Gå til innhold

Hjelpelaus

Medlemmer
  • Innlegg

    40
  • Ble med

Innlegg skrevet av Hjelpelaus

  1. LMH1 skrev (2 timer siden):

    Du må nok regne med å betale moms i ettertid men muligens du slipper unna under 350 kr:

    OK, men er dette noe jeg må sørge for selv, eller blir det tatt hånd om automatisk i prosessen ved at varen føres inn til Norge?

    Mao, kan jeg som privatperson bestille noe til Norge fra en side som alibaba, og risikere å unngå å betale MVA/toll for noe jeg burde ha betalt for?

  2. 70.000 kroner for fire tilstandsrapporter i samme sameiet er komisk høyt, men slik jeg tolker det du skriver virker det som at problemet deres er at det ble gjort en altfor dårlig jobb i innhenting av prisinformasjon og pristilbud før bestilling. Noe som kanskje ikke er så rart dersom ingen av dere som skulle betale for dette var involvert i den prosessen. De aller fleste takstselskaper har prislister på sin hjemmesider, også for kjøregodtgjørelse og annen medgått tid av ulikt slag, og jeg går ut fra at satsene for det takstmann fakturerer for stemmer med prisene selskapet hans oppgir. Det eneste fornuftige her hadde vært å forhandle frem en pakkepris for alle fire seksjonene på forhånd. 

    • Liker 2
  3. Da jeg ikke har kommet til enighet til utleier (utleier ikke interessert i leiereduksjon) og etter diskusjon med jurist så er visst veien videre deponering deler av husleie til deponeringskonto. Vet noen her om det er noen banker som tilbyr dette? Er visst ikke det samme som depositumskonto og bankene ser ikke å ha noen detaljer om disse kontoene på sine nettsider. Juristen kunne heller ikke gi tips om banker jeg kan bruke.

     

    Av nysgjerrighet: Har du snakket med bygningsforsikringen, og har de i så fall erklært at de mener leiligheten er beboelig?

  4. Hvis kjøkkenet ikke er inntakt og du ikke kan lage mat, skal leiligheten regnes som ubeboelig. Det er veldig viktig at du får skriftlig dokumentasjon fra takstmann som er sendt ut fra sameiets/borettslagets forsikringsselskap på at det er ubeboelig, og hvor lenge det forblir ubeboelig. I denne perioden skal du ikke betale leie (boligeier får denne tapte leien dekket av bygningsforsikringen). Denne husleien du slipper å betale kan du bruke på å finne et midlertidig sted å bo. Om kostnadene for dette stedet overstiger det du normalt måtte betalt i leie, skal din egen innboforsikring dekke disse merkostnadene (men det avhenger igjen av at du får dokumentasjon fra bygningsforsikringens takstmann på ubeboeligheten). 

    • Liker 4
  5. Hmm, tror jeg halvveis skjønner at det kan være økonomisk gunstig. Er det slik at om man selger aksjer i dag, og tar ut pengene fra aksjesparekontoen før om 20 år, så betaler man nøyaktig den samme nominelle summen som man ville betalt 20 år tidligere, eller blir skatten man må betale inflasjonsjustert eller justert etter enhver tid gjeldende skatteregler?

  6. På bakgrunn av de symptomene tviler jeg i hvert fall på om det er noe verken borettslaget eller bygningsforsikringen vil ta tak i. Dersom badet er under ti år gammelt, ville jeg kanskje ha brukt et par tusenlapper på en takstmann (www.ntf.no) og fått en takstrapport å slå i bordet med i tilfelle det er en håndverksfeil som har ført til problemer her. Reklamasjonsfrist ved håndverksfeil er i de fleste tilfeller fem år, men ti år ved grov uaktsomhet. Mange bygningsforsikringer i Norge dekker uansett følgeskader etter håndverksfeil dersom de har oppstått innen ti år etter arbeidet ble utført. I alle tilfeller er det viktig at man reagerer med en gang man oppdager mulige skader om man skal kunne komme noen vei med eventuelle krav.    

     

    Jeg hadde uansett startet med å ta kontakt med borettslagets kollektive bygningsforsikring direkte. Det er alltids en sjanse for at de sponser en takstmann med påfølgende takstrapport for deg om du forklarer problemet på en måte som får det til å høres ut som en forsikringssak, for eksempel ved at du sier du mistenker det kan være en rørlekkasje i veggen. 

    • Liker 1
  7. Hmm, her er jeg litt usikker på hva dere begge mener Herr Brun og Krikkert, så jeg trenger tydeligvis å få det inn med en mindre teskje. Jeg kan begynne med å illustrere med et konkret eksempel. La oss si skadevolder ved uaktsomhet har ødelagt naboens TV med en verdi på 50 000 kroner i dag. La oss også si at hans ansvarsdekning er gjennom f.eks denne innboforsikringen:

     

    https://www.dnb.no/portalfront/nedlast/no/appl/forsikring/vilkaar/Innbo_Best.pdf

     

    I punkt 8.2 i den forsikringen står det at egenandel ved ansvar er 3 000 kroner (hvis ikke annet er avtalt i forsikringsbeviset).

     

    Dere skriver så vidt jeg har forstått at skadelidte ikke får egenandelen fra skadevolders forsikringsselskap, og at skadelidte plikter å gå på forsikringsselskapet først og må gå på skadevolder for egenandelen. Betyr det at det er skadelidte som i utgangspunktet må stå for egenandelen i skadevolders forsikring, og at skadelidte i så fall får 47 000 kroner fra forsikringsselskapet som står for forsikringstakers ansvarsdekning dersom forsikringstaker blir regnet som ansvarlig? Deretter må skadelidte sende inn en forliksklage for evt. å få inn det resterende beløpet?

     

     

  8.  

    Takk for svar. La oss si motparten har forsikring med ansvarsdekning, men nekter å kontakte sitt forsikringsselskap. Ville jeg hatt mulighet til å kontakte hans forsikringsselskap for å opprette sak og få en vurdering, eller krever det hans samtykke å få opprettet en ansvarssak?

  9. La oss si noen ødelegger en av mine dyre ting, ikke med vilje men ved uaktsomhet. Jeg har ingen forsikringer som dekker skaden, og vedkommende som har ødelagt tingen har ingen forsikringer med ansvarsdekning. Vedkommende ønsker heller ikke å gjøre opp med meg direkte. Hvilke muligheter ville jeg ha hatt for å få erstattet skaden, og hvordan burde jeg gått frem?

  10. Takk for tips alle sammen.

     

    Jeg tror ikke det har noe med barre-akkordene i seg selv å gjøre. Jeg slet som de fleste andre en god stund med å mestre å spille dem, men problemet med det var jo å holde nede barre-fingeren hardt og presist nok til å unngå "buzzing." Det sliter jeg ikke med nå. Årsaken til at problemet oppstår oftest ved barre-akkorder er at jeg f.eks på en F-akkord holder nede langfingeren, ringfingeren og lillefingeren en god del hardere enn f.eks de tre fingrene jeg holder nede på en åpen C-akkord.  Grunnen til det er vel at når jeg presser ned barre-fingeren relativt hardt (i tillegg til tommelen på baksiden av halsen) er det naturlig at de andre fingrene også trykkes ned med litt ekstra kraft.

     

    Jeg har vel nå egentlig av flere grunner uansett bestemt meg for å kjøpe en hakket dyrere gitar og gi den et forsøk. Det blir jo også mye enklere å teste ut kvaliteten og hva jeg liker/ikke liker med gitaren i butikken nå som jeg faktisk kan spille en del. Jeg tror likevel jeg først skal følge et av tipsene her og prøve å lære meg å justere avstanden mellom brettet og strengene og se om det fungerer. Like greit å gjøre det på en gitar jeg ikke er så redd for å ødelegge.

     

  11. Spørsmål: Når europeere reiser til land i f.eks Afrika, Asia er det stor sjanse for å få diaré. Fungerer det på samme måte motsatt vei, dvs. at f.eks folk fra India har større sjanse for å få diaré når de reiser til Norge pga ulik bakterieflora? Eller er det kun slik at når du reiser til et land med dårligere hygiene i forbindelse med matlaging at man øker den risikoen?

×
×
  • Opprett ny...