Jump to content

Yaricks

Medlemmer
 • Content Count

  1616
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

196 :)

Profile Information

 • Kjønn
  Mann
 1. Link til rapporten til Amnesty? Den var ikke akkurat lett å finne noe sted? Eller klager Simula først nå på rapporten fra Juni?
 2. Tja... De eneste sikkerhetsekspertene som er for DV og EV sertifikater, er stort sett de som er ansatt i ett selskap som selger DV/EV sertifikater eller tjener penger på dem. Hvis dette var ett så stort problem som disse leverandørene påstår, skulle du tro at flere white- og greyhat eksploits skulle være tilgjengelig. Faktum er at det er svært få av dem. Les artikkelen til Troy Hunt linket over, den gir en svært god oppsummering av situasjonen.
 3. Dette svarer fortsatt ikke på hvorfor de var involvert, og påtok seg ett samfunskritisk ansvar hvor IT-utvikling var i sentrum av dette. Hvis de ikke har peiling på det så skulle de informert FHI om dette, og overlatt ansvaret til noen andre. Dette bekrefter jo bare det IT-Norge har sagt hele tiden - at de ikke har kompetansen til å bygge eller designe appen. Det faktum at Amnesty International sier at appen er på nivå med personvernet til Kuwait og Iran som er de desidert verste, burde være nok. Allikevel så nekter Simula å ta noe kritikk for det de har gjort.
 4. Jeg har lest rapporten, men igjen - dersom de ikke er utviklere, hvorfor var de i det heletatt involvert? Og hvorfor driver de fortsatt å utvikler? Ett eksempel her. Sporveien, ett statsselskap, har hatt behov for flere utviklere og infrastruktur konsulenter. De gikk fra intervju runder til tildeling av kontrakt på 3 timer og hadde oppstart 3 virkedager senere gjennom ett konsulentselskap. Det trenger ikke å ta lang tid selv om det er staten det er snakk om, så hvorfor måtte en absolutt bruke Simula her, som tydligvis ikke er utviklere? De har da per definisjon ikke kompetanse på dette, og dette burde vært satt ut til noen andre som faktisk har kompetanse.
 5. I kilden du viser til så er det Google Play Services som gjør dette, ikke GAEN i seg selv. Google Play Services er noe du må akseptere som noe du må ha når du velger å kjøpe en Android telefon. Det er ikke en konsekvens av GAEN. Du kan også, i Google Maps, skru av Googles lagring av din posisjon. Hvis du ikke er komfortabel med at Google lagrer dette om deg, bør du ikke kjøpe en Android telefon, så enkelt.
 6. Ja, men det gjør de uavhengig av om du har en GAEN kompatibel app eller ei. Det er også noe helt annerledes at en stat sitter på informasjon som dette enn at ett privat selskap gjør det. I ett vanlig tilfelle, må det en rettsordre til for at staten skal kunne innhente informasjon om deg, noe som ikke er tilfellet her. Det er en betydelig svekkelse av demokratiet. Hvilket anbud er det snakk om? Simula sier at de har ikke til hensikt å levere noe anbud, men i hvilken konkurranse? Jeg har ikke sett noe sted at FHI har utlyst dette, men det kan ha gått meg hus forbi, så hvis det stemmer så blir jeg med glede rettet på! Derimot sier Simula at de ikke har tenkt å levere anbud, men de har allikevel utviklet to versjoner av appen? De har utviklet en GAEN kompatibel, og en ikke GAEN kompatibel versjon... Hvis de ikke skal være med - hvorfor har de da brukt våre skattekroner på å gjøre dette? Så... Hvis de ikke er en IT-utvikler, hvorfor i alle verdens land og riker har de fått 50 millioner kroner til å utvikle og drifte en app som dette? Hvorfor har vi satt liten vår til ett forskningssenter på ett prosjekt som kan argumenteres for å være ett av de viktigste tiltakene for å bekjempe en pandemi?! Hvorfor har de plutselig NÅ fått en annen posisjon enn når de fikk 50 millioner i Mars?
 7. Jeg begynner å bli mektig lei Olav Lysne og Simula. De kan ikke ta selvkritikk, selv når de blir konkret konfrontert med det. Synes også det er utrolig dårlig journalistikk av Digi i dag, og Aftenposten før helgen, å ikke snakke med NOEN av IT ekspertene og IT lederene som har uttalt seg om problemene med Smittestopp siden dag 1, men bare høre på oppgulpet fra Simula. Vi har ledere i Bekk, Bouvet, TietoEVRY og mange, mange fler som har uttalt seg kritisk til Simulas metotikk her. Det er nå, i September 2020, flere dusin med COVID apper i Europa, som alle klarer å balansere personvern og smittesporing på en svært god måte, ved å bruke GAEN. Finland, f.eks., lanserte sin Smittesporings app for halvannen uke siden, og har på denne tiden fått en nesten 50% installasjonsbase i befolkningen. De fant, i løpet av første uken, over 50 caser, inkludert en case som ble sporet opp til Finlands President. Vi hadde smittestopp aktiv i over en måned, og de fant under 5 caser, hvorav ingen av dem ble ordentlig bekreftet hvis jeg husker riktig. Simula har mistet all kredibilitet til å gjøre dette og det er helt tragisk at FHI ikke har sparket dem enda.
 8. Og du leste ikke det jeg skrev. Jeg skrev at, nei, vi har ikke ett nøyaktig tall på hvor mange som bruker nynorsk til daglig, men SSBs statistikk er en pekepinn på det, men selvsagt er det ikke en nøyaktig statistikk. Igjen så har du fortsatt - etter flere forespørsler, ikke kommet med noen objektive argumenter på hvorfor ett land med 5M innbyggere trenger 2 offisielle skriftspråk, men heller velger å angripe personer i stedet.
 9. Du viser til en 24 ÅR gammel kilde. Mye har skjedd siden 1996... Nei, vi har ikke nødvendigvis ett nøyaktig tall på hvor mange som bruker Nynorsk i det daglige, men vi har data fra SSB som registrerer hvilket hovedmål elever i grunnskolen har hvert år. Ikke kom her å si at SSB ikke er en legitim kilde. Statistikken til SSB viser at antall bokmål brukere har gått opp de siste 10 årene. Nynorsk har ligget med nesten nøyaktig like mange brukere hvert år, eller gått ned de siste 10 årene. Kilde. https://www.ssb.no/statbank/table/03743
 10. Nå hjelper det heller ikke at offentlig sektor betaler en brøkdel av det konsulent selskapene gjør. Jeg så en interresant stilling i DevOps teamene til Brønnøysund registeret som senior, som betaler det samme som konsulent husene betaler en junior. Lønn er ikke alt, men når de i tillegg har krav til søkere som er lang som ett vondt år, inkludert at du må ha master... Vel, da forstår jeg at stillingen har ligget ute i flere måneder.
 11. Jeg er heldig at jeg jobber hos en arbeidsgiver som allerede har vært fleksibel på hjemmekontor og policy alltid har vært "trenger eller føler du å jobbe hjemme i fra, så gjør du selvsagt det!", og har utnyttet det i perioder tidligere, men jeg savner desperat å komme tilbake til kontoret. Er mye mindre effektiv hjemme enn det jeg har vært tidligere - at dyr og unger kommer å avbryter eller krever oppmerksomhet er ekstremt mye mer distraherende enn en kollega som kommer i ny og ne. Har også heldigvis en leder og ledelse som stoler på - og vil gjøre det bra for sine ansatte. Trenger du å starte kl. 10 på morgenen fordi du trenger å levere i barnehage først, og deretter trene på morgenen? Selvsagt går det helt fint, så lenge du har kontroll på tiden din og du passer på at du faktisk får utført oppgavene du skal gjøre, om du gjør det hjemme kl 21 på kvelden går det helt fint. Har du en deadline for ett prosjekt kl. 09 på mandags morgen, så er det selvsagt en annen ting...
 12. Takk, var ikke klar over denne! Rapporten er forsåvidt OK, men inneholder ikke så ekstremt mye informasjon, men konklusjonen er dog skremmende:
 13. Det faktum at de sender data til seg sentralt, og ikke lagrer lokalt på telefonen var det første som satte opp ett rødt flagg for meg, og gjør at jeg ikke kommer til å installere denne appen. Bare tenk kor lukrativ denne databasen til Simula kommer til å bli for ikke bare myndigheter som politiet, men også for angripere! Når det i tillegg skjules bak closed-source kode og ikke er gjennomgått av noen andre eksterne enn folkehelse insituttet og Simula, er det for meg, og de rundt meg, alt for mange røde flagg som gjør at jeg kommer til å aktivt stoppe min familie fra å installere appen.
 14. Har brukt Apple Pay, nesten ekslusivt siden lansering i 2018. Dessverre har det vært ekstremt få butikker som har støttet det før NFC ble ett krav ved årsskiftet. Men siden årsskiftet har jeg brukt mitt vanlige kort bare ett par ganger - nå er det KUN Apple Pay som gjelder! 😀
×
×
 • Create New...