Gå til innhold

wonko

Medlemmer
  • Innlegg

    97
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av wonko

  1. Håper det går greit jeg ignorerer hovedspørsmålet ditt (om teknologi) og heller prøver å gi litt generelle råd. Hvis det ikke er interessant må du bare si fra :)

    Målet ditt ("Få kunnskap til å kunne utvikle et webprosjekt fra start til slutt og på (optimalt) alle nivåer.") er ganske ambisiøst - kanskje mer enn du tror, og det kan være lurt å ta et skritt tilbake og se hva som inngår i dette.

     

    Sånn jeg ser det er dette hoveddelene av et webprosjekt (i tilfeldig rekkefølge):

    1) Serverdrift/arkitektur - installasjon og drift av teknologistacken, skalering (proxy, caching osv.).

    2) Design - idéutvikling, problemanalyse, planlegging og brukeropplevelse/UX

    3) Implementasjon - programmere backend og frontend, persistering (database) osv.

     

    Man synes ofte ikke alle delene er like morsomme, og var jeg deg ville jeg fokusert på det jeg syns var morsomst for å holde motivasjonen oppe. Kanskje du kan få noen til å hjelpe deg med de delene du ikke er så interessert i, så har du muligheten til å lære litt om samarbeid og prosjektstyring i samme slengen ;)

     

    Du ser ut til å ha begynt med del 1, men som mange nå har nevnt er kanskje delen jeg har kalt "design" et mer naturlig sted å begynne. Når det gjelder valg av teknologistack er det sikkert både moro og nyttig å lære litt om hva som blir brukt av de store, men når du kommer til del 3 - implementasjonen - tror jeg ikke nødvendigvis det mest framtidsrettede er å sette igang med de nyeste, hotteste rammeverkene. Jeg ville heller, som sagt, begynt med noe som gir så lite hjelp/magi som mulig for å lære grunn-konseptene (nettverksteknologi, server-klient-modellen, http, webservere og front-end teknologi (javascript))

     

    Jeg ser node.js er nevnt - dette har jeg aldri brukt selv, men jeg har skjønt det er et veldig enkelt rammeverk for å lage serverprogrammer i javascript, og er jo veldig i vinden for tida. Dette høres igrunnen ut som et veldig bra startsted - du lærer deg javascript samtidig som du kan begynne helt på bunnen med å lage en enkel http-server og slukke tørsten din for hipster-teknologi :) +1 for node!

  2. Mange bra svar her, men ser ikke at det er så mange sett fra en programmerers perspektiv, så tenkte prøve å bøte på det.

     

    Men først: hva er målet med dette prosjektet ditt - hva vil du få ut av det? Hva tenker du du vil jobbe med etter utdanning? Programmerer, designer, entreprenør, konsulent eller hos bedrifter med et eksisterende produkt (som finn.no, opera e.l.)? Hvilket nivå er du på nå - hva kan du av webteknologier? (Hvilke språk er mindre viktig - du setter deg fort inn i et nytt språk, spesielt med teoretisk bakgrunn som f.eks. fra faget Programmeringsspråk på NTNU.)

     

    Selv studerte jeg datateknikk ved NTNU, er nå relativt fersk som utvikler i et konsulentfirma og har jobbet på et par større og noen mindre web-prosjekter.

     

    Som programmerer tror jeg det kan være veldig nyttig å lære ting fra bunnen og opp. Å ha en grunnleggende forståelse for hvordan web-teknologier generelt fungerer vil gjøre det mye enklere å lære seg de spesifikke rammeverkene seinere. Lær deg aller først hvordan nettverk-kommunikasjon foregår - spesielt HTTP og server/klient-modellen. Deretter foreslår jeg å eksperimentere litt med en enkel webserver, f.eks. https://github.com/elonen/nanohttpd og få denne til å serve en enkel, statisk webside, kanskje med noen forms, bilder o.l. Så kan du f.eks. gå videre til Sinatra, web.py, Scalatra, jax-rs, Spark e.l. "micro frameworks". JavaScript (og Ajax) tror jeg også er veldig viktig å lære seg - sjekk f.eks. ut mvc-rammeverk på http://addyosmani.github.com/todomvc/. Personlig tror jeg framtida er slike micro frameworks som gir en felles RESTful backend for JavaScript-tunge websider og mobil-apps, men dette er kun min relativt ukvalifiserte gjetning :p

     

    Når det gjelder tunge, store web-prosjekter, spesielt i det offentlige har jeg inntrykk av at det går mye i Java, JSF, EJB, Hibernate o.l. For mindre prosjekter er det vel en del Rails-liknende rammeverk som Django, Play, Lift osv. Og selvfølgelig mange som bruker php enda...

    • Liker 2
  3. Jeg klarer ikke å bruke laptop mus. Jeg vet ikke om denne er annerledes....?
    Den likner veldig på en laptop mus bortsett fra at du gjerne vil bruke tommelen på denne når du sitter i sofaen (med museknapp på motsatt side av tastaturet). Jeg synes den fungerer veldig bra til typisk htpc-bruk, men bruker du mus mye kan det nok lønne seg med en vanlig separat mus. Til spilling er selvfølgelig touchpad helt ubrukelig...

     

    Jeg har sett litt på Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000. Etter jeg leste nøye gjennom testen tror jeg den kan være tingen, og ekstra-knappene ser greie ut også.
    Det tastaturet så egentlig veldig bra ut, og der får du jo både mus på tastaturet og ved siden av. Likte også godt at tastaturet er bøyd, siden det fort blir slitsomt for håndleddene å skrive mye på dinovo edge når du har det i fanget hvis du bruker touch (normal bruk ved skrivebord funker fint). Litt rart tastaturet ikke hadde oppladbare batterier, men dette går vel an å kjøpe ved siden av. Ekstraknapper har forøvrig også dinovo edge flusst av.

     

    Når det kommer til det, så bruker jeg egentlig ikke trådløst internett noe særlig. Det er skrudd av på routeren min. Men det er litt kjedelig hvis jeg en dag skal begynne å bruke det.
    Tror allikevel ikke du skal legge for mye vekt på mine erfaringer på dette området - som sagt vil det sikkert fungere fint med rf hvis du har litt mer plass enn meg og kan plassere trådløst-punktet litt unna rf-sendere. Jeg har under én meter avstand mellom disse - mindre avstand enn jeg har mellom rf-sender og mus...

     

    Sånn jeg ser det er fordelene MS har over logitech at du får årntli mus til samme pris, og at det kanskje er bedre å skrive på fra sofaen hvis du bruker touch-metoden.

     

    Fordelene jeg ser med logitech er det innebygde (og vanvittig gode) oppladbare batteriet, og at det er stiligere(?). Tror kanskje også den innebygde musa er bedre enn den på MS tastaturet, men det blir rein gjetting siden jeg ikke har prøvd den.

     

    En liten ting som kan være verdt å nevne til slutt er at dinovo edge henger seg iblant. Dvs. at siste knappen du trykker på repeteres i noen sekunder uten at du får gjort noe. Jeg opplever dette så sjelden at jeg ikke ser det som noe problem, men ser på anmeldelsene her på hardware at andre ikke opplever det på samme måten. Jeg har også en liten mistanke om at det kun skjer når batteriet er dårlig...

  4. Er du sikker på du mener infrarødt, og ikke radio-sender (rf)? Tror rf er veldig mye vanligere ihvertfall, og med infrarødt må du vel nesten ha klar sikt til mottakeren (basert på erfaringer med tv-fjernkontroll). Et potensielt problem med rf er at de ofte bruker samme frekvens som trådløst nett (2,4GHz om jeg husker rett). Dette har jeg fått erfare i mitt oppsett. Jeg har bluetooth (bt) tastatur og rf mus, og har måttet plassere senderne til begge (usb-dongler) rett ved mitt trådløse aksesspunkt. bt-tastaturet (og dets innebygde touchpad-mus) har ingen problemer med dette, men rf-musa er fullstendig ubrukelig ved stor wlan-traffikk. Merk at dette er et noe spesielt oppsett, og at det slett ikke trenger være noe problem ved normal avstand mellom trådløst-punkt og rf-dongle. Musa er forøvrig en logitech revolutioin mx, mens tastaturet er logitech dinovo edge. Tastaturet er jeg forøvrig fantastisk fornøyd med - kjempegodt å skrive på og uslåelig batteritid, så jeg ville tenkt nøye gjennom om jeg faktisk trengte numpad, og gått for dette hvis svaret ble nei.. Men det koster da...

     

    Edit: Fujitsu keyboardet du linker til er rf, ikke infrarødt, og i det problematiske 2,4GHz båndet, så regner med du egentlig mente rf. Tastaturet så fint ut ellers da, og 2 batterier til musa er gull verdt.

  5. Tenker å kjøpe en ny tv som tar litt mindre plass enn 32'' bilderør-tven jeg har nå, da jeg har litt liten plass. Er veldig fornøyd med bilde og bildestørrelse på min nåværende, og håper å ikke ofre altfor mye bildekvalitet ved overgang til lcd. Men er uansett ikke villig til å betale altfor mye, siden jeg nok kommer til å investere i en bedre om et par år.

    TVen blir mest brukt til å se divx filmer (mest ikke-hd) og kabel-tv, men jeg kommer til å kjøpe en PlayStation 3 snart og koble til en PC til film og litt spilling. Avstand fra TVen er ca 2-3 meter. Jeg har lest audiovisuelts anbefaling, og begge 32'' her ser bra ut, men det står jo ikke så mye om dem. Har også hørt mye bra om Sonys W4000 serie, og denne har jo full HD. Jeg vil altså vite om jeg bør legge mye penger i en bedre TV enn f.eks. Tatungen til 3500kr. Har ikke lyst til å få film-/ spillopplevelsen ødelagt av stygt etterslep eller dårlige farger.

    Konkrete anbefalinger settes også pris på.

  6. Går 4. året på datateknikk på NTNU, og begynte da på NTNU's "spillteknologi" retning i høst. Du kan lese mer om dette her: http://www.ntnu.no/studier/mtdt/oppbygging/spill Merk at retninga er nyoppstartet i høst, så du finner ingen faktiske erfaring fra akkurat dette, bare eksempler på prosjekter fra andre retninger innen datateknikk som nå kan falle inn under "spillteknologi".

     

    Jeg begynte på dette studiet fordi jeg ønsker å jobbe med programmering, helst av spill, men visste at sjansene for å få jobb i spillbransjen i Norge er minimale. Datateknikk på NTNU (spillteknologi retninga inkludert) gir deg grundige kunnskaper i programvare utvikling, så hvis du ikke får jobb på Funcom med en gang, er det et vell av andre programmerings jobber du er godt kvalifisert for. Er du ikke sikker på at du orker 5 år til med skole, kan du ta en 3 årig høyskoleutdanning, f.eks. dataingeniør på hist, og evt. ta de to siste årene av mastergradstudiet på NTNU. Og, ja; datateknikk er masse matte (ihvertfall på NTNU).

     

    Btw: En annen ting verdt å merke seg; noen nevnte kybernetikk - NTNU studiet "teknisk kybernetikk" har ingenting med kunstig intelligens å gjøre, men heller med regulering av industriprossesser og -roboter. Det tok meg faktisk to år å finne ut av det :hrm:

  7. Skriver en rapport i latex og bruker bibtex for å håndtere referanser. Det jeg lurer på er om det finnes en pakke som gjør at jeg kan bruke bibtex-databasen også til å skrive en generell bibliografi-liste. Altså en egen liste med kildene som ikke er referert til noe sted. Jeg vet man kan inkludere ikke-refererte kilder i referanselista ved å bruke \nocite, men skolen ville ha disse i en separat liste. Jeg kan selvfølgelig liste dem manuelt, men det hadde vært mye mer elegant å bruke data fra bibtex-databasen (.bib-fila) til å automatisere dette.

  8. Slenger meg på her med ønske om anbefalinger av draft-n kort med god rekkevidde. Men for min del er det viktigere med linux støtte enn vista 64 bit. Noen som vet hvordan støtten er i linux for dwa-140, eller generelt om det er noen problemer ifm. usb-nettverkskort under linux? (btw: min ruter er en d-link dir-635) Dessuten er det et must med wpa-2 kryptering, men det støtter vel kanskje alle draft-n kort..?

  9. Reiser til Japan om en stund og tenkte i den forbindelse å kjøpe en enkel og billig 3G-mobil. Spørsmålet er da om det er penger å spare på å kjøpe i Japan, og om en mobil kjøpt der kan brukes i Norge (kanskje etter en software-oppgradering e.l.)?

    Og hvis jeg må kjøpe i Norge; fungerer alle 3G-telefoner i Japan (har hørt nettet der er litt spesielt), og noen som vet noe spesifikt om chess x-one?

     

    (Litt usikker på om dette ble rette forumet, eller om jeg skulle skrevet i "ny telefon", men er jo ikke spesielt valg av mobil jeg lurer på...)

  10. Fikk du refundert? Bestilt laptop hos Dell (xps m1330) og lurte på det samme.

    Edit: Ser nå et punkt i Dell's leveringsbetingelser ang. dette:

    7.3 Dersom Kunden velger ikke å akseptere en eventuell operativsystemlisens ved oppstart, vil Dell kun refundere Prisen ved tilbakelevering av hele

    Produktet og dersom tidsperiodene spesifisert i hhv. pkt. 7.1 og 7.2 er overholdt.

    Men kan jeg få noe refundert fra M$?

    Edit2: Fikk svar fra Microsoft Norge i dag:

    I og med at Dell selger Windows lisenser, så har de en avtale med microsoft, om at disse skal ta seg av supporten! DELL har altså det fulle og hele ansvaret, så lenge du har kjøpt et produkt med Windows inkludert.

     

    dessverre så vil du ikke få noen refundering på dette. Det står heller ikke i lisens-vilkårene at du har krav på refundering. Om Dell ikke vil selge PCen uten Vista medfølgende, så er det også deres valg. Dette er jo ergelig for deg som ikke ønsker å benytte Vista, men sånn er det nå. Om du ikke ønsker å kjøpe en PC med Vista, da skal du prøve å finne en annen pc leverandør.

     

    Kubuntu 7.10 går så det suser på PCen, så nå sitter jeg altså med en Vista-lisens jeg neppe noensinne kommer til å bruke :( Vet ikke hvor mye jeg faktisk har betalt for denne da - ikke sikkert det utgjør så stor del av prisen...

×
×
  • Opprett ny...