Gå til innhold

nunatak

Medlemmer
  • Innlegg

    172
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av nunatak

  1. Hvis du ikke har tanker om å bli superfotograf, så er nok utvalget til Sony griet nok.

     

    Men jeg ser på signaturen din at du er arkitekturstudent. Da kan det være at du har enkelte øsnker med fotograferingen som gjør at Nikon kan være et bedre valg.

    Har ingen ambisjoner om å bli noen superfotograf, nei. Det jeg derimot ønsker å bli, som du selv så årvåkent har observert, er et ønske om å bli arkitekt og en dyktig hobbyfotograf.

     

    Hvilke ønsker er det du sikter til? Utover makrofotografering av modeller, kommer jeg ikke på andre særegenheter ved arkitekters behov...men regner med at du har noe å føye til? Ellers liker jeg å fotografere bylandskap, naturlandskap, en del makro, dagligdagse hendelser i åpent rom etc. Stiller dette spesielle krav til utstyret?

     

    Her er noen punkter du kan vektlegge i ditt valg.

     

    Teknologi:

    ........ D90 er ett rent speilrefleks (hvor speilet flytter seg) mens A33 er ett hybridkamera med gjennomsiktig speil som ikke flytter seg. Disse to teknologiene gir begge sine fordeler og ulemper, men begge kan gi strålende bilder.

     

    Objektiv:

    ........Hvis du bare planlegger å kjøpe objektiv ny er begge like gode, men hvis brukt er viktig for deg er Nikon en del bedre.

     

    Alternativer:

    ........Sony sin A55 tilbyr mye av det samme som A33 men en god del forbedringer til en tusenlapp mer enn A33.

     

    Totalt sett er min abefaling og dra til en butikk som har flere kameraer. Prøv deg litt frem med å holde og trykke på dem. Da finner du ut litt hva som passer deg, dine hender, ditt bruksmønster. Kjøp på en butikk med 30 dagers åpent kjøp, så har du muligheten til å bytte, om du ikke er helt fornøyd. Dette kan også nesten utnyttes for å teste kameraer om du ønsker.

     

    Lykke til!

     

    For det første, takk for en utrolig god og ryddig tilbakemelding!

     

    Videre har jeg et par spørsmål til faktumene dine:

     

    ang. teknologi: Hvilke fordeler og ulemper opplever man med de forskjellige teknologiene, og hva vil dette ha å si i praksis?

     

    ang. objektiv: Er i utgangspunktet interessert i nye objektiver, med mindre man får uforholdmessig mye mer for pengene på bruktmarkedet, samtidig som kvaliteten er høy nok. Noen tanker?

     

    ang. alternativer: Hvor stor forskjell er det snakk om mellom A55/A33 og D90/etterkommeren? Vil jeg, som forholdsvis ny i gamet legge merke til dette i praksis?

     

    Skal forøvrig følge rådet ditt om å stikke i en butikk og kjenne litt - det er jo ytterst relevant for valget hvor godt kamerahuset ligger i hendene.

  2. Hmm, nyttig å ha med seg i valget.

     

    Er i utgangspunktet ikke så interessert i video, men er definitivt kjekt å ha i enkelte anledninger. Er det sånn at videotagningen på D90 er helt håpløs, eller er den bare midt på treet? For midt på treet er godt nok, tenker jeg.

     

    Ellers har jeg hørt at objektivene er vel så viktig som kamerahuset, og at Nikon ligger lenger foran teknologimessig enn Sony. Stemmer dette, eller vil jeg være fornøyd med Sonys utvalg?

  3. Trenger tips og anbefalinger om hvilket digitale speilreflekskamera jeg burde kjøpe meg.

     

    Begge alternativene jeg har sett meg ut ligger på rundt 6000kr inkl. ett objektiv.

     

    • Sony Alpha SLT-A33 m/18-55 3,5-5,6
    • Nikon D90 m/18-105 3,5-5,6 VR

    Trenger rett og slett positive og negative sider ved begge alternativer, eventuelt med andre kameraforslag.

     

    - Det viktigste for meg, utover akseptabel bildekvalitet, er hvor effektivt/brukervennlig jeg kan variere lukkertiden, blenderåpningen, ISO-verdien og hvitbalansen, for hurtig veksling som tillater riktig innstilling i situasjoner med lite tid. Har tidligere hatt et ekstremt godt forhold til brukervennligheten i et Samsung NV30:

     

    z_Samsung_NV30_2.jpg

  4. Er jo interessant å se hvordan fordommene mot Apple produkter blir oppsumert med ureflekterte argumenter.

     

    Henviser til mitt tidligere innlegg:

     

    Jeg synes Apple-maskiner ser bedre ut og føles bedre, jeg synes trackpad'en i MAC er langt bedre enn tilsvarende på PC, jeg synes MAC OSX visuellt sett er penere enn Windows7, jeg merker meg at stadig flere av "mine" programmer (AutoCAD, Adobe CS, Office etc.) kommer i egne versjoner til MAC, og priser er i og for seg ikke mer enn et sidespor i spørsmålet om hva man skal velge (for man ønsker jo det beste).

     

    MEN! - Det er et par tre ankepunkter som gjør at jeg per i dag ikke er i tvil om at en PC med Windows7 er det beste for meg.

     

    - Muligheten til å lagre filer i spesifikke mapper (utover "Dokumenter", "nylig brukte mapper" og "skrivebordet") er såpass godt skjult at 9/10 av folk jeg kjenner som bruker MAC OSX (dem er det mange av på arkitekthøgskolen) enten har et kaos av dokumenter, bilder, snarveier etc. på skrivebordet, eller har alle filer liggende i enorme og uoversiktlige mapper (f.eks dokumentmappen), og bruker uforholdsmessig mye tid på å lete etter den filen man er interessert i. Med andre ord, helt håpløst!

     

    - 3D Studio Max fungerer ikke på MAC OSX. Ja, et program litt utenfor allfarvei, men still en indikator på at enkelte "designprogrammer" ikke fungerer til den såkalte "designmaskinen". Fungerer selvsagt med BootCamp etc., men da knotete og treigt ift. på en Windowsinstallasjon på PC.

     

    - Høyreklikking har riktignok blitt implementert og fungerer godt på nyere MAC-versjoner. Men, det er ikke til å stikke under en stol at mange MAC-brukere ikke bruker denne funksjonen - av ukjente årsaker. Istedenfor bruker de betydeligere flere "klikk/trykk", og dermed tid, for å utføre samme handling.

     

    - Jeg vet ikke om dette er et problem spesifikt relatert til Excel+MAC OSX, eller om det gjelder flere programmer, men jeg har nylig opplevd følgende: Jeg arbeidet med et middels stort excel-dokument på en MAC fra 3-4 år siden. Filen lagget og hang seg stadig, og jeg brukte omtrent like lang tid på å vente på at maskinen skulle "tenke", som å faktisk jobbe og skrive i filen. Jeg tenkte dette kunne ha å gjøre med at maskinen var noen år gammel, og flyttet filen til en flunkende ny MAC og fortsatte arbeidet der. Filen lagget akkurat like mye, og frustrasjonen økte. På dette tidspunkt tenkte jeg det måtte være noe korrupt med filen. Deretter flyttet jeg filen over til min 2 år gamle bærbare Windows7-maskin, for å se om det kunne hjelpe, og... Det gjorde det! Filen fløt fint og "klipp-og-lim"-operasjoner som på MACene kunne ta 10-15min på det verste, tok 5-10sekunder med Windows-versjonen av Excel. Synes dette virker meget rart, men still - true story! Kan tyde på at enkelte programmer som er blitt tilpasset MAC OSX, ikke fungerer optimalt - og til tider - ubrukelig.

     

    - I tillegg er prisen et forskjellsfaktum. Man må ut med roughly 30-50% mer for en tilsvarende MAC ift. WindowsPC. Type 15000kr for en like sterk og god MAC, som en PC til 10000kr.

     

     

    Tar mer enn gjerne i mot tilbakemelding og svar på disse punktene. Enkelte av dem er for meg nesten uforståelige, og håper på vegne av MAC/Apple og MAC-brukere at jeg tar feil på enkelte punkter.

  5. Hvilken versjon av Office var det du brukte forresten?

    Tror det var Office for MAC 2008 eller noget...

     

    Ang. 3DS Max: Er klar over alternativene. Men verken Parallell Desktops eller BootCamp er fullverdige løsninger, og er - utifra det jeg har erfart - knotete og treige i bruk. Altså nok et argument MOT MAC ;)
    Boot Camp skal da ikke være treigt i bruk? Det er jo bare et system som gjør at man kan installere Windows på maskinen uten bruk av emulator, og skal så vidt jeg skjønner yte akkurat like godt som om man hadde installert Windows på en vanlig PC med tilsvarende hardware, forutsatt at driverne holder mål i allefall.

    Du har rett i at BootCamp ikke er knotete og treigt i seg selv - det er jo bare en ren Windows-kjøring på en Appleprodusert PC. Problemet ligger i den knotete bruken av Windows med Apple-maskinen. Knappene stemmer ikke overens, deleteknappen mangler osvosvosv. I tillegg blir da den i utgangspunktet geniale touchpaden relativt keitete i bruk. Synd, men et faktum.

  6. (Ellers ville innlegget ditt vært en smule enklere å lese om du hadde lagt inn noen linjeskift. ;) )
    nunatak: Hvis du deler opp teksten din i avsnitt, dvs med mer luft her og der i teksten, blir det lettere å lese den.

    Linjeskiftproblemet oppstod da jeg postet direkte fra tek.no-forsiden. Har rettet på det nå, da jeg er overbærende enig i at en tekst uten linjeskift, er en tekst jeg ikke gidder å lese - langt mindre sette meg inn i ;)

     

    nunatak: «Problemet» med lagringen har en fryktelig enkel løsning – trykk den blå pilen i vinduet, og vips dukker det opp muligheter for å velge en hvilken som helst mappe.

     

    Har kjørt en del tunge Excel-ark i Mac OS uten den helt store forsinkelsen; om du har hatt dette problemet i et enkelttilfelle kan jeg se for meg at det har med en eller annen bug i Office for Mac å gjøre.

     

     

    Aha, men da er det jo i grunn ikke et "problem" lenger. Men det som da isteden blir et reelt problem er disse 9/10 mac-brukerne som ikke bruker denne pilen, og følgelig - over tid - opparbeider seg et uforholdsmessig rotete, ineffektivt og uorganisert filsystem.

     

    Forøvrig, at den Mac-utgaven av Excel du satt med ikke fungerte særlig bra, er sannsynligvis Microsofts skyld, er jo de som har laget det programmet.

     

    Når det gjelder 3ds Max, finnes det et alternativ fra samme firma som heter "Maya", evt må du ty til å installere Windows på Macen for å kjøre 3ds Max, enten vha Boot Camp eller vha Parallels Desktop. Vil anbefale Boot Camp, da Parallels Desktop ikke fungerer 100% knirkefritt i tillegg til at Boot Camp gir noe bedre ytelse, men da må du selvsagt boote opp maskinen i Windows for å bruke programmet. Parallels Desktop gir muligheten til å kjøre Windows inne i Mac OS, slik at du kan få opp 3ds Max som et eget vindu, på omtrent samme måte som vanlige Mac-programmer.

     

    Ang. Excel: Ettersom jeg prøvde filen på to separate installasjoner av Excel på to separate MAC-maskiner, regner jeg med at dette er et problem med programmet, ja. Men dette gjør jo bare problemet (altså et argument MOT MAC) større.

     

    Ang. 3DS Max: Er klar over alternativene. Men verken Parallell Desktops eller BootCamp er fullverdige løsninger, og er - utifra det jeg har erfart - knotete og treige i bruk. Altså nok et argument MOT MAC ;)

     

    Forøvrig ønsker jeg å rette en kritisk finger mot artikkelforfatterens misbruk av "ett/et". "Ett" brukes når det kun er ett eneste (entall) tilfelle av det men skriver om, men "et" brukes i alle andre tilfeller ved enten flertall eller generell benevnelse.

  7. Jeg synes Apple-maskiner ser bedre ut og føles bedre, jeg synes trackpad'en i MAC er langt bedre enn tilsvarende på PC, jeg synes MAC OSX visuellt sett er penere enn Windows7, jeg merker meg at stadig flere av "mine" programmer (AutoCAD, Adobe CS, Office etc.) kommer i egne versjoner til MAC, og priser er i og for seg ikke mer enn et sidespor i spørsmålet om hva man skal velge (for man ønsker jo det beste).

     

    MEN! - Det er et par tre ankepunkter som gjør at jeg per i dag ikke er i tvil om at en PC med Windows7 er det beste for meg.

     

    - Det er (så vidt jeg kan se, rett meg om jeg tar feil) umulig å velge hvor i filsystemet man skal lagre en fil, om det er en pdf fra nettleseren, et tekstdokument eller lignende. I "lagre/lagre som-vinduet" får man kun velge mellom "dokumenter" (men ikke hvor i dokumentmappen), "nylig brukte mapper", "skrivebordet" og eventuelle andre stort sett uinteressante steder. Dette gjør at 9/10 folk jeg kjenner som bruker MAC OSX (dem er det mange av på arkitekthøgskolen) enten har et kaos av dokumenter, bilder, snarveier etc. på skrivebordet, eller har alle filer liggende i enorme og uoversiktlige mapper (f.eks dokumentmappen), og bruker uforholdsmessig mye tid på å lete etter filer, og må prøveåpne en rekke filer med nesten samme navn, for å finne riktig fil. Med andre ord, helt håpløst!

     

    - 3D Studio Max fungerer ikke på MAC OSX. Ja, et program litt utenfor allfarvei, men still en indikator på at enkelte "designprogrammer" ikke fungerer til den såkalte "designmaskinen".

     

    - Høyreklikking har riktignok blitt implementert og fungerer godt på nyere MAC-versjoner. Men, det er ikke til å stikke under en stol at mange MAC-brukere ikke bruker denne funksjonen - av ukjente årsaker. Istedenfor bruker de betydeligere flere "klikk/trykk", og dermed tid, for å utføre samme handling.

     

    - Jeg vet ikke om dette er et problem spesifikt relatert til Excel+MAC OSX, eller om det gjelder flere programmer, men jeg har nylig opplevd følgende: Jeg arbeidet med et middels stort excel-dokument på en MAC fra 3-4 år siden. Filen lagget og hang seg stadig, og jeg brukte omtrent like lang tid på å vente på at maskinen skulle "tenke", som å faktisk jobbe og skrive i filen. Jeg tenkte dette kunne ha å gjøre med at maskinen var noen år gammel, og flyttet filen til en flunkende ny MAC og fortsatte arbeidet der. Filen lagger akkurat like mye, og frustrasjonen økte. På dette tidspunkt tenkte jeg det måtte være noe korrupt med filen. Deretter flyttet jeg filen over til min 2 år gamle bærbare Windows7-maskin, for å se om det kunne hjelpe, og... Det gjorde det! Filen fløt fint og "klipp-og-lim"-operasjoner som på MACene kunne ta 10-15min på det verste, tok 5-10sekunder med Windows-versjonen av Excel. Synes dette virker meget rart, men still - true story! Kan tyde på at enkelte programmer som er blitt tilpasset MAC OSX, ikke fungerer optimalt - og til tider - ubrukelig.

     

    - I tillegg er prisen et forskjellsfaktum. Man må ut med roughly 30-50% mer for en tilsvarende MAC ift. WindowsPC. Type 15000kr for en like sterk og god MAC, som en PC til 10000kr.

     

     

    Tar mer enn gjerne i mot tilbakemelding og svar på disse punktene. Enkelte av dem er for meg nesten uforståelige, og håper på vegne av MAC/Apple og MAC-brukere at jeg tar feil på enkelte punkter.

    • Liker 1
  8. Kjære deg. Det er totalpris etter 12 mnd, hvor du har vært eier av og faktisk kunnet bruke iPhonen din, jeg prater om. 100/mnd x 12 mnd = 1200/år. Etter ett år står du fritt til å velge akkurat det abonnementet du ønsker.

     

    Når du har eid en iPhone i 12 mnd OG brukt 1200 gratis minutter, tekstmeldinger og MB datatrafikk, DA har du ikke betalt mer enn 6187/7087kr for hele pakken -- både telefon og bruk!

     

    Det kaller jeg faktisk en relativt god deal når man ser på varen man får og hvor mye du får brukt den.

  9. Synes ikke prisene er så krise jeg.

     

    Det dyreste alternativet med 1099kr/mnd er jo helt borti skogen tullete, men hvis man ser på det billigste abonnementet - iTalk Small - er det totalt sett ikke så verst i det heletatt. For...

     

    ...Med en "minste totalpris etter 12mnd" på 6178kr for 8GB og 7078kr for 16GB, for en utrolig god telefon og håndholdt datamaskin i ett, hvor du attpåtil får 1200 gratis ringeminutter, 1200 gratis tekstmeldinger og 1200MB gratis datatrafikk med på kjøpet -- det er faktisk temmelig kurrant spør du meg!

  10. Jeg avsluttet nettopp en spilløkt i OpenTTD. Så denne artikkelen og drømte om en verdig oppfølger til TTD-serien, men ble nok en gang skuffet...

     

    OpenTTD er hvertfall det beste spillet pr. dags dato, basert på tidenes best dataspill - Transport Tycoon. Det er nesten litt trist at spillbransjen ikke har prestert å slippe en verdig etterfølger (OpenTTD er på langtnær perfekt) innen nå, 14 år etter TTs lansering.

     

     

    - Underskriftskampanje anyone?

  11. Det har vel ikke noe å si hvor mange ganger i året et korpsbarn drar på utenlandstur. - Barn på 10-12 år har da strengt tatt ikke noe stort behov for å bruke mobiltelefon når de befinner seg i utlandet uansett. Og hvis de mot formodning skulle ha behov for det, da burde de ikke ha kontantkort, men i steden tilsvarende abonnement som attpåtil et billigere for alle parter når regnestykket gjøres opp.

     

    - Og hvis man er redd for at barna skal bruke mye penger på Habbo etc., funker da-får-du-betale-regningene-dine-selv taktikken like ypperlig i dag som den gjorde da jeg var 10-12 år (spydigheter om at "ååh, er det sånn 2 år siden eller noe det da?" er forresten unødvendige, da dere vet like godt som meg at det er det ikke).

  12. bkLife: Det er mange forskjellige bruksmønstre og hverken du eller jeg har kontantkort. Men barna mine har det. Barn på 10 - 12 år som ikke har helt kontroll på telfonbruken og kanskje prøver å bruke telefonen for å kjøpe (mange) Habbomynter e.l. så er kontantkort absolutt tingen. Og når disse podene drar på utenlandstur med skolekorpset eller besøker besteforeldre i Sverige så har de med telefonen. Og så lenge jeg må betale så utstyrer jeg dem med kontantkort for å ha litt kontroll.

    - Sant.

     

    Men kanskje verdt å merke seg at Tele2 har samme pris i, fra og til Sverige som i, fra og til Norge. Og så spørs det hvor stort behov barn på 10-12 år har for å bruke mobiltelefon på den ene utenlandskorpsturen i året?

  13. Det er jo gode grunner du har der. Og spesielt det med spesialrabatten du har gjennom borettslaget er vel grunn nok til å gjøre som du har gjort. Men som du ser, så faller du jo inn i den kategorien over folk som har andre forutsetninger enn folk flest (borettslagrabatten), og ditt eksempel blir da ikke særlig gjeldende for folk flest, noe som igjen gjør det oppsiktsvekkende at 50% (igjen, bare slenger ut et tall her) av Norges befolkning sverger til Telenor, når de kan få de samme tjenestene hos andre leverandører, ofte langt billigere.

     

    - Kontantkort generelt er vel en dårlig idé i utlandet, uansett leverandør. ;)

    Det er faktisk ganske mange som får rabatter hos Telenor via borettslag (OBOS alene har 217.000 medlemmer). Nå skriver du at jeg faller inn i den kategorien over folk som har andre forutsetninger enn folk flest, men den kategorien finnes ikke ifølge det du skriver lenger opp: "Det eneste unntaket er som sagt bedriftskunder med spesielle behov".

     

    Du er tydligvis ikke oppdatert på hvordan Tele2 kontantkort fungerer i utlandet. De har avtale med færre operatører enn konkurentene og du kan ikke sende SMS. For å ringe må du taste *100*, landskode, telefonnummer, # og til slutt ringeknappen, så får du beskjed i display "Din samtale kobles opp, du blir straks oppringt" og etter en kort stund ringer mobilen din og du har (kanskje) kontakt (dette funker nemlig ikke som det skal hver gang).

    - Ok, endrer til bedriftskunder med spesielle behov OG de som får rabatter gjennom borettslag.

     

    - Dette med Tele2 Kompis kontantkort og utlandet var jeg ikke klar over, og høres jo ikke bra ut. Men, når man ser på Tele2 Kompis kontantkort vs. Tele2 Kompis, ser jeg overhodet INGEN grunn til å velge førstnevnte. Kompis (vanlig) har ingen månedsavgift og har billigere ringepriser enn kontantløsningen.

     

    I tillegg burde en av kriteriene når man velger å bruker kontantkort at man har et slikt bruksmønster at man ikke har bruk for å bruke mobiltelefonen i utlandet.

  14. Det er jo gode grunner du har der. Og spesielt det med spesialrabatten du har gjennom borettslaget er vel grunn nok til å gjøre som du har gjort. Men som du ser, så faller du jo inn i den kategorien over folk som har andre forutsetninger enn folk flest (borettslagrabatten), og ditt eksempel blir da ikke særlig gjeldende for folk flest, noe som igjen gjør det oppsiktsvekkende at 50% (igjen, bare slenger ut et tall her) av Norges befolkning sverger til Telenor, når de kan få de samme tjenestene hos andre leverandører, ofte langt billigere.

     

    - Kontantkort generelt er vel en dårlig idé i utlandet, uansett leverandør. ;)

  15. Er forresten feil bruk av siteringsfunksjonen, uten at jeg skal henge meg opp i det.

     

    - Når du har det å "beholde Telenor fasttelefon pga. rabatter og tjenester" og "ønsker Telenordekning pga. erfaring" så skal du se det blir vanskelig å komme noe sted som helst uten å underlegge seg Telenors andre abonnement og priser.

     

    Men begge de to kriteriene der er jo strengt tatt fullstendig skakkjørte, gjerne inn i granskauen. Dette da telenors dekning (som jeg forøvrig er en tilhenger av selv) ikke er beviselig bedre enn Netcoms, med mindre du bor på en av de ytterst få stedene i Norge det der faktisk er en målbar forskjell. Og dette med at du ønsker å beholde Telenor fasttelefon pga. rabatter og tjenester stiller jeg meg skeptisk til. Og i tillegg faller du muligens inn i kategorien for de som har spesielle behov utover det som er vanlig for folk flest, jmf. min første post i denne tråden.

     

    - Uansett, her følger et fullgodt, antageligvis billigere, alternativ til ditt Telenor Fri Familie-opplegg.

     

    - Du har Tele2 Kompis: 0 kr til andre Tele2-kunder (ingen oppstartsavgift og minuttpris). 0 kr i månedsavgift. Billige priser til andre.

    - Dine kontantabonnementbarn har Tele2 Kompis Kontant: 0 kr til andre Tele2-kunder (ingen oppstartsavgift og minuttpris). Kurrante priser til andre.

    - Alle i familien meldes inn i Tele2 Mobil Familie og får i tillegg 0 kr i sms og 0 kr til familiens fasttelefonen.

    - Fasttelefon kan du velge og vrake mellom analog, ISDN og bredbåndstelefoni, alt med prisgaranti mot Telenor.

     

    Dette er nødt til å bli billigbilligbillig.

  16. Nå blir det fryktelig off-topic her, beklager det, men siden når er det en uopplyst handling å fornærme noen? - Sett at du har rett, jeg er uopplyst. Da skulle ikke du ha noen innvendiger mot at jeg igjen kaller deg uopplyst, jmf. det faktum at du ikke hadde noe bedre hold i ditt synspunkt enn jeg hadde. Eh.

     

    Ellers er jeg svært interessert i å se deg komme med et oversiktlig skjema over Fri Families ringepriser og hvordan de teoretisk sett kan å være billigere enn f.eks Tele2 eller Netcoms venneløsning. - I Tele2s vedkommende er det bare å påse at de 3-4-5 andre i din Fri Familie også har Tele2, så betaler du verken oppstartsavgift, minuttpris eller noe for sms. + Billigere priser til andre enn Telenors alternativ.

     

     

    Så noe on-topic, for korrekthetens skyld her: Det er forsåvidt forståelig at både Telenor og Netcom legger om praksisen sin, slik de nå har bestemt seg for å gjøre. Men det som er oppsiktsvekkende og mistillitsskapende her, slik el`satanical påpekte, er at de ikke informerer om dette på samme måte som de ville gjort hvis de f.eks senket prisene på et eller annet. Nå ble det plutselig kundens oppgave å oppdatere seg på de nye prisene/praksisene.

  17. - Tele 2 har forøvrig samme priser til, fra og i Sverige som i Norge. Det er ikke til å skimse av.

     

    Ellers forstår jeg virkelig ikke hvordan noen kunne tenke seg å bruke Telenor - selvfølgelig med mindre man er en bedriftskunde med behov for spesielle løsninger kun Telenor tilbyr. Kan ikke skjønne annet enn at 50% (ca. så mange som bruker Telenor?) av befolkningen er totalt uopplyste. - Det samme gjelder forsåvidt for Netcom, med unntak av SmartTalk, som i enkelte tilfeller kan være et godt abonnement.

     

    Så, til de uopplyste: I Norge i dag skal det ikke være nødvendig å betale mer enn 2-300kr (ofte langt mindre) i måneden for mobiltjenester! Det eneste unntaket er som sagt bedriftskunder med spesielle behov.

  18. Går selv på IB på Berg, og er veldig fornøyd. Tror bkLife kan bekrefte at selv om mange av oss IB - folk er litt spesielle ( :) ) er det et godt sosialt miljø og elevene er som oftest veldig engasjerte i skolearbeidet. Det faglige nivået er da også ganske høyt.

    Sant. De aller aller fleste, uavhengig av allmenn/ib og "vanlig"/spesiell, har det bra på Berg. Uten at jeg har gått på andre videregående skoler enn Berg, er jeg temmelig sikker på at Berg er en av de aller koseligste skolene i hele Norge. :)

     

    Og samtidig er vi 4. best (eller noe sånt) når det gjelder karakterer også. Kan altså anbefale Berg på det varmeste! :thumbup:

  19. Bergelev som går på allmenn her...

     

    Som nevnt kan man kun gå på IB de to siste årene av vgs, og for deg betyr det at du søker akkurat likt som alle andre 10. klassinger uansett om du vil på IB eller ikke.

     

    Men, på Berg begynte de for to år siden et prøveprosjekt (som jeg antar at har blitt fast opplegg innen nå) hvor en av 1. klassene, 1F, kjører på med naturfagene på engelsk og legger opp til å være en slags "Pre-IB"-klasse. Og, selvom denne klassen følger vanlig 1. klassepensum, blir det et slags IB-preg over klassen, på godt og vondt.

     

    Selv gikk jeg i denne "Pre-IB"-klassen det første året mitt (går nå i 3.). Selvom jeg da merket at IB ikke var noe for meg, og at jeg derfor fortsatte på allmenn på Berg de neste to årene, kan det godt tenkes at det er noe for deg. IB er nemlig som sagt ikke noe for alle, pga. det høye nivået på pensum og de høye kravene som stilles til deg som elev. I tillegg er det ikke til å komme bortifra at en del IB-elever er noe spesielle, igjen, på godt og vondt. Men selvom en del av er litt rare (de holder seg stort sett for seg selv), er det også noen som er helt normale og oppgående mennesker. Mange av disse er mine venner, og selvom de er noe mer opphengt i ToK-essays, sine egne interne IB-vittigheter osvosv. evner de også å ha det like gøy som oss allmennelever når annledningen byr seg.

     

    Såå, hvis du lurer på om IB er noe for deg, kan denne "Pre-IB"-klassen på Berg anbefales. Her finner du nokså raskt ut om dette passer for deg og om det er dette du vil med livet ditt, samtidig som alle muligheter fremdeles er åpne.

×
×
  • Opprett ny...