Gå til innhold

Kubjelle

Medlemmer
  • Innlegg

    1 081
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Kubjelle

  1. Noen som følger med på VM i friidrett? Er selvfølgelig helt håpløse sendetider til å kunne se noe live.

    Sykt spent på både Jakob og Karsten. De ser sterke ut og jeg tror begge vinner. Jakob kan også vinne 5000 meter, tror han har en god sjans. 

    Ellers så tror jeg Karoline Bjerkeli Grøvdal kan hevde seg bra. 4 eller 5 plass, kanskje hvis alt klaffer kan vi håpe på en bronse?? :D

  2. Jeg var på ketodietten i fjor og gikk ned 15 kg. Fra 102 til 87. Sluttet fordi jeg hadde lyst til å spise pizza og pasta. :p Har siden da opprettholdt omtrent samme vekt. +- 3kg.

    Den største fordelen med ketodietten er etter min mening at den døyver sultfølelsen. For meg ble det sånn at det var unødvendig å telle kalorier når jeg var på keto, ettersom at jeg helt naturlig spiste i kaloriunderskudd. Imidlertid er det viktig å få i seg nok salt! Jeg løste det med å ta supplement. 

    I starten telte jeg nøye kalorier og carbs og sjekket meg med både ketostix Ketostix 2880, 50 stk. - Selvtester - Farmasiet.no og blodprøvemåler FreeStyle Precision B-ketone teststrimmel 10stk - Apotek 1, men etter hvert så ble det ikke nødvendig lenger. 

    At ketodietten i større grad forbrenner fett enn andre dietter har jeg lite tro på. Det er muligens noe fordel med at ketodietten øker forbrenningen litt, men det er snakk om få kalorier. Kanskje 100-200 kalorier. Og kanskje det er i hovedsak på grunn av den termiske effekten av økt proteininnhold. 

    Det går helt fint å trene i ketodietten, men du vil prestere dårligere med anaerobt arbeid på grunn av at glykogenlagrene dine er mye lavere på keto enn ved en "vanlig" diett. Noen løser dette med carb-loading før trening, men jeg har ikke prøvd dette. Du kan sjekke ut r/ketogains på reddit. På den andre side så blir du kanskje bedre i "sone 2"-trening ettersom du er mer tilpasset å bruke fett som energikilde, men dette er høyst spekulativt. 

    Forøvrig så er "sone 2"-trening også et tiltak trådstarter kan se på for å komme seg ut av faresonen for diabetes type 2. Sjekk ut denne podcasten: The Peter Attia Drive: Iñigo San Millán, Ph.D.: Zone 2 Training and Metabolic Health (Ep. #85 Rebroadcast) on Apple Podcasts

    Jeg har siden 2013 også holdt på med periodisk fasting, men bare i form av at jeg dropper frokost. Har også prøvd 48-timers faste og det er mye lettere å faste i 48 timer hvis du allerede er i ketose.

    Det er noen bakdeler med ketodietten:

    - Det er en meget restriktiv diett, det kan være vanskelig. Spesielt i starten å finne ut hva du kan spise.

    - Det kan være utfordrende i sosiale sammenhenger. F.eks. om du blir invitert på middag. Du kan heller ikke drikke øl. Hvitvin går bra.

    - Det er dårlig dokumentasjon om langtidseffekten av å være i ketose. 

  3. KrispySuppe skrev (På 7.10.2020 den 1.40):

    Hei. Er i en litt trang spot. Fullførte mastergrad i geografiske informasjonssystemer (GIS) og har en bachelor i naturgeografi.

    Jeg liker GIS spesielt godt, men per nå er det kun utlyst 3-4 jobber i hele Norge jeg kan søke på, stort sett i kommuner. De jobbene krever noen med ledererfaring, 3 års erfaring i offentlig forvaltning, og helst kunne utvikle i tillegg til GIS. Jeg er kun dyktig i sistnevnte. Kommer meg med andre ord ikke inn på arbeidsmarkedet.

    Vurderer derfor å skifte karriere istedet for å vanne en døende plante. Noen som har tips til hva en som meg kan gjøre? Vil bare ha noe trygt og sikkert.

    Det kan hende at du trekker noen forhastede konklusjoner. For det første må du være klar over at arbeidsmarkedet er mer glissent enn hva det var før Corona. Det er rett og slett færre stillinger ute en det som det var før. Det er heller ikke uvanlig at det kan ta litt tid fra man er ferdig utdannet til man har fått jobb. 

    Innenfor bygg- og anleggssektoren er det stor etterspørsel etter landmålere/stikningsingeniører. Nå vet jeg ikke hvilken utdannelse innenfor GIS du har tatt, men det kan hende at du kan få en fot inn med din bakgrunn.

    Jeg anbefaler deg å fortsette å søke på jobber relatert til utdannelsen din. Du kan også vurdere å søke bredt, det vil si på stillinger som ikke nødvendigvis er helt GIS-relatert, men der GIS gjerne er et verktøy som anvendes. Typisk er jobber i teknisk sektor i kommunen (f.eks. vann og avløp). 

  4. Leiferen skrev (På 31.12.2019 den 16.57):

    Av innskuddet på 1.000.000 har du betalt 760.000 og staten 240.000, i form av umiddelbar skattelette.

    Du får ikke "skattefradraget" (utsatt skatt) før i skatteoppgjøret året etter. Det vil si at hvis regnestykket ditt skal gjelde så må skattefradraget reinvesteres igjen.

    Den enkleste måten å forklare fordelen med utsatt skatt er å tenke på det som et et rentefritt lån.   

  5. Jeg har en sivilingeniørgrad innenfor vann- og avløp og har jobbet både privat og offentlig.

    På generell basis er arbeidsmarkedet for vann- og avløpingeniører veldig bra. Det er veldig stor etterspørsel og høyskolene og universitetene utdanner ikke nok. Dette gjelder både for offentlig og privat sektor. Av de alternativene du nevner så vil jeg tro at et er enklest å få jobb innenfor vann- og avløp.

    Selv syns jeg det er en veldig spennende bransje som bare mer og mer aktuelt (pga. flom- og overvann, vedlikeholdsetterslepet, etc.). Det er også veldig mange forskjellige roller du kan ha. 

    Om du har spørsmål så fyr løs. 

     

     

  6. Oppdatering, starter i ny jobb snart.

     

    Hva du jobber som: Sivilingeniør - vann- og miljøteknikk

     

    Hvor gammel du er: 27

     

    Hva du tjener du i timen/månedslønn: 573000 kr i årslønn

     

    Hvor mye betaler du i skatt? Tipper det blir på ~34%

     

    Utdanning: Sivilingeniør

     

    Annet: God overtidsordning, forsikring, mobil + abonnement, ++

     

    Er ganske fornøyd. 

     

    Oppdatering: starter ny jobb snart

     

    Hva jobber du som: Sivilingeniør vann- og miljøteknikk

    Hvor gammel er du: 29 år

    Hvor mye tjener du: 689.400 ,- i grunnlønn

    Hvor mye betaler du i skatt: Anslår 240.000 ,-

    Utdanning: Mastergrad i teknologi (sivilingeniør)

    Annet: Går fra 40 timers arbeidsuke til 37,5 time med betalt lunsj. 2 timer i uken kan brukes til trening. Telefon får jeg gjennom jobben. + Forsikring.

     

    Går fra konsulentselskap til kommunen. Hovedmotivasjonen for å skifte jobb er faktisk ikke lønn, jeg går ca. 100.000 opp i grunnlønn, men kommer sannsynligvis til å gå ned i utbetalt lønn på grunn av at jeg jobber mye overtid. Det er også hovedgrunnen til at jeg bytter jobb. Pga. jeg ikke ønsker å jobbe så mye overtid. Samtidig syns jeg det kan være beinhardt å være konsulent.

    • Liker 3
  7. Jeg er hverken arkitekt eller byggingeniør men jobber som rådgivende ingeniør i et av de stor konsulentfirmaene, så kan komme med generelle bemerkelser.

     

    1. Jeg lurer på om det er bra jobbmuligheter som byggingeniør / arkitekt i framtiden?

     

    Det er umulig å spå framtiden, men på generelt basis så følger byggeindustrien konjukturen til økonomien generelt. Akkurat nå er det bra, og det ser lovende ut i framtiden også.

     

    2. Hvilke skoler i Norge er anbefalt? Hva med skoler i utlandet?

     

    NTNU har høyest prestisje, men er ikke nødvendigvis alfa omega. Hvis du vil jobbe i Norge er det best å studere i Norge. Å gå på skole i utlandet gjør du for opplevelsen.

     

    3. Hvordan er en vanlig arbeidsdag som byggingeniør? 

     

    Dette variere veldig alt ettersom hvor du jobber.  

     

    4. Hva med en arkitekt?

     

    Vet ikke. 

     

    5. Hvordan er startlønna som byggingeniør?

     

    Tipper  opp under 500.000.

     

    6. Hva med som arkitekt?

     

    Tipper rundt 540.000 

     

    7. Jeg får greie karakterer i matte, må jeg være superflink for å bli byggingeniør? 

     

    Nei.

     

    8. Ettersom jeg er helt ok i matte, hva er mest anbefalt: byggingeniørfag eller arkitektur?  

    Jeg er interessert i begge utdanningene så jeg velger helst den der man må være minst god i matte, hehe..

     

    Velg det du syns høres mest gøy å jobbe med.

     

    9. Hva er forskjellen på en arkitekt og en byggingeniør? 

     

    Min oppfattelse er at arkitekter er mer opptatt av det estetiske i et bygg og designer dette. Byggingeniører er mer opptatt av det tekniske. Kort oppsummert.

    • Liker 2
  8. Antar at du er uteksaminert fra NTNU. Spiller det noe rolle om hvor man tok mastergraden når man søker jobb? Kjenner en del som er ferdig med siv.ing både på Ntnu og Nmbu. Som regel får de på ntnu jobb før de har innlevert masteroppgaven, mens enkelte av de på nmbu ventet opptil 6mnd

    Innenfor de andre fagfeltene er dette godt mulig tilfellet, men dette gjelder ikke for VA-ingeniører.

     

    Dette er fordi det er etterspørselen er så stor, og at det eksamineres så få VA-ingeniører i Norge. Typisk mindre enn 15 stk. per år. Jeg jobber i et av de største konsulentselskapene og her tror jeg faktisk at de fleste nyansatt kommer fra NMBU framfor NTNU. 

     

     

     

    Takk for svar. Høres spennende ut. Av nysgjerrighet, vil du si at det skal mye til for å få toppkarakterer? 

     

    Mitt inntrykk er at det er enklere å få gode karakterer i vann- og miljø framfor andre ingeniørfagfelt. Jeg tror også at det er enklere å få god karakter på NMBU framfor NTNU.  Karakterer er en funksjon av innsats, talent og til en viss grad studieteknikk. Så hvor mye som skal til for toppkarakter blir veldig individuelt fra person til person.    

  9. Har søkt toårig master( ferdig med 3årig bygg) og er usikker på om jeg skal velge mellom vann-milj. og bygg. og arkitektur.  Hvordan vil du si studiet er?  Er redd fagene blir for tørr etter å hatt emner innenfor konstruksjon, men på den andre siden ser jeg for meg å jobbe innenfor vei.

     Tror du det fungerer å bo i Oslo, samt som man tar mastergraden? Regner med at de legger ut notater osv, men filmer dem forelesningene?

    - Nå vet jeg ikke om du er ferdig eller ikke, men noen tanker om arbeidsmarkedet? 

     

     Hvordan vil du si studiet er?  Er redd fagene blir for tørr etter å hatt emner innenfor konstruksjon, men på den andre siden ser jeg for meg å jobbe innenfor vei.

     

    Jeg syns vann- og miljø er et spennende fagfelt, men slik ting er veldig subjektivt. Det er nok mindre tunge regnetekniske fag ala konstruksjonsteknikk, men det er noen slik som hydrodynamikk. Det er ikke uvanlig at VA-ingeniører også prosjekterer veier også, da VA-anlegg ofte skal legges under veier, men dette er nok mer vanlig i mindre konsulentkontorer. 

     

    Tror du det fungerer å bo i Oslo, samt som man tar mastergraden? Regner med at de legger ut notater osv, men filmer dem forelesningene?

     

    Kjenner flere som har bodd i Oslo og pendlet inn til Ås, så det er absolutt mulig. Forelesninger bruker å bli lagt ut og hvis du er flink til å studere på egen hånd så kan du nok klare deg å ikke reise inn så alt for ofte. Jeg tror ikke forelesningene blir filmet, men det er en stund siden jeg ble ferdig (2014).

     

    Nå vet jeg ikke om du er ferdig eller ikke, men noen tanker om arbeidsmarkedet? 

     

    OlavEH svarte veldig bra på dette. Etterspørselen etter VA-ingeniører er veldig høy, og etter alt å dømme så kommer den til å øke.

  10.  

    Oppdatering, starter i ny jobb snart.

     

    Hva du jobber som: Sivilingeniør - vann- og miljøteknikk

    Hvor gammel du er: 27

     

    Hva du tjener du i timen/månedslønn: 573000 kr i årslønn

     

    Hvor mye betaler du i skatt? Tipper det blir på ~34%

     

    Utdanning: Sivilingeniør

     

    Annet: God overtidsordning, forsikring, mobil + abonnement, ++

     

    Er ganske fornøyd. 

     

    Etter årets lønnsoppgjør er vel dette helt i nærheten av statistikken. Om du er Tekna-medlem kan du sjekke detaljert statistikk på sidene deres. Antar du skal over til et privat firma.

     

    Har sjekket tekna sin lønnsstatistikk og jeg er i øvre kvartil. Dessverre så fikk jeg ikke være med på lønnsjustering i år pga. jeg startet i mai. 

  11. Godt poeng, Kubjelle. 

     

    Er VA, vei, geoteknikk og geomatikk godt betalt?

     

    Jeg er selv VA-ingeniør og min opplevelse er at lønnen for VA-ingeniører er høyere enn gjennomsnittet. De andre fagfeltene kan jeg ikke si noe om for sikkert, men kan ikke tenke meg at de skal tjene noe spesielt dårligere enn andre ingeniører. Teorien tilsier at hvis etterspørselen er stor så vil også lønningene presses høyere.

  12.  

     

    Et annet råd kan være å bare ta en enklere økonomisk utdannelse - jobbene hvor man kan bli utplassert internasjonalt har tradisjonelt vært begrenset til petroleumsindustrien og den vinker nå farvel - mens det alltid vil være behov for revisjon og regnskap for diverse små næringer.

     

     

     

    Ikke noe dumt forslag det heller. Tenkte i utgangspunktet at ingeniør er det tryggeste, men økonomer er vel også alltid ettertraktet. 

     

    Nei, typisk i lavkonjukturer så synker etterspørselen etter økonomer.

     

    Som sivilingeniør selv så vet jeg at det er stor etterspørsel etter VA(vann og avløp), veiingeniører, geoteknikk og geomatikk. 

  13.  

    Hva du jobber som: Trainee innenfor vann og avløp

     

    Hvor gammel du er: 25 år

     

    Hva du tjener du i timen/månedslønn: 480000 kr i årslønn

     

    Hvor mye betaler du i skatt? 19% (startet i september så det blir lav skatt dette halvåret)

     

    Utdanning: Sivilingeniør

     

    Jeg kunne nok tjent 40000 kr mer hvis jeg hadde valgt å jobbe i en av de store konsulentfirmaene.

     

    Oppdatering, starter i ny jobb snart.

     

    Hva du jobber som: Sivilingeniør - vann- og miljøteknikk

     

    Hvor gammel du er: 27

     

    Hva du tjener du i timen/månedslønn: 573000 kr i årslønn

     

    Hvor mye betaler du i skatt? Tipper det blir på ~34%

     

    Utdanning: Sivilingeniør

     

    Annet: God overtidsordning, forsikring, mobil + abonnement, ++

     

    Er ganske fornøyd. 

  14.  

     

     

    Men er MSc = sivilingeniør? Er det slik at hvis du tar en master som er teknologi-rettet så får du siving. tittel uansett hvor du tar det?  

     

     

    På vitnemålet vil det vel stå "Master of Science", men alle teknologirettede mastere kaller seg vel selv for siv.inger. Jeg og alle jeg kjenner gjør iallfall det. Jeg gidder ikke å si at jeg er "Master of science" i energi og miljø.

     

     

    på vitnemålet står det "Master i Teknologi/Sivilingeniør" faktisk

     

    På det engelskspråklige så vil det stå master of science.

  15. Ikke noe annet enn at Multicom har tilsvarende specs til en god del lavere pris. Det du får her som Multicom ikke har, er noe større batteri (95Wh vs 60Wh) og HP support.

     

     

    Byggekvalitet vil nok HP ligge noe over, men ikke mye.

    Skjerm/tastatur er nok tilnærmet identisk.

    HP veier mer enn Multicom.

     

    Hvis du vil legge inn litt ekstra for HP support og bedre batteritid er den nok et godt kjøp. 

     

    Da jeg linket til den så var den 2000 kr på tilbud, men jeg har nesten bestemt meg for å kjøpe en multicom-pc.

     

    Men er usikker på om jeg skal gå for 15" eller 17" ... Valgets kvaler!

×
×
  • Opprett ny...