Gå til innhold

Hva nå? Nybegynner-gitarist mangler inspirasjon


Prinnz

Anbefalte innlegg

Jeg er noob på gitar, har gått gjennom Tom Dooley-nivået, og beveget meg litt lenger. Er selvlært i løpet av ca 10 måneder. Har bygget opp ganske bra styrke i fingerne, og klarer nå å spille barre-grep o.s.v. Men hva nå? Jeg har liksom ikke helt peiling på hva jeg skal øve på lenger. Det går greit å følge de fleste pop-låter ved å spille akkordene, men føler at jeg må videre, kanskje utvikle litt fingerspill? Det høres fortsatt ikke bra ut for andre enn meg selv når jeg spiller siden jeg bruker litt for lang tid på å bytte grep, og kanskje trenger to forsøk før jeg får ren lyd i noen grep o.s.v. Hvordan øver man best mulig når man er på dette nivået? Finnes sikkert ingen fasit, men hadde vært fint med noen innspill, tips om bøker, DVD'er som kan være nyttige e.l.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Som noen forslag kan jeg nevne heftet Rock og ballader. Den inneholder mange sanger med tekster og akkorder. Ellers kan du få tak i programmet Guitar Pro. Søke etter tablatur og sangakkorder på nettet. Finnes også opplærings-DVDer men de er ikke gratis.

 

Blir litt off-topic men må bare spørre hvilke metoder du brukte for å lære deg det meste? Har gått på både nybegynner og videregående kurs, men ting sitter ikke helt enda. Er det noen god måte å trene opp motorikken/koordineringen i fingrene på? (Er skikkelig n00b selv)

Lenke til kommentar

Du nevner jo selv noen av dine problemer, som at du er treg til å bytte grep, og grepene blir lett litt sure på første forsøk. Dette er jo kanskje det du bør prioritere å jobbe med. Men for all del, du kan fint jobbe med flere ting på en gang, det er faktisk viktig, siden du ellers kan bli lei av spillinga.

 

En fin ting å studere er skalaer, og hvordan du bruker dem. Dette er viktig dersom du en gang ønsker å være i stand til å lage egne arrangement, hvor du bruker litt flere toner enn akkurat de som er i grepene. Improvisasjon/solo kan også være moro å drive litt med, der vil du i enda større grad få bruk for skalaer.

 

Du kan også sikkert jobbe masse med teknikken på din høyre hånd, det finnes mange måter å knipse strengene på, og uendelige mange rytmer.

 

Nå kan jeg ikke skrive mer, jeg er egentlig på jobb:P Kan skrive mer siden om det er av interesse!

Lenke til kommentar

Hei, takk for svar. Når det gjelder teknikker jeg har brukt for å lære, så har jeg brukt nettet mye. Mange bra sider hvor man finner grepdiagrammer f.eks www.chordfind.com og jeg har brukt www.ultimate-guitar.com for å finne tekster og tabulaturer. Helt i starten brukte jeg DVD'en "Spill gitar" men synes den var dårlig, siden den bare tar for seg åpne grep, noe som gir en veldig begrenset mulighet for å spille, og jeg gikk veldig fort lei av å øve på tingene de hadde med der.

 

Skalaer hørtes jo interessant ut, jeg har ikke sett på det i det hele tatt. (Kan skalaen på piano, men regner med at det ikke er do-re-mi du mener? :-) Hvis dette kan gi en større forståelse av selve gitarhalsen, og hvordan det hele er satt i system så er det spennende. Linker mottas med takk. :-)

Er også spennende det du sier om å utvikle knipsing og rytmer, har skjønt at mye av hemmeligheten ved å få gitaren til å "svinge" ligger i hvordan man bruker høyrehånda.

 

Lurer på hvor lenge denne karen har øvd, får jo 12-strengern til å høres ut som et helt band... :-)

Lenke til kommentar

http://www.trell.org/muweb/kvintsirkelen.html

 

Forstår du kvintsirkelen har du et godt grunnlag for å lære skalaer og tonalitet å kjenne osv. Om du vil ha en litt spesiell sound kan du leke deg med såkalte modale tonearter(jeg har forelsket meg i lydisk og frygisk skala!), dette kan du finne om du googler litt rundt.

 

Når det gjelder treffsikkerhet med barre-grep og sound og sånn er det bare en ting å gjøre: å ville. Hvis du ikke vil, så øver du ikke, og da er det bare å henge gitaren så høyt opp på veggen at den blir ødelagt over tid. Hvis du derimot vil, så finner du deg noen kule sanger som er litt over ditt nivå, ev. lager noe selv når du får kommet litt lenger, og så lærer du deg å ikke være fornøyd med noe før du får det til. Bare ikke lev etter "fort og gæli"-prinsippet, det man spiller fort og høyt er ikke nødvendigvis like bra som det man spiller moderat og hørbart.

 

Og når du snakker om høyrehåndsbruk når gitaren skal svinge er du absolutt inne på noe, men du som sliter litt med å treffe akkorder og barre-grep må fokusere like mye på å utvikle begge hendene. Når hendene er jevngode låter det mye bedre enn om den ene er kjemperask og den andre treig.

Lenke til kommentar

Bruker alltid å spille noen skalaer når jeg varmer opp, først og fremst, de varmer fingrene, og for det andre, du lærer skalaen å kjenne. Men som sagt, musikk teori kan være nyttig, spesialt hvis du har lyst å komponere noe eget... Om du har sittet å spillt akkorder i 10 måneder vil du kanskje gå over til fingerspill, og soloer, for en liten forandring.

 

Hvem digger ikke Hallelujah? Eller M*A*S*H theme'n "Suicide is Painless"? Det er mye bra fingerspill ute å går, det gjelder bare å finne de. Om du vil ha en gratis variant av GuitarPro, kan du laste ned PowerTAB, den kan ikke lese guitarpro filer, men det fleste sangene der ute har powertab versjoner av seg åsså.

 

 

Et siste spørsmål, hvor mange timer/minutter øver du hver dag?

Lenke til kommentar

Takker for supre svar og tips! Har googla litt rundt på ting dere nevner og funnet mye bra!

 

For andre som eventuelt er interessert i gode linker til selvlæring på nettet: http://www.justinguitar.com

Denne dukket opp når jeg søkte etter skalaer på youtube. Justin er en gitarlærer som legger ut korte "gitartimer" på nettet gratis, og har en webside med utrolig bra greier. Siden er finansiert med donasjoner, så bla opp paypal'en. :grin:

 

Hvor mye jeg øver? Tja, får ikke alltid tid og mulighet for å øve hver dag, men hvis jeg ikke har tid til en "ordentlig økt" på et par timer, så prøver jeg å bare ta noen grep, og nå også noen skalaer, når jeg går forbi gitaren. Noen minutter er bedre enn ingenting. Det skorter heller ikke på vilje, jeg har drømt om å spille gitar i mange år, og nå SKAL jeg greie å komme meg opp på et ok amatørnivå.

Lenke til kommentar

 

Dette burde gi deg litt inspirasjon..

I vinter hadde jeg ikke spilt så aktivt de siste månedene, og en venn av meg viste dette klippet her.

Ble inspirert med en gang, og bestemte meg at jeg skulle lære meg den sangen. Et par dager etterpå kunne jeg sangen, og hadde forsatt mye inspirasjon igjen. Så jeg begynte å lære meg de andre sangene til han karen.

Iallefall, Kanskje dette er litt vanskelig for deg hvis du er en "noobie" i gitar, men det er verdt et forsøk:P

Lenke til kommentar

"Kul spille stil han karen har, men jeg må dessverre si at han ikke greier å motivere meg like mye som...."

 

Jeg tar tilbake det jeg skrev, hørte på resten av videoene, og det fikk meg desverre lyst til å finne en tab til "Toto - Africa" ( motivasjon eller? ), dropper nok trommedelen, men det at han spiller så bra viser hvor bra et menneske kan bli hvis det virkelig vil noe... ^_^

 

Bruker som oftest å ta en titt på videoer på youtube for å få opp spille humøret, problemet er vel rett og slett overload av informasjon, klikker på en video, så klikker jeg på en relatert... Men det kommer alltid noe godt ut av det... Det viktigste for i det heletatt å bli bedre, er jo det å virkelig ønske at du kan mestre instrumentet, og etter det kommer riktig innlæring ( som sikkert går enklere sammens med en lærer ), men har du mye selfmotivasjon bruker det å gå bra uansett...

 

La merke til at jeg fikk en forferdelig trang til å lære et nytt magitriks, rett og slett fordi jeg så en episode av Criss Angel's Mindfreak, men problemet er at den motivasjonen der er mer som en som kommer og går, og jeg vet at magi bare er en sånn liten ekstrafunksjon for meg, ikke noe som jeg vil bruke tid på hver dag...

 

Du må rett og slett finne ut hvor motivasjonen din ligger...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...