Gå til innhold

Samenes vandring


znicon

Anbefalte innlegg

Jeg har lest litt om samisk genetikk. Det påståes at samene har slektskap med folkene på den Iberiske halvøy og de hvite berberene i Nord-Afrika, i tillegg til gener fra Øst-Asia. Alle som har sett en same ser at de har mongolske ansiktstrekk, så Asia-teorien stemmer sannsynligvis, men samtidig er ikke samene nærmere slektninger med øst-asiater enn andre europeere. Hvis man ser på berbiske folkedrakter kan de absolutt minne som same-koften.

 

Min teori er at samene var hvite europeere som slo seg ned på den Iberiske halvøy, og senere trakk seg ned i Nord-Afrika. Senere vandret de videre inn i asia og blandet seg med øst-asiatiske folkeslag, før de slo seg ned i Norden.

 

En annen teori er at samene levde isolert fra den øvrige europeiske befolkningen og utviklet disse mongolske ansiktstrekkene. Asiatiske øyne kan for eksempel beskyttet mot solen som skinte på isen. Korte og kompakte kropper beskytter bedre mot kulde. Uansett er det ingen tvil om at samen har levd en nomadetilværelse lenge før de slo seg ned i Norge.

 

Er det noen som har synspunkter på dette? Har samene vandret mellom Europa og Asia og blandet seg med forskjellige befolkninger før de slo seg ned i Norden, eller kommer disse mongolske trekkene av isolasjon fra resten av Europa?

Endret av znicon
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har lest om dette studiet når det hadde nettopp kommet ut men for å være ærlig var min interesse i dette feltet rimelig begrenset.

 

Når det er sagt så må jeg bare kommentere at det er ingenting om samer som minner meg om asiatiske trekk (dette er min høyest subjektive mening). Når det gjelder det med å sammenligne klær fra forskjellige folkeslag for å bestemme om de er i slekt så tror jeg at du er på tynn is.

 

Anyway, etter det jeg leste på wiki nå nettopp så dominerer V haplogruppen og Subhaplogruppen U5b hos samene (89.2 %).

Pga av ovennevnte antar jeg at man finner følgende sitat i samme artikkel:

"The Sami are not more closely related to Siberian and Mongol populations than other European populations, even their Scandinavian neighbours (Niskanen 2002), this in contrast to the historically held view that the Sami are of Siberian-Asiatic origin"

 

post-175153-1253815432_thumb.png

 

Hvis du ser på kartet for migrasjonen av homo sapiens sapiens så har de sannsynligvis tumlet rundt om i europa før de slo seg ned der de gjorde. Men igjen det blir bare spekulasjon fra min side - jeg er absolutt ingen ekspert på genetikk.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...