Jump to content

Mind The Gap

Medlemmer
 • Content Count

  188
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

135 :)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Jeg leser ofte at "blockchain is a solution looking for a problem". Men nettopp pasientjournaler er det perfekt problemet for blockchain. Et nettverk som er tilnærmet umulig å ta ned, data som det ikke er mulig å endre, og hvor eier (altså pasienten) selv kan styre tilgangen for hva offentlige etater kan få tilgang til.
 2. Jeg tenker at en cyberkrig vil ha begrenset nytteverdi for Russland på nåværende tidspunkt. 1) Russland har allerede kjørt "face off" den 24. feb, så det er ikke lenger noen stor hemmelighet hvem som angriper Ukraina (slik et cyberangrep ofte kan skape uklarhet om) 2) Russland har allerede kuppet flere atomkraftverk, som typisk ville vært et mål for cyberangrep 3) Russland har allerede bombet veldig mye kritisk infrastruktur (trafostasjoner), jernbane, sykehus og viktig industri til grus og småstein. Hvilket formål skulle cyberangrep hatt mot disse målene? 4) Russland har allerede tilrevet seg mye telelinjer og bankvesen for store okkuperte områder, og erstattet med sine egne løsninger. 5) Ukraina er fremdeles langt bedre rustet enn f.eks. Norge, hvor vi er i ferd med å lene oss 100% til digitale løsninger. I Ukraina benytter de klokelig nok fremdeles analoge og digitale løsninger parallellt, slik at de er langt mindre sårbare for cyberangrep. Dette er nok Russland godt klar over. I sum ville trolig et cyberangrep gjennomført av Russland gjort mer skade på russisk "befestede stillinger", enn å skade Ukraina.
 3. TU, dere ser ut til å ha utelatt det aller beste sparetrikset! Her kan man lade helt gratis, og stå varmt og godt innendørs. Sommer som vinter. Dessuten er selve parkeringen også helt gratis, og sentralt beliggende. Ta med alle familiens elkjøretøy da vel, og spar store summer hvert år. Og er du ordentlig kremmer, kan du sikkert påta deg å lade nabolagets biler i samme slengen, mot et mindre vederlag. https://www.youtube.com/watch?v=op9Ag6bkMHA
 4. Jepp, dette er blodårene i samfunnet. Samme analogi kan med fordel også benyttes for bredden på veiene. Hovedveiene, dvs arteriene, bør være brede og ha god gjennomstrømming, for best mulig flyt og opprettholde god helse. "Blodpropper" kan medføre fare for alvorlige skader og dødsfall.
 5. Nei, ikke russerne denne gangen, tror jeg. De ser heller på Norge som en nyttig idiot og kollobratør i den pågående krigen de har startet i Ukraina. Både ved at Norge opptrer som en ekte krigsprofitør, ved å kreve "markedspris" for gass og olje overfor Europa. Dernest ved å samtidig tyne norske bedrifter og privatpersoner maksimalt med sine innenlandske strømpriser, som det er "umulig" å gjøre noe med. Som skapt for å skape intern uro, lage den perfekte storm, og helt i tråd med Russlands planer og ønsker. Nå gjenstår det bare å la russiske "trålere" få lov til å permanent ankre opp ved norske oljeinstallasjoner, og senke disse, hvis Russland ser det minste tegn til at krigslykken avtar i Ukraina fremover. Samtidig opptrer vi politisk korrekt ved å "støtte" Ukraina , stort sett ved å være tilbakeholdne, sekundært ved å sende noen udugelige politikere på besøk til Ukraina, som naturligvis uttrykker sin dypeste medfølelse, fremfor å sende militært materiell. Men når vi først må, etter solid påtrykk fra USA og England, velger vi å sende avgårde noe "rustent utrangert" militært materiell vi tidligere ikke har visst vår arme råd for hvordan vi skulle bli kvitt. 😜 Så jeg tror vi kan frikjenne Russland for hackerangrepet, akkurat ved denne anledningen.
 6. Avstemming av Z-rapporter opp mot kassaoppgjør tar også tid. Mange mindre butikker har ikke integrasjon mellom kasse- og bankterminal. Pengene vil normalt være disponible mellom 1 og 3 virkedager etter at de er innlevert banken eller f.eks. Nokas. Det er en "order of magnitude" bedre enn nevnte 45 dager. Det er en grunn til at bankene vil kontanter til livs, det er ikke fordi de ønsker å tilby oss bedre tjenester, men at de ikke har anledning til å ta et gebyr pr. transaksjon. Denne gebyrskruen vil strammes ytterligere til, så snart de har fått viljen sin, og avviklet kontanter. Da vil du også oppleve å få negativ rente på innskudd (fordi du ikke lenger kan true banken med å ta ut pengene dine).
 7. Hvis du er kjent butikkdrift, ville du ha sett at punktene mine er ubestridte fakta. Når det gjelder telling av oppgjør, eksisterer det også utstyr for automatisering av dette, om man skulle ønske det. En engangsinvestering, i motsetning til betalingsterminaler, hvor det normalt tilkommer månedlige driftsutgifter, som er skyhøyt over kontanthåndtering. Jeg velger å ikke gå i dybden på temaet for kostnader for betalingsløsninger for Vipps, Mastercard, Apple Pay her, utover å nevne at det er helt normalt at dette spiser opptil 1/3 av overskuddet til bedriftene (gitt at de normalt har en resultatmargin på 10-15%) Kjenner du til hva som er normal transittid ved bruk av Mastercard/Apple Pay? Inntil 45 dager!
 8. Det er naturligvis ille at en butikkjede blir hacket, men... Her burde det stått følgende: Hva er det vi holder på med i dagens "moderne" samfunn? Har vi lagt alle eggene i (internett)kurven, og har ingen reserve/analoge løsninger for hånd, når slikt skjer? Hvor mange ganger må det gjentas at kontanter er det betalingsinstrumentet som har høyest oppetid, har lavest transakssjonskostnad, og bevarer privatlivet best? Vi burde vite bedre nå... (ok, dette var i Danmark, men jeg har en mistanke om at det samme ville skjedd i Norge)
 9. Her tenker jeg konkret på Opera for Android, ikke Windows eller macOS versjonen (og for all del ikke iOS-versjonen). De to jeg nevner er Android spesifikke, og de eneste jeg vet om som støtter plug-ins på den plattformen (utover Firefox selv, men denne har dessverre et veldig begrenset utvalg, derav forken Ice Raven).
 10. Jeg tror ikke du kan løse dette i Opera, siden den ikke støtter Plug-ins. Men ta en kikk på disse to gode alternativene på Android: Ice Raven (Firefox basert) Kiwi Browser (Chrome basert) Begge disse støtter plug-ins, og den du etterspør heter "I don't care about cookies". Ser at flere andre også er inne på temaet også, så refererer til dere også: (hvordan får man til linket mot andre brukere med blå/brun bakgrunn, som jeg ser at flere av dere andre benytter?) Fustasjeopphengsforkobling Memento scientiam Snowleopard
 11. Dette kan da umulig komme som noen overraskelse? Ingen er så dyktige på å servere publikum løgner, og seile under falskt flagg. Det er bare å se hvordan de misbehandler oss forbrukere på iOS. Dette er med god margin det OSet som er aller svakest på personvern. Det eksisterer utgaver av iPhone/iOS hvor dette blir ivaretatt, men det er selvfølgelig ikke tilgjengelig for de av oss som ikke har lyst dele hele livet med Apple. https://9to5mac.com/2020/12/22/apple-begins-shipping-rooted-iphones-to-members-of-the-security-research-device-program/
 12. Raison d'être for Edge var opprinnelig å få oss til å benytte deres søkemotor, Bing. Derfra har det bare utviklet seg videre i negativ retning, og i dag gjenstår det ingen gode argumenter for å bruke Edge.
 13. Les kommentaren min på nytt, du vil ikke finne et eneste sted hvor jeg anbefaler Google Chrome. Tvert i mot. De tre anbefalingene jeg ga, er browsere som i langt større grad respekterer privatlivet, enn både Chrome, Edge (og Safari, hvis vi skal ta med Mac også).
 14. Finn.no salg, og ikke mulighet for å gjøre opp kontant? Sorry Mac, finner meg heller en annen selger, det er gjerne mange av de.
×
×
 • Create New...