Gå til innhold

mo-rt-en

Medlemmer
  • Innlegg

    38
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av mo-rt-en

  1. Hva om dataene ikke åpent sendes til Kina eller Russland, men programvaren kjører i EU/EØS med full kontroll over oppdateringer fra Kina og Russland?
     

    Eks hvis selskapet er etablert i landet og med enkle midler kan sende ut en software oppdatering som sender data i retur, enten direkte eller via proxy i europa. Spesielt hvis dataene kjøres på et datasenter i EU, slik at brukeren ikke har oversikt over kommunikasjon inn/ut til datasenteret.

  2. Når Fornebubanen blir ferdig vil sikkert mange heller ta båten fra Nesodden til Fornebu, for så t-bane videre.


    Tar vel ikke mange årene før man planlegger forlengelse til Nesodden. Er jo kun 4km over og 30-40m dybde litt sør (80m på det meste):

     

    https://kart.gulesider.no/?c=59.840654,10.624337&z=14&l=nautical

  3. Lest på loven og ser ingen grunn til at dette ikke skal være mulig å forske på, kun ved å justere litt på innhentingen av tallmaterialet.

    Hvis man henter helseopplysninger fra den enkelte person så ser jeg problemet.

    Gjør man det anonymisert kan man oppnå de samme resultatene. Står også at man ikke trenger samtykke hvis det er anonymisert (Ref §20).

    Datatilsynet definerer anonymisert når én person ikke kan skilles fra 4 andre personer, selv ved å koble med andre datakilder.

    Eks man man anonymisere ved å hente inn data fra skolen på om det har vært meldt inn smitte for den enkelte klasse, så lenge den har 5 eller flere personer.

    • Liker 1
  4. Problemet her er at alle amerikanske selskaper må utlevere og gi tilgang til etterretning, uten å at de har lov til å varsle om det.

     

    Så det holder ikke å ha datasenteret i Europa om det eies av Microsoft, Google eller Amazon så lenge noen i USA har mulighet til å få tilgang til dataene i Europa.

     

    Nærmeste mulighet til å oppfylle regelverket:

    • -Bruke åpen kildekode (for å redusere muligheten for at Apple eller Microsoft kan brukes for å injisere en bakdør)
    •  Bruke åpen prosessor arkitektur (risc-v, som er en versjon av ARM)
    • Alle som jobber med systemene må holde til i EU, eller land som har regelverk som etterlever samme prinsippene (USA er ikke et av de)

     

    Dvs at vi ikke har lov til å bruke noen form for:

    • Intel eller AMD prosessorer, fordi de kan oppdateres av selskapene og dermed gi tilgang til systemene (RISC-V eneste?)
    • Kode i .Net må bort (Open Source Java, Node.js eller Python er noen alternativer)
    • Citrix må ut
    • Alt Windows må ut (Kjøre Ubuntu eller tilsvarende i bunn. Alternativt må en begrenset gruppe i EU få kodetilgang til Windows og kunne verifisere alle patcher)
    • Nesten alt av skytjenester hos Google, Microsoft/Azure eller Amazon (kun lagring av data hvis det er svært godt kryptert, og denne krypteringen skjer på en maskin i EU)
    • Ut med alt av Office365

     

    Tror ikke folk helt forstår rekkevidden av dette..

    • Liker 1
  5. MrAHB skrev (28 minutter siden):

    Ikke dum den der, i hvertfall for enkelte typer enheter som skal opp i bane... Har tidligere tenkt på hvorfor ikke noen har forsøkt rakettutskyting fra en bratt mag-levbane opp en fjellside. -Kunne kanskje kommet opp i 1000km/t før de startet rakettdrivstoffet. Men de siste par årene har jo spaceX fått prisene ekstremt ned ved gjenbruk.

    Kan heller ha en hyperloop opp en fjellside, med samme type membran i enden som holder på vakuumet. Slik som vist i videoen her. For så å fyre opp raketten i det den forlater vakuumet 🤔 

  6. «Det er ikke mange land der navigasjonstilbydere som TomTom og Google fritt kan hente kart med høy grad av kompletthet. Ei heller er det vanlig at data fra alle kollektivselskaper er fritt tilgjengelige. Her har norske politikere gjort en god jobb. Og vært fremtidsrettet.»

    Er ikke alt dette egentlig EU krav, hvor nettopp en felles plattform for billettsystemer + gratis deling av kart er noe av de første kravene som har vært innført. Norge har kanskje vært raskt ute, men er det norske politikere som har gjort en god jobb?

  7. En langt større kostnad er kjøp av portabel aircondition, som mange vil kunne argumentere for å få dekket. Ofte tidsbegrenset til den tiden av døgnet man har hjemmekontor. Ja, man får også fordelen i helgene (hvor man ofte er ute uansett) så her er det for mange snakk om langt mer enn 50% bruk relatert til hjemmekontor.

    Eks denne til 9000kr:

    https://www.komplett.no/product/1148995/hjem-fritid/husholdningsapparater/klima-varme/klimaanlegg/woods-venezia-aircondition-18k-g-wifi?q=Wood air

  8. Kjøpsloven

    "§ 17.Varens egenskaper:
    (2) Dersom annet ikke følger av avtalen, skal tingen:
    (c ) ha egenskaper som selger har vist til ved å legge fram prøve eller modell;"

    sammen med

    "§ 40.Erstatning.
    (1) Kjøperen kan kreve erstatning for det tap han lider som følge av mangel ved tingen,(..)"
    Gjør at det virker som Simula har en god sak for å få dekket alle merkostnader.
    Spesielt hvis de på forhånd ikke har blitt informert om endringen av egenskaper ved produktet som følge av sikkerhetsfiksen.

    • Liker 1
  9. Er det mer av CSV til Cobol for automatisk utbetaling av penger man er ute etter?

    https://www.kode24.no/kodenytt/slik-koda-nav-ny-dagpenge-losning-pa-tre-dager/72331871

    Raske enkle løsninger som fort gir verdi, men bygger seg lett opp til å bli spagetti.

    For hva er verdien av å fjerne Cobol fra brukeren sin side?

    Svaret er ofte ingen ting i det korte løp, og derfor blir man helt ifra seg når prosjektet koster 100x av hva det ville kostet med kun å bygget med "lappeteppe".

    Også litt besnærende at dette prosjektet blir trukket frem gjentatte ganger som et prakteksemplar på hva man ønsker mer av. Ønsker vi virkelig det?

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...