Gå til innhold

Forbedring av synging


Creowks

Anbefalte innlegg

Jeg har alltid vært glad i å synge, men har aldri gjort/tenkt noe særlig på det. Sånn som det er nå, har jeg ingen hobbyer som interesserer meg noe spesielt. Siden jeg i det siste har begynt å få stor interesse for synging, så er jeg veldig interessert i hvilke muligheter og hjelpemidler jeg har/kan benytte meg av, for å bli en bedre vokalist.

 

Det jeg sliter mest med er å synge høye toner, og spesielt falsett. Jeg har lest litt om dette, men er usikker på hva som faktisk hjelper. Sliter vel også en del med oksygen når jeg synger. Mister fort pusten (klarer ikke holde lange toner), og kan til tider bli svimmel.

 

Siden jeg begynte å synge oftere, så har jeg merket at jeg ofte blir svimmel og faktisk nummen (ansikt, ben, armer; sover). Hva kommer dette av? Hvis jeg skulle gjette, så hadde jeg sagt det var pusten/oksygen.

 

Jeg kan heller ikke noen oppvarmings øvelser, eller lignende.

 

Hvor mye får man ut av timer med en sangpedagog? Ettersom det er ganske så dyrt, så vil jeg forsikre meg om at jeg faktisk får noe ut av det, og ikke slutter uten noen forbedring.

 

 

TL;DR

 

Jeg vil lære å synge, div. teknikker osv. Lære hvordan jeg skal puste, hvordan jeg kan synge høyere toner, hvordan jeg kan holde lenge på en tone, osv. Hva er mine muligheter, hva kan jeg gjøre for å bli bedre? Er sangpedagog verdt det, og hvor mye koster det ca?

 

Takker for alle svar. :]

 

Føles virkelig ut som om lungene mine er bittesmå.

 

 

EDIT: Et tilleggsspørsmål.

 

Har nesen mye å si når det kommer til synging? Jeg har nesepolypper, som gjør at jeg konstant har ett (noen ganger begge) tett nesebor. Fullstending tett.

 

Vil dette ha noen negativ effekt?

Endret av Creowks
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dersom du finner en skikkelig sanglærer så vil du få mye ut av det. Det gjør i alle fall jeg. Teknikken jeg lærer i sangtimen er denne. Og ærlig talt fungerer det sinnsykt bra - hvis man får det til. Jeg har forbedret meg utrolig mye på det ene året jeg har brukt de teknikkene. Sjekk ut mer her.

 

Det høres ut som du først og fremst trenger å lære deg hvordan du skal bruke støtte, og ikke synge med halsen. Jeg har aldri opplevd å bli svimmel av å synge, men noe sier meg at du blir det pga neseproblemet ditt. Selvsagt merker man forskjell. Det er slitsomt å synge med tette nesebor, og i tillegg får man en nasal lyd.

 

Det er vanskelig å lære bort sangteknikker via internett. Jeg har prøvd å forklare en gang før, du kan jo se om det hjelper deg.

 

Helt basis: Reis deg opp, og stå med beina i hoftebredde. Pass på at de ikke låser seg, så du kan gjerne ha litt bøy/svinge litt med knærne mens du synger. Stå så naturlig du klarer. La skuldrene være nede, men bakover (omtrent som når du rir), rompa på plass (ikke stikkende ut), ryggen rett og brystkassa opp. Du kan f.eks. tenke at det går et tau fra midt mellom puppene dine, som heiser brystkassa oppover (men bare brystkassa). Pust godt og jevnt med munnen. Pass på at du i det hele tatt er skikkelig avslappet. Mye å huske på i starten, men etter hvert blir det lettere og lettere.

 

Når man synger bruker man musklene i mellomgulvet, og i ryggen. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det, men hvis du presser som om du sitter på do, så er det feil. Man kjenner at det støttes når man gjør det riktig. Man er bevegelig, og på ingen måte stivfrossen, men man kjenner at man blir holdt oppe.

Dersom du synger en sang som krever mer av deg enn å bare stå der, så kan du bruke magemusklene. Du kan ta den ene hånda di, og late som du drar noe inn til deg (håndflata opp). Poenget med det, er at magen (rett under navelen) skal gjøre det samme. Ikke lås magen, men la det være litt motstand. På den måten er det mye lettere å synge høyere (volum), og det er også lettere å unngå for mye luft da. "Dra" så langt du synes er nødvendig. Dette er krevene, og det er ikke uvanlig å bli sliten av det. Henger du med?

 

Volummessig så har man 4 nivåer. Nøytral er den mest vanlige, mens curbing kommer etter der. Hør litt på Eva Cassidy så vil du høre forskjellen. Når hun synger ganske kraftig er det curbing, og når hun synger med lite kraft er det nøytral. Hun har en tendens til å først synge i curbing, og på slutten av lange toner går hun over i nøytralt helt til du nesten ikke hører henne. I nøytral er det lov med luft, men det er det ikke i curbing. I rock og metal har man overdrive og edge. Overdrive er halvmetallisk, og har en veldig skarp klang. Edge er "hakket over" og er helmetallisk. Men hverken overdrive eller edge trenger du til Gabriellas song. Håper dette ikke ble for mye for deg

 

Ellers anbefaler jeg på det sterkeste å finne en skikkelig sanglærer, i stedet for å prøve å skjønne hva ei 17 år gammel jente prøver å forklare.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...