Gå til innhold

gruble

Medlemmer
  • Innlegg

    12
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av gruble

  1. tommyb skrev (2 minutter siden):

    Dere får det til å høres ut som ikke malware alltid bruker offerets IP. Malware bruker alltid offerets IP, siden det ligger på offerets hardware.

    Ja, veldig godt poeng det. Men det forklarer det fortsatt ikke, siden innlogging i Sverige og for refund på eBay ble gjort fra annen enhet. Tenker jeg da, hvertfall. :)

  2. gruble skrev (8 minutter siden):

    Ja, så han nevnte at dattera var hjemme. Da peker det mot en aldri så liten sammensvergelse her. Vi må tross alt ikke glemme den mystiske Gmail-innloggingen fra ny enhet i Sverige, den 12.07. Her var det kun kona som var med!

    Hva man skulle få ut av den innloggingen vet jeg ikke, men..

    Klarer ikke å dy meg. Det kan selvfølgelig også være dattera som ønsker å peke ut kona som gjerningsperson. En nøye planlagt innlogging via VPN med svensk IP,  mens trådstarter og kona var og handlet litt beken hos söta bror. Ikke umulig!

    EDIT: Håper det er innafor med et lite glimt i øyet her. Synes bare det høres litt rart ut. Om det faktisk har skjedd må du selvfølgelig anmelde på mandag, Presley 🙂

  3. Bytex skrev (2 minutter siden):

    Han har allerede nevnt at datteren var hjemme. Så her er det nok helt andre årsaker enn "hacking".

    Ja, så han nevnte at dattera var hjemme. Da peker det mot en aldri så liten sammensvergelse her. Vi må tross alt ikke glemme den mystiske Gmail-innloggingen fra ny enhet i Sverige, den 12.07. Her var det kun kona som var med!

    Hva man skulle få ut av den innloggingen vet jeg ikke, men..

  4. Hei!

    Dette var jo litt interessant. Minner litt om Zeus, som var en trojaner rettet mot banker som gikk rundt for rundt 10 år siden. Også der så det ut som at det var brukeren selv som hadde gjort overføringene, fra samme IP og konto. Etter å ha lest tråden ser man jo at det ikke er det samme, men hadde noen likhetstrekk, så nevner for de som er interessert. :)

    Uansett, saken her. Er vel en liten sjanse for at det trolles her, men lar den gå.  Gått gjennom det du har skrevet. Vi kjører en liten timeline fra det du sier :)

    Tirsdag 12.07.:
    - Du reiser til Sverige.
    - Mens du er i Sverige logger noen inn på Gmail-kontoen din. Det er en svensk IP. Mobilen er en Galaxy A52 5G.
    - Du kommer hjem.
    - Rundt 21:00 på kvelden er det noen som kjøper en iPhone via Ebay, fra IP-adressen hjemme hos deg. Da var du hjemme igjen fra Sverige.

    Torsdag 14.07.:
    - Du går inn i nettbanken. Ser at det er trukket 17K.
    - Du ser på Ebay at det er logget inn fra en ukjent enhet idag, 14.07. Altså 2 dager etter kjøpet egentlig er gjort. Du nevner ikke noe om ny enhetsinnlogging på eBay dagene før, kun den 14.07.

    Svindleren har altså:
    1: Fått kontroll over telefonen din / Gmail-kontoen din mens du var i Sverige. Brukt sin egen telefon for moro skyld til å logge inn på gmail-kontoen din, med en IP fra Sverige.
    2: Drøyer'n til 21-tida på kvelden, og tenker det kan være greit å bestille noe fra Ebay. Hackeren gidder ikke bruke egen telefon nå, så bruker heller backdoor til din telefon og bestiller fra eBay.
    3: Hackeren tar en feriedag den 13.07.
    4: Ferdig på ferie. Hackeren tenker det kan være greit å fikse en refund for iPhone bestillingen. Denne gangen orker ikke hackeren å bruke bakdøren til telefonen din. Nei, logger heller rett inn på eBay med sin egen telefon nå (som du sier, ny innlogging på Ebay fra ukjent enhet den 14.07.). Fortsatt din IP, da. Hackeren har enten spoofet IP-en din (som faktisk ikke er så lettvindt, mange mekanismer som beskytter mot det), satt seg utafor døra di og koblet på WiFi, eller bruker hjemmenettet ditt som en proxy... 😅

    Dette høres rart ut, gitt! Har du glemt å nevne noe, kanskje? Eller er det kona di? Eller tuller du..?

    Og forresten. Er du fra Stavanger-området, eller?

    • Liker 1
  5. Hei!

    Følger en god del med på covid, som så godt som alle andre. Fant denne tråden her, og tenkte det var et fint sted å ta opp det jeg lurer på.

    Er det noen som har tanker om hvorfor "vi" (leger, FHI, befolkningen generelt) fortsatt er bekymret for covid her i landet?
    Jeg får det ikke til å gå opp. Vi har da virkelig god kontroll? Og har hatt det nesten hele tiden? Eller er jeg virkelig så dritlei at jeg blankt overser noe her? 😅

    Hør meg ut.. I begynnelsen av pandemien var narrativet at kapasiteten i helsevesenet kunne bli sprengt. Det viste seg jo at dette ikke skjedde, heldigvis. Sannsynligvis på grunn av gode og litt inngripende tiltak. Helt topp uansett, full forståelse for valgene der.

    Men OK. Det viste seg altså at kapasiteten til helsevesenet ikke ble sprengt. Narrativet ble endret. Vi måtte beskytte de eldre og personene i risikogruppen!
    Støtter også den, full forståelse for det. Og så gikk tiden da, og de eldre ble vaksinert. Personer i risikogruppen ble også vaksinert. Vi er godt i gang med vaksinering av middelaldrende utenfor risikogruppen.

    Og hva skjer? Narrativet endres igjen. Nå er det fullt fokus på at viruset kan være farlig selv for de unge. Selv om alt egentlig tilsier at viruset sjeldent er farlig for yngre, friske personer. Legene / FHI er fortsatt bekymret. Media og lokalaviser ser ut til å blåse opp selv det minste smitteutbrudd.

    Hva er det vi forsøker på her? Forsøker vi å eliminere all form for risiko fra livene våre? Når er egentlig tiden inne for at man ikke lenger skal være bekymret? Når skal media la frykten blant befolkningen roe seg litt? Kanskje media tjener gode penger på den store interessen for covid? Kanskje begynner det å minne mer om et politisk spill? Kanskje Bill Gates har iscenesatt det hele? (neida)

    Til slutt: Fornekter ikke covid, støtter tiltak som har blitt gjort tidligere, skal ta vaksine. Lurer geniunt bare på hvorfor mange fortsatt "frykter" covid, når vi tilsynelatende har ekstremt god kontroll. Og er helt åpen for at jeg tar 100% feil. :)

     

    • Liker 8
  6. Gunnar Mo skrev (3 timer siden):

    Stort sett synes jeg Prisjakt fungerer greit, men det finnes noen grelle eksempler. Denne er fin:

    https://www.prisjakt.no/product.php?pu=5171555

    Tre firma som leverer dette kjøleskapet; tretti.no, Whiteaway og Skousen. Som alle er eid av det samme firmaet....

    Ser man prishistorikken, så roterer de på å sette ned kjøleskapet med ca 20.000. Dermed ser det på forsiden ut som om ett firma leverer til halvparten av prisen til de to andre. De har holdt på slik lenge nå, litt overraskende at Forbrukertilsynet ikke har slått ned på det siden det er veldig klar manipulering.

    Enig. Her er det veldig tydelig manipulasjon på gang.

    Men samtidig. Kan prisjakt få noe skyld her? Uten prishistorikken ville du jo faktisk aldri funnet ut av at Tretti/Whiteaway/Skousen aktivt manipulerer markedet.

    Kan vel argumentere med at Prisjakt burde utelukket leverandører som ikke spiller etter reglene. Jeg tror dessverre resultatet av det ville blitt en tom nettside uten lenker til nettbutikker.. 🙄

  7. ltdata skrev (1 minutt siden):

    Ja jeg trenger nok hjelp og mer kunnskap. Vi kan kanskje ta det over privat mld?

    Har fått skattemeldingen nå så blir mye jobb med dette i ukene fremover. 

    Det kan vi vettu.

    Akkurat dette med å fylle ut skattemelding er ikke jeg noe racer på heller, det gjør i stor grad regnskapsføreren min.
    Men generelt om ENK kan jeg svare på det meste ellers. Så bare og sende mld om du lurer på noe konkret.

    • Liker 1
  8. nirolo skrev (12 timer siden):

    Du kan selge PCen til foretaket. Da må du selvsagt selge til markedspris og den er ubetydelig for en 10 år gammel PC.

    Ah, got me! Det kan han helt klart gjøre ja, det har du jammen meg rett i. :)

    ltdata skrev (52 minutter siden):

    Hehe. Jeg har null utgifter til virksomheten. Kun digitalt og kun min egen arbeidsinnsats og tid. Regnskapsfører?! Skulle jeg hatt det så hadde all inntekt gått bort til å betale en regnskapsfører. Med mindre jeg kan trekke fra utgifter til regnskapsfører. Hehe 

    Tjente mer i 2020 enn i 2019. Men vil tjene mindre i 2021 enn 2020.

    Det virker som noe utrolig styr og knot med alt dette her. Så nesten slik at jeg angrer at jeg startet opp. 

     

     

     

     

    Neida, det er ikke slik at du må ha regnskapsfører altså.
    Excel-skjema er innenfor (så lenge du dokumenterer godt), men det aller beste er et eller annet regnskapsprogram.
    Jeg ville likevel valgt regnskapsfører, men det blir opp til deg. Desto viktigere at du setter deg inn i hvordan det fungerer såfall.
    Og du trekker selvfølgelig fra utgifter til regnskapsfører. Tjener du 100k i året, og bruker 10k i året på regnskapsfører, så har du et resultat på 90k. Du må skatte av disse 90.

    Ser du nevner at regnskapet ditt ligger i PayPal. Det er bilagene, ikke regnskapet. :)

    Og ja, jeg er helt enig med deg - det virker som noe forferdelig styr og knot. Det syns jeg også når jeg startet opp (eget ENK, driver med affiliate-markedsføring).

    Det er likevel dessverre slik at vi ikke bestemmer dette selv.. Vi må bare innføye oss etter reglene, uansett hvor kjipt det er.

    Men det viktigste er dette med å få registrert et foretak, og begynne å innkreve og innbetale MVA.
    Sånn det er nå så snyter du staten for penger (staten skulle hatt MVA fra dine salg), og er det en kreditor / aktør man ikke tuller med så er det faktisk staten..

    Du kan godt spørre meg om hjelp om du trenger det.
    Jeg har ikke stålkontroll på alt, men jeg kan nok til å hjelpe deg igang. :)

  9. Her var det mye rare antakelser og ideer..

    Det første du bør tenke på er at du mer eller mindre lever i grenseland for å gå på en real blemme.

    Du tjente "rett rundt" 50k i 2019.
    Hva tjente du i 2020?
    Du sier også at du kommer til å tjene mye mer nå i år, 2021.

    Når du tjener mer enn 50 000 kroner i løpet av 12 måneder har du bokføringsplikt, og da plikter du altså å føre regnskap og dokumentere.
    Du kan potensielt få noe som heter bokettersyn, og det er i praksis at Skatteetaten går gjennom regnskapet ditt og kontrollerer.

    Hvorfor? Satt på spissen så vil de vite hvor pengene dine kommer fra. Legitim business eller salg av narkotika?

    Du lurer også på om du egentlig er næringsdrivende, eller om det er hobby.
    Du er næringsdrivende. Du driver salg av et digitalt produkt. Du planlegger å fortsette å selge. Du har større inntekter enn kostnader. Du driver for egen regning og risiko. Text-book næringsdrivende.

    Hva med MVA?
    Hvis du i løpet av en 12-måneders periode tjener mer enn 50 000 kroner MÅ du innkreve og innrapportere MVA, og betale (ikke i løpet av et kalender år, kan like greit være juni 2019 til juni 2020).
    Dette gjøres normalt hver 2. måned.
    Det innebærer at foretaket ditt må registreres i MVA-registeret.

    Hva med fradrag for utgifter?
    Du får fradrag for alle utgifter du har tilknyttet drift av selskapet ditt. Inntekt - utgifter = ditt resultat, som må skattes av.
    Ser mange gir tips om å være "kreativ" med hva man fører opp - bare pass på, det er en tynn linje mellom å være kreativ og å bedrive det som kalles for skattesvindel.
    Ser også tips om å føre opp at eksempelvis en PC du kjøper brukes 30% privat og 50% i næring.. Høres helt forferdelig kaotisk ut. Hold det adskilt.
    Uansett, så godt som alt du har av utgifter kan føres opp i regnskapet du forhåpentligvis fører.

    Det virker som du begynner å komme ut på litt tynn is, og jeg anbefaler at du skaffer deg et foretak asap. Og ikke minst, en regnskapsfører, for her er det mange muligheter for å bli kriminell uten at man vil det. :)

    Edit: Du spør om du får fradrag for PC-en du kjøpte for over 10 år siden, og noen nevner det blir "ubetydelig" fradrag. Skjønner ikke hva dere mener.
    PC-en ble kjøpt inn til privat bruk før du starta med "foretaket" ditt, og da kan du ikke føre opp den.. Og du kan ikke bare føre opp "litt av PC-en" i regnskapet ditt..

     

     

    • Liker 2
  10. Heihei.

    Sliter litt med å navigere i jungelen av sparetips, så tenkte det kunne være en god idè å høre etter litt her.

    Har også fått noe rådgivning i banken, men jeg synes det er vanskelig å vite om dette er de beste rådene for meg eller for banken.

    Er pr nå i en situasjon hvor jeg kan spare ganske gode beløp i måneden, og kjenner jeg er veldig usikker på hvordan jeg egentlig bør plassere pengene.

    Pr nå har jeg disse spareavtalene:

    - DNB Global Indeks A, 6 000 ,- / mnd.

    - DNB Teknologi A, 6 000 ,- / mnd.

    - DNB Spare 50, 2 500 ,- / mnd.

    - Vanlig sparekonto med lav rente, sparer her omkring 5 000 ,- / mnd, litt varierende fra måned til måned.

    Spørsmål 1:
    Ser det her fornuftig ut? Er det en fornuftig fordeling mellom fond / sparekonto?

    Spørsmål 2:
    Ser ut til at jeg har mulighet til å spare omkring 5 - 10k til pr måned.
    Hva ville dere gjort? Økt fondssparingen? Satt inn på sparekonto, siden det allerede spares i fond? Eller noe helt annet?

    Edit:
    Jeg sier ingenting om sparemål.
    Sparer primært til en ny bolig, men har i utgangspunktet grei nok egenkapital til det.
    Ellers har jeg ingen faste sparemål, med unntak av en smashing Audi A7.. :)

    Bare å spørre om det trengs mer info for å gi gode råd.

×
×
  • Opprett ny...