Jump to content

genetex

Medlemmer
 • Content Count

  1691
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

5 :)
 1. Hei! Jeg gikk fra å være skipselektriker (fagbrev som elektriker) til å nå studere elektroingeniør. På yrkesskolen hadde jeg rundt 4.0 i snitt, og i matematikk fikk jeg 4. Jeg har alltid klart matematikk greit, men de siste årene av ung.skolen og yrkesskolen ble jeg lei og gadd ikke bruke noe særlig tid på dette. Nå er jeg halvveis i mitt studie, og har A i snitt. Jeg går på en Høyskole, noe jeg kan anbefale deg. En master på en universitet har nok en veldig annerledes tilnærming, som er mye tyngre teoretisk. Det er veldig smart å sette av 1 år etter fagbrevet til å jobbe videre og få mer kunnskap, og ikke minst: spare opp litt penger til studiene! Jeg tok 1 årig forkurs, noe som jeg vil anbefale alle andre. Her hadde jeg matematikk, fysikk, norsk og samfunnsfag. Det var gjennom dette året at jeg kom "tilbake" til skolebenken, mange på dette kurset jobbet knallhardt for å lære oss matematikk og fysikk, og i arbeidsmengde var nok dette året fortsatt kanskje det hardeste! Men det er nok også dette året som har gjort at jeg har klart meg så bra videre. Jeg ser mange på studiestedet mitt som går ingeniørlinjer, som ikke har helt kontroll på matematikken. Disse får tre knallharde år som er en konstant kamp og slit, og flere av dem angrer på at de ikke gav seg selv et litt bedre utgangspunk før de kastet seg ut i det. Jeg gikk på forkurset i ved Høyskolen i Oslo, veldig bra, men har nå rundt 1300 søkere årlig på rundt 100 plasser, så kan være høye karaktertkrav. Husk at du får ekstra poeng grunnet fagbrev og alder, som hjelper på! Om du ikke kommer inn på en høyskole sitt 1-årige forkurs må du nok ta det som privatisk, som jeg har fått inntrykk av ikke er like bra for oss som kom rett fra arbeidslivet, da vi trenger litt støttehjul til å komme inn i skolesystemet og studieteknikker igjen. Til slutt vil jeg bare anbefale deg å se nærmere på bacheloren i Produktdesign. Dette er det samme som før ble kalt "Maskiningeniør", men de har skiftet navn og et par fag for å tiltrekke seg flere jenter. Jeg har flere venner som studerer dette, og de driver med akkurat det som du nevner du synes høres veldig spennende ut! Nå i år designer de et skipsskråg med konsepter for fremdrift og lignende, og her kommer materialvalg, design og andre ting inn i bildet som kanskje du synes høres interessant ut? Uansett, lykke til! Skaff deg litt arbeidserfaring etter fagbrevet, lær deg matematikk og fysikk skikkelig, og når du da starter på din bachelor kommer du til å få et enormt utbytte og lære svært mye spennende og ha noen fine år på skolen!
 2. Hei! Jeg skal etter sommeren starte på andre året av et ingeniørstudie, og vurderer å gå over til å bruke nettbrett til å skrive store deler av notatene/skolearbeidet mitt på. En kompis av meg brukte en ipad gjennom det første året, og det fungerte overraskende bra. Notatene han skrev på onenote, med ein digital penn (kapasitiv tror jeg, den dårlig typen om jeg har forstått det riktig?) ble veldig bra, da han kunne zoome inn på arket. Fordelen var jo da selvsagt at når vi skulle finne notatene og oppgavene innen eksempelvis fluiddynamikk, så brukte han omtrent 15 sekunder mens jeg måtte sette igang noe som lignet et arkeologisk utgraving i mine tosifret antall notatbøker. Hvilke nettbrett vil dere anbefale til dette? Jeg går ut ifra at jeg vil trenge et som er minst 10", og det viktigste er vel egentlig at det er mulighet for å bruke de beste/mest avanserte digitale pennene til å skrive med. Jeg har sett at både Lenovo og Samsung galaxy tab har fått litt skryt. Jeg vet ikke hvilket operativsystem som er best, men går ut ifra at et som kanskje er windowsbasert vil gi meg flere muligheter med tanke på programvare og lignende? Det er også viktig at nettbrettet varer 2 år+ uten å bli totalt avleggs. Takker for alle svar!
 3. Hei. Jeg har skrevet en del dikt siste året, men jeg våger ikke å vise dem til så mange. Jeg tenkte jeg kunne skrive et her og kanskje få feedback på det. Det har ikke noe navn og det er skrevet på nynorsk (og om det er helt uten skrivefeil kan jeg ikke love). .......... Om eg var laga av glas skulle eg på grå, tunge haustdagar fylde med regn gått ut døra og når eg kom heim var eg rein og skinnande Det kunne være så varmt eller kaldt det berre ville så lenge det endra seg i mitt tempo skulle eg aldri briste Eg skulle vandra til eit lite tjærn i ein solfyld skog ei prisme iblant blad som fall der skulle eg stått og venta venta til alle sto heilt stille og alle blei heilt stille eg skulle bøgd meg ned mot vasskorpa og spurt "Har eg ikkje sett deg før?" ..........
 4. Jeg har spilt både diablo 1 og diablo 2 litt for mye gjennom oppveksten. Jeg kjøpte først diablo 3 for en mnd siden, da til playstation 3. Jeg spiller det kun sammen med 1-2 venner når vi sitter sammen i stua her hvor jeg bor, og jeg synes at spillet hittil er veldig gøy! Men jeg forstår ikke hvorfor det er så lett.. Vi valge "normal" på vanskelighetsgrad, og hittil har vi ikke vært i nærheten ved å bli drept alle 3 på en gang.. Er nå på act 3.
 5. Dere kunne tatt fagene som privatist og fått studiekompetanse? Det høres også svært lite taktisk ut å si rett ut til bedriftene at dere har tenkt å slutte etter 8-10 måneder..? Hva med å ta studiekompetanse over nettet via private skoler om man føler man trenger dette? Det koster jo litt penger, men det må da være bedre enn et svart hull på CVen. Så nå sitter det 9 folk som ikke har gjort en dritt på 10 måneder fordi "vi måtte rett og slett sitte hjemme og vente :("? Jeez, ta ansvar for deres eget liv og bruk hodet en gang i blant.
 6. Obs.: Jeg ser jeg ble tok litt i og skrev at "de fleste" jeg kjenner som tok studiekompetanse fortsatt ikke vet hva de vil, noe som selvsagt blir å overdrive litt vel. Men det er alt, alt for mange.. Ca like mange som gikk yrkesfag og fant ut at de heller ville drive med noe annet etter fagbrevet! Og angående kjekke jobber innen data og teknologi: Ja, der er så uendelig mange. Så mange at jeg håper noen andre vil skrive om det, fordi jeg har allerede skrevet alt for mye.. Jeg håper ikke det kun fremstår som masse støy og rot.
 7. Hei! Jeg er utdannet skipselektriker, og skal nå begynne på høgskolen for å bli elektroingeniør. Jeg har ikke satt meg så veldig mye inn i din situasjon, men det ser ut som du har fått mange gode svar her angående hvilken vei du skal gå om du vil bli ROV-pilot. Jeg vil veldig gjerne kommentere det du skriver her: "Problemet ligger jo der hvis jeg f.eks. går 1.VGS Elektro 2.Automasjon og deretter 2,5 år i lære og finner utav at jeg ikke liker jobben/Ikke får jobb. Da står jeg igjen med et fagbrev kontra studiekompetanse." Lat oss si at du sitter igjen med et fagbrev og at du ikke liker jobben, eller ikke får jobb. Her ser jeg nesten ikke hva som er problemet! Slik jeg har fortstått det så liker du teknologi, så da kan du jo fks. bli ingeniør om du vil! Her er to scenarioer: Du bruker 5 år på å ta fagbrev og finne ut at dette ikke var helt det du tenkte. Og så vil du bli fks. automasjonsingeniør, hvor du programmerer store systemer og installerer avanserte komponenter. Du må da ta 1 års forkurs (om du ikke er så fornuftig at du tar de fagene du trenger mens due lærling), eller hoppe på fks. y-veien, en ingeniørretning for de med fagbrev. Her må du ta mye ekstra matte og fysikk, og det er knalltøft (har jeg hørt). Så du har da brukt 6 år totalt og er klar til å starte på ingeniørutdanningen din. ELLER: Du bruker 3 år på videregående med studiekompetanse, og så starter du på en ingeniørutdanning. Du vil da ha brukt 2-3 år mindre tid. Scenario en er best nesten uansett vil jeg påstå. Du vil ha et unik fundament for å starte på ingeniørutdanningen, og vil få mye mer ut av de årene på skolebenken enn de andre elevene som tok allmen studiekompetanse. Du vil også være først i køen når du søker jobb, da du har fagbrev og vet hvordan ting henger sammen. Og enda bedre, kanskje du får jobb etter fagbrevet.. Kanskje du får jobb som ROV-operatør og du synes det er verdens beste jobb. Mange sier at om du ikke helt hva du vil bli, ta 3-årig allmen og få studiekompetanse og så er "hele verden åpen". Jeg synes dette er reinspikka bullshit av folk som ikke har noe tæl eller peiling. Om du er litt usikker på hva du vil, ta et fagbrev innen noe som du kanskje tror du vil like eller som virker remotely interessant. Det værste som skjer er at du faktisk finner du hva du ikke liker, og ser hva du faktisk vil drive med. Kjenner så alt for mange som tok allmen og studiekompetanse for å "ha alle dører åpne". De fleste begynner å nærme seg 25 år nå, og de har fortsatt ikke gått gjennom noen av de åpne dørene da de fortsatt ikke vet hva de vil i livet. Hva var da poenget? Om man VET at du vil bli lege, advokat eller sivilingeniør i kybernetikk mer enn alt annet i hele verden, skaff deg studiekompetanse og begynn på universitetet. Visst du er veldig usikker, så vis at det er litt guts og pågangsmot i deg og hopp i det med et fagbrev f.eks. Jeg ser ikke hva som kan gå galt.
 8. Jeg har også et spørsmål her, angående samme spørsmålet: "Fullfører minst 3-årig videregående første gang våren 2013" Jeg gikk tre år på elektrolinjen (vet faktisk ikke om det siste året faktisk teller som et "ekte" skoleår), og i år går jeg forkurs til ingeniør. Har svart NEI på denne boksen, er dette riktig av meg?
 9. Spennende! Tok du da siste året av bacheloren over to år når du jobbet 50%? Hvordan føler du utbyttet var ved å gjøre det slik isåfall? Hvordan fikk du jobben ved Kongsberg? Var skolen behjelpelig eller gjorde du det selv? Fikk du såpass grei lønn at du slapp å ta opp studielån?
 10. Hei alle sammen, jeg går nå forkurs til ingeniør i Oslo, og skal etter sommeren begynne å studere videre til ingeniør. Jeg er utdannet skipselektriker, og har jobbet som dette i noen år. Det er da naturlig for meg å gå en linje hvor jeg kan få bruk for den kompetansen jeg har, i tillegg til at jeg er svært interissert i den maritime delen av elektro og automasjon. Der er da to studier jeg har lagt merke til som spesielt interessante; Bachelor i elektro-automasjon ved høgskolen i vestfold: http://www.hive.no/studietilbud/ingenioer/bachelor-i-ingenioerfag-elektro-automasjon-article23280-349.html Bachelor som elkraft ingeniør ved høgskolen i bergen: http://www.hib.no/studier/studie.asp?studieID=ELK Begge skriver at de har fokus på den maritime biten, og jeg er nå svært usikker på hvilken jeg burde gå for (om jeg kommer inn på begge). Er her noen som har noen erfaringer fra høgskolene eller de spesifike linjene? Jeg vet at ved høgskolen i vestfold kan man ta det siste året av bachelorgraden over 2 år, hvor man jobber i en bedrift ved siden av. Dette høres ut som noe jeg kunne tenke meg, da arbeidserfaring ved siden av studiene er gull (eller?). Men fortsatt er jeg svært usikker på hva som vil være det beste valget!
 11. Hei! Jeg er en mann på 23 år som går på forkurs til ingeniør utdanning. Dette er første gang jeg går på skole på 4 år. Dette skoleåret innebærer enrome mengder arbeid med spesielt matte og fysikk. Lat oss ta det fra starten: Jeg har trent styrke i rundt 5 år. 2-4 dager i uken, mest for gøy, aldri blodseriøst. I august 2012 startet jeg på et nytt treningsprogram, dette innebar: styrketrening 3 ganger i uken, der knebøy var med hver gang. Ellers øvelser som markløft, militærpress og benkpress fordelt utover. Jeg sitter også med skolearbeid minimum 5 timer om dagen, som regel 8 timer. Da skriver jeg kun for hånd, da det går i matte og fysikk som regel. Rundt midten av november begynte jeg å kjenne en liten smerte i min høyre hånd (jeg skriver med den). Skolearbeiden ble mer intenst, og de 2 siste ukene frem til tentamen 8. desember satt jeg på skolen rundt 10-12 timer hver dag, 6 dager i uken. Smertene ble værre og værre, jeg tenkte det ville gå over etter tentamen. Det hele endte med at jeg måtte droppe fysikktentamen grunnet store smerter, jeg gikk hele julen med smerter og støttehanske jeg kjøpte hos en fysiobutikk. I januar begynte skolen, og jeg begynte også å gå til Volvat hos fysioterapaut. Hun mente det var grunnet enorm stivhet i musklene mine, og en gang i uken var jeg der og ble tøyd og strekt på, samtidig som jeg gjorde slike øvelser hjemme. I begynnelsen av februar var smertene nesten borte. Jeg tok mye pauser i skoledagen, tøyde og ristet på hendene. Det eneste jeg kjente var en følelse av enorm utmattelse i håndflaten. For to uker siden hadde jeg igjen et kjør på skolen, der jeg arbeider 10 timer om dagen i 4 dager med matte. Jeg hadde ikke vondt da, men i ettertid har det bare blitt værre og værre. Jeg kan beskrive smertene: I overarmen kan det stikke, med en smerte kun på et lite punk. Det kan også værke over større områder. I leddet ved albuen kan det tidvis også værke, det også på oversiden av armen. Ellers er det ca det samme i fingrene, da spesielt i hele tommelen. De siste 4 dagene har jeg ikke gjort noe skolearbeid, men fortsatt blir det bare værre! Smertene er i begge hendene, like sterke, og det til tross for at jeg ikke skriver med min venstre hånd. Hva kan dette komme av? En kiropraktor på Volvat sjekket meg i en 15-20 minutter, da ryggen min, og fant ikke ut at det skulle være noe feil der som førte til smertene. Har noen opplevd noe lignende eller har noen tips? Jeg er veldig desperat nå. Om det ikke går over må jeg droppe ut av skolen, og det gjør meg så forferdelig deprimert. Jeg har bestemt meg for å prøve et annet firma og en annen fysioterapaut for å få en "second opinion". Om noen her har noe info som kan hjelpe meg så betyr det hele verden for meg akkurat nå!
 12. Da har du samme utdannelse som meg toy_man. Er det noe elektro involvert i petroleum ingeniør veien? Slik jeg tenker ville jeg (og har tenkt) velge automasjon, da jeg har jo en lang utdanning/erfaring som elektriker/skipselektriker som jeg gjerne vil skal være nyttig og relevant etter bachelor/master.
 13. Er jo to veldig forskjellige yrker det der? Vet du ikke noe om hva jobben vil gå ut på når du er ferdig utdannet? Petroleum er vell mye mekanisk og kanskje geologisk? Har lite peiling der. Automasjon har jeg tenkt å gå selv om 1 år etter forkurset, da jeg synest det er veldig spennende, det er et svært bredt fagfelt med mange muligheter. Lønnen er nok ganske lik for begge deler vil jeg tro, vertfall om du uansett kanskje vil jobbe innen oljeindustrien? Slik jeg har forstått det kan man bygge på med master med bachelor fra HiÅ, på NTNU med bland annet master i kyberteknikk? Eller tar jeg feil? Velg det som du synes er mest interessant, det vil også bli den jobben du trivest best i, blir flinkest i og vil også derfor mest sannsynlig tjene mer. (Men trivsel er mye viktigere enn penger!)
 14. Om jeg kunne tatt flere fagbrev like enkelt som deg hadde jeg gjort det! Jeg er også skipselektriker, det vil si jeg har fagbrev gruppe L (lavspent). Jeg vil gjerne om jeg kunne ha tatt fagbrev innen automasjon først og fremst, og etter dette kanskje gruppe H fagbrev som er høyspent. Det gjenværende fagbrevet etter dette som kanskje hadde vært litt innenfor samme felt er svakstrøm/elektronikk, men dette vil jeg se på som bortkastet tid, da vil spekteret bli ganske bredt og kanskje litt mye å huske på rett og slett som tiden går? Industrirørlegger og mekaniker fagbrevene synest jeg hørest ut som en strålende ide å ta begge to! De er nok svært beslektet kan jeg tenke meg, på skip jeg jobbet på kunne man så absolutt fått bruk for begge hver dag. Om du skal ta det tredje (CNC-operatør?) kan jeg egentlig ikke svare på da du sikkert vet mer om dette enn meg. På skipene jeg jobbet var det en gammel dreiebenk, men ellers ingen avanserte CNC maskiner av den typen du sikkert jobber med. Tar det kun 1 år per fagbrev? Ta vertfall industrirørlegger og mekaniker, og så ser du da, når du har mer erfaring og peiling, om det siste er verdt det? Hva med fagbrev som sveiser også? Slik jeg forstår det er dyktige sveisere noe som vertfall offshoreindustrien trakter etter? Heller det som nr 3 istedet for CNC? Har du 3 fagbrev har du nok et godt grunnlag, så får du bygge videre på det, isteden for å fortsette med enda flere fagbrev, det er vertfall slik jeg ser det! Men jeg er jo ingen ekspert!
 15. Jeg sendte mail til skolen jeg skal gå forkurs på og spurte om snittet, det kan vel du også gjøre? Forkurs på Høgskolen i Oslo og Akershus hadde vell 5.2 i snitt om jeg ikke husker feil, da for oss med fagbrev. De som hadde 3-årig allmen var det vell 4.8 minimum om jeg ikke husker feil. I Ålesund er det kanskje litt mindre søkere da, i Oslo var det 900-1000 søker på 90 plasser.
×
×
 • Create New...