Gå til innhold

Michael Jackson - Albumguide og diskusjonstråd


maradona

Hva er ditt favorittalbum?   

36 stemmer

  1. 1. Hva er ditt favorittalbum?

    • Off The Wall
      6
    • Thriller
      19
    • Bad
      6
    • Dangerous
      4
    • HIStory
      1
    • Blood On The Dancefloor
      0
    • Invincible
      0


Anbefalte innlegg

Siden karen akkurat la inn årene, synes jeg det var på sin plass med en albumguide, da den som allerede lå her ikke var noe særlig. Dette er riktignok skrevet ganske raskt, så jeg regner med å endre etterhvert. Er det noen som vil bidra med noe er det bare å si ifra :-). Tenker å skrive litt mer på biografien, cdene og legge til mer matriale som «One More Chance» osv etterhvert.

 

 

Michael Jackson

 

Michael%20Jackson%20foook3hv1.jpg

 

Michael Joseph Jackson ble født i Gary, Indiana i 1958. Han er av mange regnet som det forrige århundrets mest kjente person og er en av verdens mestselgende artister. Etter hans overraskende død i 2009 oppnådde han en enorm oppvsning i popularitet som mange vil sammenligne med Elvis Presley og John Lennon.

 

Jackson har solgt over 750 millioner album, og innehar en rekke rekorder både for konsertvirksomhet og albumsalg. Han vant også 13 Grammyer, og ble av Guinnes rekorder kåret til den mest «sukssesfulle underholderen» noensinne.

 

Selv om det var musikken som gjorde han kjent, først som høydepunktet i familiebandet The Jackson 5 (senere The Jacksons), skulle det etterhvert bli hans turbulente privatliv, stadig endrede utseende, pedofilianklager og merkelige oppførsel som stod i fokus.

 

 

Diskografi:

  • 1979 - Off the Wall
  • 1982 - Thriller
  • 1987 - Bad
  • 1991- Dangerous
  • 1995 - HIStory
  • 1997 - Blood on the Dancefloor
  • 2001 - Invincible

Off the Wall (1979)

 

Off_the_wall.jpg

 

Spotify:

http://open.spotify.com/album/0hz7eOxkPtEqn4lf9kP679

 

 

Innledning

Etter en krangel om kreativ kontroll, forlot Michael Jackson og The Jackson 5 Motown i 1975. Michael gikk til plateselskapet Epic, og etter å ha jobbet med Quincy Jones under filmingen av spillefilmen «The Wiz», startet sammarbeidet som skulle få stor betydning for Jacksons videre karriere.

 

Albumet ble en braksuksess og har til dags dato solgt omlag 20 millioner eksemplarer. Sanger som «Don't Stop 'til You Get Enough» (skrevet av Jackson selv), "Rock with You" og balladen "She's out of My Life" samt de tilhørende musikkvideoene, befestet for alvor Jacksons stilling som soloartist.

 

Mottagelsen av albumet var så godt som udelt positive, og ble i 2003 kåret til det 68. beste albumet noensinne av Rolling Stone. Albumet var også det første albumet av en soloartist som hadde 4 singler på top10listen på den amerikanske Billboardlisten.

 

Selv om albumet vant Grammy for beste mannlige R&Bprestasjon, skal Jackson ha vært misfornøyd med at albumet ikke ble kåret til årets beste.

 

Konklusjon

 

Det er vanskelig å finne dårlige sanger på dette albumet og mange av sangene ble framført på Jacksons konserter så lenge han levde. Skulle man alikevel peke på de svakheter vil mange ofte trekke fram Wingscoveret «Girlfriend». Sett under ett er albumet likevel et av Jacksons beste, og mange vil trekke det fram foran som ett av hans beste. Personlig er «Rock with You» og tittelsporet «Off the Wall» en av mine absolutte favorittsanger av herr Jackson. Kanskje burde albumet hatt 9 av 10?

 

 

Sporliste:

 

1. "Don't Stop 'til You Get Enough"

2. "Rock with You"

3. "Workin' Day and Night"

4. "Get on the Floor"

5. "Off the Wall"

6. "Girlfriend"

7. "She's out of My Life"

8. "I Can't Help It"

9. "It's the Falling in Love"

10."Burn This Disco Out"

 

 

 

Høydepunkter: "Don't Stop 'til You Get Enough», "Rock with You" og"Off the Wall"

Karakter: 8/10

 

 

Thriller (1982)

 

Michaeljacksonthrilleralbum.jpg

 

Spotify:

http://open.spotify.com/album/5UAl9u0d4csXPmH5ZRSxWQ

 

Hele musikkvideoen til «Thriller»

http://www.youtube.com/watch?v=hOj5H5W9zYo

 

Innledning

Det er lite eller ingenting som ikke er skrevet om albumet Thriller fra før, og jeg skal ikke skrive så veldig mye om det heller. Jackson satte med dette albumet alle rekorder. Han vant syv Grammy awards på en kveld og den åttende gikk til produsent Bruce Swedien. Thriller ble i februar 1984 verdens mestselgende album, noe den fremdeles er. Albumet er ett av tre som har ligget på top10 på Billboardlisten i over ett år, og lå på førsteplass i hele 37 av de 80 ukene på rad den var der.

 

Albumet ble også det første av tre som hadde syv top10 singler, og er det eneste albumet som var det bestselgende i USA to år på rad (1984 og 85). Før Jacksons død solgte Thriller om lag 130 000 eksemplar i USA pr år.

 

Musikkvideoen til tittelsporet ble legendarisk, og satte nye standarer for musikkvideoers plass i promotering. Jackson ble en av de første svarte artistene som fikk regelmessig spilletid på MTV, og banet vei for mange andre svarte artister som tidliger hadde slitt med å få sin musikk spilt på kanalen.

 

Albumet ga også Michael Jackson mulighet til å gjøre omtrent som han ville, og han skulle komme til å tjene ekstreme summer. Ingen av delene ville virke veldig positivt på livet hans.

 

 

 

Konklusjon

 

Det er lett å skjønne at Thriller ble den store sukssesen den gjorde. Albumet er en eneste lang hitparade, og gjorde Michael Jackson til en av de største stjernene i verden. Det er umulig å overse sanger som «Billie Jean», «Beat It» og «Thriller» når musikkhistorie skal skrives, og Thrillervideoen er fremdeles en fornøyelse å se.

 

Albumet har både uforglemmelige sanger man ikke kan la være å danse til, men også ballader som «Human Nature» og «The Lady in My Life». Man kan jo ikke la være å gi albumet toppkarakter.

 

 

Sporliste:

 

1. "Wanna Be Startin' Somethin'"

2. "Baby Be Mine"

3. "The Girl Is Mine"

4. "Thriller"

5. "Beat It"

6. "Billie Jean"

7. "Human Nature"

8. "P.Y.T. (Pretty Young Thing)"

9."The Lady in My Life"

 

 

 

Høydepunkter: Vanskelig å sette fingeren på en svak sang, men den svakeste er nok «The Girls is Mine, som alikevel ble en massiv hit.

Karakter: 10/10

 

 

 

 

 

Bad (1987)

 

Michael_jackson_bad_cd_cover_1987_cdda.jpg

 

Spotify:

http://open.spotify.com/album/10sRGSw8yIKgiOTJoUZRfI

 

Innledning

Hele 5 år hadde gått, men endelig var Jackson igjen klar med et nytt album. Han hadde også benyttet mellomrommet mellom albumene til å turnere og spille inn ny cd med sine brødre. Å lage enn oppfølger til Thriller kan umulig være den letteste oppgaven et menneske kan få i fanget, men Jackson klarte seg etter forholdene bra. Albumet har solgt litt over 30 millioner eksemplarer, og er det eneste albumet som har 5 singler på førsteplass på top10listene i USA.

 

Albumet fikk ikke like god mottakelse som Thriller, men høstet gode kritikker. Albumet markerte også en overgang i stilen til Jackson, og begynte å helle mer mot pop. Jackson hadde fått enorm frihet etter megasuksessen Thriller, og skrev hele 9 av 11 sanger, og var også medforfatter på «Man in the Mirror». Det var også fram mot lanseringen av Bad Jackson begynte å vise tegn på at alt ikke var helt som det skulle. «Bad» var også det siste albumet Quincy Jones var medprodusent på.

 

Konklusjon

Bad er ikke så veldig mye dårligere enn Thriller, men det er endel musikalske forskjeller mellom dem. Bad har store hits som «Bad», «The Way You Make Me Feel» og «Smooth Criminal». Selv om vi for første gang får en klagesang fra Jackson i «Leave me Alone», er den såpass bra gjennomført at han slipper unna med det. Jeg mener selv at albumets svakeste sang er Stevie Wonder-duetten «Just Good Friends». «Smooth Criminal» er forøvrig en av mine favoritter.

 

Sporliste:

 

1. "Bad"

2. "The Way You Make Me Feel"

3. "Speed Demon"

4. "Liberian Girl"

5. "Just Good Friends"

6. "Another Part of Me"

7. "Man in the Mirror"

8. "I Just Can't Stop Loving You"

9. "Dirty Diana"

10."Smooth Criminal"

11."Leave Me Alone" (Kom på cdutgaven i 1988)

 

 

 

 

Høydepunkt: «Smooth Criminal», «Dirty Diana», «Bad», «Man in the Mirror» og «The Way You Make Me Feel»

Karakter: 9/10

 

 

 

Dangerous (1991)

 

Michaeljacksondangerous.jpg

 

Spotify:

http://open.spotify.com/album/7BhLUGgnqofwLvr0aLJjH5

 

Innledning

Jacksons første album uten Jones i produsentstolen skulle vise seg å bli hans nest mestselgende soloalbum etter, ja du gjettet det, Thriller. Det har solgt litt over 32 millioner eksemplarer. Jackson skifter igjen litt musikalsk retning, med lengre sanger som er mer hip-hoppreget enn «Bad». Dette skulle bli Jacksons siste før pedofilianklagene i 93, noe som skulle gjøre livet vanskeligere for vår venn Michael.

 

Konklusjon

Dangerous ble det lengste albumet til Jackson så langt, og har mange fantastiske sanger, som «Remember the Time», «Dangerous» og den svært populære «Black or White». Desverre ble mye av musikken overskygget av nevnte anklager og forandring i utseende og oppførsel. Dette er alikvel et fantastisk album på høyde med de tidligere utgitte, og selv om «Heal the World» og «Black or White ikke akkurat er mine favorittsanger, ble de store hits.

 

Sporliste:

 

1. "Jam"

2. "Why You Wanna Trip on Me"

3. "In the Closet"

4. "She Drives Me Wild"

5. "Remember the Time"

6. "Can't Let Her Get Away"

7. "Heal the World"

8. "Black or White"

9. "Who Is It"

10. "Give In to Me"

11. "Will You Be There"

12. "Keep the Faith"

13. "Gone Too Soon"

14. "Dangerous"

 

 

 

Høydepunkt: «Remember the Time», «Dangerous» og «In the Closet». Nei, «Black or White» er ikke like bra som disse. Sangen «Dangerous» er episk. Arrester meg gjerne og dypp meg i majones, men jeg mener disse tre er albumets klart beste.

Karakter: 9/10

 

 

 

History (1995)

600px-History_album_cover.jpg

 

Spotify:

http://open.spotify.com/album/7kiQfPj8Dy1uaL0h58QyIm

 

Innledning

Vi skriver nå 1995, og Jackson betalte seg unna rettsak, giftet seg med Lisa Marie Presley og er ikke å kjenne igjen fra Thrillercoveret. Albumet solgte omlag 20 millioner eksemplarer, omtrent det samme som «Off the wall». HIStory består av to cder, den første cden en av de etterhvert mange «Greatest Hits»samlingene.

 

Michael Jackson har med seg flere gjester, bla sin søster Janet på «Scream», The Notorius B.I.G. På «This time around» og Shaquille O'Neal (!) på «2 Bad».

 

Albumet høstet relativt gode kritikker, men på dette tidspunktet hadde fokuset naturlig nok skiftet mye over på personen Jackson. Albumet viser en ny side av Jackson, og mange av sangene er drevet av sinne, noe man tidligere hadde sett svært lite av. Tekstene ble også mer personlige, det er vel bare Beatlescoveret «Come together», Chaplinsangen «Smile», «History» og «Little Susie» hvor Jacksons følelser står i sentrum.

 

 

 

Konklusjon

Sinne får fram det beste i mange artister, og jeg synes Jackson klarer seg relativt bra. Låter som «Childhood», «Smile» og «Little Susie» kunne kanskje ha blitt sløyfet. Selv om sangene er bra, er de ikke på det nivået man tidligere kunne forvente av Jackson. «Tabloid Junkie» synes jeg er undervurdert. Kanskje er 7 av 10 litt snilt.

 

Sporliste:

 

1. Scream

2. They Don't Care About Us

3. Stranger in Moscow

4. This Time Around

5. Earth Song

6. D.S.

7. Money

8. Come Together (Lennon/McCartney)

9. You Are Not Alone

10. Childhood

11. Tabloid Junkie

12. 2 Bad

13. HIStory

14. Little Susie

15. Smile (Charlie Chaplin)

 

 

 

 

Høydepunkt: «Scream», «You Are Not Alone», «Earth Song» og «Tabloid Junkie»

Karakter: 7/10

Fun fact: Jacksons første (og eneste) album som inneholder ordet "fuck". Michael da!

 

 

Blood On The Dancefloor (1997)

 

Blood_on_the_Dance_Floor_cover.jpg

 

Spotify:

http://open.spotify.com/album/0RNsFWWdiz1rrdLI1pwbvJ

 

Innledning

To år etter utgivelsen av det noe skuffende HIStory kom Jackson med et slags remixalbum; 8 av 13 sanger var remixer fra HIStory. Det ble det mestselgende remixalbumet noensinne, med seks millioner solgte eksemplarer, noe som var en stor nedgang fra tidligere salg.

 

Konklusjon

Ghosts er en grei sang, mye fokus ble lagt på musikkvideoen, men jeg mener «Blood on the Dancefloor» og «Morphine» er bedre sanger. «BOTD» ble angivelig skrevet under Dangerousperioden, og her finner vi Jackson tilbake i gammel form, i en av de bedre sangene han ga ut etter albumet «Dangerous». I sangen «Morphine» er avhengigheten av smertestillende midler sentral, en avhengighet han skulle slite med i flere år.

 

Remixene er ok, "HIStory (Tony Moran's HIStory Lesson)" synes jeg er bedre enn originalen, ellers foretrekker jeg stort sett originalversjonene.

 

Sporliste:

 

1. "Blood on the Dance Floor"

2. "Morphine"

3. "Superfly Sister"

4. "Ghosts"

5. "Is It Scary"

6. "Scream Louder (Flyte Tyme Remix)"

7. "Money (Fire Island Radio Edit)"

8. "2 Bad (Refugee Camp Mix)"

9. "Stranger in Moscow (Tee's In-House Club Mix)"

10. "This Time Around (D.M. Radio Mix)"

11. "Earth Song (Hani's Club Experience)"

12. "You Are Not Alone (Classic Club Mix)"

13. "HIStory (Tony Moran's HIStory Lesson)"

 

 

 

 

Høydepunkt: "Blood on the Dance Floor", "Morphine", «Is It Scary» og "Ghosts"

Karakter: 5/10

 

 

Invincible (2001)

 

Mjinvincible.jpg

 

Spotify:

http://open.spotify.com/album/7vuBEf05b7EZV8dsSQX6tp

 

Innledning

I 2001 kom endelig et helt album med nytt matriale. Jackson opptrådde selv et par sanger på sin konsert for å feire sine 30år som artist i New York. Albumsalget led alikvel av manglende promotering, og det hjalp heller ikke at albumet ble sluppet 11. september 2001. Albumet solgte alikvel bra, litt over 10 millioner eksemplarer.

 

Konklusjon

Invincible har mange bra sanger, spesielt «Break of Dawn» og «You Rock My World». Vi finner en stor mengde ballader, og noen sanger, som «The Lost Children» og «Threatened» kunne jeg helt greit klart meg uten.

 

Sporliste:

 

1. "Unbreakable"

2. "Heartbreaker"

3. "Invincible"

4. "Break of Dawn"

5. "Heaven Can Wait"

6. "You Rock My World"

7. "Butterflies"

8. "Speechless"

9. "2000 Watts"

10. "You Are My Life"

11. "Privacy"

12. "Don't Walk Away"

13. "Cry"

14. "The Lost Children"

15. "Whatever Happens"

16."Threatened"

 

 

 

 

Høydepunkt:»Break Of Dawn», «You Rock My World» og «Butterflies»

Karakter: 7/10

Fun fact: Albumet er dedikert til oslogutten Benjamin Hermansen

 

 

Som sagt skal jeg endre diverse etterhvert, bare å komme med kommentarer, innspill eller bidrag. Vanskelig å sette karakter på albumene, og mange er nok uenige med meg, (jeg er egentlig litt uenig selv)men sånn er det på internett, og så vidt jeg vet, ellers i verden også. Er sikkert endel skrive-og faktafeil også, men det sier dere vel i fra om?

 

 

Takk for idag.

Endret av maradona
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Spennende albumguide, bra jobba :thumbs:

 

Jeg må tilstå at jeg har fint lite greie på Michael Jackson. Jeg eide vel Bad på kassett en gang i tiden, men utover det er det først og fremst mediesirkusartisten Jackson jeg har et slags forhold til. Han har selvsagt laget mye bra musikk, selv om det ikke er den typen musikk jeg går hen og kjøper.

 

Skulle jeg ha kjøpt et Michael Jackson-album i dag ville det nok ha blitt Off the Wall.

Lenke til kommentar
Spennende albumguide, bra jobba :thumbs:

 

Skulle jeg ha kjøpt et Michael Jackson-album i dag ville det nok ha blitt Off the Wall.

 

Takk for det, ja Off The Wall er ikke like "popete" som mye av de andre, anbefaler deg å høre gjennom det og albumet "Dangerous". Lett å bli lei av de mest kjente sangene etter en stund.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...
  • 2 måneder senere...

Mine favorittsanger fra albumene må være:

 

 

Off The Wall:

- Don't Stop Til You Get Enough

- Rock With You

 

Thriller:

- Beat It

- Billie Jean

- Thriller

- Human Nature

- Wanna Be Startin Something

 

Bad:

- Bad

- The Way You Make Me Feel

- Another Part Of Me

- Man In The Mirror

- Dirty Diana

- Smooth Criminal

 

Dangerous:

- Jam

- In The Closet

- Remember The Time

- Heal The World

- Black Or White

- Who Is It

- Will You Be There

- Dangerous

 

History:

- Scream

- They Dont Care About Us

- This Time Around

- Earth Song

- You Are Not Alone

 

Invincible:

- You Rock My World

- Unbreakable

 

 

 

26. OKTOBER, 2 DAGER FØR FILMEN THIS IS IT KOMMER PÅ KINO, KOMMER ALBUMET THIS IS IT UT TIL SALGS , PÅ MANDAG KOMMER OGSÅ EN NY SANG KALT THIS IS IT!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...