Gå til innhold

Shutter

Medlemmer
  • Innlegg

    49
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Shutter

  1. I likhet med Wildbill skjønner jeg godt at du reagerer. Men større butikker og kjeder kan ta seg den friheten å importere store mengder slike ting fra utlandet, mens små butikker må kjøpe fra norske importører. Ok, de MÅ ikke, men med volumet de selger, ville det faktisk blitt dyrere for små butikker å kjøpe fra utlandet.

    7057183[/snapback]

     

    Jeg er helt med på det du sier Afseth og jeg er også villig til å betale litt ekstra for den servicen en lokal butikk kan gi. Når jeg fant dette minnekortet i butikken, stod jeg faktisk med et ixus 800is i hånda som jeg allerede hadde bestemt meg for å kjøpe der. Dette lå ca 15% over nettbutikkene, og det synes jeg var fornuftig med tanke på den ekstra servicen man vanligvis får. Men når jeg fant ut at minnekortet var over 100% dyrere ble jeg rett og slett provosert og bestilte både kamerea og kort på nett.

     

    Nå jeg ikke hvor stor forskjell det er på innkjøpsprisene deres, men jeg ett eller annet sted må jo denne provisjonen gå. (Om det er hos importøren eller hos butikken) Når det er snakk om over 100% mener jeg det blir galt uansett, de klarer jo å holde seg på 10-15% på kameraene. Det virker som om noen rett og slett spekulerer i at folk flest ikke sjekker priser på minnekort.

     

    Men nå skal ikke jeg overta denne posten; vi kan eventuelt opprette en egen post, om det er flere som har noen meninger her.

     

    IXUS 850IS virker som et bra kamera, men jeg er også storfornøyd med IXUS800IS selv om det ikke har samme vidvinkelen. Det kommer vel an på hva man vektlegger mest.

  2. Når vi snakker om prisene på minnekort;

     

    Fikk meg en sjokkopplevelse her om dagen. Jeg hadde sett meg ut SANDISK SD ULTRA II 1024MB og fant det på nettet til 260kr, noe jeg synes hørtes ut som en knakende god deal. Så jeg stakk innom næremeste butikk for å kjøpe meg et sånt, siden jeg regnet med prisforskjellen ville omtrent gå opp i opp med fraktkostnaden. Der hadde de ikke 1024MB kortet, men de hadde 512mB versjonen til 400,-!. Jeg var klar over at det var prisforskjeller ute å gikk på nettbutikk kontra vanlig butikk, men dette tar kaka! Det samme kortet selges på nettet til 182kr, så vi snakker om en prisforskjell på over 100% uten frakt. (og faktisk ikke så langt unna selv om du skulle bestille kortet alene)

     

    Jeg skjønner det er et tøft marked for salg av fotoartikkler over disk om dagen, og et sted må de jo ta inn pengene. Men dette blir rett og slett for drøyt! Det er sikkert mange som går i en fotobutikk de stoler på, kjøper seg et kamera og rasker med seg et minnekort i den troen om at butikken holder fornuftige priser på alt de selger. Det er på grensen til svindel spør du meg...

     

    Beklager, dette ble veldig OT, men jeg følte bare for å få det ut mens vi var inne på minnekort i buttikk vs. nettbutikk.

  3. Installerte akkurat den samme disken på min maskin. Om du går inn på samsung sine hjemmesider finner du at at jumperen bare er nødvendig dersom det ikke fungerer uten. Dvs; valget mellom 1.5Gb/s og 3Gb/s skal egentlig gå automatisk, men i noen sjeldne tilfeller fungerer ikke dette. Da kan du tvinge den til 1.5Gb/s ved å bruke jumperen, om du har en gammel sata kontroller som ikke takler 3Gb/s.

     

    Jeg har en gammel sata kontroller som bare takler 1.5Gb/s, men trengte ikke bruke jumperen likevel.

  4. Hei!

     

    Håper på litt hjelp i min jakt på en dedikert fotoredigerings skjerm. Ytelse i spill er helt uniteressant og siden dette er et kriterie i de fleste poster og tester jeg har lest, lager jeg nå en egen post. Det er jeg ute etter er en skjerm som gir skikkelig fargedybde, svartnivå, kontrast etc (kort fortalt en mest mulig korrekt fremvisning av bilder) og helst med en solid oppløsning.

     

    Budsjettet ligger på ca 5000 kr.

     

    De skjermene jeg har tittet på så langt er:

     

    Nec MultiSync LCD2060NX - 4040,-

    Nec MultiSync LCD2070NX - 5171,-

    LaCie 120 - 5750,-

    Viewsonic 20" LCD VP2030B Sort - 5 095,-

    Eizo 20,1" LCD FlexScan S2000K - 5.995,-

     

    Er det noen som har noen erfaringer med noen av disse eller andre aktuelle skjermer, eventuelt har noen meninger om hva som kan egne seg for meg?

     

    På forhånd takk!

  5. Helt enig! Adobe bridge er skandaløst! Altfor tregt og bildekvaliteten er heller ikke imponerende.

     

    Hvorfor ikke bruke Picasa? Litt slitsomt på grunn av et noe sært katalog system, men om du kun browser de mappene du skal se i, fungerer det greit. Ellers så er det jo gratis. Kvaliteten er rett og slett imponerende, spesielt på raw. Sammenlign f.eks med tilsvarende jpg bilde i windows bildebehandling, forskjellen er enorm! Detaljer, skarphet og farger kommer frem på en helt annen måte. Uvurderlig når du skal "renske" opp i de 40 bildene du tok av samme solnedgangen.

  6. Nå er mitt objektiv kjøpt hos fotomagasinet og jeg ringte dit tidligere i dag. Så vidt jeg vet har de samme eiere som foto og video. Han jeg snakket med mente jeg uansett måtte sende objektivet til bergen om jeg skulle få en vurdering. Men om jeg ringer verkstedet selv, kanskje jeg kan få et hint om muligheten til å få det på garanti og evt. hva det ville koste å reparere. Prøver det i morgen, takk for den.

  7. Takk for kjappe svar! Jeg har som sagt vært veldig forsiktig med dette objektivet og har aldri brukt makt til å få det på plass. De merkene som er der kan jeg ikke forklare, men det er jo plast i objektivet mot metall i kameraet, så det er ikke så mye som skal til for å lage slike merker. Men det kan selvfølgelig være at jeg har vært borti den en gang jeg ikke har truffet sporet perfekt. Synes uansett dette vitner om tvilsom kvalitet.

     

    Jeg tenkte også at dette skulle være en garantisak, men man vet jo aldri hva verkstedet kommer til å si. Uheldigvis er det ikke bare å sende det inn for meg, jeg befinner meg nemlig i Sydney og har ikke tenkt meg til Norge på et halvt års tid. Å sende dette verden rundt koster fort mer enn en enkel reparasjon og jeg er jo ikke engang garantert å få det dekket dersom jeg skulle sende det.

     

    Derfor heller jeg mot å finne et verksted her i byen og betale for reparasjonen selv, men dette forutsetter at det ikker er så altfor dyrt. Noen som har peiling på hva noe sånt kan koste?

  8. Heisann!

     

    Her om dagen sluttet plutselig min 9 måneder gamle sigma 18-50F2.8 fungerere. En av kontaktene har sunket inn, sånn at den ikke får kontakt med kameraet (se vedlagt bilde). Den har vært litt kjip en stund, dvs den har gått litt av og på. Men nå fungerer det ikke i det hele tatt, får bare opp f-- selv om objetivet er festet skikkelig. Skikkelig kjipt!

     

    Noen som har vært borti noe lignende før? Nå kan jeg ikke svare på hvordan dette har skjedd, men mest sannsylig har jeg vel kommet borti denne kontakten under objektivskifte slik at fjæringen bak har blitt presset inn. Men likevel synes jeg det er for dårlig, det at denne fjæringen skal være så svak, for jeg har alltid vært veldig forsiktig med dette objektivet. Derfor lurer jeg på om noen har opplevd lignende eller har jeg bare hatt skikkelig uflaks?

     

    Og er det noen som vet hvor vanskelig (les dyrt) det vil være å reparere? Ser jo enkelt ut, men man må jo åpne det opp på en måte for å komme til.

    post-85861-1140511642_thumb.jpg

  9. Heisann og godt nyttår til dere alle!

     

    Jeg har lenge brukt skutt både i RAW og jpg, men har i det siste lest meg frem til en overbevisning om at RAW er tingen. Det som har holdt meg igjen har vært problemer med fargene på ferdige bilder i jpg og på utskrifter. Nå har jeg endelig funnet ut hvordan jeg skal unngå dette, men er ikke sikker på hvorfor.

     

    Det som skjer:

    Jeg tar bilder i RAW på min D70, bruker cs2 til konvertering og kjører bildebehandling i 16 bits farger i adobe RBG fargerom. Dersom jeg da lagrer direkte til jpg vha save for web, blir resultatet et markant tap av fargemetning og en antydning til grønnstikk i jpg versjonen av bildet. Jeg er klar over at dette medfører en konvertering fra 16 bit til 8 bit farger. Dersom jeg bruker convert to profile i cs2 og endrer til sRGB før jeg lagrer til jpg, blir resultatet mye bedre og mer likt det jeg ser på skjermen under bildebehandlingen. Er det noen som har litt mer greie på fargerom enn meg og vet hvorfor dette skjer?

     

    edit: skriveleif

  10. Jeg er også utenlandsstudent og gjorde det samme når jeg drog og fikk meg kamera, objektiv, minnekort, bærbar pc og og sekk helt momsfritt! Men det er helt opp til den butikken du kjøper hos, om de gidder alt bryet med det. Det er tross alt merarbeid for de som de ikke får en krone for.

     

    Det her er sånn det fungerer: Du laster ned og printer ut skjemaet som TheGizmo har linket til og tar med dette til butikken. (Noen butikker har dette liggende). Du betaler full pris (inkl moms) og butikken fyller ut dette, sørg for at de fyller ut kjøpsdato! Du må da forlate Norge innen 30 dager av kjøpsdatoen og ta med deg varen(e) og dette papiret til tollen på flyplassen. (Husk å sjekke åpningstider ift når flyet ditt går!) Der kontrollerer de at du har med deg varen ut og setter et stempel på skjemaet om at varen er utført . Når du da er kommet deg ut av landet, sender du dette skjemaet tilbake til butikken som da tilbakefører momsen til deg.

     

    Jeg gjorde dette med 4 forskjellige butikker, og det fungerte glimrende. Men husk at det er opp til butikken om de gidder å gjøre dette, så det bør undersøkes før du kjøper. Hold deg langt unna taxfree ordninger gjennom dedikerte firmaer, da de ofte tar grove fortjenester på dette.

  11. Dersom ikke størrelsen er altfor kritisk for deg ville jeg tatt en liten titt på de nye modellene fra Canon; A610 og A620. De har ikke vært på markedet så lenge at de har kunnet oppnå samme blest som coolpix 7900 enda, men det lille som står er veldig lovende. De bygger på velkjente sukesser som A520 og blir hos flere vurdert som en nedskalert versjon av kjempe kameraet G6! Og så har de jo 2'' vridbar skjerm, noe de nesten er alene om på markedet. Alt dette til en veldig god pris synes jeg virker veldig lovende. Men det er et tøft marked med mange gode modeller og de blir som sagt litt mer klumpete enn den knøttlille coolpix 7900.

  12. Takk for oppklarende hjelp, Shutter. Har alltid lurt på hvordan equalizere (justering av bass/diskant på forsterkere) fungerer, og nå vet jeg det!

    5215919[/snapback]

    Bare hyggelig det! Litt off topic, men likevel viktig å oppklare synes jeg; Det er ikke helt sånn equalizer fungerer, ikke den anologe varianten hvertfall. De bruker heller en kombinasjon av analoge filtre som er bygd opp av spoler og kondensatorer. (Akkurat som delefilteret inne i en vanlig høyttaler) . Fourier transformen kan isteden brukes til å designe disse filterene, ved å sørge for at de filtrerer de rette frekvensene. Når det gjelder den digitale varianten, antar jeg at disse bruker de diskrete versjonene av de samme filtrene, uten å være helt sikker. Uansett har nok fourier vært inne i bildet ved designing av disse også. Dvs. Fourier transform brukes nok ikke direkte i denne signalbehandlingen, men heller som et hjelpemiddel under designet av dem.

     

    Tilbake til temaet; Jeg tror avstandsinformasjon er stikkordet her. Brytning i objektiv kan man i terioen gjenskape helt nøyaktig men avstandene til alle punktene er ukjent og kan ikke gjenskapes.

     

    Dette er jo fullt mulig! Avstandsinformasjonen ligger jo i fasen til lyset (hvilket er vanskelig å lagre men fullt mulig!). Derav finnes det hologram. Videre er vårt syn like fullt en 2D projeksjon av den 3D verdenen, men vi greier fullt ut å oppfatte avstand så det du sier henger ikke på greip...

    For å kunne gjøre dette med fase informasjon må man vite nøyaktig fase i det lyset forlater punktet i "virkeligheten". Fargen på lyset vil avsløre bølgelengden, men dette må bestemmes pinlig nøyaktig. I tillegg må aman vite hvor mange hele ganger denne bølgelengden har mellom deg og objektet, dvs du må ha et veldig nøyaktig (mindre en en bølgelengde for lys) estimat fra før av. Derfor tviler jeg på at måling av fase er løsningen på dette problemet. Øynene våre bruker (som nevnt) avstanden mellom øynene våre og forskjellen i vinkel (trigonometri) til å beregne avstanden til objekter.

  13. Med en lysende prikk, kan jeg se at dette kan gjøres med rett matte. Dette fordi informasjonen fra den ene prikken er bare "smurt" litt utover, men den er fortsatt der og blir ikke forstyrret av noe annet. Problemet oppstår når du har mange prikker. Informasjonen fra alle disse prikkene flyter da i hverandre og resultatet på hver pixel blir en kombinasjon av mange prikker. I et vanlig bilde vil en pixel på et uskarpt punkt være en kombinasjon av uendelig mange punkter som ikke er i fokus.

     

    I denne sammenblandingen går mye informasjon tapt. Man kan oppnå samme farge på en pixel med uendelig mange kombinasjoner av lysfarger. Hvordan skal man da klare å skille ut de forskjellige fargene fra de opprinnelige punktene? Det samme gjelder lysstyrken... For å ta en banal sammenligning; Man kan få tallet 100 ut av å summere et uendelig antall kombinasjoner av tall, men er ikke mulig å finne ut hvilken kombinasjon som ble brukt kun ved å se på tallet. Og når det er snakk om et bilde, er det kun tallene vi har.

     

    Derfor tror ikke jeg dette er mulig å oppnå kun ved etterbehandling. Fourier kan brukes til å filtrere/forsterke forskjellige frekvenser, men dette høres litt for magisk ut for meg. Men det er nå bare min mening.

     

    Dersom det faktisk er mulig; hvorfor har vi ikke en re-fokus funksjon i ps? (som faktisk refokuserer da ;))

  14. En ting er sikkert; Det er ikke bare vanskelig å oppdrive informasjon som ikke ligger i bildet i utgangspunktet, det er komplett umulig. Det eneste man kan gjøre er å fremheve eller dempe den informasjonen som er der.

     

    Jeg har brukt Fouriertransformasjoner en del til signalbehandling men ikke direkte til bildebehandling, selv om jeg vet det brukes der også. JPG bruker bla.a en fourier-liknende transformasjon for å komprimere bilder.

     

    Det en Fouriertransformasjon gjør, er å endre informasjonen fra å være tidsavhengig til å bli frekvensavhengig. Om man f.eks tar et lydopptak, vil dette opptaket være en rekke verdier som utspiller seg over tid. Ved å fouriertransformere dette opptaket får man istedet ut styrken til de forskjellige frekvensene i dette opptaket. Man kan da gjøre behandling på disse dataene, og så transformere det tilbake til tidsplanet. Dette er veldig nyttig i signalbehandling og kan f.eks brukes til å filtrere bort uønskede frekvenser, analysere data etc.

     

    Når det gjelder bruk i bildebehandling, brukes en 2D versjon av Fourier transform. Transformen fungerer på samme måten, ved at den finner frekvenser. Mer spesifikt anser transformen bildet som en kombinasjon av forskjellige cosinus kurver med forskjellige frekvenser og amplituder, og resultatet er nettopp disse amplitudene. Siden det er snakk om et bilde, og ikke et signal, gjøres dette i to dimensjoner. Dette kan brukes til å finne skarpe overganger (høye frekvenser) i et bilde, fjerne støy (v bestemte frekv) etc. Se f.eks her for litt mer forklaring. Håper det gav ett lite innblikk i Fourier transformasjoner. Hvorfor dette fungerer skal jeg ikke prøve å gå inn på ;)

     

    Fourier kan ved spesielle filtersettinger utføre vanlig oppskarping og også blure et bilde. Men dette er ikke magi, det er kun fremheving og demping av den informasjonen som er der. Derfor tror jeg det blir vanskelig å f.eks skifte fokuspunkt på et bilde som allerede er tatt, ved bruk av Fourier transformasjon. Da snakker vi om å på en eller annen måte hente fram igjen informasjon om detaljene fra de tingene som er ute av fokus. Disse detaljene tror jeg går tapt i det du trykker på utøseren, på et normalt kamera. Men man vet jo aldri hva som dukker opp i fremtiden... :)

  15. Enig med de andre her, dette blir rett og slett for uskarpt. Spent på å se skarpheten på orginalbildet, men det ser nesten ut som om det også er preget av en del uskarphet (bevegelse). Når du tar bilder av båter og dyr og andre objekter der det ofte kan være spennende å se litt detaljer, blir det ofte bedre om bildet er skarpt.

    I tillegg synes jeg lanternen blir veldig forstyrrende ift. måka.

     

    Men vannet i bakrunnen derimot, tar seg veldig godt ut med denne bluringen.

  16. Heldig du, som får ta bilde av så pene jenter ;)

     

    Men du er dyktig også, sett flere gode bilder fra deg. Savner litt mer informasjon i skyggepartiene på dette bildet, men det kan være det er skjermen min som lurer meg. I tillegg er kanskje bildet litt rett på sak, men det er ikke alltid det er feil. Uansett synes jeg komposisjonen er såpass spennende at det blir mer enn "bare" et puppebilde.

     

    Så stå på, om du får lov av jentene da ;)

  17. Vel, jeg har D70 selv så jeg kan ikke uttale meg om D50 annent enn det jeg har lest, selv om jeg har vært å klådd litt på d50 i butikkene. D50 virker som om et meget godt kamera og forskjellene mellom de to er ikke så altfor store. Men D50 har et par mangler ift. D70s, se dpreview for detaljer.

     

    De første jeg legger merke til at d50 ikke har:

    -egen knapp for alternative opptak (bracket)

    -Ikke mulighet for trådløs styring av ekstern blitz

    -Ikke lys på kontrollpanel (kritisk i mørke!)

    -Ikke DOF knapp

     

    Bortsett fra trådløs blitzstyring, er dette funksjoner jeg bruker mye og helt klart ville ha savnet. Trådløs blitzstyring er et genialt konsept og noe som kan være veldig greit å ha om du en dag skal kjøpe deg ekstern blitz. Når en i tillegg tar med at d50 generelt er tregere i tillegg til et par andre svakheter (f.eks lysmåling), synes jeg 800 kr blir altfor lite til å forsvare denne forskjellen. (Ble overrasket over at det var så lite!)

     

    Men dette er begge to gode foto verktøy og det er andre ting som også spiller inn når en skal bestemme seg. Hvilket kamera som føles best å holde er en viktig del av et kameravalg. D70(s) er kjent for å gjøre det godt på denne fronten og følelsen av en D70(s) i hendene har nok avgjort mange kamerakjøp i de siste årene. ;)

  18. Helt enig med Alastor og Afseth her. Jeg har brukt ixus 430 (=ixus 400 i ny innpakning) i halvannet år og er godt fornøyd med bildekvaliteten. Når jeg sammenligner med testbilder fra ixus 40 er det ikke tvil om at 4xx gir bedre bilder.

    Svakhetene er allerede nevnt men til 1300 kr tror jeg du skal lete lenge etter et tilsvarende kamera med samme bildekvalitet.

  19. Du er nok inne på noe der, men jeg vet ikke om vinkelen er så kritisk. Gatelyset har en helt annen fargetemperatur enn blitzen og når kameraet stiller inn hvitbalansen etter blitz, kan lys fra andre kilder fort få merkelige farger. Noen ganger kan dette gjøre bildet spennende men andre ganger blir det bare forstyrrende. Dette avhenger mye av hva slags lys det er og hvilken effekt du er ute etter.

     

    Dersom du er ute etter å fjerne det, er det bare å skru lukkertiden ned, som du selv har funnet ut. Da vil du sørge for at blitz-lyset er det eneste som eksponerer bildet. Men gå gjerne under et halvt sekund også, du trenger ikke store lukkertiden når du bruker blitz. Dette vil også fjerne eventuell bevegelses uskarphet. Bruker du blitzautomatikk kan du bare skru av slow-sync så vil kameraet selv velge en lukkertid på rundt 1/60. (nikon)

     

    edit: skriveleif

  20. Akkurat nå var det veldig godt å være i Australia!

     

    Sendte mail til Maxwell, Nikons distributør i Australia, og hørte om jeg kunne bytte batteriet mitt her, selv om jeg har kjøpt det i Norge. Jeg bor for tiden i Sydney, og det hadde blitt litt kjipt å måtte vente 1 uke i postgang hver vei i tillegg til den tiden Nikon norge evt. måtte bruke. Jeg fikk i svar at det ikke var noe problem. Men Maxwell gjør det som Nikon norge også burde ha gjort; de sender ut nytt batteri FØR du må levere det andre tilbake. For meg som bare har et batteri, passer det rett og slett veldig bra! :D

     

    Må bare si at den kundebehandlingen Nikon norge (vet ikke om det gjelder internasjonalt) driver med er altfor dårlig. Se på Maxwell i Australia, og lær!

  21. Godt forslag, Zork, men tror det blir mye arbeid for en som allerede gjør dette på frivillig basis.

    5099035[/snapback]

     

    Skjønner naturligvis det, men tror ikke nødvendigvis dette er noe som trenger ta så veldig med tid.

     

    Det meste av jobben er allerede gjort på ulike web-sider, så egentlig trenger en ikke gjøre mer enn å velge ut noen temaer for de ulike månedene og henvise til disse sidene.

     

    I tillegg til linken Aetius viser til, synes jeg denne artikkelserien:

     

    http://ronbigelow.com/articles/adv_comp/adv_comp.htm

    http://ronbigelow.com/articles/adv_comp2/adv_comp2.htm

    http://ronbigelow.com/articles/adv_comp3/adv_comp3.htm

     

    er meget bra, og dekker det aller meste en trenger for å gjennomføre noe slikt.

     

    I den grad jeg kan hjelpe til med noe rundt dette, så gjør jeg gjerne det.

    5113734[/snapback]

     

    Må bare si at dette var fantastisk gode artikler!! Nå lærte jeg mye nytt, spesielt om oppskarping i ps. Bør leses av alle som vil gjøre det beste ut av bildene sine!

×
×
  • Opprett ny...