Gå til innhold

Alarik

Medlemmer
  • Innlegg

    30
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Alarik

  1. Kjøpte endelig en enebolig i sommer, ble noen veldig gode investeringer og bets under krisa og klarte å få pratet meg til lån nok til å dekke resten. Hadde tenkt å seksjonere boligen skikkelig men så at kostnadene ble over smertegrensa for øyeblikket, trenger å hive meg tilbake i sparingen, nesten all egenkapital ble spist opp for å få lån og jeg er lånt til pipa. Det eneste jeg har gjort er å sette opp vegger for å få tre nye soverom ved å redusere den gigantiske stua som var fra før. Huset har nå 3 bad, 2 kjøkken, 1 stue og 8 soverom.

    Jeg blir å flytte inn med en kompis hvor jeg kan leie et rom i leiligheten hans, han sier han skal ta samme pris som jeg tar per rom i huset jeg leier ut. Greit nok for min del, ville vel uansett skattet for utleie om jeg skulle bo i ett av rommene selv så da foretrekker jeg heller å bo med en kompis. Prisnivået på rom i bofellesskap ser jeg ligger på rundt 5-6k her i området, ligger nært universitet. Vurderer å bare ta 5k per rom så man kan være mer selektiv. Er litt bekymret for at det skal bli en festekåk og skader + diverse, men det må jo uansett gjøres en god del om et par år.
    Tenker det ville være lettere leieforhold med to store seksjonerte leiligheter men det er ikke aktuelt slik planløsningen er nå og jeg har ikke penger til å løse det nå heller.

    Noen som har erfaringer med lignende og eventuelle problemer som kan oppstå ved å leie ut bofellesskap med så mange rom? Blir vel 8 individuelle kontrakter her og med tanke på depositum, hvordan løser man det? Hvordan skal man sikres hvis noe ødelegges i fellesarealer? Utleieforsikring?

    Aldri leid noe ut før, har gjort en del research men kan være nyttig å høre fra noen som erfaring med lignende.

  2. Har vel selv over en tredjedel i bare ett fond. Det er DNB global indeks (gjennom DNB), har gitt en ganske stabil avkastning for min del. Setter inn et beløp per måned på rundt 5000 der. Kostnadene ligger på 0.2% og aksjene de investerer i er godt spredt. Ikke noe reklame for banken, de suger på boliglån og vanlig sparekonto, men det kan være verdt å opprette fond der.

    • Liker 1
  3. Hei,

     

    For ei noen år siden har eg flytta til utlandet og meldt om flytting, så eg er ikkje skattepliktig til Noreg pdd.

    Men eg fortsatt vurderer å melde tilbake om flytting/skatte til Norge. Bur for tiden i Østerike med ganske OK lønn.

    Skal etter kvart flytte fra Østerike videre (usikker hvor da, men det blir nok ikkje full pensjon på meg her).

     

    Er det noe som lønner seg? Eller er det bedre å spare privat i aksjefond/kjøpe leiligheiter for utleie?

     

    Er nok bedre å investere i fond hvis du skal oppholde deg i utlandet. Evt eiendom i landet du har tenkt å oppholde deg i. Ser ikke helt hvorfor du har lyst å skatte til Norge, iom at du bor innen EØS er du vel fortsatt medlem av folketrygden og må da uansett ikke bruke en million hvis du blir dødssyk. Selv om det kanskje er bedre å bruke pengene mtp elendig tregt helsevesen i Norge.

  4. Denne foreslåtte behovsprøvingen av borgerlønn kan overflødiggjøres via Skatteetaten. Dvs litt mer skatt på høye inntekter - men alle beholder borgerlønnen. Slik sparer man administrasjon men oppnår det samme.

     

    Høres egentlig ut som en jævla go idé. Som sagt tidligere, litt behovsprøving men å kjøre det heller med å bare gi litt økt skatt i samme sleng til høytlønnede i samsvar med hva de ville fått i borgerlønn hvis de var lavtlønnede.

    • Liker 2
  5. Hadde vært greit å få en sånn cirka timeoversikt. F. eks, hva koster det gjennomsnittlig i kroner å la stekeovnen stå på 150 grader per time eller dusjen å stå på full varme i en time. Andre interessante kostnader hadde vært det å la en veggovn eller radiator stå på fullt per time, eller en sous vide sirkulator stå på ca. 50-60 grader per time eller la PCn tilkoblet til TVn stå på per time. Prøver å skjønne hva som koster hva, 100% nøyaktig trenger det ikke å være, bare hadde vært interessant hva sånn ca. timeprisen er for hvilket type forbruk.

  6. Men det er jo poenget, kontrakten går ut og provisjoner kan "forsvinne". Å miste en fastjobb er så og si "umulig" i Norge og veldig trygt.

     

    Få dere fast arbeid og prøv.

     

    Er jo egentlig litt hull i hodet at det skulle være enklere for de med 30-35k i måneden å få lån enn oss som tjener 50-60k. Går kontrakten ut så finner jeg en ny oppdragsgiver, mister jeg ekstrajobben så begynner jeg å kjøre taxi på si, går maks ned 10k i lønn av det. Han som er på havet finner alltids en ny båt som trenger mannskap. Har aldri vært arbeidsledig utenom da jeg var student, skjønner ikke hvorfor dette fokuset på "fast jobb" fra bankene. En person med fast jobb kan jo fortsatt få sparken hvis han gjør noe alvorlig feil.

  7. Skjønner poenget i utgangspunktet, men hadde nok gått lei etter et år på stranda en varm plass. En dag sitter du der med dine 7 mill og du skjønner plutselig at du er i en posisjon hvor du kan la pengene jobbe for deg på en raskere måte enn langtidsinvestering i fond og sikre aksjer. Hvis jeg plutselig arvet eller vant 7 mill i lotto så tror jeg ikke jeg hadde pensjonert meg, selv om det appelerer. Jeg ville vel heller sett at jeg nå har penger nok til å virkelig tjene penger.

  8. Har det noen sinne slått deg at ikke alle ønsker det samme som deg i livet? Hva vet du om TS har lyst til å bo i enebolig med alt det medfører? Og hvorfor skal TS pensjonere seg? Veldig merkelige råd du gir.

     

    Anonymous poster hash: 29168...184

     

    Sa ikke at han trenger å pensjonere seg, bare at det er en mulighet for han i løpet av noen få år. Han kan og satse på å bli rik, da han har et lett utgangspunkt.

  9. Det er ikke bare 7000 i kommunale avgifter vil jeg tro. Det hørtes ganske lavt ut. Både feiing, søppel, vann og kloakk... 

    I tillegg kommer 6-10'000 i husforsikring i året, en tusenlapp eller to i innboforsikring. Og rundt 15-20'000 i strøm og ved. 

     

    Dere vil trenge en kausjonist på det dere mangler i egenkapital. 

    Også må dere sette dere sammen, antagelig med en advokat, for å lage en sameieavtale for å lage juridiske regler for hva som skjer når den ene av dere lager kvalm og de andre ønsker å kaste den ut. Eller om en frivillig vil flytte. Med banklån, tinglysninger og store mengder penger er det viktig å gjøre ting riktig. 

     

    Og så må dere være enige om hva som skal gjøres av bygningsmessig innsats. Er det greit å snike seg unna dugnader? Hva blir straffen? Store hus med mange mennesker medfører ekstraordinær slitasje, og dertil vesentlig større behov for vedlikehold. 

     

    Men en bank vil nok kunne spille på lag, så lenge dere lager en skikkelig finansieringsplan, antatte leiekontrakter basert på reell markedsverdi osv. 

     

    Boligen har 28k i kommunale avgifter (delte det på fire), strøm og forsikring kommer selvfølgelig i tillegg. Kausjonist kan bli litt vanskelig siden vi går fire sammen, tviler på at mine foreldre har lyst å pante for noe slikt selv om de har sagt seg villig til det hvis jeg kjøper alene. Resten av gjengen har ikke samme mulighet med kausjon fra foreldre.

    Måtte selvfølgelig lage en sameieavtale for den tiden vi blir å bo i boligen. På sikt tenker vi på den som et brukbart investeringsobjekt. Det er potensiale for å bygge enda en hybelleilighet i sokkelen samt legge til et soverom i hoveddelen (har to bad i hoveddel så bør tåle 6 soverom). Per dags dato fullt utleid ville den da hatt en leie på 69,000/mnd før skatt og strøm. Rom i bofellesskap i området går generelt for rundt 5500 og hybelleiligheter med eget kjøkken og bad for rundt 9000.

  10. Ganske tydelig at han har arvet leiligheten... Er jo veldig uheldig å miste foreldre i den alderen så det får være måte på kritikk selv om han ikke har vært så smart med pengene. De fleste var vel ikke det i en alder av 18. Jeg ville nok gått for å refinansiere lånet på boligen med 100k hvis det er mulig og flytte tilbake i egen leilighet i hvert fall til det var nedbetalt. Så ville jeg nok jobbet og spart opp en mill for å kvitte meg med denne overprisete leiligheten og heller kjøpe en enebolig med mye bedre potensiale for arealutnyttelse. Regner med denne leiligheten til 5 mill er midt i sentrum av Oslo. Du får eneboliger til 6 mill andre steder, med mulighet til å generere passiv inntekt på rundt 40-50k/mnd hvis du endrer litt på planløsninger. Jobb hardt i noen år, om 3-4 år kan du enten pensjonere deg i utlandet eller du kan fortsette å bygge formue. Drit i utdannelse, du har egenkapital til å starte noe stort eller slappe av resten av livet. Ditt valg der.

     

    Moderatormelding

     

    Splittet ut i fra Gjeld med egen leilighet.

    Uderzo, moderator.

     

    • Liker 1
  11. Siden jeg og 3 kompiser alle sliter med å komme inn på boligmarkedet har vi vurdert å gå sammen om å kjøpe noe. Vi fant et objekt til 7 mill, enebolig på 250 kvadrat. Tenkte vi kunne lage kollektiv for oss i hoveddelen som har 5 soverom, leie ut tre overflødige soverom samt leie ut 1 hybelleilighet. De to som er i forhold ville bli å bo på resterende to hybelleiligheter.

    Ser på 20k i mulige leieinntekter for to rom og en hybelleilighet i det området og 30k i lånekostnader med 10 års fastrente. Altså 2500 hver i måneden, pluss 7000 hver årlig i kommunale avgifter. Hvordan det skal argumenteres for at vi ikke skal klare den utgiften er jeg spent på.

    Inntekter er ca. 60k (ikke fast, 2 jobber)/50-60k (ikke fast, varierende inntekt på havet)/35k (fast) og 30k (fast), så til sammen rundt 2.1mill i året. Har dessverre bare egenkapital til sammen på rundt en mill og hvis vi skal dele likt, 800k.

     

    Spørsmålet blir jo da om det er mulig å gå 4 stykk sammen om et boliglån? Har aldri hørt om noe lignende, virker som det vanligvis bare er to som tar lån sammen. Og er det realistisk at en bank ville kunne innvilge et slikt lån?

  12. Dette gjør jo at det er svært vanskelig for folk som bor f.eks på Sotra og som jobber i byen / Åsane. Synes dette er svært dårlig gjort av politikerne, og her bør man finne andre former enn bompenger... 

     

    Det er jo vært debattert tidligere om å sette dette på skatten, men spørsmålet er jo om dette er mulig når man har så mange veiprosjekter gående. Å øke skatten vil ikke akkurat være populært, og det har vi alt sett med NRK skatten. 

     

    Jeg ønsker ihvertfall at man finner en annen løsning, å ha så mange bomstasjoner i nærheten av hverandre gjør det svært vanskelig for folk, og tvinger folk som har bil til å velge kollektivt, men hva om ikke det er mulig det heller? At det er såpass store avstander at bil er eneste utvei, eller at det er så dårlig kollektivtilbud der man bor at det ikke går.

     

    Sette det på skatten er et bedre alternativ om man ikke gjør som med NRK skatten. NRK skatten går mest ut over de som allerede sliter økonomisk. Hvis man i stedet for bompenger eller flat "bompengeskatt" kunne økt skatten for de som tjener over 1 mill i året hadde det ikke gått utover noen som sliter økonomisk. Det ville selvsfølgelig politikerne ikke gå med på siden det hadde "rammet" så mange av dem selv.

  13. Opprettet nylig aksjesparekonto og flyttet alle aksjene mine inn i den kontoen, fikk 600kr i utbytte her om dagen fra et av selskapene jeg har aksjer i og lurer på hvordan det er med skatt på dette. Har fortstått at verdiøkning på aksjer ikke skattes lengre men hvordan er det med utbytte? Vil det og bli skattefritt så lenge det reinvesteres før nyttår og ikke taes ut av ASK?

  14. Har fått meg inn i en forferdelig økonomisk situasjon... står uten jobb, og har gjeld snart over hodet... vurderer om huset må selges, men ønsker ikke utsette barna mine på 5 og 2 for dette.... hva kan jeg gjøre???? Det er krise her hjemme... og kan ikke spørre familie om hjelp... hjelp!

     

    Huset? Du har en hel enebolig og du sier du har dårlig økonomi.... Regner med du bor på langt ute på landet da.

  15. Ja, bankene er firkantet. De bruker ikke ditt budsjett, men spør deg om antall biler, barn, båter, alder osv også henter de et husholdningsbudsjett som ofte er basert på SIFOs budsjett. Det er veldig lite rom for å "prute" på dette budsjettet basert på egne erfaringer av forbruk, det eneste er eventuelt konkret billigere forsikringer eller lignende.

     

    Videre skal du med din egen dokumenterte inntekt klare 5% renteoppgang fra dagens nivå. Dette er altså uten potensiell leieinntekt, og særlig uten leieinntekt basert på "jeg skal leie ut alle rommene jeg kan". 

     

    Til slutt vil banken se på din historiske inntekt gjennom de siste selvangivelsene dine, hvordan ser de ut? At du har i ferd med å få 3 deltidsjobber og planlegger opp mot 3000 timer i året er ikke noe de kan stole på skal vare i 30 år. 

     

    Uttrykket "sikkert som banken" står seg fordi de tar sine forhåndsregler. Noen settes av bankene selv, og andre settes av politikere. 

     

    EDIT: Regelen om å klare 5% renteøkning gjelder uavhengig av om du velger fastrente - så lenge løpetiden er lenger enn fastrentegarantien. Det er noe slingringsmonn i regelverket der bankene kan strekke seg utenfor disse reglene, men du er "utenfor" på flere andre punkter også og da blir det vanskelig.

     

    Har da på ingen måte sagt det skulle vare i 30 år. Hvorfor det skulle være uavhengig av fastrente er jo litt rart. 10 år med fastrente og jeg sitter på en sum som kan betale mesteparten av lånet ned direkte nettopp fordi utleie finansierer mesteparten av lånet. Det er rart bankene synes det er så lettere å låne bort 2.5 mill til noen som skal kjøpe en liten toroms med null potensiale.

  16. Men dette er ikke tilfelle, har man utgifter som overstiger inntektene, så lever man over evne.

     

    Man kan ikke skylde på høye priser og samfunnet forøvrig, når man har 4-5 millioner i gjeld, å bruker 50k i måneden.

     

    Greit å si for en som sikkert kjøpte seg bolig på 90-tallet for 200.000, den koster vel 4 mill i dag. Din generasjon har hatt livet på "easy mode" fra starten.

    • Liker 7
×
×
  • Opprett ny...