Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Ved virtualisering med Hyper-V kan man velge å bruke kun hypervisoren ELLER installere Windows Server 2008 også Hyper-V på toppen av det igjen. (Har jeg forsått riktig?)

 

I såfall, hvilke av disse løsningene bør man velge om man skal kjøre to eller kanskje tre virutelle maskiner? (en exchange 2007 og en terminalserver)

 

De to serverne jeg skal virtualisere er i dag hver sine fysiske servere, og jeg har planer om å bruke VMM 2008 sin P2V funksjonalitet for å konvertere disse, men trenger jeg VMM etter at denne konverteringen er gjennomført? (i forhold til om vi trenger å kjøpe lissens på VMM)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Noen spesiell grunn til at dere går for Hyper-V ?

Jeg anbefaler at dere ser på ESXi 4.0 i steden for. I hvert fall om dere har en server fra "en av de store". Man vil blant annet stort sett oppnå en del bedre ytelse ved å bruke ESXi.

Ved bruk at ESXi så installerer man ikke et OS i bunn, kun hypervisoren.

 

edit: Hyper-V ligger "oppå" Windows Server 200x.

Uansett valg av Hypervisor så ville jeg kjøpt en full Windows Server 2008 enterprise lisens og brukt denne på alle serverne. Enterprise-versjonen kan i følge lisensreglene brukes på opptil 4 virtuelle servere, og totalt sett blir det da relativt gunstig. I tillegg så kan man da bruke enterprise edition eller standard edition "valgfritt" på de virtuelle serverne (gir jo litt flere muligheter med tanke på funksjonalitet)

Endret av lohelle
Lenke til kommentar
Jeg er på ingen måte bunnet til Hyper-V, men hvordan er det med lissenskostnader på Vmwares Infrastructure client? (Jeg kan ikke si jeg sett noen pris på nettet..)

 

VMWare koster ikke penger INNTIL du velger vSphere 4.0 management server (Tidligere Virtual Center Server 2.5). Da må du brått betale CPU lisens pr. CPU i ESXi serverne dine + management lisens til selve vCenter 4 serveren. På toppen av dette komme selvsagt en Windows lisens. vCenter 4 kjører kun på Windows.

 

Microsoft har jo sin tilsvarende pakke, prisen på den vet jeg ingenting om, jeg er teknisk konsulent innen virtualisering, og har liten oversikt på priser.

 

Dersom du velger Server 2008 Datacenter Ed kan du fritt ha ubegrenset antall virtuelle Windows 2008 servere kjørender på Hyper-V. En datacenter Ed lisens koster ca 20.000kr. Men siden en std. lisens av Windows koster ca 5000,- skal du ikke ha mer enn 4 virtuelle maskiner på ESXi før kostnaden er det samme. Ved 5 virtuelle maskin er Hyper-V billigere.

 

Velger du 2 fysiske hoster blir jo regnestykket noe anderledes, da må du opp i 8 virtuelle før MS blir billigst. Så har du et behov for 7 virtuelle fordelt på 2 fysiske hoster, da blir VMWare billigst.

 

Og til dere som tror Hyper-V kjører på toppen av Windows 2008 så tar dere feil. Den kjører på en veldig spesiell måte ved siden av Windows 2008. Man kan på ingen måte sammenlikne Hyper-V med f.eks VMWare Server som kjører på toppen av et OS. Hyper-V er en hypervisor på lik linje med ESX/ESXi, men du har muligheten til å kjøre en full pakke av Windows 2008 på samme maskin. Om det er en fordel eller ei, kan jo selvsagt diskuteres.

Hyper-V griper såpass inn i forskjellige stacker på en Windows 2008 Server, så f.eks det å kjøre DHCP tjenesten på en Windows 2008 med Hyper-V og bare ett nettkort, det funker ikke.

 

Jeg kan ikke se noe galt i å velge Hyper-V som virtualiseirngsplatform. Det er ikke bare VMWare som får til dette, selv om de har kommet langt. Med Windows 2008 R2 får du f.eks Live Migration på akkurat samme måte som med VMWare VMotion. VMotion krever enterprise lisens på VMWare, og den er ikke akkurat gratis.

 

Har du et rent Microsoft miljø, hvorfor ikke kjøre de virtuelle maskinene på Hyper-V? Patching/vedlikehold blir jo det samme om maskinene kjører på VMWare eller Hyper-V. Det er jo tjenestene ut i den andre enden som ofte måles. En bruker gir vel beng i om Exchange serveren til firma X kjører på Hyper-V eller VMWare. Så lenge responsen er god er brukerne stort sett fornøyd.

 

Lykke til med valg av virtualisering.

Lenke til kommentar

Takk for bra svar Glenn!

 

Du sier at Vmware ikke koster penger før man velger å ta i bruk vSphere.

Hvordan er det å håndtere den daglige driften eller gjøre om fysiske servere til virtuelle (P2V) uten vSphere?

 

Det hadde også vært kult å høre hvordan det samme er med Hyper-V, altså hvordan blir hverdagen min med Hyper-V men uten VMM 2008?

Lenke til kommentar

En kommentar til det å kjøpe Datacenter Edition av Server 2008 og å kunne kjøre "ubegrenset" antall virtuelle windows-servere på denne host'en. Dette er prisen PR socket på host server. Så om du kjøper en kraftig 4-way server (for å få 16/24 cores totalt for eks) så koster det 20000 x 4 = 80000 kr.

Lenke til kommentar
Takk for bra svar Glenn!

 

Du sier at Vmware ikke koster penger før man velger å ta i bruk vSphere.

Hvordan er det å håndtere den daglige driften eller gjøre om fysiske servere til virtuelle (P2V) uten vSphere?

 

Det hadde også vært kult å høre hvordan det samme er med Hyper-V, altså hvordan blir hverdagen min med Hyper-V men uten VMM 2008?

 

Med flere enn 1-2 stk fysiske hoster blir det tungvindt uten vCenter server, ingen tvil om det. Du må koble deg til hver enkelt ESXi server med vSphere klienten, gjør administrative oppgaver, koble deg opp på nytt mot neste. Det er kanskje mulig å kjøre 2 stk klienter på samme maskin, men det kan jo fort bli mye rot.

 

Ingen problem med P2V uten vCenter, VMWare Converter er gratis (vel og merke med en maskin ad gangen), men hvor ofte skal du gjøre P2V? Min anbefaling og erfaring er å bruke P2V minst mulig. Er det mulig å reinstallere, så reinstaller! Er det særs avanserte oppsett som skal virtualiseres, kan P2V vurderes.

 

Med Hyper-V blir jo greia omtrent det samme, men jeg tror du kan ha flere Hyper-V maskiner i Hyper-V konsollet uten VMM 2008. Men dette er jeg usikker på.

 

Jeg tror ikke MS har noe konvertering til virtuelle maskiner uten VMM 2008? Men f.eks kan Symantec Backup Exec System Recovery brukes til å lage en backup som igjen kan konverteres til en Hyper-V VM. Programmet kan brukes i 30dager uten lisens, så med litt planlegging skulle du klare å kjøre P2V via Symantec på de fleste serverne innen 30d.

 

Glenn

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...