Gå til innhold

Skal kjøpe netbook


Anbefalte innlegg

Jeg skal gå til innkjøp av min første netbook. Den skal hovedsakelig brukes til surfing, musikk, film og hjemmelekser (excel, word, powerpoint etc). I tillegg er det fint om man kan bruke programmer som google earth og photoshop på den. Har tenkt å bruke den mye på skolen, også i forelesninger, så lang batterilevetid og lavt støynivå er veldig viktig.

 

Hvilken PC bør jeg kjøpe?

Endret av TheYid
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Packard Bell DOT vant nylig en test, så jeg, men da var ikke Asus EEE 901 med i testen. De aller fleste netbookene er jo likt utstyrt. Selv ville jeg nok gått for Asus EEE 1000 siden den har 10,2" skjerm, evt HP Mininote 2133 pga størrelsen på tastene. Ideellt sett ville jeg også kjøpt en som kjører Linux for å få den litt rimeligere, og så lagt inn Easypeasy (eks ubuntu eee) på den. Da har du den perfekte netbook sånn som jeg ser det.

Lenke til kommentar
Takk for tips! Har ingen erfaring med Linux. Hva er de største forskjellene fra Windows? Har den bare 20 GB harddisk!?

 

Bruksmessig er den største forskjellen at Linux ser og oppfører seg litt annerledes, jf. Windows og Mac OS X (Ikke at jeg direkte sammenligner Linux og OSX)

 

Du har f.eks. Firefox, OpenOffice og VLC i Linux også.

 

En viktig forskjell er at 99% av all programvareinstallasjon i Linux skjer gjennom såkalte pakkebrønner som er, enkelt forklart, en server som har all tilgjengelig programvare som du laster ned fra. Det er en svært enkel måte å installere ting på, og du er garantert at det ikke er malware i det du laster ned.

 

Du har heller ikke noen virustrussel i Linux, ergo du slipper å bruke tid og krefter på antivirus/antispyware etc.

 

Jeg har ikke så mye erfaring med de medfølgende Linuxdistroene (variantene) i nettpcene, men det er en smal sak å legge inn f.eks. Easypeasy som er bygget på velkjente Ubuntu i stedet. Sjekk ut http://www.geteasypeasy.com/ :) Der er alle drivere og nødvendigheter allerede på plass og du får et mer komplett OS enn de medfølgende Linuxdistroene, siden det er bygget på verdens største distro.

Lenke til kommentar
Ingen virustrussel? Vil det si at jeg ikke kan laste ned musikk f. eks. fra Limewire?

 

Ser at Eee 1000 har 40 GB SSD med Linux og 160 GB harddisk med Windows. Hva er forskjellen på SSD og andre harddisker?

 

Det finnes en Limewireklient til linux som heter Frostwire, men jeg anbefaler deg sterkt å finne andre og lovlige måter å skaffe musikken din på. Songbird, Songza, Last.fm og flere andre tjenester tilbyr streaming av musikk, og det er lovlig. Ellers finnes både Jamendo og Magnatune innebygget i musikkspilleren Rhythmbox, og der kan du laste det det du vil gratis og betale det du vil, om du vil. Du finner riktignok ikke noen kjente artister på de tjenestene, så vidt meg bekjent.

 

SSD fungerer på samme måte som et minnekort, mens en vanlig harddisk består av roterende plater og et leserhode. hw.no hadde nylig en veldig fin og enkel innføring i SSD, her. :) SSD er per i dag mye dyrere enn en vanlig harddisk.

Lenke til kommentar
Så 40 SSD tilsvarer 160 GB HD?

 

Jeg kan vel også kjøpe en netbook med Linux (siden det er billigere) for så å installere Windows (får det gratis på skolen)?

 

Denne ser vel grei ut? http://www.trustedreviews.com/video/Samsun...-10-2in-Netbook

 

Nei, altså, en GB er en GB uansett hvilket medium den er på, men SSD er dyrere å produsere. Se for deg at SSD er et diiiigert sdkort som sitter i digitalkameraet ditt, så har du sånn ca en grei sammenligning.

 

Du kan installere XP på en du har kjøpt med Linux, ja, men det vil bli litt bakvendt. Litt av grunnen til at mange kjøper en netbook med linux er nettopp fordi den ikke blir levert med Windows ;) Anbefaler deg å prøve Easypeasy da dette er skreddersydd for små skjermer :)

Lenke til kommentar

http://prisguide.tek.no/product.php?view=e...roductId=101040

Eneste minus er utseende og at vekten er 1.45kg.

MSI wind er feks lettere, men en må betale ekstra for et bra batteri.

 

Asus s101 er min favoritt pga vekt og at den er så tynn :p Minus er pris.

http://prisguide.tek.no/product.php?productId=101471

 

Når det gjelder Linux kontra xp, avhenger det om du vil ha det relativt enklere eller ønsker å potensielt knote i systemfiler o.l. Overgangen Windows -> Linux kan være brutal, da ting ikke er likt på alt. Er du vant med XP, gjør du deg en bjørnetjeneste med holde deg til xp da det blir mindre knoting. Minuset blir at du vil trenge virusprogram.

Lenke til kommentar

Ikke meningen å virke uhøflig på noe vis, men ut fra spørsmålene til trådstarteren synes jeg det virker åpenbart at vedkommende bør satse på en PC med Windows. Jeg frykter det vil bli alt for mye å sette seg inn i, for å så ende opp med en maskin man misliker grunnet et operativsystem som er totalt ukjent og uvant å sette seg inn i.

Lenke til kommentar
Men hvor vanskelig kan det være å omstille seg til Linux? Og er det mange programmer jeg ikke vil kunne kjøre der? Word, powerpoint, photoshop osv?

 

Hvorfor trenger man ikke antivirus-program i Linux, forresten?

 

De kjente og "kjære" programmene kan -muligens- kjøres gjennom et kompatibilitetslag som kalles Wine, men dette kan det være smart å sjekke ut på forhånd. For de aller aller fleste vil uansett OpenOffice-pakka være et like så godt valg som MS Office, og det kommer ferdigbundlet på maskina. OpenOffice støtter Microsoft-formatene, men foretrekker å bruke de ISO-standardiserte ODF-formatene. Photoshop CS2 vet jeg er støttet, men har ikke fulgt med på utviklingen der. Ellers har GNU/Linux-miljøet også egne bildebehandlere som Inkscape og GIMP, disse kommer ofte bundlet i en distro og støtter svært mye av det "folk flest" trenger, selv om de på ingen måte er i Photoshop CS3/4-klassen.

 

Du trenger ikke antivirus i Linux av samme grunn som i Mac OS X; Det er svært vanskelig å skrive skadelig programvare til disse operativsystemene fordi du som sitter i "brukerland" er fullstendig separert fra de systemkritiske delene av operativsystemet ved daglig bruk. I Windows blir alt rotet sammen (de prøvde å separere brukerland og systemland med Vista, med det resultat at du måtte trykke "ok" og "fortsett" for hver minste ting du ville gjøre, noe som har irritert vettet av de fleste som bruker Vista.), men bunnlinja er at Windows er det eneste operativsystemet som er utsatt for virustrusler.

 

[/b]Ikke meningen å virke uhøflig på noe vis, men ut fra spørsmålene til trådstarteren synes jeg det virker åpenbart at vedkommende bør satse på en PC med Windows. Jeg frykter det vil bli alt for mye å sette seg inn i, for å så ende opp med en maskin man misliker grunnet et operativsystem som er totalt ukjent og uvant å sette seg inn i.

 

Greit nok, men har du noe grunnlag for å si at det blir mye å sette seg inn i ved å bruke f.eks. Easypeasy? Du kan få det på norsk språk, veldig oversiktlig, godt dokumentert, alle programmer man trenger forhåndsinstallert og klart til bruk.

 

Manges angst for å bruke GNU/Linux i dag er noen fatale forsøk på å bruke Red Hat eller Slackware før 2005, men linuxverdenen tar stormskritt fra år til år, og er i dag i stand til å tilby svært gode (men ikke perfekte) operativsystemer som er lette å installere, lette å bruke, godt oversatte, og dekker de flestes behov svært godt.

 

Vet noen om en fin guide som enkelt forklarer forskjellene mellom Windows og Linux?

 

De viktige forskjellene har jeg forklart litt av, men jeg kan prøve å gi deg en kjapp liste. Men husk: Linux i seg selv er ikke et operativsystem. Linux en en kjerne som man kan bygge et operativsystem rundt. Windows av nyere dato er for eksempel bygget rundt NT-kjernen. Verdens største og mest populære Linuxdistro (distro = variant/distribusjon) er pr. i dag Ubuntu (og Easypeasy, som jeg anbefalte, er bygget på Ubuntu)

 

Nøkkelpunkter som er forskjellig mellom de to systemene, Ubuntu og Windows, er:

 

- Ubuntu er fullstendig bygget opp av åpen kildekode, det vil si at alt Ubuntu består av kan leses og modifiseres av meg, deg eller hvem som helst. Nettleseren Firefox fungerer på samme måte.

Mange assossierer "åpen kildekode" med "gratis", og selv om det ofte er tilfelle, er det ikke en regel. For vanlige brukere er gjerne gratisaspektet det viktigste, men åpen kildekode medfører også blant annet raskere utvikling og mye mer effektiv utbedring av feil enn i lukkede løsninger som Windows eller Mac OS.

 

- Ingen tvinger deg til noe som helst når du bruker Ubuntu. Du står helt fritt til å modifisere skrivebordsoppsettet ditt, legge til eller fjerne funksjoner, og du bryter aldri noen lisens ved bruk. Du kan brenne ut Ubuntu med programvare og gode greier på 100 cder og gi til venner og bekjente uten at noen prøver å "ta" deg for det. Tvert i mot vil du få et klapp på skuldra.

 

- Grensesnittet er annerledes. Standard Ubuntu minner mer om Mac OS enn Windows, men det er uansett veldig enkelt å bruke. Easypeasy har et grensesnitt som er optimalisert for små skjermer, men du er ikke nødt til å bruke det.

 

- Systemet har klart definerte steder hvor programmer alltid installeres. Dette er et ledd i sikkerheten du får i Ubuntu og linuxdistroer generelt. Programmer installeres, som nevnt i en annen post, gjennom et eget program kalt Synaptic. Synaptic sørger for at alt havner dit det skal. Har du installert f.eks. et bilderedigeringsprogram gjennom synaptic, vil du finne oppstartsknappen for programmet under "Programmer - Grafikk", mens en FTP-klient vil havne under "Programmer - Internett".

 

- Du slipper all mulig tredjeparts programvare når du kjøper et nytt webcam, digitalkamera, mus&tastatur etc. Ubuntu har støtte for det aller meste av denne type hardware innebygd. Dette bidrar til å holde installasjonen din ryddig og oversiktlig. og skrivebordet og programmenyen snerten og fin.

 

- En av de største utfordringene for Ubuntu & co nå, er å få produsentene av maskinvare til å enten frigi kildekode under en åpen lisens, slik at drivere etc kan implementeres direkte i operativsystemet, eller at de lager sine egne drivere som til Windows. For eksempel har Intel, AMD, VIA, Ralinktech, Atheros og Creative, for å nevne noen, åpnet mye kildekode de siste årene. Disse produserer sentrale ting som prosessorer, skjermkort, nettverkskort og lydkort (mm.) Ubuntu er, målt mot både XP og Vista, overlegen i hardwarestøtte ut-av-esken, men om noe ikke fungerer er det desto vanskeligere å få det til å virke senere også. Men Easypeasy er som nevnt skreddersydd for netbooks, og all hardware vil fungere ut av boksen på samtlige av de mest populære maskinene fra Asus, Acer, Dell, MSI etc.

 

Det er litt vanskelig å skulle forklare alt mulig til en som egentlig ikke helt vet hva det er snakk om. Mitt enkleste råd til deg er å anskaffe en minnepenn på minst 1 gb, laste ned et bittelite program som heter unetbootin, koble minnepennen til datamaskinen, starte unetbootin (trenger ikke installasjon) og installere Ubuntu 8.10 Live på minnepennen. Dette er svært enkelt. Unetbootin finner minnepennen, så det eneste du trenger å gjøre er å velge hvilken Linuxvariant du vil ha fra en liste og trykke "ok" eller "installer" eller hva nå den knappen nede i høyre hjørne heter. Etter det kan du restarte den maskina du bruker nå, velge at du skal starte opp maskinen fra minnepennen (maskinen sier ofte "press [TAST] to enter setup/bios" og/eller "press [TAST] for boot options", eller noe som ligner). Da kan du velge at du vil starte med minnepennen i stedet for din normale harddisk. Da får du opp Ubuntu klart til bruk, men installert på en minnepenn i stedet for harddisken. Du berører ikke din eksisterende installasjon i det hele tatt, men du får prøvd Ubuntu på din egen maskin for å finne ut litt om hvordan det er i bruk. Et annet alternativ er Wubi, som gjør stort sett det samme som unetbootin, men installerer Ubuntu som et -program- i Windows. Når du restarter maskinen vil du få valget mellom å starte Windows eller Ubuntu. Dette berører windowsinstallasjonen din omtrent like mye som å installere Firefox ;) Ubuntu kan siden avinstalleres gjennom "legg til/fjern programmer" i Windows.

 

Nå ble det en svært lang post fra meg, men til slutt vil jeg bare si: Prøv det :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...