Jump to content

gammeling

Medlemmer
  • Content Count

    3
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

11 :)

Recent Profile Visitors

39 profile views
  1. Dette som skjedde er en "varslet storm". Anlegget var fullt av en blanding av fossil biler og el-biler. En vet av erfaring at brann i ett stort litium batteri er bortimot umulig slukke. Dagens brann beskyttelse er basert på å slukke en reaksjon som trenger oksygen, f.eks en diesel brann. Vann, pulver eller skum er derfor effektive.Ref brann trekanten. Vann vil i tillegg kunne vaske bort flytende brennstoff. Brann i ett litium batteri , e-bil, er en elt annen kjemisk reaksjon og f.eks sprinkler har ingen funksjon. For brann ombord på så vil en vel heller ikke oversvømme en delvis ødelagt el-bil med ett elektrisk ledene medium som sjøvann. Batteri brannen trenger ikke oksygen,- en kan ikke fjerne det brennbare materialet da det er pakket inn i batteri kassen .Dette er kjent fra flere bilbranner allerede. Grunnen til at en kunne stoppe brannen i går synes at en hadde brannbiler fra flyplassen med ekstraordinær kapasitet for skum legging. En kunne således legge slukke "fossil" brannene samt hindre at eksisterende branner fikk spredt seg. Men det er klart at en må utvikle nye metoder og utstyr for stor litium batteri branner.
  2. Systemet er delvis innført i Agder. Vi har ett småbruk som vi bruker som fritidsbolig og har litt strøm stående på. Regningen for oktober var kr. 275,08 i strøm (Hafslund), kr. 110,53 i avgifter (til Staten), kr.397,06 i Nettleie (til LOS). Nettleien var kr.82,14 variabel, pluss kr. 315,06 pr måned som fast. Alle summer er med moms. Nå er det ikke synd på oss hyttefolk, men prinsippet om å ta mest mulig inn på nettleien vil brøyte seg fram også for primær boligene. Nett selskapene har jo monopol og de som skal passe på (Statnett) , er den verste av alle.
  3. Verden er i bevegelse. "Der Spigel", Tysklands mest respekterte,(kanskje verdens mest) publiserte en artikkel siste uke med titelen, " Murks in Germany", som er en kritisk gjennom gang av "Energivende". Artikkelen er på tysk (!!) og er bak betalingsmur. Imidlertid så er det en engelsk språkelig versjon : "German failure on the road to a renewable future" som er åpen. Kort sagt : Tyskland har brukt 160 milliarder Euros på forny bar energi, har nå ca.30.000 vindturbiner i drift og disse dekket 3,2% av Tysklands totale energi behov i 2018. Når det gjelder elektrisk energi så dekker vind ca.30 %, men dette har skapt store problemer. En dag dekker vind og sol 50% av behovet, noen dager står vindturbinene stille og det er mørkt, så bidraget er null. En må derfor ha 100% "fossil" dekning og får dermed Europas dyreste strømpriser. Vinden er i Nordtyskland, og de store brukerene er i Sør. Dette krever ett nytt nett av overførings kabler og motstanden er stor mot nye kraftmaster. Ref. Norge og "Monster mastene"
×
×
  • Create New...