Jump to content

Πεισιθάνατος

Medlemmer
 • Content Count

  1876
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 :)

Profile Information

 • Kjønn
  Ikke oppgitt
 1. Takk for gode innspill. Skjerm, kabinett og ekstra kjøling var tenkt i tillegg til de 14–15.000, så det er en del mer å gå på enn det oppsettet. Men jeg ser at Komplett har et oppsett i en prisklasse over som jeg kan hente kikke nærmere på og hente inspirasjon fra. Min erfaring fra tidligere er at prosessorvifta er det som støyer mest til daglig bruk (dvs. ikke CPU-/GPU-intensive oppgaver). Men det kan jo være at strømforsyningen jeg har er en variant med bedre kjøling. Det er jo en grei ting å være oppmerksom på i valg av strømforsyning. CD-stasjonen brukes akkurat så ofte at det kanskje kan være litt styr å hente frem en USB-enhet. Men det er et godt tips jeg skal ha i bakhodet dersom jeg ikke finner et egnet kabinett med plass til CD-stasjon. Takk for alle lenkene. Her har jeg litt å kikke nærmere på. Exos-diskene høres jo lovende ut!
 2. Jeg trenger både ny datamaskin og skjerm etter en stund med litt utdatert utstyr. Utdatert er også min kunnskap om maskinvare, og jeg har nå mye å sette meg inn i for å velge et egnet oppsett. Jeg har forsøkt å orientere meg litt om hva jeg skal se etter på skjermfronten, men jeg ser litt sprikende råd rundt om, og jeg håper dere kan hjelpe meg litt med å luke ut det viktigste, og kanskje gi meg noen anbefalinger. Først litt om bruk Skjermen skal hovedsakelig sett brukes til diverse daglig bruk, slik som musikk, nettleser og dokumentbehandling. God bildekvalitet er derfor viktig. Jeg liker imidlertid også å spille spill fra tid til annen, og vil gjerne ha en grei opplevelse også på det planet. Av mer spesifikke krav, er jeg ute etter en rett (altså ikke krummet) 27″ skjerm med en oppløsning på 2560 px × 1440 px, der høyden kan justeres. Skjermen bør heller ikke lage vesentlige pipelyder hverken når den er påslått eller i standby-modus. Så noen spørsmål Etter hva jeg erfarer er det i hovedsak tre paneltyper: TN, VA og IPS. TN har angivelig generelt dårligere bildekvalitet, og IPS visst ujevn bakgrunnsbelydning. Er VA et fornuftig valg, eller har denne skjermtypen andre ulemper jeg bør være oppmerksom på? Oppdateringsfrekvens på min. 75 Hz og responstid på maks. 4 ms er andre anbefalinger jeg har sett. Virker dette fornuftig, eller bør jeg gå opp/ned på disse? Kontrast er visstnok en god målestørrelse for bildekvaliteten. Hva slags kontrastforhold bør skjermen ha? Hvor viktig er HDR, FreeSync og G-Sync? Er det andre ting jeg bør se etter, styre unna eller være oppmerksom på? Er det bestemte produsenter som stikker seg ut som spesielt gode eller dårlige? Gitt kriteriene over, hva slags prisnivå kan/bør jeg forvente for en skjerm til mitt bruk? Har dere noen konkrete skjermer dere vil anbefale?
 3. Hei Det er for lengst på tide å oppgradere min gamle datamaskin, som jeg bygde ca. åtte år tilbake. Siden da har jeg ikke fulgt med på maskinvarefronten, og kunne trenge noen innspill fra folk som er litt mer à jour. Maskina skal brukes til spill, og ellers relativt enkle, daglige oppgaver. Jeg skal ikke overklokke maskina. Grafikkort og prosessor Jer er ingen hardbarka gamer, og jeg er ikke opptatt av at de største titlene skal kjøre knirkefritt på de aller høyeste innstillingene. Tanken er at dog maskina skal vare i flere år og fremdeles kunne kjøre nye spill som gis ut relativt greit. Derfor bør den antakelig likevel kunne kjøre samtidens nyeste spilltitler med relativt høye innstillinger. (Spillene jeg spiller er typisk ikke de som stiller strengest krav til maskinvare, men det hender likevel jeg blir interessert i et og annet spill som krever mer.) Jeg ser for meg å bruke en 27″ skjerm, og muligens en ekstra sideskjerm i samme/mindre størrelse. På prosessorfronten hører jeg at AMD Ryzen er det som gjelder for tiden. Er det en riktig? Bør jeg da også velge et AMD-grafikkort, eller har ikke det noen betydning? Minne Kom gjerne med noen anbefalinger. Hvor mye minne er vanlig/anbefalt nå for tiden? Og hvor raskt minne trenger jeg til min bruk? Lagring M2 er visst det nye store, har jeg skjønt, og dette høres ideelt ut for operativsystem og spill. Totalt ser jeg grovt sett for meg 0,5 TB operativsystem og spill, og 1,5 TB musikk, bilder, dokumenter og den slags. Brorparten trenger altså ikke spesielt raskt minne, men om det er liten prisforskjell, er det vel ikke noen grunn til å ikke velge M2? CD-stasjon Ja, selv om det er år 2021, har jeg fortsatt behov for en CD-stasjon. Hovedkort og strømforsyning Jeg vet ikke om dette er vanlig å finne blant hovedkort for tiden, men jeg har behov for optisk lydutgang (S/PDIF). Om dette ikke er tilgjengelig på hovedkortet, trenger jeg et lydkort med funksjonen. Hovedkortet kan vel også med fordel også ha to M2-spor, hvis ikke det er vesentlig fordyrende. Er det noe spesielt jeg bør være oppmerksom på ang. hovedkort? Strømmessig har jeg ikke behov for å drive noe særlig eksternt utover det man kan forvente. Noe margin er dog greit å ha, i fall jeg skulle trenge å installere en ekstra PCI-komponent. Tilbehør (utenfor budsjett) Kabinett Har dere noen anbefalinger på et lyddempende kabinett (micro/mini/midi tower) med diskret utseende? Kjøling Prosessorvifter lager gjerne litt mer lyd enn jeg liker. Har dere noen anbefalinger her? Skjerm Jeg trenger en ny 27″ skjerm. Har dere noen råd om hva jeg bør se etter og hva jeg bør velge? Jeg vet at jeg stiller mange spørsmål her, men det er en del nytt å sette seg inn i. Jeg setter stor pris på all hjelp dere kan gi. Jeg tar gjerne imot forslag til oppsett, anbefalinger av enkeltkomponenter og lenker til relevante artikler (og tråder i andre underfora) som jeg kan lese.
×
×
 • Create New...