Gå til innhold

Alfa Alfa

Medlemmer
  • Innlegg

    2
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Alfa Alfa

  1. Jeg oppfatter at det er mulig å bruke fakta på mange måter - dersom man ikke bruker en Tesla 3 så vil ikke batteriet degraderes så mye som om man lader og bruker bilen hver dag. Det er helt rett.

    Men at det er feil at noen bruker bilen hver dag, og lader hver dag er min oppfatning at ikke er helt tatt ut av luften. Og om man lader batteriet hjemme hele natten til 100% hver dag - nesten uansett hvor mye man lader batteriet ut, vil det også ta livet av batteriet.

    Om man vil lære noe av dette (?) så er det at man må lyve på faktisk SOC for å vise til at batterier skal ha lang levetid. Tesla økte effekten med 5% her om dagen - så hvor kom dette fra? Og hva bør være effekten av å øke hvilken SOC som er max?

    DNV GL har ikke laget et eksempel som skal være den hele og fulle sannhet for alle batterier i alle sammenhenger. De er ikke dumme. Derfor gir de noen eksempler på bruk og noen eksempler på hvilke parametre som gir påvirkning på batteriers levetid. Så går heller ikke levetiden til mer enn 10år. Det er en grunn til det. Slik at å lese ut ca 50 års levetid fra dette eksempelet er urovekkende feil forståelse av eksempelets rekkevidde.

    Om man ønsker å lære av det er helt frivillig!

    • Liker 1
  2. Dersom man ønsker noe mer enn boller er det sikkert nyttig å forstå hva som er erfaring og testing av batterier - der man kjenner kapasitet og relle % av SOC (State of Charge) og DOD Depth of discharge). Da er det fullt mulig og sannsynlig å lade batterier til relle 100% og dermed ha 4-5 års levetid. DNV GL som har sitt senter for batteriteknologi tester jevnlig batterier (både selve batteriene og batteripakker dvs inkludert kjøling og styring) Deres erfaringer kan man se på http://batteryxt.dnvgl.com/ - og dersom man daglig lader opp et batteri som representerer snitt av dagens lith mellom ca 78-28% vil det ha en levetid på 3,5 år. Levetid defineres ofte som det tidspunktet kapasiteten er under 80% av reell anvendbar kapasitet.

    Dersom man endrer SOC og fortsatt lader det ut til 40% av SOC og opp igjen til 60% hver dag mao SOC mellom 40-60% av reell total kapasitet vil det ha en levetid på 5,5 år.

    Ingen kan trylle annet enn med hva man regner og oppgir som full kapasitet - og batterier varer lenger desto mindre de lades ut og opp i % av faktisk kapasitet.

    Temperatur tar livet av Li batterier- fort - slik at å la selve battericellen bli opererer med over 40 grader og samtidig lade og utlade dette mellom 40-80% hele tiden - tar det under 2 år å komme under 80% av kapasietet.

    Dette viser tester som er gjort av DNV GL. Under kontrollerte forhold der de kjenner faktisk kapasitet på batteriene...

    Tallene er fra nyere tester, men er et snitt av ulike typer Lith batterier.

    Se på deres batteri test som gjøres årlig for å se hvordan ulike nyere Lith kommer ut i forhold til ulike SOC/DOD/Temp - og levetid. Dette varierer mye mellom ulike nyere typer/kjemi. Batterier som er langt bedre enn det som står i dagens elektriske biler.

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...