Gå til innhold

JensX2

Medlemmer
  • Innlegg

    31
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av JensX2

  1. Hva betyr "en simpel sikring" på norsk?! Ref "Høsten 2013 fikk flygerne på et norsk S-92A varsel om teknisk feil på hovedgirboksen. Ifølge rapporten skyldtes dette en liten feil som førte til at en simpel sikring koblet ut og som igjen førte til flere falske varsler."

    Det viste seg jo denne gangen at pilotenes handlinger gjorde at maskinen kunne landes, og at årsakene kan etterforskes, og som nok vil medføre forbedringer. På et helikopter vil det alltid være noen ytterst få komponenter som MGB og rotorkomponenter, som bærer all belastning. Fordelen er jo at helikoptermiljøet rundt Nordsjøen har en enorm erfaring- og kunnskapsbrønn å støtte seg på, og ikke minst sette i verk gode tiltak gjennom.

  2. Veldig bra av et studentmiljø å få dette prosjektet i bane.

    Samtidig bør nye krefter som kommer inn i romfartsmiljøet minne de mer erfarne om at vårt nære verdensrom er langt fra en uendelig ressurs, slik mange oppdagere har antatt at andre arenaer er før om årene.

    Lytt nøye til hva Prof Moriba Jah har å si om utnyttelsen av verdensrommet vårt i video-introduksjonen til Eyes On The Sky https://www.eyesonthesky.org/

  3. Hvilken befolkning i hvilket lutfattig land skal bli det første til å føle Norges vrede gjennom våre "internasjonale engasjementer" på oppdrag fra en eller annen forrykt statsleder med skjulte ambisjoner, med disse nye hyperkostbare "redskapene"?!

    Planleggingen og etablering av en enkelt base i Norge, indikerer til det fulle at disse flyene ikke er påtenkt vårt eget invasjonsforsvar. Da hadde etableringen av baser sett fullstendig annerledes ut.

     

  4. Her er det jo soleklart at Statens Havarikommisjon for sivil luftfart må granske saken. Et privat selskap sm AVINOR er må under lupen på samme måte som andre private operatører i Luftfart ved større hendelser. Dersom det hadde skjedd en isolert "black out" hendelse ombord i et sivilt luftfartøy, så ville SHL bli koblet inn øyeblikkelig. Det "normale" er at AVINOR slipper unna med billige og ulne forklaringer i godt kameratskap med Luftfartsinspeksjonen. Det MÅ det bli jamnt slutt på. Denne hendelsen påførte veldig mange operatører ekstrakostnader i millionklassen, og så presenteres det en fullstendig ullen forklaring. https://www.aibn.no/Luftfart

    • Liker 1
  5. Kjempemessig utført av mannskapet på de to fartøyene. Dette er noe som i langt større grad bør bli tatt i bruk i forbindelse med ulike katastrofer jorda rundt, der kystsamfunn er rammet. Et slikt fartøy er nærmest perfekt for å yte hjelp og assistanse for å drive samfunn videre over lengre tid. Dette bør vår regjering legge merke til, og legge til rette for. Det er veldig mange meget brukbare fartøy langs kysten som forkommer i fortøyniingene, mens folk lider desperat av mangel på elementære ressurser. Igjen, en kjempestor honnør til mannskap, rederi og oppdragsgiver. Vi har Tampa.redningsaksjonen friskt i minne, der et annet norsk fartøy var i "ilden" nord for Australia. Kaptein Arne Rinnan og hans mannskap på Wilhemsen-skipet reddet over 400 flyktninger fra den sikre død. Han uttalte klokt og fattet i etterkant "Som sjømann lærte jeg to viktig ting. Det ene er at du aldri skal sitte på rekka under fart. Det andre at du aldri seiler forbi mennesker i nød." Så enkelt og akk så krevende i en presset hverdag. En honnør til alle som tjenestgjør og har tjenestegjort på de sju hav med den sterkelære-setningen i sin rettesnor.

    • Liker 6
  6. Hvilken risiko- og sårbarhetsvurdering er lagt til grunn, eller utarbeidet for å oppføre et slikt massivt parkeringsanlegg uten noe integrert overrislings- eller vanntåkeanlegg?! Her var det sannsynligvis en ulykke, hva med en "villet" handling? Og vil parkeringsavgiften løpe for de innesperrede bilene inntil de kan bli brakt ut, det ville vært så typisk Avinor å være fullstendig firkanta i slike situasjoner.

    • Liker 1
  7. Og ved at battericellene får høyere kapasitet, så reduseres dimensjonene på ulike sjikt, slik at det som ble ansett som "trygge" celler, blir mindre "trygge" ved at kapasiteten økes, og ved at "look-a-like" batterier som er produsert uten nødvendig kvalitetsikring blir produsert i stort antall, og som kommer inn i produkter gjennom diverse piratvirksomhet. De som gjør dette, skjønner seg gjerne ikke på de samfunnsmessige konsekvensene. Det er jo igrunnen bra at en slik ulykke skjer i et garasjeanlegg som lar seg evakuere og isolere, værre er det dersom slikt oppstår i tunneler og andre tett bebodde områder. Ved brann i batterier så utvikles det uorganisk Fluss-syre (HFl) som er ekstremt giftig. Et åndedrag er tilstrekkelig for livsfarlige lungeskader. ttps://batteryuniversity.com/learn/article/safety_concerns_with_li_ion "BU-304a: Safety Concerns with Li-ion" og https://www.helsebiblioteket.no/forgiftninger/gasser-og-kjemikalier/hydrogenfluorid-flussyre-og-hydrogenfluoridgass-behandlingsanbefaling-etseskader-og-systemiske-effekter . Dette blir ihvertfall et hett tema på den tillyste "brann i batteri" sesjonen som visstnok var under planlegging, som bør inkludere folk som er spesialister på giftige materialer.

    • Liker 4
  8. 23. januar 2018 Forsvarets Forum "De tilsatte på kystradarstasjonene har fått vite hvordan tjenesten skal avvikles. Men flere er bekymret for kystovervåkingen etter 2020. https://forsvaretsforum.no/i-2020-er-det-slutt...Nylig gikk oppskytinga av en AIS-satellitt i Russland skeis, men nye satellitter vil komme omtrent hvert år. Flere instanser deler kostnadene, det dreier seg om noen hundre millioner kroner i sum for hver satellitt......Forsvarets operative hovedkvarter hadde opprinnelig håpet at kystradarkjeden kunne driftes ut sin levetid til 2025, men langtidsplanen endte på 2020. Nå må FOH innse at det i noen år kan bli mangelfull overvåking av kystsonen:...." Sikkert bare noen ansatte som klager over å miste jobbene sine...eller... AIS er direkte basert på GPS NAVSTAR dvs ingen GPS, ingen AIS, det er noe dritt å opprettholde egen autonom kapasitet på noe som helst igrunnen, ifølge offentlig forvaltning ihvertfall. Kanskje det burde vært oppsagt en del rådgivere for å få råd til å opprettholde egen kapasitet?!

    • Liker 1
  9. En litt artig historie fra WWII er å finne på http://jproc.ca/hyperbolic/consol.html Det 300kHz baserte CONSOL eller SONNE systemet var jo i bruk fra aksemakt-siden "Both the British and Germans used Sonne/Consol for navigation and that's probably the reason the stations were never destroyed except, according to Kramar, in one single case.

    Kramar had found a way of modifying Consol so that it gave useful signals only to the Germans but not to the British. That station, according to what I was told, was bombed and subsequently rebuilt in its original configuration and useful to both sides! The story that the RAF supplied spares for the Lugo Consol station during WWII is also true. The spares were arranged by (now) Sir Edward Fennessey, who at that time was I/C of 40 group." hehe..navigasjon har vært og er viktig. Det allierte 30Mhz systemet var jo GEE og samme side inneholder en meget god beskrivelse av dette http://jproc.ca/hyperbolic/gee.html .

  10. Veldig bra beskrivelse av utvikling på 1980-90 tallet Stian Holthe. Husker du navnet på Kongsbergs alternativ til RACAL DECCA Pulse8/ii system, som ble anvendt til posisjonering på norsk sokkel før GPS kom for fullt?! Det ligger forresten en meget god serie på YouTube angående format/koding/dekodig av datastrømmen til GPS NAVSTAR, av Michel van Biezen,

    Special Topics - GPS (1 of 1) til (1 of 18)
  11. 1.januar 2020

    Det første Regjeringen og Forsvarsdepartementet kan gjøre er vel å lytte til fagfolkene sine. Norges pågående bygging og ombygging av flyplasser koster det norske Forsvaret både uhorvelig mye penger og tap av egenvunnet kompetanse. Eksemplene er mange slik som Andøya versus Evenes for Orion/Poseidon, og slik som Bodø versus Ørlandet for jagerfly, og "attpåklatt" med Rygge fordi "noen" fant på å skulle flytte helikoptre fra Bardufoss. Tenk på alt materiellet som har blitt stående ute fordi Forsvarsbygg forlanger altfor høy leie for lagre som har blitt stående tomme. Anskaffelsen av F35 er et gigantisk sluk, timeprisen ligger på 3 ganger sammenlignet med F16, og alt av splintsikre hangarer har blitt for små, og må fjernes av en eller annen grunn. Dersom F35 er så fanastisk mye bedre og mindre sårbar, så hadde det vel holdt med et titalls maskiner, alt skal jo plasseres på en enkelt ganske så eksponert og utsatt jagerflybase på Ørlandet. F16 kunne benytte nesten samtilge rullebaner i Norge, mens F35 er en primadonna som må ha spesialoppvartning og datalinje fra "over there" for å fungere. F16 var et kompetanseløft-prosjekt, mens F35 er å kjøpe mest mulig, dyrest mulig, for å få solgt et par norske produkter på et dyrest mulig vis. Det å flytte maritime patruljefly fra Andøya til Evenes er nok et eksempel på at prosjekter går stikk i strid med råd fra fagfolk som kjenner de operative kravene bedre enn alle andre, og vil koste Forsvaret mangfoldige milliarder kroner. Evenes har aldri vært eller vil bli egnet til det formålet, samtidig som man ønsker en sivil flyplass med flere hundre tusen passasjerer per år. Det er både fullstendig vilt og uforsvarlig av de myndigheter som vi tror skal være ansvarlige.

    • Liker 1
  12. To motorer med propellere er to ulike "individer" som blir forsøkt justert så likt som mulig av teknikerne, men det er meget vanskelig å få denne justeringen "bekreftet" for alle mulige settinger og omgivelses-variabler, eksterne såvcel som interne. En kortvarig differanse mellom fremdriftsmaskineriene vil merkes meget godt. Følgende videoer kan muligens illustrere hvor mye justering av enkeltkomponenter kan påvirke ytelsene til fremdriftsmaskineriene (videoen viser 350, men samme komponenter finnes for 200/250 modellene). 

     

     

  13. Hele grunnlaget for det som vi ser innenfor biologien ligger i de atomfysiske egenskapene ved grunnstoffene, og grunnstoffene består jo igjen av et visst antall elementære grunnstoffer som er satt i system. Og det er jo vanskelig å skjønne at det stopper der. Alt dette elementære og på samme tid så ufattelig komplekse har engang hatt sitt utspring i noe. Hva som ligger til grunn for at vårt kjente univers i hovedsak består av noen få kjente byggeklosser er utenfor vår, eller ihvertfall de fleste av oss sin, fatteevne, og jeg har ihvertfall ikke funnet noen nedskrevet om hvordan det kan ha skjedd. Den nærmeste forklaringen vi kommer, er en guddommelig skapelsesprosess, og det har vært gjengs oppfatning for å forklare det uforklarlige i vår eksistens. Menneskeheten "investerer" enorme ressurser i å finne teknologiske metoder for å utrydde oss selv og alt annet, som er et paradoks når vårt egentlige biologisk, levelige, univers er begrenset til en liten brøkdel av kloden vår, og som har en meget begrenset tykkelse. De biologiske cellene er et jordisk fenomen ulikt alt annet vi kjenner til ellers i universet, og forklaring på cellenes eksistens er noe som bør fenge interesse hos veldig mange, i likhet med mye av det andre som skjer og er gjort mulig i vårt biologiske univers.

    • Liker 2
  14. Det er i grunnen veldig lite som er opplyst om, enten ut fra tanken om at publikum bør skjermes eller at operatøren er i villrede selv. Det er vel krav om en fly-data-opptaker som kan gi ut sensorinformasjon. I tillegg kommer vær- og miljøvariablene, samt individuell innstilling av aktuatorer, propellere og motorer. En ganske god beskrivelse av en PT6A motorens "indre funksjon" kan finnes i

    . Jeg vet ikke om de nye 250'en har FADEC, digital kontroll av motorene og propell-settingene, som da vil tilføre noe flere variable mellom pilot og maskin. Det er gjerne "små" saker som kan gi store utslag slik Bjørn Andrè nevner om yaw-damperen med mangelfull elektrisk kontakt ifm økt vibrasjon.
  15. Dette er transport-økonomiske tall fra år 2010 for ulike transport-metoder. Hvordan vil disse se ut for første generasjon autonome fartøyer i år 2020 eller 2030? På side 54 av 66 står det en oversikt "Alternativ kostnadsfordeling mellom tids- og distanseavhengige kostnader for skip." for skip av ulike størrelser. Hva vil man forlange av driftsmargin for å kunne bygge ny flåte, og oppgradere eksisterende i takt med cyber-trusler som inntar uendelig mange nye former og fasonger i et økende tempo?

    https://www.ntp.dep.no/Transportanalyser/Transportanalyse+godstransport/_attachment/502986/binary/813984?_ts=1400ff020d0

×
×
  • Opprett ny...