Gå til innhold

Hotel Papa

Medlemmer
  • Innlegg

    12 553
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Hotel Papa

  1. bshagen skrev (15 timer siden):

    Herlig, dette er av typen bobil jeg først kikket på jeg også, for en eller to personer. Artig at du skal oppgradere batteribanken osv, hvor lenge tenker du at man kan fricampe med f.eks. 100ah? Det er litt "hvor langt er et tau"-type spørsmål, men det er spesielt fricamping jeg ser for meg å gjøre om jeg skal ha bobil.

    Skjønner også greia med dass og dusj, ikke særlig privat og heller ikke store saken disse portapottiene :p 

    Nå sitter det vel 95ah eller 100ah i bilen fra før. På sommerstid tror jeg du nesten kan gå ubegrenset om det kun er kjøleskap og noe belysing som bruker strøm. Dieselvarmer kan startes mens motoren går, og bruker minimalt med strøm når motor er av.
    Jeg ser flere i Tourne-gruppa skriver at de holder typisk 2-3 dager med standard oppsett, men min erfaring med den forrige bilen min er at jeg kunne holde i et par uker minst. Men da var det kun kjøleskap som trakk strøm, jeg hadde et litt større solcellepanel og brukte en veldig enkel lyslenke på kvelden. 

    Med lithium kan man vel bruke mer av batteriet før det konker helt, om jeg ikke har misforstått helt? Man kan også oppgradere dynamoen så den lader bruksbatteriene fortere når motoren går. 

    Disse bilene fås også med tilkobling for dusj utvendig. Da ordner man seg bare et enkelt pop-up telt, så slipper man mye fukt innvendig sommerstid. Men har hørt om flere som dusjer inne på vinteren uten problemer. Tror det kan være en fordel å få opp et dusjforheng e.l så du ikke får så mye vann på vegger osv.   

    • Innsiktsfullt 1
  2. bruker-540634 skrev (20 minutter siden):

    Nei, bortsett ifra bombingen så har dem ikke gått inn med styrker utover det pro russiske kontrollerte områder i øst.

    Edit, men det kan godt endre seg raskt. Det er vanskelig å si.

    Troooor de har gått inn med styrker i nord, sør og øst etter dagslyset kom, ja.. 

    • Innsiktsfullt 1
  3. Jeg er/var i ganske så lik situasjon som deg, TS. 

    For ikke så lenge siden gikk jeg inn til daglig leder og sa at jeg hadde tatt en titt på NITO sin lønnsstatistikk, der jeg lå litt under snittet. 
    Hun skulle se på det og noen uker senere ble jeg kalt inn til møte der de satte meg opp litt. Var egentlig ikke helt fornøyd med det, da jeg vet andre tjener mer i ca samme stilling. Men det er et utgangspunkt og så får jeg heller mase litt til senere. 

    Det er bare å spørre din nærmeste leder eller daglig leder :)

    • Liker 1
  4. Fin fin tråd dette her! 

    Jeg delte jo litt rundt mitt prosjekt om å bygge om en Ford Transit til bobil. Denne fikk vi mange fine turer i og fungerte fint. 
    Men så traff jo "livet" og familieforøkelse ble et faktum, pluss at dama foretrakk å ha med seg dusj&dass. Portapotti baki bilen var liksom ikke så lukrativt, selv om det fungerte helt greit. 

    For ett år tilbake spleiset vi sammen med muttern og fattern på en Tourne bobil. Bygget på Peugeot chassis. 
    https://www.finn.no/car/mobilehome/ad.html?finnkode=198033334

    Vi var innom mange av de andre mer tradisjonelle merkene. Dog det som appellerte med denne var i hovedsak oppvarming via dieselvarmer og elektrisitet til kjøleskap. Det eneste som bruker gass er varmtvannstank og gassbluss til å lage mat. 
    Så langt har bilen fungert fin fint! 

    Vi fikk noen fine turer med den i fjor, og får forhåpentligvis prøvd den litt mer i år sammen med avkommet. 
    Plassmessig funker denne løsningen ganske bra for 2 voksne, og jeg ser for meg at det vil fungere ganske bra sammen med ett barn også. Mulig det blir noe trangt hvis Nr.2 skulle melde ankomst på et tidspunkt. 

    Blir nok litt småprosjekter med denne bilen også. Noe som står på listen er ett solcellepanel til og lithium batteri(er). 

    • Innsiktsfullt 2
  5. Hei! 

    Har i den senere tid lekt litt med tanken om å starte å spille bassgitar, igjen. 
    Rundt ungdomsskole alder, typ 20år siden, tok jeg over et par år faste leksjoner hos den lokale kulturskolen. Her ble jeg lært til å spille etter tabulatur. Greit nok. Det meste av dette har nok gått i glemmeboken.

    Jeg lurer nå på, hvis jeg skulle starte opp igjen, om det er mer gunstig å lære seg å spille etter noter/akkorder? 

    Er det noen her som har tips til hvor man eventuelt kan starte å lære seg dette?
    Det blir fort til at man rykker helt tilbake til start og lærer seg ting på nytt. Jeg ser det har blitt et stort miljø på youtube, der man helt sikkert kan hente inspirasjon og lærdom fra. Ser for meg at det enkleste nok vil være å lære seg dette hjemmefra. 
    Motivasjonen pr. nå er å spille låter man selv syns er kule og nødvendigvis ikke spille i band. 

    Er det også mulig å spille uten å måtte bruke en forsterker? Med et lite barn i hus er det kanskje ikke alltid like enkelt å spille om man skal gå via en forsterker. Finnes det en måte å få inn lyden via hodetelefoner? 

    Og sist men ikke minst, hvilken bassgitar ville du gått for som et utgangspunkt for å lære seg dette? 

    Tar i mot tips og triks med åpne armer! 

  6. AndersT2 skrev (På 19.1.2022 den 13.06):

    Så lenge du ikke går inn og setter på XMP så har det ikke noe å si, da holder det å finne 2600MHz minne også. Hvis man går inn i bios og aktiver XMP slik at minnet kjører på hastigheten sin, så vil du mange steder få en god del bedre ytelse. AMD har hatt bedre ytelse oppgang på minnehastighet enn Intel har hatt de siste årene.

    Ser det er en stund siden siste posten din. Fått nytt minne og alt funker bra nå?

    Hei! 

    Jeg har ikke fått ut fingern og bestilt nytt minne enda. Grunnet en litt stor CPU kjøler, så er jeg redd de du linket vil bygge litt for mye ut, da med tanke på RGB opplegget de kommer med. 

    Er det egentlig noen forskjell på disse to? Annet enn prisen?

    https://www.komplett.no/product/1163197/datautstyr/pc-komponenter/minnebrikker/corsair-vengeance-lpx-ddr4-3600mhz-16gb

    https://www.komplett.no/product/1133603/datautstyr/pc-komponenter/minnebrikker/corsair-vengeance-lpx-ddr4-3600mhz-16gb

    Det er vel ca samme brikker som sitter i maskinen fra før. 

    Kanskje heller en av disse? 

    https://www.netonnet.no/art/datakomponenter/internminne/ddr4/corsair-vengeance-lpx-black-ddr4-3600mhz-2x16gb/1014756.11118/?utm_source=prisjakt.no&utm_medium=cpc&utm_campaign=prospecting_conversion_prisjakt-prisjamforelse_no

    https://www.netonnet.no/art/datakomponenter/internminne/ddr4/kingston-fury-beast-ddr4-3600mhz-2x16gb-kf436c18bbk232/1020629.11118/?utm_source=prisjakt.no&utm_medium=cpc&utm_campaign=prospecting_conversion_prisjakt-prisjamforelse_no

  7. Takk for tips! Ser kurante ut de der. Har det noe hensikt i å gå for 3600MHz? 

    Syns fortsatt det er et litt merkelig problem. Begge rambrikkene fungerer hver for seg, men sammen vil maskinen ikke boote. Det er noe der som ikke gir helt mening for meg, men kanskje bare ett av de 'sånn er det bare' 😅
    Får krype til korset og kjøpe et nytt sett. 

  8. Jeg leverte PCen til en lokal PC fikser da jeg ikke har deler å feilsøke med. 

    Viser seg å være et litt pussig problem. Det står et sett med 2x 8gb rambrikker (Corsair Vengeance LPX 16GB 3200MHz DDR4). Begge brikkene fungerer, men bare hver for seg. Spiller ingen rolle hvilke slots det ene står i. Altså brikkene fungerer ikke sammen i par.
    Han testet med et annet sett doble brikker som han hadde liggende og da fungerte det som det skal. 

    Windows-partisjonen er også kaputt og må installeres på nytt, ikke verdens største undergang. Glad det (så langt) ikke er GPUen, da jeg ser den er 3x prisen i dag som da jeg kjøpte det. 

    Spørsmålet er; tenker dere hovedkort eller RAM? I og med at begge RAM brikkene faktisk fungerer, men ikke sammen. Hva kan være årsaken til det, tro? 

    Hvilke rambrikker vil dere eventuelt anbefale til oppsettet mitt? Jeg tenker kjøpe 32GB neste gang. Intel i7 9700k 3.6GHZ, Asus 1660ti og Asus Z390-E. 

    Takk for svar så langt! 

  9. NoBo skrev (4 minutter siden):

    Prøvd å fysisk koble fra diverse? Som SATA-kabel til HD, én og én RAM brikke etc. Elimineringsmetoden, fjerne noe for å se om det gjør noen forskjell. Antar du har backup av viktige data på interne lagringsmedier i maskinen?

    Alle SATA disker er koblet fra, så nå er bare M2 boot disk koblet på. Kan prøve å koble fra RAM og se. 

    Diskene var relativt tomme etter en clean install, så det er ikke store krisen hvis noe skulle gå tapt. 

  10. AndersT2 skrev (På 3.1.2022 den 8.52):

    Prøv bios resett via selve hovedkortet. Les i manualen hvor de 2 pinnene som skal kortsluttes er. Maskinen skal være av når det gjøres, og trenger kun gjøres i 1 sekund, så kan du starte opp igjen.

    Da resettes BIOS til default, og er ofte løsningen. Enkelte hovedkort har det som egen knapp bakpå I/O delen også.

     

    Stod det noe i biosene at den trengte en annen versjon først?

    Hvis man legger inn ny, og det har vært mange versjoner i mellomtiden, så er det greit å gå igjennom listen og lese om noen av de krever en spesifikk BIOS versjon før man oppdaterer neste versjon. Det har vært mindre av det de siste årene, men har sett det noen steder.

     

    Prøvd å fjerne CR batteriet og kortsluttet de to pinnene, uten at det gjør noen forskjell. 

    Jeg får fortsatt de to samme skjermbildene, som postet i opprinnelig post 😕 

     

    CMOS batteri, må det være 2032 eller vil 2025 også funke? Ser noen skriver at det kan være gåent, når man får de feilmeldingene. 

    Edit: hjalp ikke å bytte batteri. 


    Edit: prøvde å nedgradere til en eldre versjon av BIOS, ingen forskjell. Jeg er ganske sikker på at 2stk 3.5" snurredisker står i RAID, eller de er gjort om til 1stk partisjon. Er det dette som kan krangle? BIOS er satt til RAID og ikke AHCI eller hva det står. 

  11. AndersT2 skrev (2 timer siden):

    Prøv bios resett via selve hovedkortet. Les i manualen hvor de 2 pinnene som skal kortsluttes er. Maskinen skal være av når det gjøres, og trenger kun gjøres i 1 sekund, så kan du starte opp igjen.

    Da resettes BIOS til default, og er ofte løsningen. Enkelte hovedkort har det som egen knapp bakpå I/O delen også.

    Slik som her? 

     

    image.thumb.png.fafcbb007b91b5f5e7255574fc4c982a.pngD

     

    AndersT2 skrev (2 timer siden):

    Stod det noe i biosene at den trengte en annen versjon først?

    Hvis man legger inn ny, og det har vært mange versjoner i mellomtiden, så er det greit å gå igjennom listen og lese om noen av de krever en spesifikk BIOS versjon før man oppdaterer neste versjon. Det har vært mindre av det de siste årene, men har sett det noen steder.

     

    Ikke som jeg så. Men i etterpåklokskapen skulle jeg kanskje oppdatert med noen eldre versjoner før. Late meg har ikke oppdatert BIOS siden maskinen ble bygget i 2019.... 

    Står for så vidt ingenting om at man trenger eldre versjoner før man oppgraderer til nyere. 
    https://rog.asus.com/motherboards/rog-strix/rog-strix-z390-e-gaming-model/helpdesk_bios

  12. xClaymanx skrev (På 1.1.2022 den 15.05):

    Ja, F5 skal være korrekt.

    Om du er i tvil kan du jo prøve å flashe bios på nytt igjen og se om du kommer videre.

    Bruker du Intel Opatane om jeg får spørre?

    F5 funker i dette tilfellet ikke. Når den booter på nytt kommer jeg til de samme bildene jeg postet i det opprinnelige innlegget :(

    Intel Opatane er et lagringsmedium? Jeg har en av følgende montert på hovedkortet: 

    https://www.netonnet.no/art/datakomponenter/harddisk/ssd-m2-pcie/kingston-a2000-ssd-1000gb/1009673.11116/?utm_source=prisjakt.no&utm_medium=cpc&utm_campaign=prospecting_conversion_prisjakt-prisjamforelse_no&dclid=CP-EneewvO4CFRT_sgodHIQHjQ

  13. xClaymanx skrev (På 29.12.2021 den 14.24):

    Prøv å gå inn i BIOS og reset to default og se om den booter da.

    Om du hadde bricka Bios hadde du fått kun en svart skjerm

    Er det slik å forstå at man resetter bios ved å trykke F5 inne i bios og så rebooter?

    I så fall fungerer ikke det. Ble ikke helt klok på hvordan man ellers skal resette bios ut i fra det som står i manualen.

  14. Hei,

    Jeg skulle oppdatere bios så maskinen ble kompatibel med W11. 
    Lastet ned anbefalt versjon fra Asus sine sider og la den på en minnepenn. 
    Inn i bios og fulgte guiden for oppdatering via lagringsmedier. 
     

    Får melding om at oppdatering er vellykket. Maskin rebooter og jeg får nå følgende skjermer.

    Må innrømme at jeg er litt blank nå.

    Tips til hva jeg burde gjøre videre? Prøvde å resette bios ved å ta ut det lille batteriet. Funket ikke.

    1EC46AAB-15B0-447D-8077-D00EA3B7F33D.jpeg

    8B8F1CFE-9DCA-4E49-AE09-B11BD14EE00E.jpeg

  15. Dovreekspressen skrev (1 time siden):

    Han var litt uheldig når RD lagde nye regler på sparket 🙄

    En kan forstille seg at motivasjonen får en knekk, når pokalen ryker på en sånn avgjørelse, ja. Det var jo helt ute av hans hender. 

    Hadde det ikke vært for RD ville han jo (mest sannsynlig) vunnet 🤷🏼‍♂️

×
×
  • Opprett ny...