Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Legge spon på betonggulv


Anbefalte innlegg

Hei, er det mulig å legge sponplater (22mm) rett på betonggulv? Kanskje med plast som fuktsperre mellom? Har nemlig endt opp med en del gulvsponplater hjemme. Skal bruke rommet til treningsrom, veldig enkel standard hvor det eneste som teller er at rommet blir funksjonelt til formålet. Hvordan det blir seende ut er ikke viktig.

 

Gulvet ser forøvrig tørt ut, ingen "kjellerlukt", og det er ganske rett (øyemål).

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg ville nok lagt en plast over først som du sier (MB! - Du må bruke plast egnet til formålet, ikke hva som helst). Så ville jeg lagt noen lekter over der igjen, så det kan komme luft under. Behøver ikke bygge opp veldig mye. Men får du brukbare lekter (2x4" f.eks) er det da lett å skru disse fast til noen få steder og så smelle platene fast til disse igjen.

Endret av L O G I M A N
Lenke til kommentar
Behøver ikke bygge opp veldig mye. Men får du brukbare lekter (2x4" f.eks)

2x4" eller 48x98mm bygger opp en desimeter, og er vel litt overdrevet til dette formålet, 2x4" plank kan vel brukes til selvbærende gulv mellom etasjer, og her er det støpt betong som bærer. Selv 36x48mm vil være raust til dette formålet, vil jeg tro?

 

Ellers kan jeg nevne hvordan faren min gjorde da han innredet et kjellerrom for 30 år siden: Plast nederst mot betongen, isoporplater (drøyt 2cm tykke?) for litt isolasjon, sponplater rett på isoporen og nålefilt (billig veggtilvegg-teppe) på toppen. Rommet har minst like bra inneklima nå som da det var nyinnredet, ingen tegn til fukt eller kjellerlukt 30 år etter. Men mulig denne metoden uten lufting er risikabel, og fungerer hos mine foreldre fordi huset ligger i sandgrunn som er naturlig godt drenert.

Lenke til kommentar
Trenger de å sitte fast? Kan ikke gulvspon med not og fjær bare limes i hverandre, men ellers ligge flytende, slik man legger parkett, laminat etc? Jeg tror det var det faren min gjorde for 30+ år siden, og det gulvet funker flott.

jepp, golvspon kan legges flytende om man vil, en fordel at rad nr1 ligger i ro da.

Lenke til kommentar

Jo, men sponplatene har ikke "skikkelig" not og fjær låsesystem. Så utvidelser på et flytende gulv kan fort gjøre at de glir litt fra hverandre om de legges flytende. De er jo stort sett ment for å smelles fast i underliggende bjelker. Andre gulv oppå igjen legges gjerne flytende da de vil ha forskjellig bevegelse enn det underliggende. Men det er ingen umulighet å legge de rett på. Men lager man noe under så kan man fikse ut de ujevnheter som er, og får bedre med luft under om det skulle finnes fukt.

Lenke til kommentar

Jeg fant noen litt info og noen fine animasjoner,

Slik legger man hellimt flytende sponplategulv uten en eneste spiker eller skrue

http://www.byggma.no/dt_article.aspx?m=337&amid=1394

 

og slik legger man bærende gulv som både er limt og skrudd til lekter,

http://www.byggma.no/dt_article.aspx?m=337&amid=3079

 

Hva som er best i trådstarters tilfelle har jeg ikke noen sterke synspunkter på. Lufting under er sikker bra, hvis man har takhøyde å avse (det har man ikke alltid i kjellere), og denne luftinga står i kontakt med en ventil eller noe, men hvis det er innesperret luft under gulvplatene, vil det vil ikke virke som lufting, men bare som et rom der kondens vil dannes?

 

Uansett bør han ha fuktsperre og plater som er beregnet på brukes under bakkenivå dersom det er et kjellerrom, de billigste standardplatene er kun for garantert tørre rom.

Lenke til kommentar
Jeg trodde at hele ideen med flytende gulv var at de ikke skulle festes til underlaget men kunne bevege deg fritt i alle kanter dersom gulvet krymper eller utvider seg pga endringer i fuktighet og temperatur?

 

de skal ikke settes helt fast, men ved hjelp av klosser å kiler (som fjernes når jobben er ferdig) slik at 1.rad ligger rolig mens du legger resten. Det er helt vanlig å legge sponplater flytende, spesielt i lydkonstruksjoner i horisontaldelte leilighetsbygg som er bygget i treverk. Men da ligger dem oppå et spaltegulv med lyddempende isolasjonsplater og et lag gipsplater

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...