Gå til innhold

CarstenS

Medlemmer
  • Innlegg

    37
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av CarstenS

  1. Innfør regelverk for fast plassering (knapper/brytere og hjul - som er godt nok (foretrukket) i alle de mest avanserte jagerfly - slik selv Teslaeigere burde kunne akseptere det…) av helt essentielle funksjoner. Som lys, blinklys, varme, dugghåndtering), parkerings/nødbremse og kanskje noen enkelte fler. Så kan alt det annet dilldall som noen digger plasseres hvor fabrikanten ønsker. Essensen er en standardisering av funksjoner for håndtere kjørsel. 

  2. Betimelige overveielser. Men tenker nå litt slik at om Dere nytter viten og erfaring og så møter et "anlegg" med litt interesse, men også kritisk sans, vil det kunne bli både til nytte og hjelp og en positiv stemning. F.eks. nevnte "bilbatteri", som uten tvil kommer mer av pga. nye strømmålere med vekslende strømpriser og i tillegg effekttakst på netleigen. Men tenker at en kontrollør kunne se over kabeldimensjoner relatert til spenning på lavvolt-siden/effekt på inverter. Se etter at ikke inverteren sender strøm "ut på nettet" om dette nede. "Har du tenkt hva skjer om en celle i dette batteri tar fyr...?" type spørsmål (er jo ingen garanti med li-ion, ikke heller på nye biler - som tross alt lovlig får stå i garasje). Diskutere slikt med kunden som en venlig rådgiver - trur jeg er en veldig mye bedre vei at gå end at "kappe alt" som ikke er oppfunnet (i NEK versjon xxx) ennå.

    • Liker 2
  3. Hverken første eller siste gang at blåruss-veldet spiller fallit! Dumskap satt i system - at for en gevinst på en håndfuld milliarder til stat og kraftseigere - at presentere en rekning til befolkningen på 60-100 milliarder (65twh x overprisen betinget markedstilpassingen).

    De som står bak disse avtaler - burde rettelig stå plassert på offenlig forum (i gapestokk). En god stund!

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 1
  4. Og ikke glem (når den fantastiske inntekt for landet beskrives) at for hver 10 øre KWh-prisen går opp (tilpassning til europeiske marked) - så stiger grunnprisen for strøm for norske husholdninger (avgifter/moms på avgift/enova ikke medtatt, 65 TWh privat forbruk) med 6,5 milliarder kroner. Det er det ekstra husholdningene må betale for HVER 10 øre kwh-prisen stiger ut over det den ikke hadde steget uten eksport!

    Kan diskutere hva gevinsten for "samfundet" (her inkludert for de som grunnleggende eiger kraften) er da!

  5. Tillit er ikke noe man har, men noe man erhverver seg. Og Statkraft har over tid erhvervet en slik, men har en periode gjennomført beslutninger som ikke gavner den befolkning som via nasjonale resourser betaler lønningene. Det har for håndtering av kortvarige variasjoner forbruk/forsyning (dvs. timebasert, typisk morgen/ettermiddag underskudd på nettkapasitet) - blitt implementert smartmålere og variabel, tildels betydelig forhøyet pris (der befolkning trenger strømmen) - betalt via nettleige av forbrukere, ca. 6-7 milliarder kroner. Hadde denne utgiften i stedet for at pålegge befolkning ennå en utgift, blitt nyttet til multiple utplasseringer av batteri-løsninger, hadde nettet vært stabilisert for kortvarige underskudd - og jevnere strømpris (time-time).

    I forhold til langsiktige mål - så kan mye kritikk rettes, her først mot politikere som med brask og bram har stengt ned stabil (fossil/nuklear) strømforsyning, før en fungerende grøn energiforsyning (med back up) har vært etablert. Men ikke kun politikere - også Statkraft, pga. betydende utbygging av eksportkapacitet (tidligere eksisterende kabler har vært tilstrekkelige til at forsyne Norge de (det?) sjeldne år hvor ikke kapaciteten i vannkraft strakk til). Det er lite tvil om at de siste kabler som primært mål har eksport og inntjening. Dvs. ekvalisering av strømpriser mot globale frem for lokale strømmarkeder. Når eksporten foregår med massive tal (alle kan sjekke dette på nett) i tider hvor magasiner er nedtappet til laveste nivå på lang tid, så tapper ikke kun dette magasiner og forsyningssikkerhet - det tapper også tilliten til Statkraft.

    Når man ikke engang planlegger for at nytte kablene "andre veien", som f.eks. at lage massive pumpestasjoner som i perioder med negativ strømpris via slike kabler - kan fylle opp magasiner - så ender det totale bildet opp med en god butikk for strømprodusenter, men en nokså dårlig for strømkunder - og også dette tapper av tilliten.

    Så Statkraft bør begynne at reversere dette tapet av tillitt - og jobbe aktivt for løsninger som medfører varige stabile lave strømpriser for befolkningen, ikke minst da alternativer til strøm for boligopvarming i landet her (for flertallet) er begrenset til strøm og ved.

    • Liker 8
×
×
  • Opprett ny...