Gå til innhold

StorMåsa

Medlemmer
  • Innlegg

    5
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av StorMåsa

  1. Jeg har lest noen nevne det i kommentarfeltet her i en tidligere artikkel. 
    Men hvordan har det seg slik at det private næringslivet skal tynes til å risikovurdere  hver minste beslutning som skal tas, iht. utallige standarder og sertifiseringer, og man skal være transparent og måles på i hvilken grad man har oppfylt de predefinerte målene man har satt seg. Mens det virker som i politikken så kan man gjøre hva man vil, det inkluderer tåkeprat og 3 månedersferie, snylte på alle fordeler og sette egen lønn  

     

    Skal ærlig innrømme at jeg ikke vet stort mye om bakgrunnen til noen politikere. Men har inntrykk av at mange ungdomspolitikere kommer fra «politikerfamilier» og liksom har pratet om det rundt middagsbordet hele livet. Mener nesten at man burde ha dokumentert arbeidserfaring fra det private næringsliv på minimum 5 år for å kunne være på stortinget. 
     

    Personlig er jeg ikke for demokratietslik det slik det fungerer i dag. Man burde gjennomgå et sertifisert upartisk kurs for å få stemmerett.  Det å bytte mellom parti A og B hvert fjerde år gjør ikke annet enn at aktuell beslutningstager blir «ansvarsløs» og det glemmes av befolkningen. Landet Singapore som er et av verdens mest fremragende land sitt styringssystem burde vurderes å integreres i en grad. 

     

    Tenker bare høyt nå!

    • Liker 2
  2. 15 minutes ago, Frank Olsen said:

    Ikke akkurat når men en god oversikt over hvor:
    OD og NVE: snart er halvparten av produksjonen på norsk sokkel elektrifisert (enerwe.no)

    Totalforbruk ved all foreslått elektrifisering 18 TWH, 8 TWH i dag:
    Elektrifisering av sokkelen krever mye kraft: – Umulig uten vindkraft – E24

    Okay takk. Er ikke det snakk om omtrent like mye som utenlandsforbindelsene da?

    Hvorfor blir ikke det nevnt i debatten?

  3. 37 minutes ago, The Avatar said:

    Enig.

    Nye kraftoverføringskablar frå nord til sør vil berre knytte det nordnorske kraftmarkedet direkte til det europeiske kraftsmarkedet via utanlandskablane i sørnorge.
    Den einaste måten å hindre det på vil være å enten stoppe eller sterkt redusere eksporten av straum, eller så må kraftproduksjonen frå nordnorge være så stor at det blir overkapasitet i både sørnorge og Europa slik at prisen går ned. Det sistnemte kjem ikkje til å skje, både på grunn av begrensningar i kor stor kraftproduksjon kan være, og ikkje minst at dersom kraftprisen blir for lav så vil berre kraftverka i nordnorge spare på vatnet til prisane går opp så mykje at det er attreaktivt å produsere.

     

    Eg ser argumentasjon på at det er mest "rettferdig" om alle i Norge betalar like mykje for straumen, men skal ein køyre eit slikt system så er det ikkje berre infrastrukturen på straum som bør være like god og like billig i heile landet.
    Samtidig så trur eg at ei storinvestering i å trekke kraftoverføringskablar gjennom heile landet vil koste meir enn kva det smakar. Det er både praktiske og økonomiske grunnar til at eit slikt kraftnett ikkje har blitt utbygd for lenge sidan.
    Eg trur også at effekten på straumrekningane blir liten. Slike nasjonale kablar vil nok redusere straumprisen i sørnorge med nokre få ører, samtidig som at nordnorge får mangedobla sine straumprisar. Det kan ikkje være eit mål i seg sjølv at heile landet skal store svingningar i straumprisen? Målsettinga i tillegg til å levere nok straum til å dekke behovet til ein overkomeleg pris, må vel være at prisen også forblir forholdsvis lik og forutsigbar frå sesong til sesong og frå år til år? Det kan ikkje være slik at norske husholdningar må sitte i spenning for å sjå om straumen blir så dyr at jula må avlysast på grunn av trang økonomi, eller så mykje billegare enn forventa at heile familien til Australia for å feire jul der.

    Vet ikke hvor lang tid det ville tatt å bygge ut linjekapasiteten mellom nord-sør, regner med det fort kan ta 4-6 år. Men Nord Norge har kraftunderskudd i 2026 så vet ikke om det vil være til så mye hjelp for strømprisen sørpå. 
    Og ifølge Statnett har hele Norge kraftunderskudd i 2026, så må nok sterkere lut til for å løse dette. 

    https://www.tu.no/artikler/statnett-norsk-kraftoverskudd-borte-om-fem-ar/517412
     

    Vi vil trolig på sikt over flere tiår ha felles lover og regler i hele EU/EØS, og kraftpriser. 
    Og sett i sammenheng med at plattformer kan automatiseres, og industri fjernstyres samt at utslipp av CO2 ønskes til et minimum, er det rimelig å anta at sentraliseringen av befolkningen i storbyene kun vil øke. 

  4. 1 hour ago, farnol said:

    Den nordnorske kraftpopulismen som utrykkes ikke minst av redaksjonen i Nordlys er særdeles kortsynt. Planlagte industrietableringer i Nord-Norge vil spise opp mye av kraftoverskuddet i normalåret, et kraftoverskudd som nesten utelukkende stammer fra én region i nord - Helgeland. Nord for Ofoten er det ikke noe overskudd selv når det regner som normalt. Det ekstreme bortfallet av tilsig som rammet Vestlandet i 2021 kan ramme Helgeland et annet år. Kraftoverskuddet i Nord-Sverige er også høyst midlertidig. LKAB alene planlegger å øke sitt årlige kraftbehov med 70 TWh i overgangen til hydrogen som reduksjonsmiddel. De som etablerer ny industri vil nok gjerne ha billig kraft, men hvilken som helst næringsdrivende tar dyrere kraft hver dag heller enn manglende forsyningssikkerhet. 

    Det stemmer!

    Troms kraft rapporterer at Nord Norge vil ha kraft underskudd i år 2026, uten at linjekapasiteten sørover utvides for å fjerne flaskehalsen. 
    Og i Alta får ikke ny industri lov å etablere seg fordi all tilgjengelig kapasitet på den nye 420 kV Balsfjord - Skaidi (+Hammerfest) er lovt bort til å elektrifisere Melkeøya, Goliat og Wistingfeltet. 
     

    https://www.altaposten.no/nyheter/i/8QeEgG/norkalott-listetopp-elektrifiseringen-av-melkoeya-er-helt-sinnssykt

     

    edit:

    https://www.altaposten.no/nyheter/i/wOw6JP/en-absurd-situasjon-flyter-over-av-kraft-men-maa-avvise-alle-kraftkrevende-etableringer

    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...