Gå til innhold

Ordentlig privatisering av skoler det beste for Norge?


Anbefalte innlegg

Har tenkt litt over hvordan Norge burde utvikle skolesystemet sitt, og lurer på hva folk som vet mer enn meg har å si om meningene jeg har.

 

Oljen vil ta slutt en gang, og vi vil være avhengige av å innse at vi er en del av verden rundt oss. Den offentlige skolen med sitt likhetsprinsipp tror jeg ikke vil være i stand til å fostre det vi vil trenge for å ta oss videre teknologisk. Om vi hele tiden er redde for at noen er flinkere enn andre sørger vi for at veldig få blir virkelig gode. Vi er et svært dyrt land, og kun med fortrinn pga avansert teknologi kan vi konkurrere om interesse fra utenlandske aktører. Norske utdanningsmuligheter må bedres!

 

Å gjøre tilstrekkelige investeringer i den offentlige skolen i dag for at det skulle kunne utgjøre en stor forskjell på det generelle utdannings- og kunnskapsnivået ville blitt fryktelig dyrt. For dyrt til å ta opp konkurransen med de vi faktisk konkurrerer mot - utlandet. Vi har ikke råd til å gjøre den norske offentlige skolen like god som de beste amerikanske privatskolene for eksempel - ihvertfall ikke uten å kutte stort i andre budsjetter eller grave dypt i oljefondet... Men kan den offentlige skolen løftes til et langt høyere nivå kun ved å åpne skikkelig for skoleprivatisering?

 

La oss si at vi lar private, profittsøkende grunnskoler blomstre opp i Norge, fullstendig finansiert av privatpersoner og uten et snev av offentlig støtte. Disse ville kunne overta en stor byrde fra dagens skoler, og bare ved å redusere antall elever per lærer i den offentlige skolen fra 30 til 15 tror jeg nivået vil kunne øke drastisk. Om det i tillegg gjøres investeringer som er nødvendige for å kunne ta opp konkurransen med de private skolene om å være mest attraktiv ville vi i tillegg tatt godt vare på hensynene venstresiden er mest opptatt av - like muligheter for alle. Å bruke markedet på denne måten vil uten tvil være billigere enn å la staten ta hele byrden av skoleinvesteringene selv.

 

Om vi gjennomfører privatisering av utdanningssystemet riktig tror jeg vi vil kunne oppnå:

 

- Generelt høyere utdanningsnivå

- Flere valgmuligheter

- Gjøre oss mer kapable innen forskning, "sikre" fremtidig teknologisk framskritt og økonomisk vekst

- En bedre skole for alle, i utgangspunktet ingen betydelige forskjeller for mulighetene mellom fattig og rik

 

Hva mener dere?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Eg er veldig uenig i dette. Årsaka til det er rett og slett at eg meinar at det er feil at ein skal kunne kjøpe seg ein betre skuleplass fordi foreldra har pengar. Sjølv om det kanskje ikkje er intensjonane med slike forslag blir det konsekvensane. Dei som ikkje har råd til skuleplass blir då enten utan eller får ein dårlegare, billigare ein. Det er òg sånn at når ein privatiserar skulen sug ein pengar ut av den offentlege skulen, slik at tilbodet for dei som har lite frå før blir enda dårligare (altså etter ei tid).

 

Du snakkar om at ei privatisering vil gjere offentlege skular betre.

Kven skal betale for desse nye, private skuleplassane? Staten? Isåfall fell argumentasjonen din i fisk, for då blir pengane som skulle ha styrka den offentlege skulen brukt til nye privatskular. Skal privatpersonane sjøv betale for det? Isåfall går me mot eit nytt klassesamfunn i Noreg der kva for ein skule ein går på òg definerar kva inntektsgruppe ein kjem frå. I Noreg i dag har me det sånn at alle går på skule med alle. Det er muslimar, jødar, kristne, ateistar, rike, fattige, middelklasse, arbeidarklasse. Rederisønnen går saman med dattera til reinhaldsarbeidaren.

 

Sånn vil eg at me fortsatt skal ha det. Har ikkje staten råd til å investere i skule, i framtida, kan me berre gi opp med ein gong. l

Lenke til kommentar

Nei, meningen er ikke at privatiseringen skal suge penger ut av den offentlige skolen, heller motsatt. Som jeg skrev ønsker jeg profittsøkende privatskoler 100 prosent finansiert av forbrukerne. Poenget er å fjerne en stor del av byrden som tar ressurser av den offentlige skolen i dag. Det vil bli langt lettere (billigere) å ta opp konkurransen med private skoler enn å løfte utdanningsnivået for den offentlige skolen helt på egenhånd. Jeg ser i dette scenarioet ingen grunn til at private skoler nødvendigvis skal ende opp som langt mer attraktive enn den offentlige skolen i et av verdens rikeste land. Jeg ser altså ikke for meg noe klasseskille som følge av dette, og jeg tror dette er den billigste og beste måten å løfte utdanningsnivået på. Og det som er HELT sikkert er at utdanningsnivået må løftes.

Lenke til kommentar

Må si at blårussen her inne ikke kan ha lest mye moderne historie, om de ikke engang kan erkjenne den ubetvilelige suksesshistorien fellesskolen har vært siden den ble vedtatt i 1920. Kikk bare på de økonomiske gevinstene dette har medført? Vi var på 1960-tallet såpass intellektuelt oppegående som folk, slik at vi nektet amerikanerne full råderett over norsk sokkel.

Dette sjakktrekket og ikke minst hjemfallsretten er en av mange eksempler på at man trenger en fellesskole der alle skal med, en fellesskole der vi fjerner taket/hindringene for de som kan og vil enda mer. Dette er et konkurransefortrinn, og ikke en konkurranseulempe som trådstarter hevder. Utdanning gjør at vi klarer omstillingsprosesser og økonomiske konjunkturer mye bedre enn land med dårligere utdanningsnivå.

Markedsideologien kan ikke brukes på fellesgoder, det gagner bare de få. Gammelborgerne som nå frykter en rettferdig konkurranse på goder som kun var ment for de formuende, gjør alt de kan for å sverte fellesskolen og det store samfunnsprosjektet!

 

Varsku her! Ulv i fåreklær!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...