Gå til innhold

Hvilken Linux-distro skal jeg ha?


Anbefalte innlegg

Hei alle Linux-brukere! Har lenge hatt lyst til konvertere fra Windows til Linux. Liker Linux bedre, men det er kun når det FUNGERER, men problemet har hele tiden vært at maskinvaren min ikke har støttet noen distro. For eksempel er jeg svært interessert i de kule effektene i Compiz Fusion (?), men det har jeg ikke fått til å virke med mitt grafikkort,som for øvrig er Ati 3659, 512 MB.

 

Dette har jeg prøvd i Ubuntu, men hele systemet blir trengt når jeg aktiverer denne funksjonen, og derfor har jeg ikke kunnet bruke dette. Har lest at mange har de samme problemene. også problemer med Ati generelt i Linux. Finnes det noe løsning for dette?

 

Er ganske datakyndig, har mye kunnskap om det meste, men har aldri helt funnet tonen med noen Linux-distro, og har ikke funnet den ultimate distroen hvor alt bare virker, out of the box.

 

Mitt spørsmål er derfor: Har noen tips om en BRA distro som støtter mitt grafikkort, og som fortsatt kan brukes som hoved-OS?

 

Er sugen på å bytte til Linux, men er avhengig av en distro som fungerer. Kjører Windows7 for øyeblikket, og liker det svært godt. Har av en eller annen merkelig grunn lyst til å gå for Linux likevel.

 

Håper noen der ute kan hjelpe!

 

Med vennlig hilsen

 

"Har lyst til å bli Linux-bruker"

Endret av oyvha6
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Dette har nok lite med distro å gjøre, dessverre, Frie drivere fra Linux ligger i kjernen, de properitære fra produsenten. Ubuntu og Mint er nok de distroene som lettest tilrettelegger for properitære drivere, hvis det skulle løse problemet.

 

Takk for svar!

 

Har prøvd Ubuntu og Mint før, men har aldri greid å få til 3D-akselerasjon. Vet at dette er et problem for mange, men finnes det noen som har greid å få til dette med Ati?

Endret av oyvha6
Lenke til kommentar
Har prøvd Ubuntu og Mint før, men har aldri greid å få til 3D-akselerasjon. Vet at dette er et problem for mange, men finnes det noen som har greid å få til dette med Ati?

 

Ja, jeg har fått til 3D-akselerasjon og compiz fusion på ATI-grafikkort under Ubuntu 9.04 (har ikke kommet til 9.10 på den maskinen ennå). Grafikkort er Radeon HD 4670.

 

I Ubuntu 8.04-tider så var fglrx-driveren fra ATI/AMD skikkelig dårlig, men det har kommet seg betraktelig. Frie drivere er også på vei.

Lenke til kommentar

Linux er fantastiskt, bare man får lyd og grafikk drivere til å fungere.

Fungerer ikke dette så gir de fleste opp.

 

Jeg valgte debian som distribusjon fordi det er generellt litt raskere og mer konfigurerbart enn de andre distribusjonene. Du har mer kontroll på tingene. ( dette er min mening og mange andre kan ha en helt annen oppfatning )

 

Etter installasjon fulgte jeg denne enkle oppskriften og fikk endelig skikkelig fart på det grafiske med full hardware støtte for mitt ati radeon hd 4850 kort:

 

http://wiki.cchtml.com/index.php/Debian_Installation_Guide

Etterpå redigerte jeg xorg.conf filen og la inn

Modes "1024x768"

Deretter spratt gdm og gnome opp på skjermen uten problem.

 

Og min DVI > HDMI koblede 37" TV viste korrekt skjermbilde. Etterpå sjekket jeg at DPI var satt til 96 i Gnome desktop, og alt ser strålende ut.

 

Idag kjører jeg det jeg måtte trenge av applikasjoner.

Lenke til kommentar

open SuSE har i det minste kurant informasjon:

http://en.opensuse.org/ATI

 

for noen funker den "easy way" og en click-installering, for andre (og det er mange nok til bekymring) må noen av de harde veiene til,er ikke så vanskelig men betyr kommandolinje.

 

har ikke aktivert noen desktop effekter.

 

For creative lyd så har de en eldre,stabil driver for eldre audigy,og den nyere x-fi driveren funker men er begrensede funktioner i linux med den driveren hvis man sammenligner med windows for eksempel,men den funker ju.

 

når det gjelder open SuSE er 11.2 rett runt hjørnet,men den kommer uten kde 3.5 som valgbart skrivebord hvis jeg lest riktigt.For det må eldre versioner som 11.0 til og det er hva jeg bruker selv :)

Lenke til kommentar
Takk for svar folkens! Jeg prøvde å følge guiden som noen ga link til her, på Ubuntu, men det funket dessverre ikke.

 

 

Hvilken guide? Den til openSuse?

 

På Ubuntu så går du:

System ---> Administrasjon ---> Hardware drivere(eller hva det heter på ditt språk)

 

Den til ubuntu ja. Driveren ble installert, men med "ekstra skrivebordseffekter" skrudd på,hakket hele systemet:S

Lenke til kommentar
Som nevnt ovenfor er Ubuntu og Mint blandt de distroene som tilrettelegger best for proprietære drivere ut av esken, men du kunne kanskje tatt en titt på Sabayon som også har ganske god støtte for slike ting. http://distrowatch.com/table.php?distribution=sabayon

 

Mandriva One (2010) tilrettelegger på linje med Mint (så vidt jeg vet). Man får en haug med proprietære drivere + noe proprietær programvare (som Flash) med på installasjonen (drivere som ikke brukes blir avinstallert). Vil man ikke ha proprietær programvare velger man Mandriva Free. Mandriva 2010 er btw en meget bra KDE 4.3-distro. Mandriva One 2010 har endret mitt syn på at Ubuntu er så "brukervennlig".

Lenke til kommentar

Bruker nå Linux Mint 7 Gloria, og bruker den driveren man får forespørsel om man vil bruke rett etter installasjon. Compiz Fusion og skrivebordseffekter fungerer, men hakker. Det tar blant annet 1-2 sekund fra jeg trykker på maksimer, til en vindu faktisk gjør det.

 

Så problemet er altså at det hakker litt, og det er nok til at det er ubrukelig. Trenger hjelp!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...