Jump to content

Terje Bølstad

Medlemmer
 • Content Count

  25
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

35 :)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Takk for en fornuftig kommentar, Ole Petter Pedersen! Du skriver at "det er ikke utviklernes feil at prosjektet ble skutt ned av Datatilsynet". Joda, det er det. De ble tydelig advart på forhånd mot at GPS var altfor unøyaktig for formålet, og at folk ikke ville akseptere det høye batteriforbruket.(Det finnes noen av oss som har lang erfaring med utvikling av tilsvarende apper.) Men de ignorerte arrogant alle advarsler, også den om at folk ikke ville akseptere å bli sporet hele døgnet. Så - en SmitteFLOPP er det absolutt - slik du sier. Den var forventet. At helsemyndigheten fortsatt forsvarer appen, er bare latterlig, og helt utrolig. Det vitner om en fullstendig mangel på forståelse av teknologien som benyttes. Og som gjør at vi mister tillit til det de sier. Men - så til poenget ditt; "Teknologi er ikke alltid svaret". I dette tilfellet har du nok rett. Mange artikler (i utenlandsk og norsk presse) har advart mot dette, og sier at slike "Smittestopp"-apper ikke vil fungere. Selv regjeringen i Singapore - som kanskje har den mest velykkede smitte-stopp-app ("TraceTogether") innrømmer at teknologi nok ikke er svaret på smitte-sporing. For få dager siden har Tyskland, Danmark og flere andre EU-land sluppet sine nye apper - som alle er basert på Apples og Googles Bluetooth-API'er. Selv myndighetene i England snakker nå om at (de har forstått at) Bluetooth ikke vil være nøyaktig nok for smitte-sproring, men disse appene er det beste man kan få til i øyeblikket. Etter min mening har nå norske helsemyndigheter bare to valg: Enten å droppe ideen om en Smittestopp-app helt og holdent, eller å lage en fullstendig ny app basert på Apples og Googles Bluetooth API'er. Den vil trolig ikke kunne bidra til å spore smitte i noen særlig grad, men (som sagt) det er det beste man kan få til i øyeblikket. Men det spørs om FHI og Simula har rotet så mye med dette nå, at folk at drit lei hele greia!?
 2. Her er en interssant oversikt, som kanskje helsemyndighetene burde ta en titt på før de dummer seg ut enda mer: https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_apps Det er en oversikt over alle verdens "Smittestopp"-apper. Den viser også at Tyskland la ut sin "Corona-warn-app" i GÅR, sammen med flere andre EU-land. Såvidt jeg forstår, er dette den ENESTE gjenstående muligheten som finnes for å kunne få folk til å laste ned og akseptere en ny app av denne typen. Jeg tviler på om det egentlig har noe for seg, og kanskje er det for sent å få ny tillitt fra det norske folket?
 3. Som Peter Gabriel synger i "The Sledgehammer"; "The amusement never ends." Skal politikerne og helsemyndighetene bare fortsette å grave seg ned i et hull av uforstand, inkompetanse, latterlighet og mistillit? Det er ganske utrolig. Burde de ikke nå løfte blikket litt, og se på hva resten av verden har klart å få til på dette området? Singapore er trolig det landet som har lykkes best med en "smittestopp-app", kalt "TraceTogether". Og det er langt fra noen suksess. Selv regjeringen der innrømmer at teknologi ikke er løsningen på smittesporing. "The amusement never ends!"
 4. Jeg må si jeg er ganske oppgitt over måten statsministeren og helseministeren uttaler seg på. Det er (i denne sammenheng) bare vag svada om å "tørre å ta i bruk ny teknologi og utvikle nye metoder", osv, osv.. Jeg har tillit til den måten politikerne har håndtert korona-krisen på, men jeg tror jeg mister den igjen når jeg hører de uttaler seg om Smittestopp-appen. Nå bør de ta et realistisk syn på hva andre land har klart å få til av "Smittestopp"-apper. Singapore er trolig det landet som har kommet lengst med sin TraceTogether-app. Men selv de sier at teknologi neppe er løsningen på virus-sporing. Se f.eks. https://www.cnet.com/health/director-behind-singapores-contact-tracing-app-says-tech-isnt-the-solution-to-covid-19/
 5. Vi TAKKER Datatilsynet! Det burde FHI og Simula også gjøre. Dette var en måte de kunne komme ut av dette problemet på uten å miste altfor mye ansikt. Dette prosjektet kan gå inn i lærebøkene for hvordan man IKKE skal utvikle et program (app). Simula valgte løsninger som det på FORHÅND var advart mot fra forskjellige faglige hold - men som de arrogant valgte å se bort fra. De har heller ikke forstått teknologiens begrensninger. Dette er et produkt som ALDRI vil kunne fungere. Nå slipper de å innrømme det.
 6. Det kan godt hende at "aktive brukere" betyr "app'er som fortsatt virker". Jeg lastet ned app'en, og tok en titt på den. Den var skremmende dårlig. App'en på min telefon startet ikke igjen når jeg restartet telefonen. Etter at jeg hadde restartet app'en, ble både GPS og Bluetooth av og til slått av. Uvisst av hvilken grunn. Tydeligvis uten særlig mye kontroll. Når jeg logger meg inn på HelseNorge.no for å sjekke hvilke data app'en har lagret fra min telefon, får jeg ikke noe fram. Det virker ikke det heller! Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte? Og de har fortsatt ikke kommet til hovedproblemet; nøyaktigheten i avstandsmålingene. Det er nesten utrolig at det går an å lage noe så dårlig.
 7. Hva slags amatører er det myndighetene har satt til å lage en "Smittestopp" app? Å teste appen under kontrollerte forhold burde man jo ha gjort FØR den ble sluppet? Det er den eneste måten man kan forstå de innsamlede data på. Da forstår man forhåpentligvis mer av telefonenes begrensninger. "Eventuelt kan vi endre deteksjons-algoritmene" sier FHI. Jeg gir meg over! Det eneste de kan endre på, er den TIDEN som kreves før de kan rope "NÆRHET"! Men hva NÆRHET betyr, er vanskelig å si. Trolig en avstand innenfor 30 meter. Hvilket jo ikke er særlig interessant. Vi får håpe at FHI holder oss orientert om testresultatene. Men slik de har holdt på til nå, er det ikke godt å si hva de koker opp. De har ikke min tillit.
 8. Som svar på enkelte Android-brukeres klage på høyt strømforbruk (på Google Play Store), svarer FHI nå bl.a.: "En del av den digitale dugnaden er at man må ofre litt batteritid. ----- slik at man kan gjøre målretta tiltak istedetfor å stenge ned samfunnet igjen." Det er ganske drøyt!? Stygg skremselspropaganda. Dette kan vel karakteriseres som Fake News? Flere andre feil viser seg også etter hvert. Noen ganger slår Bluetooth seg av også på min telefon. Og når jeg logger meg inn på HelseNorge og sjekket hva som er lagret fra min telefon, er det INGEN TING! (Det VAR noe der for mange dager siden, men etterpå - IKKE NOE!.) Er min "dugnad" bare bortkastet, da?
 9. Antall brukere kommer trolig til å synke, ikke øke. Simula er veldig fornøyd med appen og seg selv: Se https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/b5xzll/simula-smittestopp-virker
 10. Bravo! God artikkel. Danskene kommer nå med sin egen app. Den blir gratis for staten, og har i utgangspunktet løst ca 80% av alle problemene som den norske appen er belemret med. Hvis vi fortsatt skal ha tillitt til FHI, Helsedirektoratet og regjeringen, må de nå begynne å forholde seg til denne elendige appen på en realistisk måte. De må f.eks. slutte å si at 60% av folket har lastet ned appen (som er et åpenbart feil tall fra NTB), og heller oppgi hvor mange brukere som fortsatt har den på telefonen (dvs de som har lastet den ned og IKKE har avinstallert den igjen). Og gi oss troverdig kvalitativ informasjon om hva slags resultater appen gir. Og sørge for at vi kan sjekke dataene som er lagret om oss (på helsenorge.no), som fortsatt ikke synes å fungere.
 11. Det var vel bare dette som skulle til for å velte denne appen for godt? Simula og FHI har ikke gjort mye riktig ved utviklingen av appen.
 12. Dette er et tall jeg tror man kanskje skal være litt kritisk til. Her tror jeg at NTB opererer med grumsede kilder. Eller er det "Storebror" som forsøker å påvirke oss? På Play Store ser man at Smittestopp-appen for Android er lastet ned 100.000+ ganger. Det betyr at den er lasted ned mindre enn 500.000 ganger (som er Androids neste telle-trinn.) Hvis vi antar at det er anslagsvis halvparten av Android-telefoner i Norge, så er totalt antall nedlastede apper UNDER 1 million. Dvs langt under 25%. I dagens pressemelding er det oppgit et tall på 1,6 millioner nedlastinger, hvilket også virker svært høyt. (Men fortsatt langt unna NTB's 60%.) MEN - antall nedlastinger er ikke interessant. Det som ER interessant, er antall brukere - dvs de brukerne som har lastet ned appen - og fortsatt bruker den - men som ennå IKKE har avinstallert den. (Normalt vil en mobil-bruker avinstallere over 90% av de appene som lastes ned.) Hvis FHI vil at vi skal ha tillit til de tallene de kommer med, må de begynne å oppgi antall BRUKERE av appen.
 13. Ja. Det er mye fornuft i det du sier. Men når det gjelder GPS i to telefoner som befinner seg i nærheten av hverandre, er det også andre faktorer som bestemmer den enkelte GPS's unøyaktighet, som f.eks. tids/klokke-referanser. Man kan ha to telefoner ved siden av hverandre, og se at den ene rapporterer en "accuracy" på 5 m, mens den andre viser 15 m, så det er vanskelig å anta at de har en "samlet"/relativ "accuracy" på bare noen få cm (slik enkelte hevder). Når det gjelder "å avdekke om flere har blitt smittet etter besøk i et bestemt geografisk område, f. eks. på en bestemt resturant" - som du skriver - så kan det kanskje være interessant - men da bare eventuelt som et sekundært mål for appen. I første omgang er det jo (så vidt jeg forstår) aktuelt å finne personer som en ny-smittet har befunnet seg "nærmere enn 2 meter fra over en periode på 15 min.". Hvilket jeg tror blir svært vanskelig.
 14. Du skriver: "det er en relativt høy sannsynlighet for at avstanden har vært under 2m i 10-15 minutter", Dette er faktsik hele app'ens vaklende kjerne, Dette er det "nærhets"-kriteriet som FHI stiller/oppgir, og som de sier at appen skal gi. Som hele app'ens troverdighet er avhengig av. Og som trolig ikker er mulig å tilfredstille. Verken med Bluetooth eller (i hvert fall ikke) med GPS. Så - KAN FHI DOKUMENTERE AT DE FÅR TIL DETTE i app'en?
 15. Bra! Ja. Det er nok slik de "sier" at de tenker nå. (Men hvorfor skulle de ha med GPS da?) GPSën som har ødelagt ALT for dem (særlig pga strømforbruket.).Og som ikke kan bidra til annet enn en personoveråking av hver bruker? MEN - Bluetooth er ikke spesielt godt egnet til å måle avstanden mellom TO mobiltelefoner - uten andre kjente referanser i rommet. Hver mobil kan lese Bluetooth senderstyrken til den andre mobiltelefonen i nærheten, og forsøke å relatere avstanden til senderstyrken. MEN - når rekkevidden for Bluetooth kan variere så mye (fra 10 m til kanskje 100 m) for forskjellige Bluetooth telefoner/chips, så blir denne avstandsberegningen temmelig usikker. Hva?
×
×
 • Create New...