Gå til innhold

blured

Medlemmer
  • Innlegg

    10 084
  • Ble med

Hjelpsomme svar

  1. blured's innlegg in Lære begreper ble markert som svaret   
    Jeg hadde sjekket ut en podcast som heter "Freakonomics". De snakker ikke så teoretisk, og ofte veldig indirekte om økonomi, men det er underholdende, og får en til å tenke litt annerledes om temaet.
     
    Om du systematisk vil jobbe opp din kunnskap om økonomi, så hadde jeg tatt en titt på pensum for videregående. På VG2 så begynner man å kunne ta fag som "Samfunnsøkonomi", "Entreprenørskap og bedriftsutvikling", "Næringslivsøkonomi", "markedsføring og ledelse", osv. Så du kunne vurdert å ta en titt på lærerbøkene som brukes i noen av de fagene som interesserer deg mest her (se lenken for mer info).
     
    Hva er du mest interessert i forresten? Økonomi er teoretoisk, og du kommer ikke unna matematikk om du ønsker en god økonomisk forståelse. Bare synd at norsk skole formidler matematikk så dårlig at de fleste mister interessen, når det er et av det mest grunnleggende og mest spennende fagfeltene vi har. En av mine forelesere fra UiO er glad i å snakke om dette [1] [2].
     
    Edit: Til senere. Quora.com, en nettside der man kan stille spørsmål og få svar (ofte svært gode) bør du alltid søke på når du lurer på noe. F.eks. så fant jeg mange svar på spørsmålet "What are the top 10 economic must-reads that are fun to read, and not academic?".
  2. blured's innlegg in [Løst] Navn på ukjent barneserie for 10 år tilbake ble markert som svaret   
    Hvilket språk snakker de? Norsk, Engelsk, eller er det kanskje dubbet?
    Hvordan er settingen? I en by, på langsbygda osv?
    Er det skuespillere, eller tegnefilm?
     
    Edit: Et søk på: tv series kids repair robot, ga følgende:
     

  3. blured's innlegg in får ikke lov til å ha langt hår av foreldre :( ble markert som svaret   
    Barnelova § 33 har en generell bestemmelse om at foreldre skal gi barnet «større sjølvråde- rett med alderen og fram til det er myndig». Dette gjelder også på områder som ikke er direkte lovregulert. Det kan f.eks. være å velge hvilke klær de skal ha på, hårfrisyre, fritids- aktiviteter og hvem barnet omgås. Hensynet til å oppdra barna til selvstendige og ansvars- bevisste mennesker gjør seg gjeldende, og det ville nærmest være et overgrep om foreldre- ne skulle bestemme i spørsmål som gjelder barnets egen person når det selv har forutset- ninger til å ta standpunkt.
     
    Merker jeg blir provosert når foreldre forsøker å kontrollere dette. For meg så fremstår det ikke som noe annet enn et forsøk på å kontrollere hvordan barnet fremstår for andre, med barnet som endel av familiens fasade. Husker selv hvordan andre mødre hvisket bak min rygg pga mitt lange hår i tenårene, hvilket da stort sett gikk på hvordan min mor kunne la meg gå slik. Overfladiske kjærringer er alt jeg har å si til det... (Tatoveringer og piercinger er selvfølgelig ok å kontrollere, men det er pga endel av det gir ikke reversible merker på kroppen. Langt hår derimot...)
     
    Selvfølgelig vanskelig å stoppe sine foreldre når de har bestemt seg for noe. Men med mindre du ser for deg at de kommer til å fysisk skade deg, så synes jeg du skal forsøke å stå opp for deg selv, og nekte å klippe håret ditt. Jeg hadde lest over barneloven (link lengre opp), og ganske enkelt referert til den i argumentasjonen din med foreldrene dine. De kan selvfølgelig kreve at du holder det velstelt (vasker det osv), men å tvinge deg til å klippe håret mener jeg er å krenke deg som individ mtp alderen din.
  4. blured's innlegg in Hvilken Mac skal jeg velge? ble markert som svaret   
    Har du et (maks)budsjett? Har du dette så er det vel strengt tatt bare å sette opp alle alternativene som kommer innenfor hva du faktisk har råd til. Både 21,5" (1920 × 1080) og 27* (2560 × 1440) er gode skjermer. Med inntoget av 4K/5K så vil det ikke ta så langt tid før de ikke lenger er i toppsjiktet, men de vil antakelig oppleves som to svært gode skjermer også i endel år fremover da de også har god fargereproduksjon osv. Mac Minien du lister har forøvrig en prosessor med bare to kjerner, hvilket fører til at den ikke akkurat yter så veldig bra (alle de andre har hatt fire kjerner). Sjekk linken min (over) til benchmarks for en oversikt over ytelsesforskjeller. Det du er interessert i (for videoredigering) er ytelsestestene under 64-bit Multi-Core. #### Ellers så er det mulig at Mac ikke helt treffer deg som målgruppe. Apple leverer stort sett kun kraftige maskiner, men med mindre du har et behov for å jobbe i Apple sitt operativsystem (OS X - grunnet f.eks. FCPX), så hadde jeg antakelig valgt en workstation/stasjonær + ekstern skjerm om jeg skulle arbeidet seriøst med 3D-rendrering og/eller videoredigering med ditt budsjett (evnt. en hackintosh som nevnt over her, uten at jeg har så mye erfaring med det). (Jeg kan riktignok forstå deg, jeg kommer aldri til å gå tilbake til Windows igjen... Men ironisk nok så er jeg i perioder der jeg driver mye med 3D/renderings tvunget til å sitte i Windows på min MBP). #### Velger du likevel å gå for Mac, så velg helt klart en iMac foran en Mac Mini. Og av specs så ville jeg prioritert i følgende rekkefølge (prisene er med studentrabatt): Fusion Drive/SSD. Å kjøpe en maskin som kun har HD i dag er galskap. 16GB Ram. Et minne på 8GB vil om noen år kunne bli en flaskehals, og da hjelper det ikke at du valgte en raskere prosessor… Unntaket er selvfølgelig om du kjøper en 27” da du her kan oppgradere senere. Intel i7. Til gaming så holder i5 i massevis. iMac. 21,5", Intel 2,9Ghz (4 kjerner) i5, 8gb minne, 1TB fusion Drive. = 13700,- iMac. 21,5", Intel 2,9Ghz (4 kjerner) i5, 16gb minne, 1TB fusion Drive. = 15300,- iMac. 21,5", Intel 3,1Ghz (4 kjerner) i7, 16gb minne, 1TB fusion Drive. = 16800,- iMac. 27”, Intel 3,2 Ghz (4 kjerner) i5, 8gb minne, 1TB fusion Drive, 1GB videominne = 16.000. (minne oppgraderer du senere) iMac. 27”, Intel 3,4 Ghz (4 kjerner) i5, 8gb minne, 1TB fusion Drive, 2GB videominne = 17.500. (minne oppgraderer du senere) iMac. 27”, Intel 3,5 Ghz (4 kjerner) i7, 8gb minne, 1TB fusion Drive, 2GB videominne = 19.000. (minne oppgraderer du senere)  
    Forøvrig bra jeg har en oppgave som skal inn til midnatt, hvis ikke så hadde jeg ikke hatt tid til å hjelpe deg
×
×
  • Opprett ny...