Gå til innhold

Keiseren av Grønland

Medlemmer
  • Innlegg

    5 162
  • Ble med

Innlegg skrevet av Keiseren av Grønland

  1. a_aa skrev (På 10.4.2021 den 17.31):

    Disiplene har i flere år mast på James Hoffmann om at han måtte lage en video om hvordan man best kan lage kaffe på en Aeropress. Han har i stedet laget videoer om alt mulig annet tenkelig (og delvis utenkelig) utstyr for å lage kaffe (med bittesmå hint om at Aeropress ikke var glemt). Og nå ...

    Det blir ikke én video om Aeropress, det blir jammen en hel serie :wow: Han har opprettet en spilleliste "The Aeropress Series" på YouTube-kanalen sin, og video-episode nr 1 er lagt ut:

    https://www.youtube.com/playlist?list=PLxz0FjZMVOl2858ytsWi9DH8NUKAz4nvl

    Blir interessant å se hvordan dette blir fremover, om han klarer å rydde i de ulike parameterne og skape forståelse for hvordan de påvirker hverandre og sluttresultatet. Personlig har jeg tre faste ganske forskjellige måter å bruke Aeropress på, men det er jo tre av millioner av ulike muligheter. Skal følge med for å se om jeg får inspirasjon til å prøve noen nye varianter :) 

     

    Gjesp. Altså hvem bryr seg. Føler Aeropress-fanskaren er temmelig oppskrytt. Jeg bruker ikke plastikk fra leketøysprodusenter på mitt kjøkken.

  2. Dette er noe av det rareste jeg har lest. Jeg har kjørt elektrisk sparkesykkel i Oslo siden 2017, fulgt med på debatten og snakket med både produsenter, brukere og forhandlere. Aldri hørt noen si "ståmopeder". Det er heller ingen indikasjon om at dette er en fadese.

    Jeg kjører hver dag i sentrum. Ser nesten aldri ulykker. Og der det er sykkelfelt så bruker de dette. Her ligger rett og slett ansvaret på kommunen og bygge flere sykkelfelt. 

  3. PatSharpX skrev (51 minutter siden):

    Jeg har bare den standard Dream maskinen i rød med tilhørende kvern, Ascaso Mini.
    PID utgaven hadde ikke kommet ut enda da. Den ser jo faktisk enda bedre ut med treverk på bajonetten(?).
     

    Ja jeg falt for dette selv. Valnøttfargen kom i år. Det oser premium av hele maskinen. Det virker absolutt som et profesjonelt verktøy i et lite format. Det er ikke noe plastikk her. Det er samme bajonette i denne som i industrimaskinene deres. Damparmen er overraskende kraftig. Mye bedre enn Silvia. 

    • Liker 1
  4. PatSharpX skrev (På 11.5.2020 den 11.32):

    Så ikke denne før nå, men jeg har Ascaso Dream, fornøyd med den. Har ikke noe annen espresso maskin å sammenligne med da. 

    Jeg har nettopp mottatt min nye Dream PID og kunne ikke vært mer fornøyd. Ja, espressoen ble bedre. Og for en utrolig flott design. 

     

     

    • Liker 1
  5. Tobias@Kristiansand skrev (4 minutter siden):

    Rocket er veldig bra, og det finnes flere i samme kaliber f.eks. ECM. Oppgraderer du espressomaskinen din er det ingen mening i å ikke oppgradere kvernen, så ny kvern må du iallefall ha om resultatet i koppen skal bli bedre. Har du ikke 20-25 000 å investere i livskvalitet, eller kan sitte hjemme til sommeren fordi du har brukt feriepengene på espressomaskiner er det smart å begynne med å kjøpe en god kvern. Rocky kverna er ikke stegløs, men begrenset antall "hakk" som kan justere kverningsgraden. Om du hadde hatt en kvern som var stegløs eller i alle fall hadde hatt betydelig flere steg, kunne du garantert fått mye mer ut av Silvia'n din! 

    Mazzer Mini er en fantastisk kvern! Jeg har den, har hatt den i mange år og bytter jeg kniver kommer den til å vare resten av mitt liv eller til jeg går lei og kjøper noe nytt. Det finnes selvfølgelig mye annet å velge i. Hadde jeg vært deg hadde jeg sjekket ut Barstza Sette 270Wi, en skikkelig nyvinning med innebygget vekt for dosering. Den er riktignok ikke stegløs, men med 300 steg/hakk har du ingenting å frykte!

    Takk for svar. Nå har jeg riktignok hørt det samme før. Flere kritiserer Rocky kverna, men mange mener den er en av de beste hjemmekvernene du kan få. Jeg er ikke sikker på at det er her problemet ligger.

    Silvia er en god maskin. Men det er mange som klager over det samme som meg. Kvaliteten er høyst varierende og det er ikke alltid du får til konsekvent god espresso. Noen av grunnene til dette er at den er litt for svak. 

    Jeg begynner å mistenke at det er en grunn til at litt dyrere maskiner som Ascaso Steel Uno har 20 bars trykk, selv om det i teorien bare skal være 9 bars trykk. Det jeg ofte opplever med Silvia er at den rett og slett ikke klarer å presse gjennom all mulig kaffe. Selv om den er korrekt kvernet. Uten at den har noe barometer som kunne gitt meg svar, tror jeg rett og slett at trykket her faller under 9 bar. En kraftigere maskin vil nok klare å trykke gjennom 9 bar mer konsekvent i all mulig kaffe. Silvia liksom "gir opp" svært ofte. Så er det faktisk noen komponenter som er litt skrøpelige på den. 

     

     

  6. Hei. Er denne tråden fortsatt i live? Lenge siden jeg har vært her. Jeg tenkte kanskje oppgradere espressomaskin eller kvern. Jeg har Rancilio Rocky og Silvia. Hva er steget opp da? Må det være så dyrt som en Mazzer Mini kvern? 

    Det er visse merker jeg vil holde meg unna, som Siemens og Delonghi og Elkøp-produkter. Må ha noe italiensk industriell kvalitet ala Rancilio. Men jeg har blitt lei av den ikke helt klarer å brygge like god espresso som kaffebar-maskiner. Det er liksom visse bønner den bare ikke klarer, enten er det kverna eller maskinen. Samtidig er det en del komponenter som slites og er i unødvendig dårlig kvalitet. Tenkte at jeg kanskje skulle hatt ett hakk kraftigere maskin, med større koker, mer stål, mer kraft, og gjerne muligheten til å regulerere trykket - hvis jeg ikke må ut med 20.000 kroner da. 

    Siden jeg kjøpte min maskin ser jeg det er mye nytt på markedet. Hvor mye mer bør man legge i det for å få en bedre maskin? Er Rocket bra? Litt vel dyr.  Ser også på Isomac og denne Ariete med innebygget kvern. 

  7. Er vel litt å ta i når man kaller denne farten for ulovlig.

     

    For det første. Lykke til å måle forskjellen på 20 og 25 kmh. Spesielt når feilmarginen er til prosent, og alt av bakkehelling, personvekt og annet påvirker farten.

     

    For det andre. Dersom det er ulovlig for sykler å kjøre i 25kmt, så kan du bare inndra sykkelen til 70 prosent av alle syklister. De kjører som regel fortere enn det jeg gjør i maks fart på min Xiaomi pro hver morgen.

    • Liker 2
  8.  

    Det har lenge eksistert sikter for å måle variasjon på partikkelstørrelse. Disse har vært svært dyre men nå har det kommet et nytt produkt som er økonomisk tilgjengelig for de fleste: https://www.kruveinc.com/collections/all

     

    Meget pent produkt. Eg ser det er eit Indiegogo-prosjekt, så ein kan lese litt om det her: https://www.indiegogo.com/projects/kruve-sifter-formerly-rafino-coffee-cafe#/

     

    Ein Sifter Six kan fungere fint til litt forskjellig bruk. Den har 200, 300, 400, 600, 800 og 1000 mikrometer. Ville heller hatt ein på 500 enn 1000, men det kan vel fungere med 400 eller 600 òg. Dei eg har lese om på andre forum har brukt 250-500 μm.

     

    $69 og $10 frakt blir $79. Pluss moms hamnar ein på 79*1.25*8.2 = 810 kroner.

     

    Humboldt-siktene på Ebay er ikkje så dyre - 100,- kr per stykk -, men det var over 200 kroner frakt på alle eg fann. Skal tru om det finnes nokon i Norge som sel sånt.

     

    Dersom ein siktar ut dei finaste kornene ser eg for meg at ein kan måtte endre på teknikk, kvernegrad, bønner/vatn-forhold for at det skal bli bra. Utan sikting vil dei fine korna vere mykje av grunnen til at vatnen renn gjennom med den farten det gjer.

     

    Nokre bilete som illustrerer forskjellen:

     

    yWid05.gif

     

    4BWtkE.gif

     

    Tulleprodukt, er det første som slo meg inn.

     

    På papiret stemmer alt. Filtrering av partiklene gir deg mer jevnere resultat. Og grovt stemmer det de sier om bitterhet og grovhet. Men så sitter igjen og lurer: Hvor mye rolle spiller det egentlig?

     

    Jeg syns selv at slike nerdete oppfinnelser ofte har vært en skuffelse. Som VST-filter og temperaturkontrollerte tekokere. De lover store ord men leverer svært lite forbedring. Samtidig ser jeg en nerdete tilnærming til kaffe om å gjøre alt mulig for å bekjempe bitterhet. Og lurer da på om, hvis du er så svak mot bitterhet, er kaffe den riktige drikken for deg?

     

    Når du har stilt en kaffekvern til en viss grad, får du en majoritet av korn på en utvalgt størrelse. Selv om du får med noen korn som er finere kvernet, vil det bety at disse ødelegger kaffen din og forårsaker bitterhet? Det tviler jeg på. Det hadde vært veldig artig å prøvd en espresso med filtrert kaffe. Men jeg er ganske sikker på at forskjellen hadde vært minimal. Det er tross alt kverna som bokstavelig talt har gjort grovarbeidet og påvirker kaffen mest. Mens en sil vil påvirke kaffen minst.

     

    Og så tamper du jo all kaffen sammen i bajonetten til syvende og sist. Små og store partikler blir trykt sammen og utsatt for samme behandling. Og det er jo ikke selve kaffen du kverner du drikker, men oljen som er presset ut av den. Samtidig har du dilemmaet om å sile den kverna kaffen i seg selv ødelegger kvaliteten. Du utsetter jo produktet for mer luft med denne prosessen. Og jeg er bombesikker på at du mister en del olje her. Og at du over tid med denne silen vil se det tydelig i form av brun misfarging på silen.

  9. Ja jeg har nettopp hørt om Surface Book nå. Og fy faen så genial den ser ut.

    Snakket nettopp med Microsoft store i Manhattan som selger en for 14.000 kroner. Men hvorfor er ikke denne tilgjengelig i Norge?

     

    Det er et helt år siden lanseringen, og fortsatt ikke mulig å kjøpe? Hva for en rar, rar, rar strategi er dette?

     

    Egentlig er jeg Apple fan, og må oppgradere laptop snart. Men de nye prisene deres er frastøtende høye for Macbook pro. Og sånn sett ser det ut som man får mye mer for penga med Surface Book. Både full touch skjer, nettbrett, laptop, batteritid og alt.

  10.  

    Det er også jævlig viktig at du har rett legering på stålet i kannen du koker vannet på. Hvis ikke kan du like godt kaste all kaffen. 

     

    Helt klart en undervurdert parameter. Jeg bruker kun Ti6Al4V. Måtte få en blikkenslager til å lage for meg, men det er verd det.

     

    Nice. Håper han hadde sertifisering fra den italienske kaffekommisjonen? Det er ikke alle som har det der ute, og slik blir det jævlig mange dårlige kanner med feil stål i markedet.

  11. Når me først er inne på handbrygg, kva anbefalar de til pour-over? V60 er mykje brukt ser eg, og litt Chemex.

     

    Om det kostar litt betyr ikkje all verden. Utstyr til kjøkenet er vanlegvis varige greier, så det blir uansett ein langtidsinvestering.

     

    Ein anna ting eg kom på her om dagen. Kva temperatur trivest bønner best i? Det er varmt for tida og kan ligge på 25-30 grader på kjøkenet. Vil det gå ut over kvalitet og varighet? Har lurt på å kjøpe eit vinskap til vin som skal halde rundt 16 grader, så dei kunne kanskje vore der inni dei òg.

    Det er også jævlig viktig at du har rett legering på stålet i kannen du koker vannet på. Hvis ikke kan du like godt kaste all kaffen. 

×
×
  • Opprett ny...