Gå til innhold

NoobMaster

Medlemmer
  • Innlegg

    22
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av NoobMaster

  1. Kjempebra at du tar initiativ til å begynne å trene og har bestilt time hos PT. Jeg forstår fullt og godt at det kan være sjenerende med en mann som PT, når du selv er en kvinne, men jeg tviler sterkt på at det skal ha noe å si. PTer er ansatte og vil ha et profesjonelt forhold til deg, og kommer til å være støttende og forstående mtp. deg og din situasjon.

    Jeg har vært borti 4 forskjellige PTer gjennom tidene, alle har hatt en positiv innstilling, og jeg tviler ikke et sekund på at de bare vil hjelpe deg med å utvikle deg. Jeg er ikke ekstremt overvektig selv, men det har ingenting å si. Selvsagt må de tilpasse seg til deg og din situasjon, fordi det er jobben deres 🙂

    Når jeg begynte på treningssenter var det første vennen min sa at her dømmer ingen hverandre. Om du er feit eller tynn, stygg eller fin så er det ingen som bryr seg, alle er her for en grunn. Ikke for å mobbe, men for å jobbe med seg selv. Jeg kan si at jeg har levd etter denne regelen på senteret; jeg dømmer ingen. Selvfølgelig kan jeg observere og tenke "wow han er sterk, slik har jeg også lyst å bli", og ellers er jeg glad på andre sine vegne ved at de tar tak i livet sitt, på samme måte som at jeg er fornøgd med at jeg også tar tak i livet mitt. Akkurat slik tenker jeg også med deg - du kan også forbedre deg og her er det bare du som bestemmer om det er dette du ønsker.

    Jeg tror at det vanskeligste vil være å komme igang, og man har alle tankene hele tiden som surrer rundt i hodet hele tiden. Jeg fraråder deg sterkt til å avlyse. Du vet ikke hva som "skjuler" seg bak i et treningssenter før du har prøvd det ut, og om du avlyser, kan det hende du aldri begynner på en god stund, og da vil du etterhvert også tenke at "faen jeg burde ha startet og sett hvordan det ble". Det er mye bedre å prøve det ut og oppleve at det ikke var som forventet i motsetning til å angre på at man ikke gjorde det.

    Slik jeg har opplevd treningssenter selv, vil jeg ikke tro at noen filmer andre i smug eller gjør narr av deg. Det er såklart en mulighet, på lik linje som at noen kommer til å krasje i trafikken. Men majoriteten av mennesker vil oppføre seg slik de skal. Hvis dette er en av de største fryktene dine, er det bare å trene på dager som ingen andre "gidder" å trene på. For eksempel: en lørdagskveld, og om morgenene på ukedagene (altså i 05 - 06 tiden), osv. Da slipper du de som mest sannsynlig hadde filmet eller gjort narr av deg (ungdommer). 

    Å gjøre feil er som oftest det man bør gjøre, fordi da lærer man mye bedre 🙂. Alle gjør feil, det er umulig å være perfekt. Jeg tok benkpress (bench press) en gang med litt for mye vekter og holdt nesten på å kvele meg selv, hvis det ikke var for noen som var rundt og hjalp meg. Ja, det er flaut i øyeblikket det skjer og litt etterpå, men den gode tingen er at du sannsynligvis ikke gjør det igjen.

    Med tanke på din sosiale angst tenker jeg at du ikke kommer til å være sånn veldig sosial på treningssenter når du trener alene (som de fleste andre gjør også). Det meste du kan bli spurt om er om denne og denne maskinen er ledig, de fleste spør ikke om man er ferdig snart, men det går jo helt fint å svare de at du har noen sett (serier / treningssett) igjen før du er ferdig. Tror ikke du bør ignorere alle andre i rommet, går helt fint å se rundt i rommet og på andre mennesker av og til, så lenge du ikke stirrer de ned i senk :) 

    Med tanke på din panikkangst (utifra "symptomene" du snakker om) så tenker jeg det skal gå helt fint. Med en gang du begynner å ta tak i deg selv bør du være fornøgd med din egen innsats! Bruk heller "svakhetene" dine som styrke, tenk at med trening så visker du de sakte men sikkert vekk. I tillegg bør du kanskje vurdere å snakke med psykolog om det du opplever.

    --

    Tror han kommer til å snakke litt om kaloriunderskudd, så du kan lese litt om det før du møter opp i morgen :) Da vil du ha noe bedre forståelse selv om han kommer til å forklare hva det er. 

    Vet dette var en del å lese, men som sagt, jeg tror det vanskeligste er å begynne og se hvordan ting er. Få ting i gang og la de bli en rutine for deg, da vil det være mye lettere å fortsette. Lag deg gode mål i lag med din PT og ha en plan på hvordan dere skal løse ting. 

    • Liker 3
  2. Hei,

    For ca. 7 måneder siden kjøpte jeg Logitech G933 (et headset) ved en fysisk Elkjøp-butikk der jeg bor. Det jeg betalte for den da var 999 kroner. I løpet av disse 7 månedene har produktet steget i pris, opp til hele 2499 kroner (nei, jeg kødder ikke). 

    Så har det seg slik at headsettet ikke fungerer (skikkelig) lenger, og det er egentlig en ganske vanlig feil på G933 som rammer alle produktene. Ikke at det er viktig, men kan vel nevne at lyden bytter side og headsettet lever i sitt eget univers.

     

    Tilbake til poenget; butikken selger ikke lenger dette produktet, og jeg kan derfor ikke få et nytt et helt uten videre. Men, jeg kan få prisen tilbake. Jeg spurte jo selvfølgelig om jeg kunne få 2499 kroner, fordi det er jo verdien på produktet akkurat nå. Da svarte de at "pga covid-19 har prisen på teknologi økt til himmels og det er sikkert derfor prisen har økt på dette produktet". 

    Jeg vet (heh, tror jeg) at ved feil på produkt kan man kreve et nytt produkt (/ tilsvarende) eller prisen tilbake; men, har jeg da rett på de 999-kronene jeg betalte i utgangspunktet, eller de 2499-kronene produktet er verdt nå? Jeg hadde lyst å bytte det dårlige headsettet med ett som kostet noe mer, men som likevel koster under 2499 kroner.

  3. Hei alle sammen.

    Jeg har noen spørsmål om database-begrep og modellering. I it-faget jeg har nå skal jeg forklare hva redundans, attributter og entiteter er. I tillegg skal vi lage en datamodell til et scenario. Slik jeg har forstått det betyr redundans å sørge for at det finnes flere kopier av data, slik at om én server går ned, er databasen fortsatt tilgjengelig. Attributter er navnet på kolonnene i en tabell, mens entiteter er radene.

    Har jeg forstått dette riktig, eller finnes det andre forklaringer?

     

    I tillegg skal vi lage en datamodell til en oppgave som handler om en bilklubb som inneholder medlemmer, biler, bilturer, kontaktinformasjon, osv. Det "vanlige", egentlig. Da lagde jeg modellen som er vedlagt (under?). Kunne jeg ha fått noen innspill?

     

    Takker for svar på forhånd.

    Merknad 2020-02-23 142731.png

  4. Det er aldri mulig å sikre seg 100% fra hvilken som helst trussel, det er helt sant. Men, det går an å ta så mange grep at det blir vanskelig for angriperne å infiltrere og ødelegge system. Når én enkelt PC fører til at hele systemet på hele skolen går ned i drift, er dette en stor indikator på at noe er aldeles gale hos dem. Det er lett å være etterpåklok, men å la alle skrive/lese fra alle filer på hele nettverket uten begrensinger, i tillegg til å deaktivere funksjonen til antivirus-programmet tyder på at de stolte bare på å installere ett program for å ta vare på sikkerheten, uten å helt vite hva en antivirus gjør.

    Ikke bare var det nok med at én enkelt pc skulle ta ned nettverket, men tar de ikke backups? Dette angrepet kunne "lett" hatt ingen effekt om de ansvarlige for driften av systemet hadde noe slags helst kunnskap om sikkerhet i det hele tatt. Et enkelt Google-søk gir informasjon der backup er en av de viktigste tingene du kan gjøre, og det med ett søk. Daglig backups koster mindre enn en promille av hva det hadde kostet om noen hadde infiltrert hele systemet og korruptert alle filene, som dessverre er tilfellet her. Med S3 kan du lagre en terabyte for 8 kroner i måneden.

    Du kan si at det er vanskelig å beskytte seg mot phishing, og det er jo sant, men rapporter fra Google viser at de ikke har hatt noen suksessfulle, eller innrapporterte phishing-forsøk etter at de begynte å ta sikkerheten på alvor med U2F-keys. Dette viser jo klart at andre virksomheter har noe å følge etter, men jeg kan jo også forstå at det er vanskelig å begynne med sikkerhet for alvor når de fleste er vant med "convenience", da sikkerhet går på bekostning av dette. Det er jo forståelig at å gå fra "12345678" som passord til et sterkt passord og en sikkerhetsnøkkel kan være vanskelig.

    • Innsiktsfullt 1
  5. Dette er et ganske bra eksempel på hvorfor ansette trenger en solid opplæring i sikkerhet, spesielt når de driver en så stor virksomhet. Phishing bør ikke fortsatt kunne skje ved store, etablerte virksomheter.

    Jeg hater også det at de betaler for å låse opp filene deres, da det garantert resulterer i flere angrep i fremtiden, men igjen er det jo bevist at vi mennesker vil helst ha noe med en gang, i stedet for at det skal lønne seg over tid.

    Whatever.

    • Liker 1
  6. Jeg vil nok ikke si at TOTP over SMS er så altfor mye bedre enn å ha ingenting. Det gir en falsk følelse av trygghet.

    De fleste som ikke er opptatt av sikkerhet, tenker nok at ingen kan komme seg inn på kontoen deres når de har satt opp en TOTP løsning via SMS, men i realiteten trengs det bare "effort" av den cyberkriminelle.

    Om du får sikkerhetskoder på sms eller e-mail, anbefaler jeg deg å skifte snarest. Authy for eksempel er gratis, og det tar 5 sekund å sette opp per konto. I gjengjeld blir du mye sikrere enn du noen gang kan bli med sms.

  7. PostNord har vel egentlig fungert helt utmerket nesten alle gangene de har levert en pakke til meg. Jeg har bare opplevd at de har feilet en gang, og tross alle omtalene til PostNord (99% negative), så har de fungert ganske bra ellers.

    Den ene gangen de feilet så var det selvfølgelig noe som faktisk var viktig som jeg trengte ASAP, og da skal jo alt selvfølgelig ikke fungere.

    Hadde en i9 som var bestilt fra Dustin Home som feilet etter et år, og måtte da kjøpe ny (fikk igjen pengene da), og denne gangen fra Komplett. Alt ser ut til å gå helt fint helt til den dagen den har komt til et service punkt, og den venter på utkjøring.

    Den ble stuck der i 2 uker. Bestilte via en forhandler, og de purret på PostNord 5 ganger og ba dem om å levere. Skjedde ingenting. Da ringte jeg dem og spurte dem om jeg kunne hente pakken der den var. Selvfølgelig går ikke det, fordi da må den være bestilt dit, og ikke bli videresendt gjennom det punktet.

    Også, når jeg returnerte CPU-en som ikke fungerte, klarte PostNord å rote vekk pakken, men Dustin Home var hyggelige nok til å betale tilbake uansett (tok 2 uker dette også). Men denne gangen var ikke pakken til meg så jeg kunne ikke bry meg mer.

  8. Jeg vet ikke helt hva du vil vi skal svare på, men IT1 så langt er dødskjedelig for meg. Jeg har drevet med programmering og spillutvikling i noen år, og jeg føler rett og slett at lærerne er inkompetente. Det er ikke det at jeg må "repetere" som er kjedelig, det er det at de tar opp så mye uviktig pensum i faget, og lærerne kan knapt mer enn det de har pugget inn før skoleåret. Det eneste min lærer gjør er å si "ja i dag skal vi ha om X, les i boken deres og gjør det som står der" og så er han ferdig for dagen. Han kan ikke svare på noen spørsmål. 

    Jeg får vel se hvor mye læreren kan om databaser når den tiden kommer...

    Dette betyr ikke at en utdanning innen IT er kjedelig, tvert imot. Jeg digger programmering og det er noe jeg har lyst å drive med så langt som jeg kan se. Jeg har laget flere nettsider, apper, spill og div. tjenester og det blir bare gøyere jo mer kunnskap du tilegner deg.

  9. Jeg er ikke en lærer selv, men for å si det slik er det det siste semesteret/halvåret som spiller en større rolle.

    Dette er fordi en da kan se hvordan eleven har blitt bedre gjennom skoleåret. Om du sliter litt på første halvår, 

    men får det bedre til på siste "del" så er det de vurderingene som telles mer.

     

    Det er ikke alle fag dette gjelder, men de fleste fag bygger opp på kunnskap du har fra før. For eksempel,

    om du har matematikk men sliter veldig det første halvåret, men så skjerper du deg så har du fortsatt muligheter for karakterene

    5 og 6. Bare som et eksempel kan en tenke seg at målet for første halvår er multiplikasjon. Om du sliter da, får jo du selvfølgelig

    en dårligere karakter. Men, matematikk bygger seg opp på tidligere kunnskap. Så om neste halvår handler om noe annet, å multiplisere

    i en annen kontekst, og du har skjerpet deg og viser at du håndterer multiplikasjon så har jo du komt i mål med målene i faget.

    • Liker 1
  10. De der er nærmere koding enn programmerings. Man bruker programmering for å lage de kodespråkene. Dette er ikke hate, men men. Man tar det som man vil ta det.

     

    Programgrinespråket som har veldig lav inngangterskel og som ikke har så alt for bratt læringskurve, er C++.

    Når man har lært seg det, så er det ikke så store problem å til seg et nytt språk.

     

    Men har man tålmodigheten, så går man for GO med en gang.

     

    Jeg mener i hvertfall at C++ ikke egner seg så bra som det første språket da det kan gi et litt komplekst bilde av programmering siden det er low-level, og det er ikke egnet så bra til å forstå viktige prinsipper som objekt-orientert programmering. Jeg anbefaler å begynne med et mer "high-level" språk som f.eks. JavaScript, Go, Python eller Lua da disse kan være lettere å lære. De gir også gjerne en mer "positiv effekt" da du kan få "gode" resultat av mindre kode.

     

    Men, om man ønsker å gå dypere inn, som med C++, bør en være mer innstilt på å lære.

     

    Jeg beklager også om jeg feilet på terminologien, da jeg ikke var helt sikker på om det var koding eller programmering de mente.

  11. Om jeg forstår deg rett så ønsker du å lære programmering ved å bruke 1-3 timer annenhver dag og ønsker å gjøre dette som hobby.

    Jeg driver selv med webutvikling og spillutvikling, så jeg går innenfor det jeg kan litt om selv :)

     

    Om du ikke har drevet med programmering før eller noe data-relatert, anbefaler jeg deg å forstå hvordan selve internett fungerer først, alt med DNS, hvordan alt henger sammen, det finnes mange gode tutorials på nettet / YouTube. Jeg vet ikke hvor erfaren du er innenfor dette området men å begynne slik er en god start. Så kan det også være ganske greit å vite hvordan en datamaskin fungerer, og hvordan vi bruker programmeringsspråk til å få en datamaskin til å gjøre slik vi ønsker. Da har du et ålreit grunnlag for videre læring.

     

    Om du vil gå innenfor det å lage nettsider og drive med webutvikling generelt, så kan du i hvertfall vite at det er flere firmaer / bedrifter som er på utkikk etter utviklere, og i de aller fleste annonsene sier de at kompetanse dekker for manglende "formell" utdanning. Om du ønsker å gå innenfor webutvikling er JavaScript å anbefale. JavaScript (forkortet JS) kan du bruke både på servere (backend) og i nettleser (frontend). Server-språket kalles for "Node.js", men ellers er det bare å kalle det JavaScript. 

    (Kan være verdt å merke seg at det er flere varianter av JS, men det er ikke relevant ennå).

     

    Og før noen anbefaler dette, IKKE lær deg programmeringsspårket "PHP". Det er utdøende og brukes kun til "gammeldagse" nettsider/applikasjoner. PHP har en forferdelig syntaks som jeg ikke liker i det hele tatt. Et raskt Google-søk så vil du se at jeg ikke er den eneste som synes det :). Men, om du føler det er rett for deg, så kan du selvsagt lære deg det, men jeg liker det i alle fall ikke.

     

    Til den andre kategorien...

     

    Om du ønsker å drive med spillutvikling, så er det lurt å være god i matematikk. Jeg er ikke god på dette i det hele tatt, slik at det er sagt. Og igjen så har vi en backend (server) og frontend (klient / spiller). Så som du ser, alt er bygget opp av prinsippet mellom frontend og backend. Under kategorien spillutvikling så må du finne ut hvilken "engine" du vil bruke for å utvikle spillet. Det er et hav av disse, og noen av de mer populære er vel UE4 (Unreal Engine) og Unity. Nå, disse er ganske komplekse for nye utviklere.

     

    Noen kommer til å gi meg "hate" for dette, men kanskje begynn med Scratch eller Roblox om du ønsker en lettere start. Da vil du i det minste få en smakebit av hvordan det er og finne ut selv om du ønsker å fortsette med det. Roblox bruker programmeringsspråket "Lua", og brukes på backend og frontend. Lua er i bunn og grunn ganske så enkelt å lære seg, og kan være lettere enn JS til å begynne med.

     

    Nå, noen sier at det kan være lurt å gå på et eller annet kurs på nett, i utlandet (bootcamps) for å lære seg programmering. Det som alle programmerere vet er at alle lærer på ulik måte, men at man lærer ingenting ved å ikke gjøre noe selv (med unntak av genier som forstår alt). Du trenger motivasjon, fokus, og når du følger tutorials er det ikke nok å se at personen skriver kode, men du må faktisk gjøre det selv.

     

    Jeg har selv gått i fellen med å tenke "ja han skriver så lite så da slipper jeg å gjøre det"... det gjør jeg aldri igjen. Jeg lærte ingenting, og du har jo lyst å lære deg å skrive kode selv, og ikke være avhengig av at andre skal gjøre det for deg, for det er jo jobben din.

     

    Jeg håper selvsagt nå at du fortsatt ønsker å drive med IT og slikt. 

×
×
  • Opprett ny...