Gå til innhold

Imsvale

Medlemmer
  • Innlegg

    6 913
  • Ble med

Hjelpsomme svar

  1. Imsvale's innlegg in Hvordan trekke fra rabatt? ble markert som svaret   
    Fullpris er 100 %, og det er 10 % av denne som skal trekkes fra. Det kompisen din har gjort er å si at fullpris er 110 %, og han vil ha prisen ned til 100 %. Det er simpelthen feil slik vi tenker rabatter. Akkurat hvorfor det er slik kan du sikkert diskutere lenge, men når det er 10 % rabatt så er det 10 % av fullpris som skal trekkes fra fullprisen.
     
    Kompisen din ville tenkt riktig dersom en vare er satt opp med 10 % og du vil vite hva opprinnelig pris var. Da er det riktig å si at nåværende pris utgjør 110 % av svaret du vil fram til (opprinnelig pris). Det er altså et spørsmål om utgangspunkt.
     
    Edit: F.eks. ved moms, der har vi en opprinnelig pris (uten mva.) som skal ganges opp med si 25 %. Da var det førpris*1,25 = nåpris. Skal du gjøre det motsatt får du førpris = nåpris/1,25. Da har du fjernet prispåslaget på 25 %, men det er ikke det samme som å gi 25 % rabatt. Det er 25 % av førpris, mens rabatt er 25 % av nåpris. Med andre ord, ulikt utgangspunkt.
  2. Imsvale's innlegg in [Løst] Regne ut volum på 12 kant ble markert som svaret   
    En sylinder med 12-kant som grunnflate altså?
     
    Arealet av en slik 12-kant, hvis du bruker radiusen r til sirkelen du har tegnet en 12-kant inni (som da blir langsidene i pizzastykkene) er enkelt og greit:

     
    Eventuelt hvis du bare vet lengden på skorpa (a):

     
    Edit: Fra Wikipedia
  3. Imsvale's innlegg in Win7 bruker mye større plass en den skal ble markert som svaret   
    Hibernate (det Rade0n foreslår å skru av) og pagefile tar mye plass, spesielt hvis du har mye minne. Trenger du plassen sårt (mer enn ytelsen du får ved å ha den på SSD) kan du heller ha pagefile på en annen disk.
     
    Usikker på om Windows sletter hibernate-fila (hiberfil.sys) automatisk når du skrur av hibernation. Den ligger skjult og beskyttet på systemdisken (f.eks. C:\hiberfil.sys).
  4. Imsvale's innlegg in Vanskelig brøkoppgave ble markert som svaret   
    Problemet her er blanding av språkformer. Én person av fire er fremdeles én person (i forhold til en hel person!), ikke en kvart person, men denne ene personen (1) er samtidig en firedel (0,25) i forhold til totalen på fire personer. Språklig kan du dermed sette likhetstegn mellom disse to verdiene tilskrevet personen, altså si at personen samtidig er 1 og 0,25. Da kan vi leke med pseudo-matte og få:
     
    person = 1
    person = 0,25
    1 = 0,25
     
    Dette er gyldig nok i sammenhengen, men rent matematisk sett er det selvsagt feil å sette det opp slik. Personen er tvetydig definert (tallene også forsåvidt) og vi får en ekvivokasjon. Disse to verdiene angis i forhold til ulike ting og kan ikke uten videre settes opp mot hverandre.
     
    Generelt sett er 1/4 det samme som 1 av 4 og leses ofte slik. Her er det litt mer komplisert enn som så, for 1 av 4 anses ikke alltid som en udelelig enhet, som vist over. Mer teknisk viser jeg under hva du på venstresiden har evaluert i de ulike tilfellene:
     
    1 av 4 = 1 («av 4» ignoreres helt; det som egentlig står her er 1 = 1, hvilket er riktig)
    1 av 4 = 1 (feil)
    1 av 4 = 1/4 (riktig)
     
    Tvetydigheten oppstår i det man avgjør om man skal ta med av 4 eller ikke. Begge deler er mulig i språket. Det er konflikten mellom de to første som gjør dette forvirrende.
     
    Slik man leser oppgaven er det lett å blande disse språkformene slik at det oppstår en skummel tvetydighet i uttrykket 1/4 av 4 firkanter. Strengt matematisk sett er det riktig slik det står. Det er derimot umulig for meg å si hva oppgaveforfatter egentlig har tenkt og ment, og om det egentlig er riktig ut fra dette.
  5. Imsvale's innlegg in Windows 10 - Kan jeg la være å oppdatere her? ble markert som svaret   
    Er det fremdeles GWX.exe, eller noe nytt? Uansett kan du vel ta knekken på det i Task Manager om ikke annet.
     
    Edit: Lær å lese. Avinstaller KB3035583. Det er den oppdateringen som gir deg alt dette Windows 10-maset.
  6. Imsvale's innlegg in Barentshavet, trenger hjelp ble markert som svaret   
    Store norske leksikon kan fortelle deg hva biologi og økologi er. Der finner du sikkert noe info om Barentshavet også. Wikipedia er sikkert også behjelpelig.
  7. Imsvale's innlegg in hjelp til likninger ble markert som svaret   
    1) Gang inn 2-tallet i første parentes; gang først med x og så med 2.

     
    2) Bakerste parentes: Minus foran parentes gjør at fortegnet skifter på begge verdiene inni parentesen.

     
    3) Samle x-ene på venstresiden (fordi du vil ende opp med x = ...) og tallene på høyresiden. Alt bytter fortegn når det hopper over til den andre siden.

     
    4) Slå sammen. (Dette kan du i stor grad gjøre tidligere, mens du holder på. F.eks. kunne vi slått sammen 2x-x på venstresiden allerede etter steg 1.)

     
    5) Del på 2 på begge sidene for å få x alene.

     
    Det er mange måter å gjøre dette på, og mange triks og svarveier. Dette er teskjemetoden.
  8. Imsvale's innlegg in Trenger hjelp med bruk av bindestrek ble markert som svaret   
    Jeg stemmer for parentes. Det blir så mange streker ellers, og med parentes virker det mer humoristisk på et vis. Som et tillegg med glimt i øyet (det er litt hysj-hysj, litt hemmelig); tankestreken mangler det glimtet.
     
    Når det uansett er humoristisk ment så er det lov med en litt klønete formulering. Utydelig er det dog ikke.
  9. Imsvale's innlegg in [Løst] Litt hjelp med engelsk? ble markert som svaret   
    Master of Sports Physiotherapy
     
    The basis for awarding the master's degree is stated in this diploma.
  10. Imsvale's innlegg in Geografi - VG1 ble markert som svaret   
    Disse skapningene utviklet seg gradvis fra tidligere livsformer, og det er vanskelig å si når dette skjedde fordi det er vanskelig å si akkurat når de ble til disse skapningene du viser til.
     
    Det er litt som å spørre, når ble du akkurat slik du er i dag?
×
×
  • Opprett ny...