Gå til innhold

Priselastisitet, hva er riktig?


Anbefalte innlegg

Econresource, priselastisitet = -0,15 (oppgave 3)

 

Dette betyr at etterspørselen sank med 15% i forhold til prisøkningen. For denne prisøkningen var etterspørselen med andre ord prisuelastisk.

 

Merknad: Husk at desimaltall ofte brukes for å uttrykke prosentstørrelser. Når vi skriver 1 prosent, eller 1%, mener vi med det 1 hundredel, altså 1/100. For eksempel betyr 24% det samme som 24/100 = 24(1/100) = 0,24. I oppgaven over er altså svaret

 

-0,15 = - 15%.

 

Samferdselsdepartementet, priselastisitet = -0,3

 

Priselastisitet er definert som "prosentvis endring i etterspørselen når prisen endres med 1 prosent". En priselastisitet på -0,3 betyr at når prisene øker med 1 prosent, reduseres etterspørselen med 0,3 prosent.

Skal elastisitetstallet multipliseres med 100% eller ikke? Det virker litt rart at SD bare slenger på et prosenttegn, det "forsvinner" vel egentlig i brøken?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er ikke nødvendig å multiplisere med 100. Det er bare en måte for å gjøre elastisiteten forståelig. Altså en elastisitet på f.eks -0,2 vil si at når prisen øker med 10% så faller etterspørselen med 2%, eller om du vil; når prisen øker med 100% så faller etterspørselen med 20%. Når man regner med elastitetstall bruker man typisk -0,2 og ikke prosenttall da det er relativt slik som jeg har beskrevet.

 

Vet ikke om det gjorde deg noe klokere.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...