Gå til innhold

Fotografering!


Anbefalte innlegg

I dette forum som i alle andre, norske som utenlandske, er det et spørsmål, som alltid går igjen- " får jeg tatt bra bilder med dette kameraet"? De som forhører seg om et kamera i den lavere prisklasse får nesten uten unntak anbefaling om et dyrere et, et med mindre støy, mindre KA, et mere skarptegnende objektiv og kanskje noe bedre signalbehandling. Dette vil altså gi deg bedre bilder. Selvfølgelig vil alle ha et bra kamera, men hva er egentlig et bra kamera og hva er et bra bilde?

Får man egentlig så mye bedre bilder med et kamera til 8000kr som med et til den halve prisen. Neppe, hvis du da ikke skal produsere posters i A3 størrelser. De aller fleste kjente kameramerker produserer i dag kameraer med 2 –3mb som gir utmerket kvalitet opp til A4 utskrifter, hvis skriveren holder mål da, men se det, det er en annen sak. Vi hadde den samme ”problemstillingen” før også, mange mente kun de dyreste speilrefleksene var gode nok, men hjalp det egentlig på billedkvaliteten når de etter et slikt kostbart innkjøp bare fikk råd til Soligor og Vivitaroptik fra nederste hylle.

Men vi lar oss rives med når en eller annen testanmelder kommer fram til at kameraet produserer mer støy enn ønskelig, KA (som først blir synlig i A3 utskrifter) eller at objektivet ikke tegner like skarpt i hjørnene som i sentrum. Hvor mange er det egentlig som sitter med en lupe for å studere skarpheten på noen gresstrå ute i billedkantene?

Kanskje en heller skulle begynne å tenke mer på motivet og hvordan det bør komponeres. Hvor mange er det som for eksempel tenker på det gylne snitt eller diagonale linjer når de skal ta et bilde. Og det verste av alt, ingen ser ut til å bry seg hvis for eksempel en seilbåt blir avbildet i en vakker solnedgang og kameraet er holdt så skjevt at det ser ut som om den stakkars båten surfer ned unnebakke eller peser seg opp en motbakke…Før var dette typisk nybegynner feil, men etter en 3 – 4 ruller hadde den arme fotografen fått så mye pepper at han voktet seg vel for å gjenta dette. Ta nå bare en erfaren fotograf som Herdis Maria Siegert, hun som vant den prestisjetunge prisen ”Fotografiprisen 2003”. Se på hennes bilde, ”4 eller 5 påler i vann” eller hva det nå er det heter. Jeg kan jo ikke si at dama ikke har ”fotografisk blikk” – hun fikk jo tross alt denne prisen, så jeg får kalle det slurv da, slurv av verste sort! Slike hellende linjer er såre enkle å rette opp med en paralellforskyver når bildet er kopiert – og for de som fotograferer digitalt og har et litt avansert billedredigeringsprogram – enda enklere.

Nei da, hvis kameraet produserer minimalt med støy, KA , objektivet er skarptegnende nok og kameraet har en masse manuelle funksjoner - (som en ikke får brukt) - så er alt såre vel, da kommer de ”gode” bildene av seg selv!

I den tiden jeg var aktiv i fotoklubben deltok jeg mange ganger i forskjellige ”juryer” for bedømmelser av bilder i forskjellige fotokonkurranser . Og tro meg, ingen kikket på om bildet var kornet eller om objektivet ikke var like skarptegnende som de beste, eller fortegnet mer enn ønskelig, det hadde ingen betydning overhodet. Og det hjalp ikke det minste om noen sendte med opplysninger om kamera og optikk, for eksempel at bildet var tatt med en Leica M6 og objektivet var en Leica Elmaritt –M 21/2,8 - til 20,000kr !! Bildet ble ikke det bøss bedre for det. Med unntak av noen få kriterier, (bl.a hellende linjer) så er det komposisjonen og motivet som teller. Fanger ikke bildet betrakterens interesse - hvis det ikke vekker noe i han - så hjelper det ikke. Husk, det er bedre å få et uforglemmelig bilde tatt med et mustekkamera enn 1000 glansbilder med en ”superglugge” til ”ørtentusen”.

Både Dorothea Lange og Eugene Smith fikk hver sitt uforglemmelige bilde. Dorothea med sitt Graflex kamera, med et objektiv som den berømmelige bunnen i ei colaflaske og rullefilm med korn så store som hagl. 5 bilder tok hun, og hun fulgte læreboken! Hadde hun gitt seg med de fire første hadde hun vært glemt for lengst, men det siste gjorde henne udødelig.

Selv skriver hun: I saw and approached the hungry and desperate mother, as if drawn by a magnet. I do not remember how I explained my presence or my camera to her, but I do remember she asked me no questions. I made five exposures, working closer and closer from the same direction. I did not ask her name or her history. She told me her age, that she was thirty-two. She said that they had been living on frozen vegetables from the surrounding fields, and birds that the children killed. She had just sold the tires from her car to buy food. There she sat in that lean- to tent with her children huddled around her, and seemed to know that my pictures might help her, and so she helped me. There was a sort of equality about it. (From: Popular Photography, Feb. 1960).: Og bildet, Migrant mother finner du her:http://www.masters-of-photography.com/L/lange/lange_migrant_mother_full.html

Og Eugene Smith, krigsfotografen som var med de amerikanske styrkene da de gjenerobret den ene stillehavsøya etter den andre. Alltid i første linje slik at ingen skulle få ”pynte” på de amerikanske soldatenes voldsomme død. Slik dokumenterte han krigens gru og heslighet til det fulle. Men som ved en skjebnens ironi var det ikke disse bildene han skulle bli udødeliggjort for – nei det bildet tok han etter krigen og det så langt fra død og fordervelse en kunne komme - ”Walk to paradise garden - ”.http://www.masters-of-photography.com/S/smith/smith_children_walking_full.html

Så genialt enkelt kan det altså gjøres, og det med kameraer og film som i dag ville ha fått en Mustek til å stå fram som en Leika i sammenligning. Så til deg som kanskje mener at kamera ditt med bare 2mb ikke duger, det duger i massevis, kom deg ut og fotografer. Kameraet er bare et verktøy for hodet ditt, det er det som skaper bildene, ikke antall MB og prislappen på kameraet!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...