Gå til innhold

Jobbe for IBM i Dublin?


najki

Anbefalte innlegg

Har for tiden en helt grei it-jobb i det offentlige. Det frister meg imidlertid å dra utenlands i en periode nå mens jeg enda er ung. Søkte derfor på en supportjobb hos IBM i Dublin. Har gjort det godt på diverse tester jeg måtte ta på forhånd, og alt som gjenstår er et telefonintervju på onsdag.

 

Jeg ønsker å komme i kontakt med andre som har vært der borte å jobbet for å høre litt om hvordan de hadde det hvis jeg skulle bli tilbudt stillingen. Har googlet litt, og hørt at folk har blandet erfaring. Jeg ønsker å være helt sikker på at dette er noe for meg før jeg velger å hoppe i det. Med tanke på at jeg just har kjøpt meg både leilighet og nybil kan det være greit å ikke gjøre noe ugjennomtenkt.

 

Derfor, er det noen av dere som har vært å jobbet for IBM i Dublin, eller som kjenner noen som har gjort det?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

180 000 i året er lite, selv i Irland. Du måtte da nesten bodd i utkanten av dublin for billigere leiligheter osv.

Om du selv føler det kan være karriere boost eller gi deg erfaringer du ikke kan få her i norge ville eg ikke gjort det med mindre eg hadde planlagt å bo der i lang lang tid.

Å flytte tilbake til norge når du har hatt en såpass lav lønn der borte (i forhold til norge) ville blitt som å skulle være førstegangskjøper på nytt og siden du nå allerede har leilighet og bil ville eg tenkt meg grundig om det er noe vits. Altså, Kommer jeg til å lære noe nyttig jeg kan bruke som en fordel fra vanlige norske, eller er det sjangse for å klatre i stillingene der?

Lenke til kommentar

Det er mye på grunn av den tråden jeg er skeptisk, BlackH.

Alikevel har jeg googlet litt og funnet en del positive også. Det er litt derfor jeg ønsker å komme i kontakt med folk som har vært der borte. For å få litt førstehånds informasjon.

 

Klart, lønna er ikke allverden, men så lenge det går å overleve på skal jeg klare meg.

Vi får se hva de sier på intervjuet i morgen. Kanskje de ikke vil ha meg engang. Da løser jo alt seg ;)

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Sendte en spontan "søknad" til disse for noen dager siden, og fikk telefon istad. Skal ta noen tester på internett før et eventuelt telefonintervju.

 

Noen erfaringer? Hva googlet du på for å finne andres erfaringer? Jeg søkte, men fant fint lite.

 

Lønnen jeg ble lovet er forresten 22000 euro fordelt på 11 måneder, med 20 prosent skatt, og maks 600 i boutgifter (kollektiv), noe som vil si at man sitter igjen med ca. 1000 euro å leve på i måneden.

Lenke til kommentar

Eg har akkurat flytta tilbake til Norge etter 4 år i Dublin, der eg har jobba for ulike selskap, deriblant IBM igjennom Manpower.

 

Det er eit par ting som MÅ presiserast for alle som i det heile tenker tanken på å reise over dit:

Irland er IKKJE Norge. Så før de pakkar snipp-eska og flyg over, kast ut alle norske forventningar til lønn, arbeidsmiljølov og norsk personal-politikk.

For å sitere ein irsk reklame; "it doesn't work like that!"

 

Lønn først: Lønnsnivået i Irland er LANGT under det norske. Der gud og hvermansen tjenar over ein kvart million i Norge berre dei klarar å stave navnet sitt så må man faktisk finne seg i å begynne på botnen i Irland. Det betyr ikkje at alle tjener dårlig.

Er man god og gjer jobben sin, kan man RASKT gjere sin situasjon betre.

 

Skatt: Irland har flat skatt, med to nivå. Eit lower band, på omtrent 20%. All lønn under €36.000 blir skattlagt etter denne satsen. Så blir alt overskytande skattlagt med 42%.

Men imidlertid er det eit botnfradrag, og skattelette for husleige. Eg hadde effektiv skatteprosent på omtrent 12%, sjølv om eg var i området rundt 42%-grensa for skatt.

 

Kva betyr det? Jo, at sjølv om man har €36.000 i bruttolønn (ca 290.000 NOK) så har man atskillig meir igjen av den netto etter skatt enn man ville hatt i Norge.

 

Levekostnadane i Irland er fordelt anleis enn dei er i Norge. Ja, det er dyrt å leige bolig, og enda dyrare å kjøpe. Spesielt i Dublin sentrum. Men her er eit newsflash: Så godt som ingen av IT-selskapa ligg i sentrum, dei ligg derimot i utkantane, der man kan leige hus og husrom forholdsvis billig. I tillegg er det som sagt skattelette for betalt husleige.

 

Ein del ting er dyrare i Irland enn i andre EU-land. Dublin har blitt kåra høgt opp på rangeringa over dei dyraste byane i Euro-området (dvs. landa som har Euro som valuta). Det betyr imidlertid ikkje at den er dyrare enn Oslo (som jo havnar høgt på alle lister over dyraste byar i VERDEN!)

 

Så. Det er two sides of every story.

Det er plenty av grunnar til å tenke seg om to gangar før man reiser utanlands.

 

Negativt:

Dårlig vern som arbeidstakar. (outsourced, managed services)

Lav begynnarlønn.

Ingen fagforeningsrett (i mange tilfeller)

Høgt arbeidspress

Ofte ubetalt overtid (overraskande kor vanlig det er så godt som overalt utanfor Norge...)

Dårlig offentlig støtte ved sjukdom (må ha privat helseforsikring, ubetalte sjukedagar)

 

Positivt:

Kort oppsigelsestid (lett å skifte jobb, medan man i Norge kan ha to-tre eller enda fleire månaders oppsigelsestid, så kan man skifte jobb på to uker i Irland)

Bratt karrierestige dersom man er nokonlunde oppegåande

Det er utanlandserfaring, kan gjere seg godt på CV'n

 

Dersom man er ute etter ein litt anleis opplevelse, så vil eg anbefale at man vurderar ein tur over. Men dersom man forventar å finne eit lite stykke Norge på ei øy midt i atlanteren, så er det best å holde seg heime.

 

Dublin er ein fin by å bu i så lenge man veit det er for ein begrensa periode. Det er eit bra uteliv, godt med shopping-muligheiter, og Liverpool og England er kun ein fergetur unna. Blir byens bråk og larm for mykje er vestkysten av Irland absolutt å anbefale, eventuelt ein tur til sørkysten.

 

Som sagt, er ambisjonen å få eit anna perspektiv på ting enn det man får her heime på berget, så kan man ta sjansen og stikke stortåa uti det store farlige havet. Er man fornøyd med skylappane og trives best på samme gamle bergknausen man alltid har vore på, så får man heller bli heime.

 

Eg vil i alle fall alltid sjå tilbake på tida i Irland som ei god investering, og kvar gang eg får lyst til å akke og oie meg over kor elendig det norske helsevesenet er, over at folk streikar, og over at ting er så galt her i Norge, så kjem eg til å tenke på erfaringane eg gjorde, perspektivet eg fekk, og korleis det er i Irland, også kjem eg til å trekke eit lettelsens sukk, og bli enda meir glad i landet mitt.

Lenke til kommentar

Tusen takk for et godt svar, Junior19! Veldig greit å få høre litt flere sider.

Dublin-prosjektet er midlertidig lagt på is, delvis fordi jeg er aktuell for en i Glasgow som frister mer. Har imidlertid ikke hørt noe fra disse på ei stund. Også delvis grunnet leiligheta her hjemme.

 

Husker ikke nøyaktig hva jeg googlet på, AslakW, men det var nok en salig blanding av IBM, Dublin, work, norwegian osv. Alikevel virket det som at flest svensker hadde formidlet sin oppfatning av oppholdet.

Lenke til kommentar
Tusen takk for et godt svar, Junior19! Veldig greit å få høre litt flere sider.

Dublin-prosjektet er midlertidig lagt på is, delvis fordi jeg er aktuell for en i Glasgow som frister mer. Har imidlertid ikke hørt noe fra disse på ei stund. Også delvis grunnet leiligheta her hjemme.

 

Husker ikke nøyaktig hva jeg googlet på, AslakW, men det var nok en salig blanding av IBM, Dublin, work, norwegian osv. Alikevel virket det som at flest svensker hadde formidlet sin oppfatning av oppholdet.

 

Det er ein stor andel svenskar der borte, også i "norske" jobbar. Dette delvis pga. den store skilnaden i det Irske og Norske lønnsnivået. Det er mindre sprang fra svensk nivå til irsk. (framleis stort, men dog).

 

Hugs at du kan leige ut leiligheita di skattefritt kun for ei begrensa periode når du bur i utlandet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...