Gå til innhold

årsaker til den industrielle revolusjon?


YaegeR

Anbefalte innlegg

ikke hva den førte med seg, som spinning jenny, økt utbygging av jernbanenettet osvosv..

 

 

 

Men hva lå bak? Hadde en diskusjon med en kamerat her om dagen.

 

det vi fant ut var

 

1. stadig økende press på jorda(overbefolkning).

 

2. Koloni-kappløpet til stormaktene.

 

3. opplysningstidens tanker

 

Hva annet er vesentlig?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det var vel slik at eruopa kom til et visst niva både teknologisk og filosofisk at det bare skjedde, det ble som en dampmaskin som går løpsk, du kan ikke stoppe det når det først er i gang. det bare går og går.

 

Samme som skjedde med datamaskiner på 80tallet, raskere og raskere osv.

Lenke til kommentar

Dampmaskinen var avgjørende, den førte til automatisering og økt hastighet i fabrikker og gruver o.l., som førte til økt produksjonshastighet, og økt hastighet på transport med jernbarne og dampskip. Selve kullet som ble brukt i dampmaskinene var jo og viktig, som energikilde.

Lenke til kommentar
Varer fra koloniene var også en svært viktig årsak. På den tiden fikk man nemlig tilgang til utallige nye varer, som feks sukker. Og nye varer i stort kvantum resulterte som sagt til industri.

 

Andre viktige årsaker:

 

- Utviding av marked som følge av bedre og raskere transport

- Økt folketall

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 1 år senere...
  • 4 måneder senere...

Enkelte vil også hevde at protestantismen som var gjeldende i landet 'oppfordret' innbyggerne til høy arbeidsmoral og teknologiske nyvinninger, samt landet med sin relative religiøs frihet og ikke-forførgelse-av lærde mennesker trakk til seg vesentlig know-how fra det europeiske fastlandet. Naturessurser som kull og skog samt et omfattende elvesystem åpnet for enkel logistikk (frakt av råvarer osv), noe som også kan ha bidratt en del. :)

Lenke til kommentar

Skriver vel mest dette for min egen del da jeg har eksamen i ett emne som er nært knyttet opp mot dette om bare 5-6 uker, pluss at det meste allerede er nevnt. men kan vel vært grei lesning uansett.

 

For det første så hadde england/storbrittania den fordelen att det fantes store kullforekomster rett under bakken. da trekullet som vanligvis ble brukt som oppvarming av den voksende storbyen London på 1600 og 1700 tallet forsvant på grunn av avskoging, så man på kullet som den alternative kilden. Mens kull i oppstartsfasen var lett tilgjengelig nær bakken, måtte man etterhvert lengre og lengre ned i bakken for å hente opp kullet, så langt at det ikke lenger lønte seg. de første maskinene var så lite ressurseffektive at det ikke lønte seg å bruke kull for å fyre de opp for å f. eks produsere tekstiler, men når de ble brukt i gruvene var det ikke tap i profitten siden drivstoffet (kullet) var i gruvene fra før, derfor førte dette til at store mengder kull ble hentet opp, og deler av dette ble brukt til den nye industrien som produserte særlig tekstiler.

 

England hadde i løpet av de foregående århundrene skaffet seg flere kolonier og handelstasjoner rundt forbi i verden, og under syvårskrigen med frankrike (1765-1772 tror jeg) etablerte de sin posisjon som europas stormakt. HongKong, amerika(fram til frigjøringen), besittelser i afrika og India forsynte den britiske staten med råvarer og særlig mat som de kunne importere til lave tollgrenser og ett marked å eksportere sine ferdigproduserte industrivarer til og dermed skaffe kapital som kunne brukes til å utvide industrien.

 

Svært kort sagt så er grunnen til at det var Storbrittania og ikke ett vilket som helst annet land som utviklet industrien (i stor skala riktignok) kull og kolonier.

 

Det finnes selvsagt også mer dyptliggende årsaker til britenes framvekst som stormakt. Som det har blitt nevnt er det mange forskere som mener at protestanismen med høy arbeidsmoral og en større religiøs frihet bidro til at mange "tenkere" og oppfinnere og filosofer som blir sett på som sentrale i framveksten av det moderne samfunnet, slo seg ned i disse landene og de fikk først nytte av teknologiske nyvinninger.

 

Det er også viktig å huske på at mennesket har tre mulige måter å bruke overskuddet på og dermed utvikle teknologien i tre forskjellige retninger

1. Symbolsk teknologi. Brukes av herskere og konger som er ute etter å demonstrere at gud er på deres side, eller å "demonstrere sin hellighet" denne teknologien fører til stagnasjon av samfunnet og f. eks pyramidene er ett resultat av denne teknologien.

2. Millitær teknologi. utviklingen av sverd, lanser, spyd, geværer, festninger, jagerfly, millitærbaser og alt liknende.

3. Produktiv teknologi. Denne teknologien er basert på det å øke produktiviteten i jordbruket, industrien, vaksiner, og alt annet som utvikler samfunnet. En vesentlig del av grunne til at ind. rev. slo gjennom i England er at i løpet av handelen på tvers av kontinentene de siste 300 år hadde lært seg att dette var den teknologien som lønnte seg i det lange løp.

 

Vil som så mange andre her avslutte med boka (eller dokumentaren om dersom bøker blir tørt) Guns, Germs and Steel av Jared Diamond, det er en fantastisk bok!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...