Jump to content
Sign in to follow this  
isen

Hva er forskellen på raw og tiff

Recommended Posts

*.tiff bildefiler er ikke komprimerte. *.raw bildefiler er heller ikke komprimerte, men bildene blir sånn ca. bare en tredjedel av .tiff filene.

Kort sagt!

Share this post


Link to post

Raw-filer er filer som kan etterbehandles i spesielle bilderedigeringsprogram på en helt annen måte enn tif- og jpg-filer.

 

Både eksponerings-, fargebalanse og andre viktige data kan behandles da raw-filer ikke inneholder informasjoner om dette. Dette er rådata direkte fra bildebrikken. (raw=rå)

 

Se her hva du kan gjøre:

http://www.foto.no/cgi-bin/bildekritikk/vi...de.cgi?id=62454

Share this post


Link to post

TIFF står for Tagged Image File Format. I digitalkameraer brukes TIFF som et "lossless" format, det vil si at men ikke opplever forringelse av bildekvalitet under kompresjon.

 

Fordi metoden som komprimerer bildedataene er patentert (slik GIF-formatet er) er TIFF-filene man får fra digitalkameraer ukomprimerte, hvilket forklarer hvorfor filene ofte kan ta ~15 MB (?) for en fil på 4Mpix (usikker på den eksakte størrelsen, men det er flerfoldig ganger større enn JPG).

 

Av hensyn til begrenset lagringskapasitet er TIFF langt i fra noe optimalt format i digitalkameraer. RAW er alternativet, og som det ligger i navnet er det "rådata" som lagres, det vil si at dataene fra bildebrikken ikke er behandlet av kameraet. På denne måten kan man stille farvemetning, hvitbalanse, skarphet og lignende ting etter at bildet er tatt.

 

RAW er i likhet med TIFF et lossless format, men tar betraktelig mindre plass. Det kombinert med at du lettere kan optimalisere bildet i ettertid gjør det mye bedre egnet for lagring i digitalkameraer. Et digitalt negativ så og si.

Share this post


Link to post

Bilde brikken kan bare "se" rødt grønt og blått og en RAW fil består derfor av røde,grønne og blå prikker med ulik intensitet.

 

TIFF filene bygges opp ved at et punkt sammenholdes med nabopunktene og fargen bestemmes utfra mengden rødt grønt og blått. Dette betyr at hvert punkt i TIFF bildet inneholder mye mer informasjon og filen blir større. I tillegg behandles bildet som nevnt før.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...