Gå til innhold

Atle-Johnny

Medlemmer
  • Innlegg

    2
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Atle-Johnny

  1. Ketill Jacobsen skrev (20 timer siden):

    Min hovedinteresse er det lavspente distribusjonsnettet og hva vi kan gjøre for å unngå effekttariffer (unødvendig, urettferdig, uten virkning). Jeg tror ikke det er vanskelig å finne en standardisert måte for nettselskapene å slå av og på våre beredere, elbilladere, panelovner. Den store utfordringen blir å få nettselskapene til å bli enige om å gå for en standard!

    Jeg er helt enig, for det er klart at aktivering og utkobling av forbrukerfleksibilitet vil kunne ha en fantastisk høy presisjon med tanke på å unngå overbelastning i nettet, i motsetning til effekttariffer som du smører likt utover alle, uten tanke på hvorvidt strømnettet faktisk er overbelastet.  

     

    Jeg er spent på løsninger slik som beskrevet tidligere i TU, hvor nettselskaper og strømleverandører (på vegne av deres kunder) møtes på et felles marked. Istedenfor å bruke hele nettleien på å bygge ut og forsterke nettet, kan deler av nettleien heller gå til å betale forbrukere for å justere sitt forbruk i nøyaktig de tidsperiodene det er behov, på nøyaktig de stedene i nettet som er overbelastet. Dette vil på sikt være til gagn for alle nettselskapets kunder, da utbyggingsbehovet totalt sett kan bli mindre, noe som i tur vil gi lavere nettleie på alle. 
    https://www.tu.no/artikler/fikk-betalt-for-a-skru-av-fryseren-testet-nytt-marked-for-a-avlaste-kraftnettet/494511?key=6sVrmYY0 

  2. Ketill Jacobsen skrev (På 26.2.2021 den 11.51):

    Jeg antar at hovedproblemet (som artikkelen handler om *) man søker å løse, er å hindre overbelastning på det lavspente distribusjonsnettet (nettet fra transformator til husholdninger).

    * Artikkelen handler om å håndtere en kald vinterdag, altså forskyve strømbruk fra morgen og ettermiddag til andre tidspunkter for å unngå overbelastning på lokalnettet. Lenger opp i systemet medfører dette også jevnere strømproduksjon, men det er som oftest en underordnet problemstilling i Norge da vi kan pøse på med ny kraft i løpet av sekunder.

    Denne testen handler ikke direkte om lokalnettet, men heller om mFRR-markedet i sentralnettet. Statnett har jo ikke ansvaret for driften av lokalnettet, det er det de lokale nettselskapene som har. 

    Likevel er prinsippene beskrevet i denne artikkelen ganske overførbare mellom sentralnettet og lokalnettet, og regulering av panelovner og annen forbruker-fleksibilitet kunne like så godt blitt brukt til å forhindre overbelasting av nettstasjoner og transformatorer i lokalnettet. Utfordringen er å finne en standardisert måte for nettselskapene å aktivere denne fleksibiliteten når de har behov for det. 

×
×
  • Opprett ny...