Gå til innhold

Jakob

Medlemmer
  • Innlegg

    640
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Jakob

  1. Hei! Er på utkikk etter ny TV. Kriteria:

     

    - 37 eller kanskje 40 tommer.

    - Prisklasse: lav, gjerne under 4-5000. Ser egentlig ikke så mye på TV, litt på film. Spiller ikke.

    - Må kunne fungere fint sammen med mac (HDMI). Regner vel med at de fleste gjør dette.

    - Må ha vanlig kabelinngang (sånn koaksial).

     

    Noen anbefalinger?

  2. Er det noen her som går elektro med fordypning akustikk (eller på annen måte har kjennskap til stuidet)?

     

    Jeg går 2. år emil, og vurderer å bytte til akustikk til høsten. Må vel ta opp infosig og kanskje et fysikkfag, men dette skulle ikke være noe problem. Alternativet er emil-elkraft.

     

    Jeg driver mye på med musikk og jobber som lydtekniker, og skal ikke legge sjul på at dette er min hovedinteresse. Men jeg har ikke helt fått inntrykket av hvilke muligheter som finnes som akustiker, jobbmuligheter og hva NTNU er gode på. Er vel mest interessert i lyd, altså musikkteknologi siden dette er en teknisk utdanning.

     

    Noen som har erfaring? Hvilke fag kan tas, og finnes det spennende jobber i norge?

  3. Ser det er en del innlegg her med dårlig eller ingen vitenskapelig begrunnelse. Vil derfor prøve å forklare litt fenomener.

     

    For det første, så godt som all energi som går med til å holde temperaturen oppe og dermed økosystemet i gang, kommer som høyfrekvent stråling fra sola.

     

    Gassene vi har i atmosfæren, består av O2, N2, Ar, (som ikke er drivhusgasser), og Vanndamp, CO2, Metan osv. som har en svært liten konsentrasjon, men allikevel bidrar til å stabilisere temperaturen på jorda. Mao. uten disse ville det blitt mye større svigninger i temperaturen.

     

    Hvordan fungerer en drivhusgass? Jo, en gass som består av to eller flere forskjellige grunnstoffer har mulighet til å absorbere infrarød stråling, og sende den videre i en annen retning. Denne strålingen slipper derfor ikke like lett ut av atmosfæren som solstrålingen slipper inn. Derfor får vi et høyere energiinnhold (og derfor høyere temperatur) jo mer drivhusgass vi har.

     

    CO2 legger seg ikke som et "lokk", det synker heller ikke fordi det er tyngre enn luft. I gasser sprer molekyler seg, og kun hvis de er samlet (som når man koker vann) vil de stige/synke på grunn av vekt (nærmere bestemt tetthet).

    CO2 spres derfor jevnt i et lag på mange titalls kilometer i atmosfæren.

    Det samme gjelder det såkalte "ozonlaget", dette er også spredt over mange kilometer (i høyden).

     

    Vi kan ikke påvirke mengden vanndamp i atmosfæren da dette er en naturlig prosess som er så enorm at menneskelig bidrag er omtrent lik null.

     

    Når det gjelder mengden CO2, vil menneskelig utslipp påvirke mengden i ganske stor grad. Det kommer fram ganske tydelig på grafene postet tidligere her. Forbruket av CO2 (av planter og alger) kan man ikke øke (man senker det faktisk ved å hogge skog), og naturen har heller ingen måte å gjøre dette på. Dermed vil CO2-nivået i atmosfæren øke når vi slipper ut store mengder i tillegg.

     

    Og, til sist, menneskelig påvirkning av klimaet er svært liten, men menneskelig påvirkning på endringen i klimaet er relativt stor. Naturen har et svært komplisert økosystem som er sårbart for uventet påvirkning.

     

    Har bare lest gjennom de siste par-tre sidene her i tråden, så tar forbehold om at dette er tatt opp før.

  4. Skal en tur til New York neste uke og lurer på om jeg skal kjøpe meg et lite kompaktkamera. Regner med å bruke ca 200 dollar, og skal ikke ha noe dyrt kamera da jeg vurderer å kjøpe meg et speilreflekskamera neste år (da jeg flytter fra mammas D80...)

     

    Ser ut som om de har litt andre modeller der, og har ikke helt oversikten over hva som er på markedet for tiden. Derfor trenger jeg litt hjelp.

     

    Det viktigste for meg er størrelse (da dette er eneste grunnen til å ikke kjøpe speilrefleks) og batteritid. Billedkvalitet spiller jo også inn, men det skal ikke brukes til annet en feriebilder og sosiale hendelser...

     

    Er det forresten problemfritt med amerikansk strømadapter, jeg trenger vel bare en overgang fra amerikansk til europeisk støpsel?

  5. Noe av poenget er vel at klimaforandringene skjer så mye fortere enn en naturlig svigning skulle tilsi. Menneskelige klimagassutslipp (ikke bare CO2) bidrar kun til noen få prosent av det totale utslippet, men dette bygger på seg år etter år og siden den industrielle revolusjon har dette økt ganske kraftig, og skaper derfor ubalanse i systemet. I tillegg akselererer det nye utslippsprosseser, som f.eks metan bundet i tundraen i Russland som nå smelter og frigir denne gassen.

     

    Skulle det være naturlige klimaforandringer er det allikevel ikke noen grunn til å gjøre vondt verre med å slippe ut mer klimagasser.

     

    Når det gjelder de garasjeportene, så var det andre stoffer som ble "omregnet" til CO2-ekvivalenter, altså et tall for hvor mye CO2 du måtte ha for å forurense like mye. Det er så moderne for tida å oppgi alt i CO2-ekvivalenter...

  6. Kraften vil alltid stå vinkelrett på farten og retningen til magnetfeltet, selv om disse ikke står rett på hverandre.

     

    Det vil si at hvis farten er rettet med utstrekte fingre, magnetfeltet er rettet med bøyde fingre (denne vinkelen er jo da mellom 0 og 180 grader), så er kraften rettet oppover.

  7. En ting du ikke tenker på er at hele massen til jorda virker med gravitasjonskrefter. Det er ikke slik at gravitasjonen kommer fra en punkt midt i jorda. Derfor vil du oppleve omtrent den samme gravitasjonen bare du er noen få meter over dette teppet.

     

    Det vil heller ikke være mulig å gå i bane, da satelitter hele tiden "faller" (akselerasjonen mot sentrum av banesirkelen er lik gravitasjonskonstanten).

  8. Fikk tre seksere i norsk standpunkt i vår (muntlig/skriftlig/sidemål VK2). På eksamen fikk jeg 6 i muntlig (fornøyd), 5 i skriftlig og 4 i sidemål. Var mest fornøyd med nynorsken så jeg synes det er rart at jeg bare fikk 4. Har fått mellom 5 og 6 i nynorsk i det siste, og stilene er "kryssretta" (retta av flere lærere), så læreren min var også overrasket. Hun skal lese den og gi meg en tilbakemelding.

     

    Bør jeg klage? Er aboslutt fornøyd med resten av karakterene, og har ikke behov for høyere snitt, men synes dette er ergelig.

  9. Skriv i klagen at faglærer har bekreftet at hun har gitt deg feil karakter. Så er det ingen tvil om at den skal rettes opp.

     

    Ellers behøver det ikke være så veldig formelt, ser bra ut det du har skrevet. Ta bort " i god tid" hvis du ikke har fått noen advarsel i det hele tatt før du fikk vite den endelige karakteren.

  10. Ved klage på standpunktkarakter eller vedtak om ikkje å fastsetje standpunktkarakter kan klageinstansen berre vurdere om gjeldande føresegner om karakterfastsetjing er følgde. Med klagen skal det følgje fråsegn frå faglæraren om korleis karakteren er fastsett, eller kvifor det ikkje er sett karakter, og fråsegn frå rektor om saksbehandlinga ved skolen. Klagaren skal få kopi av fråsegna.

     

    Hvis du gir klagen til læreren din så burde hun kunne ordne opp i resten, iom at hun har ansvaret for feilen.

  11. Hvis hun har skrevet feil, så er det vel egentlig bare å skrive dette slik som det er. Skriv det kortfattet så burde det gå greit. Det kan vel ta en liten stund før det blir rettet opp, men det skal ikke skape noen problemer for deg. Dessuten skal læreren din skrive en grunngiving av karakteren, og må da skrive at hun har satt feil karakter.

     

    Se her for reglene:

     

    http://www.lovdata.no/for/sf/kd/td-20060623-0724-015.html

  12. Hei, for det første må du rydde opp i utregningen din. Kan lønne seg å skille mellom de forskjellige katetene, og det er k du skal finne, ikke h (hypotenus). Skal du løse likningen k^2 = 16^2 - 8^2 så må du ikke skrive rottegnet over både k og 192. Da virker det som om k = 192.

     

    Dessuten spørres det jo etter den prosentvise forskjellen mellom største og minste areal, som er 183,3 og 110,85.

     

    Når det gjelder forskjellen mellom største og minste areal er det vel naturlig å oppgi hvor mange prosent større det største arealet er enn det minste (65,4%). Du kan jo også svare med at det minste arealet er 39,5% mindre enn det største.

  13. Hm, for det første, var det ikke tan(x^2)?

     

    Isåfall:

     

    (f(u))' = f'(u) * u'

     

    tan(x^2) = 1/cos^2(x^2) * 2x

     

    = 2x/cos^2(x)

     

    For det andre, siste oppgave var relativt lett når jeg først skjønte poenget.

     

    Man brukte formelen som man skulle utlede tidligere, og siden m = n så er cos(mx-nx) = cos(0) og cos(mx+nx) = cos (2mx)

     

    Integrerte man disse fikk man hele tiden svar hvor sinusverdien ble 0 fordi m eller n var normale tall, dvs {1,2,3,4....}. Vinkelen et helt tall ganger 2pi får jo alltid sinusverdi 0. Altså var integralet lik pi.

  14. Nå vet ikke jeg om du har 3SK men ville anta det siden det er en såpass vanskelig oppgave. Hvis du bruker boka "i samfunnet" så er den veldig fin til akkurat dette.

     

    Ellers kan du sjekke ut NUPIs ressurser, særlig publikasjonen "Hvor hender det?" De har avogtil noe om FN.

     

    Kan nevne noen hovedmomenter du bør trekke inn:

    - Sammensetningen av FNs sikkerhetsråd, med fem land som har vetorett.

    - Før/etter den kalde krigen (FN var vesentlig mindre handlekraftig når USA og Sovjet aldri ble enige).

    - Finansiering av FN (særlig USA har gjeld til FN).

    - Problemet med alt for mye byråkrati og underorganisasjoner som ikke samarbeider.

    - Arbeide for menneskerettigheter osv.

     

    Skrev forøvrig en oppgave om akkurat samme tema; "Drøft påstanden: "FN har stor betydning i det internasjonale samfunn."", så hvis du vil lese den kan du bare sende en melding. Fikk 5+ på denne.

×
×
  • Opprett ny...