Gå til innhold

_proxima_

Medlemmer
  • Innlegg

    45
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av _proxima_

  1. Jobba på Funcom i flere år nå, og er selv i en posisjon hvor jeg ansetter folk.

     

    Jeg synes egentlig denne tråden burde være delt i flere biter, siden de forskjellige profesjonene har så forskjellig vei til spillindustrien.

     

    Selv er jeg programmerer, og ble det gjennom en bachelorgrad i datateknikk ved høgskolen i Buskerud, og Master of Engineering in Computing and Electronics ved Heriot-Watt i Edinburgh. (Hei til dere, klassekammerater!)

     

    Dette er også den generelle veien jeg vil anbefale folk å gå for å bli spillprogrammerere: Gå for en høyst tradisjonell kvalitetsutdannelse i Datateknikk/Computer Sience. Disse nye "spillprogrammerings"-linjene er skjelden like bra, også er vi gamlegutta skeptiske. Bare pass på at det blir mye C++ i løpet av utdannelsen. Da har du de beste mulighetene for å bli spillprogrammerer. Og skulle du bli lei av spillbransjen så er det hundrevis av andre, godt betalte jobber å falle tilbake på.

     

    For andre profesjoner veit jeg ikke like mye.

     

    For concept art, 3D moddelering og lyd misstenker jeg at det er mye av det samme som gjelder: Tradisjonell utdanning på området er det beste.

     

    For level designe/spilldesign derimot er det veldig lite utdannelse som finnes. Kanskje psykologi, så du kan studere hva som faktisk er gøy? Ihvertfall er den beste veien inn i de jobbene å lage modds til spill som UT/Oblivion som har mod-tools med i pakka, og sende portefølje.

  2. Ja, hvor mye svigninger i nettspenningen en strømforsyning tåler før den begynner å levere feil spenning ut er veldig interessant og se. Men jeg foreslår et enda videre testområde. Standardspenningen i Norge er så vidt jeg veit 230V. Har også hørt rykter om at en toleranse på 10% er spesifisert. I så fal bør man kunne teste alt fra 208V-253V. Ideellt sett bør vel strømforsyningene testes helt ned til 0V, og se når de skrur seg av, og om de gjør dette på en trygg måte.

     

    En annen test det ville være interesant å se resultatet av er å skru av strømmen brått, og se hvor lenge det går før den faktisk skrur seg av. En strømforsyning bør holde ihvertfall noen få millisekunder. Og etter det er det greit å vite om den produserer noen spikes eller flimmer på utstrømmen før den gir seg.

  3. Husk at det er massemarkedet de fleste grafikkprodusentene lever av, og kontormaskinsmarkedet er svært.

    Nvidia har aldri vært særlig store i kontormarkedet uansett.

     

    Jeg ser ikke helt hvordan dette skal endre Nvidias posisjon i kontormarkedet. Nvidia lager jo en masse hovedkort, også med integrert grafikk. Viss den 30kr grafikk-kretsen befinner seg på en Intel eller AMD cpu i steden taper de ikke akkurat mye.

     

    Hvis integrert GPU (og kanskje kastet Northbridge) hadde gitt meg mindre strømforbruk, mindre støy, mindre formfaktor og ikke minst lavere pris, ville jeg hatt en (og bedriften jeg jobber i et par hundre).
    Bedriften du jobber for bruker antakelig allerede integrerte GPUer fra Intel. Det er et marked Nvidia aldri har hatt, og derfor ikke akkurat er redd for å "miste".

     

    Jeg burde kanskje formulert meg annerledes i innledningen til posten min. Det jeg mener er vel heller at integrert CPU/GPU ikke kommer til å ENDRE så mye i grafikk-markedet. Og dermed ikke ha så mye å si for spillmaskiner.

  4. Det er ikke opplagt at integrert CPU/GPU kommer til å bli særlig vellykket. Det er ikke så stor forskjell på å integrere GPUen i en northbridge eller i en CPU. Grafikk på northbridge har vi hatt i mange år, og det har aldri vært for noe annet enn rene kontormaskiner. Ser ingen grunn til at GPU-på-CPU skal bli noe annet. En moderne high-end GPU trenger store mengder dedikert minnebåndbredde. Noe så enkelt som fysiske begrensninger (antall pins på sokkelen) vil være nok til å gjøre dette vanskelig å få til integrert på en CPU.

     

    Et annet element er oppgraderingsfrekvensen. Mens CPU ytelsen, ihvertfall på single-threaded kode har mer eller mindre stagnert nå, utvikler grafikkkort seg like fort som de alltid har.

     

    På laptops har vi til og med sett den motsatte utviklinga i det siste. Fra integrert grafikk, til separate GPU'er, til løse, oppgraderbare GPU-kort.

     

    Tror ikke NVIDIA behørev å frykte de CPU-integrerte løsningene på MANGE år enda.

  5. Interessen for disse korta skyldes at de fleste, selv gamere faktisk kjøper disse kortene. De liker kanskje ikke å inrømme det, og de tar det kanskje ikke med i signaturen sin her på forumet, men det er veldig mange av oss som kjører på mellomklassekort.

     

    Jeg har selv spillt data fra lenge før 3DFX Voodoo kom på markedet, og spiller mange nye spill (om ikke veldig *mye*), men har aldri brukt mer enn 2000kr på et grafikkkort. Sitter på et 6800GT nå. Pleier altid å hoppe over annenhver serie. (Hadde GF1 og GF4 før det.)

     

    Native-oppløsning på skjermen min er 1600x1200. Mange spill, som WoW og UT2004 kjører fint i denne oppløsninga. Men det er på tide å oppgradere. Spiller en del TitanQuest, og der må jeg sette ned oppløsninga, noe som gir meg ubehag i øya og hodepine. Har ikke spillt noe særlig av de andre DX9 spilla. (Oblivion droppa jeg da jeg fant ut at det var VANSKELIGERE å vinne en kamp med samme fiende for hver ding, og ingen av FPSene som har kommet siden UT2004 gitt samme følelse av fart og action med 3-4 spillere.)

     

    Likevell føler jeg for å oppgradere. Mange andre spill jeg ønsker å prøve. Men jeg er ikke interesert i å bruke mer enn 2000-2500kr på skjermkort. Derfor er jeg virkelig spent på disse korta. Ser jo ut som jeg for den prisen kan få ytelse som jeg måtte ha betalt 4-5000kr for i forrige generasjon. Det er *det* som er poenget her.

  6. Tja, du har jo kvittering på at du har betalt riktig beløp da.

    8060152[/snapback]

    Jepp. Det kan nok skape endel ekstraarbeid for folk som har betalt, men de mister neppe muligheten til å bruke det de har betalt for.

     

    Men dette er bare en fortesttelse av den stadige trenden mot å straffe lovlige brukere, og gjøre piratkopiering mer attraktivt. Denne tendensen er gjennomført bland plateselskaper og filmutgivere, og nå har altså MS hengt seg på lasset.

     

    Kopisperrer har aldri stoppa pirater, og vil aldri gjøre det. Sperrene påvirker bare de som ønsker å være lovlydige, som hele tida må "bevise" at de ikke har kopiert. Vista har en hel drøss av disse funksjonene, som tilsammen kommer til å gjøre det til en alvårlig hodepine hver gang du vil bruke lovlig anskaffet media.

  7. Underholdende å se hvor mange som "vet" hvor rask den neste serien fra ATI kommer til å bli, og umiddelbart trekker konklusjoner om hvem som "vinner", når folk som har greie på det, som anandtech.com sier:

    "And we won't even venture a guess about AMD at this point."

    (http://anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2926&p=10)

     

    Jeg liker å se hard konkuranse og mye nye produkter, uansett hvem som kommer med dem. Og uansett så er det irrelevant for meg hvem som har det raskeste kortet av dem alle. Jeg går uansett for det raskeste kortet under 2000kr, muligens 2500kr. Derfor er den nye 320MB versjonen mer spennende for meg en dette.

  8. Leste artiklen referert til her: http://www.apa.org/releases/media_violence.html

     

    Et godt eksempel på forskning der pressematerialet sensjonaliserer resultatene. Linken peker til en "press-release", og er i utgangspunktet skrevet for å få oppmerksomhet. Selve studien starter med å gjøre klart at ungangspunktet, eller nullhypotesen, er at det er en sammenheng mellom spill og voldelig atferd. Likevel ramser den opp en lang rekke studier som pepker i motsatt retning. Dette er intelektuell ærlighet, noe trådstarter ser ut til å ha oversett.

     

    Deretter handler den om selve undersøkelsen. De forskellige delene av den er utført på hendholsvis 200 og 300 førsteklassestudenter i psykologi. Disse fikk valget mellom å ta et fag, eller være med på denne undersøkelsen som objekter. Dette er omtrent så langt fra et representativt utvalg av befolkningen det er mulig å komme, og knapt bedre enn de som i denne tråden trekker konklusjoner ut fra sin egen klasse på videregående eller høyskole. Så trekker de fram en del tester for voldelighet som tilsynelatende er meget tvilsomme. Mye av de kortsiktige resultatene handler om voldelige tanker. Hva har det med saken å gjøre?

     

    Når det gjelder de langsiktige resultatene, så ser det ut til at den matematiske sammenhengen er altfor svak til å trekke konklusjoner fra en så liten gruppe. Dessuten har de hatt som utgangspunkt at "corelation proves causation".

  9. All informasjonen kommer fra vitenskapelige kretser, grupperinger og lignende og har bred støtte blant andre vitenskapelige krester og grupperinger. Jeg er svært kildekritisk og ingen av kildene er omstridt bortsett fra av de som prøver å selge deg det produktet som kritiseres. Noen få unntak er det, et av disse unntakene er barn og mange av de som bruker produktene som kritiseres.

    Så vis meg de vitenskapelige linkene da. Til nå har du bare linket til politiske organisasjoner. Selv om disse politiske organisasjonene faktisk bruker reell forskning i sin propaganda er jeg ikke interesert i å lese hva de skriver, jeg vil se kildene deres. Jeg vil se referanser til "Science" eller "Nature". Du har ikke vist meg en eneste kilde til nå, bare politisk propaganda og sitater tatt ut av sin sammenheng. Og jeg vil se internasjonal forskning. De har mange eminente forskere i USA, men på en del fagområder har de en tendens til å være veldig lokale i sin fokus.

     

    Jeg har fulgt med i denne forskningen i over ti år, og veldig få rapporter trekker noen konklusjone i det helte tatt. Og de som gjør det spriker i begge retninger. Ser ut til at de fleste bare blir sittende igjen med nullhypotesten de starta med.

     

    Og jeg lurer fortsatt på hvordan du forklarer det totale fraværet av økende vold i Norge de siste 20 åra.

  10. Et lite hint til kildekritikk på internet.

     

    Slutter adressen på ".org", så er det en organisasjon. Oftest med et politisk mål. De linkene du har posta slutter alle på ".org". Og sitene inrømmer i selve navnet at de har et politisk mål. Dette politiske målet er motarbeiding av dataspill.

     

    Slutter linken på ".com" er det komersiellt. De har stort sett øknomiske mål. Har ikke sett noe særlig av det her, så trenger ikke si mer.

     

    Vis meg en link som slutter på .edu, så skal vi snakke. Disse gjelder offisielle utdanningsinstitusjoner, og kan oftere tas seriøst.

     

    Det er klart det er mye me å vite om kildekritikk på internet, men det er ihvertfall en start, i steden for å sluke informasjon fra politiske grupperinger rått.

  11. Linken til det sitatet er i innlegget ovenfor.

    Det der er IKKE en studie. Det der er en artikel som omhandler diverse utalelser fra diverse forskere. Den ser ut til å ha gått gjennom mange lag tolkning. Skal du ha noe argument må du linke til rapportene direkte. Disse populærvitenskapleige eller rent journalistiske tolkningene duger ikke. De er sterkt preget av de generellt kristenmoralistiske holdningene som eksisterer i den generelle befolkningen i USA. Lite relevant.

     

    Ja, det var en økning fra 83-87. Siden det har det vært flatt. Og det er lenge før realistiske skytespill kom på markedet.

  12. Hvilken økning i vold er det du snakker om?

    Fra statisktisk sentralbyrå:

    fig-2005-07-13-02.gif

     

    For meg ser dette ut som en flat kurve som dekker all den tiden det har eksistert voldelige dataspill. For meg er dette nok data til å motbevise påstandene til trådstarter. Jeg har faktisk ikke sett en fornuftig link til en seriøs kilde her som peker på det motsatte. Allt jeg har sett er sitater som kan være hentet fra hvor som helst. Eller dikta opp sjølv.

  13. Helt enig.

     

    Men jeg synes det burde fremheves at det her er snakk om to forskjellig problemer, som ofte opptrer i den samme teksten:

     

    1. Markedsføringspråk. Ekstremt svultige formuleringer, som gjerne høres tekniske ut, men som ikke gir mening i det hele tatt for folk som forstår terminologien.

     

    2. Dårlig oversettelse til Norsk. Dette problemet har spredd seg over hele samfunnet, og jeg er redd det kan være begynnelsen til slutten for det norske språk. Det er tydelig i undertekster på TV, reklame og bøker. Spesiellt der en viss teknisk forståelse kreves for å finne riktig oversettelse kan det fort bli latterlig. National Geographic Channel med norsk undertekst kan til tider være direkte morsomt.

  14. Det ser likevel ut til at ATI kommer til å gå helt opp til 16 brikker med R600. Noe som gir et rekordavansert PCB. (Om jeg ikke husker feil så ble det nevnt 12 lag med "ledninger" på det PCBet)

    Og jeg er villig til å sette en øl på at innen ATI for rota R600 ut på markedet kommer NVidia til å slippe en "GeForce 8900" eller et lignende nummer, som også har 512 bit minnebuss. Viss ikke R600 i utgangspunktet er tregere en GF 8800 da.

  15. Tror dette er det ideelle kompromisset jeg. Grafikkort-produsentene har alltid overdrevet behovet for minne på korta. Tipper 320MB kommer til å være nok i mange sammenhenger. Oppløsningen på min Dell 2001FP er 1600x1200, og kommer neppe til å bytte den ut på en god del år. Tviler på at det kommer noe spill det neste året som det blir noe problem å kjøre på den oppløsningen på det kortet.

×
×
  • Opprett ny...