Gå til innhold

Rune Galambos

Medlemmer
  • Innlegg

    94
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Rune Galambos

  1. Det er nok en grunn til at man venter på smøremidler. Det er ikke bare å låne smøremidler fra utlandet, for det er store krav til HMS så lenge Norge er i fredstid. Det er også en stor sannsynlighet at Boeing har satt andre krav for smøremidler til P8 enn 737 grunnet type flyging. Selv om flytypen er en 737 i bunn og grunn, så kan det gjøres endringer på slike ting. Men at dette kunne vært tenkt på i forkant er en annen diskusjon, og som burde vært på stell før maskinene ankom Norge.

    • Liker 1
  2. Det er feil å tiltale en 25år gammel vaktsjef alene for forliset av fregatten. At marinen tillater en uerfaren vaktsjef og besetning å trene på navigering i høy hastighet i et komplisert farvann og skipstrafikk på natten er kritikkverdig. Samtidig så er det heller ikke økonomi til at fregattene opererer med full besetning, men lean management. Det er ikke sikkert de hadde nok besetning til å kunne redde skipet fra forliset. Den eneste som kan klandres for forliset er sjøforsvaret. Det å finne en syndebukk er overhode ikke riktig løsning på denne tragedien. Det er ikke noe her som er gjort med overlegg eller med vilje eller grov uaktsomhet. Det var et uerfaren besetning med alt for dårlig situasjonsforståelse som er årsaken til ulykken. Det er sjøforsvarets ansvar å gi riktig opplæring og treningsopplegg samt størrelse på besetning.

    • Liker 4
    • Hjerte 2
  3. Et poeng som Magne André Hagen presiserte var at en 110kmt-vei kam være billigere å vedlikeholde fordi at tungtransporten ikke kjørte i "samme spor" fordi veien er bredere enn 90kmt. Det samme ser vi med veier med midtrabatt at det er mye høyere slitasje enn veier uten. Mitt siste poeng er noe som ingen her nevner og det er respekten for fartsgrensene. Har man en en bil nyere enn 2007 så føles 4-felt med 90kmt sakte, og veldig mange vil ligge over fartsgrensen.

  4. Dette medfører ikke riktighet Frank Olsen. De hadde et problem med flysikkerheten i starten av programmet, men i de senere år fungerer disse maskinene fint. Ta gjerne og sjekk ulykkesststistikken til en Chinook også, så er det vesentlig flere tap av maskiner der. Ingen nevner at at ch47 er en farlig maskin å fly. Det kan være mange årsaker til ulykken i Nordland, og det er alt for tidlig å spekulere i hva som var feilen. Vi som har kebnekaise-ulykken friskt i minne husker også at det var svært dårlig vær denne dagen, men det var desverre en tragisk CFIT-ulykke om ikke skyldtes vær eller vind.

    • Liker 3
  5. Problemet er at det ikke hjelper å kaste masde penger på forsvaret. Den nedbyggingen som er gjort over de siste 25 årene, tar mange år å gjenoppbygge. Først og fremst så bør man gjøre et større kjøp av materiell og ammunisjon slik at dagens mannskap har utstyret og våpnene de trenger, så deretter bygge opp forsvarer til noe som er mer avskrekkende enn i dag

  6. Det er med stor sikkerhet. S92 er 2m bredere enn NH90 og noe lengre. S92 er også er veldig stor maskin. Sea Hawk er en bedre plattform for slike operasjoner. Den er på rundt samme størrelse som NH90, og er gjennomprøvd i ASW-rollen. S92 er også er sivilt helikopter, noe som også gjør at den har en del strengre krav til brannskiller osv. Dette gjør vedlikehold mye mer krevende enn en maskin militær sertifisering og som er bygget for vedlikehold i felt/skip

    • Innsiktsfullt 1
  7. F35 er i hvertfall mer eller indre i rute og har initiell kapasitet og er nå på skap QRA. NH90 derimot er ikke ombord på fregatten i Middelhavet med den amerikanske hangarskipsgruppen. NH90 er faktisk hovedsensor på fregatten for ASW. Det hjelper ikke at NH90 er aldri så bra dersom den ikke er tilgjengelig. Fregattene Er nå halvveis i sin levetid uten sin viktigste kapasitet. Kjøp hyllevare fra Sikorsky dersom denne lett kan integreres i ASW-rollen på fregatten, så kan vi samarbeide om vedlikehold blant de nordiske landene på sikt.

    • Liker 4
  8. Det vil være et ikke problem. Hvordan skal man beregne høyde på en maskin som ikke beveger seg i samme medium? Det ble sagt at ubåter kunne høre Tu95 under vann, men det å lokalisere jagerfly og ikke minst styre missiler og andre våpen ved hjelp av akustikk under vann vil være svært krevende. Tar tar ganske lang tid for lyden å treffe vannflaten fra 30 000ft for så ta igje æn flyet og vise dette som posisjon i et system. Da vil det være enklere å utvikle andre systemer for å detektere Stealth-fly

  9. Hei. Tror du forveksler med Have Glass som ble brukt på eksempel F16 CM i wild Wiesel Rolle og blant danske F16. Som du ser er disse av en mørkere farge (Have Glass V) Ikke ulik vår f35. Have Glass I har gyllen Canopy noe jeg mener de norske flyene ikke har. Uansett vil det nok ikke gi en god nok reduksjon til at man benytter radarreflektorer på disse flyene.

    https://www.key.aero/article/have-glass-making-f-16-less-observable

    Send gjerne link til bilde av en F16 med radarreflektorer

     

×
×
  • Opprett ny...