisk stort.

 

Lyden er som nevnt svært bra, men står i mine ører marginalt tilbake for Sennheiseren. Dette blir dog en smakssak for den enkelte og med tanke på alle ulempene med Sennheiser, er og blir AKG K518 det foretrukne valget.

 

 

 

Hodetelefoner jeg har prøvd som kan klassifiseres som ubrukelige/søppel er Skullcandy og Sony MDR-XB300.

 

Hodetelefoner jeg kunne tenkt meg å prøvd er Sennheiser HD218, Wesc? og Grado SR 60/80.

 

Mvh. kaffegruff

Endret av kaffegruff
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 4 uker senere...
Finfin post det er ja Kaffegruff. Er noen pungter jeg syns du burde legge ved som f.eks portablitet fordi som du skriver legger du mest vekt på de hodetelefonene som man kan ta med seg. Ellers fine komentarer her :)

 

Alle disse hodetelefonene faller jo mer eller mindre innenfor den portable hodetelefon- kategorien. Men takk for tipset uansett - skal se om jeg får utdypet dette etter hvert.

 

Om andre har erfaringer med diverse hodetelefoner til portabelt bruk så oppfordrer jeg dere til å poste erfaringer i denne tråden.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...