Gå til innhold

Wondering

Medlemmer
  • Innlegg

    4
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Wondering sine prestasjoner

0

Nettsamfunnsomdømme

  1. Jeg er litt forvirret over skjermingsfradraget for 2022 mtp at det er ulike skattesatser for utbytte før og etter 6 oktober. I skattemeldingen må en fylle ut: skattepliktig utbytte, andel av skattepliktig utbytte mottatt etter 6 oktober, og benyttet skjermingsfradrag. Si jeg mottar 500 kr utbytte før 6 oktober, 1000 kr etter 6 oktober, og skjermingsfradraget er på 900 kr (alt på samme aksje). Skattepliktig utbytte blir 600 kr, benyttet skjermingsfradrag 900 kr, men andelen skattepliktig utbytte mottatt etter 6 oktober er jeg usikker på. Kan jeg velge, er det best for meg at hele skjermingsfradraget brukes mot utbytte mottatt etter 6 oktober som gir meg kun 100 kr skattepliktig inntekt mottatt etter 6 oktober. Jeg er dog usikker på hva reglene faktisk er. Noen som vet?
  2. ETFene blir lånt ut uansett. Hvis du godtar utlånsprogramet, lånes de dog ut oftere og en får 50%. Godtar en ikke utlånsprogramet, låner de ut aksjene uansett og en får 0%, men det regulatoriske gjør at de ikke kan låne ut alt samtidig. Som kontoeier får en ikke vite hva, når eller hvor mye som er lånt ut. Mao ville vært umulig å rapportere. Kan kun se at aksjene er lånt ut hvis de er utlånt på en utbyttedato (men ikke noe informasjon - kun at noe er utlånt).
  3. Takk! Veldig godt forklart. Etter å ha tenkt litt, har jeg dog oppfølgingsspørsmål! Jeg har konto i utlandet, hvor nettmegleren holder investeringene i sitt eget navn ("street name" som det kalles). Dette er vel ikke så uvanlig i Norge heller. Når jeg googler, ser jeg at DNB gjør dette for utenlandske aksjer. Nettmegleren har et utlånsprogram hvor en kan få 50% av utlånsinntektene hvis en godtar at investeringene lånes ut. Mtp at det er nettmegleren som står som eier, er det vel strengt tatt ikke jeg som ville lånt ut ETFene. Mao, i utlånsavtalen ville ikke jeg vært nevnt i det hele tatt. I mine lekmannsøyne er det da logisk at det ikke ville telt som om jeg har realisert noe - kun mottatt en renteinntekt fra nettmegleren. Tanker? Tusen takk
  4. Hei! Jeg er ikke kyndig i dette og håper på å få litt hjelp. Jeg ser at det er regler for utlån av verdipapirer (se under), og skjønner ut ifra teksten at utlån av aksjer i all hovedsak ikke blir ansett som en realisasjon. Jeg skjønner dog ikke helt hvordan utlån av en ETF bestående av aksjer blir behandlet. Regnes det som et verdipapir, eller er verdipapirfond i en annen "kategori"? Hvis det regnes som et verdipapir, går det da under "aksje" og kan lånes ut uten at det regnes som en realisasjon? Jeg leser andre steder i lovverket at det ofte kun står "aksje", men at reglene også gjelder for aksjefond. F.eks. hvor det står om FIFU, skjermingsfradrag, osv. Jeg setter stor pris på hjelp "§ 9-11.Lån av verdipapirer (1) Gevinst anses ikke realisert ved etablering og innfrielse av verdipapirlån. Slik gevinst anses likevel realisert når vilkårene nedenfor i denne paragraf ikke er oppfylt. (2) Tap anses ikke realisert ved etablering og innfrielse av verdipapirlån. (3) Med verdipapirlån forstås en avtale hvor eieren av et verdipapir (utlåneren), mot annet vederlag enn kjøpesummen for dette, overdrar verdipapiret til den annen avtalepart (innlåneren), og hvor den annen avtalepart er forpliktet til å tilbakeføre et identisk verdipapir til den opprinnelige eieren mot annet vederlag enn kjøpesummen for dette. (4) Bestemmelsen i første ledd første punktum gjelder når det er inngått en skriftlig avtale om verdipapirlån, og a. lånet gjelder aksje, egenkapitalbevis eller ihendehaverobligasjon, tatt opp til notering på regulert marked som definert i verdipapirhandelloven § 2-7 fjerde ledd, eller tilsvarende notering på utenlandsk børs, og b. innlåneren påtar seg en forpliktelse til å kompensere utlåneren for all avkastning som i låneperioden utdeles på det utlånte verdipapiret, og c. transaksjonen registreres som lånetransaksjon i vedkommende verdipapirsentral, når lånet omfatter verdipapir som er registrert i verdipapirsentral som omfattes av opplysningsplikt etter skatteforvaltningsloven § 7-3 første ledd bokstav i. (5) Ved utlån av aksje i aksjeselskap og allmennaksjeselskap hjemmehørende i Norge og egenkapitalbevis i sparebanker, skal bestemmelsen i første ledd første punktum bare gjelde dersom lånet er innfridd ved tilbakeføring av et identisk verdipapir til utlånerens verdipapirkonto 1. januar i året etter utlånsåret. (6) Verdipapiret anses realisert, og gevinst tas til inntekt og tap kommer til fradrag, når det anses klart at verdipapirlånet ikke vil bli innfridd med tilbakeføring av et identisk verdipapir til utlåneren. (7) Departementet kan gi bestemmelsen i første ledd første punktum anvendelse for andre finansielle instrumenter enn nevnt i (4) a. "
×
×
  • Opprett ny...