Gå til innhold

Douro

Medlemmer
  • Innlegg

    14
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Douro

  1.  

     

    Her er litt fakta om den siste timen før havariet https://youtu.be/x3hSh6cN8Uc

     

    Mangler det ikke noen fakta? Bl.a. at SOLA TS kalte opp VTS og gjorde trafikksentralen oppmerksom på skipet som kom i mot? Altså; At det kun var SOLA TS som oppdaget kollisjonsfaren, som tok initiativ og varslet både VTS og fregatten?

    Jo, det er riktig, Sola TS ba først VTS om informasjon om motgående skip, VTS svarer først at de ikke veit, ikke har noen informasjon, og at motgående skip ikke hadde rapportert til VTS. Tiden går..., og VTS svarer etter noe tid at det muligens er Helge Ingstad...

    Da er vi enige.

    Videoen fra VTS-skjermen som VG offentliggjorde, viste at radarekkoet fra KNM HELGE INGSTAD ikke var markert med identifikasjon, hastighet m.v. Årsaken til dette var nok at sende-funksjonen på AISen til KNM HELGE INGSTAD var avslått, og at VTS-operatøren ikke hadde sørget for å plotte radarekkoet manuelt.

    Da losen på MT SOLA TS gjorde VTS-operatøren oppmerksom på skipet som kom i mot, fikk han til svar fra VTS-operatøren at ekkoet "plutselig dukket opp på skjermen".

    Videoen viser også at det først var da, at VTS-operatøren sørget for å plotte ekkoet manuelt.

    Plottet viser raskt at dette er et hurtiggående skip, ved at fartsvektoren øker til 17,5 knop. Det var nok den høye hastigheten som fikk VTS-operatøren til å trekke slutninger om at skipet som nærmer seg på tankskipets babord baug "muligens er KNM HELGE INGSTAD". Det er ikke mange farkoster som seiler med slik fart i Hjeltefjorden midt på natta.

    Like etter kollisjonen ser vi at AIS-informasjonen også dukker opp på VTS-skjermen, formodentligvis fordi offiserene på KNM HELGE INGSTAD da valgte å aktivere sendefunksjonen igjen.

    • Liker 5
  2. Rett meg om jeg tar feil, men det kan vel tenkes det blir pinlig for losen på Sola TS også, som seilte mot ferdretningen med fulle dekkslys, eller for Trafikksentralen som, hvis man skal tro lydloggen som ble lekket, ikke har noen krav til samtaledisiplin eller årvåkenhet?

     

    Jeg drister meg til å rette deg, Jørgen A.

    1. Losen seilte ikke mot ferdretningen

    2. En los har ikke noen ansvarsoppgaver som omfatter regulering av dekkslyset på lospliktige skip

    • Liker 3
  3. USS JOHN S. McCAIN var ikke oppkalt etter senator, krigshelt fra Vietnamkrigen og presidentkandidat John S. McCain (som døde i fjor). Destroyeren var oppkalt etter bestefaren og faren til McCain, begge admiraler og krigshelter fra andre verdenskrig.

    I oppramsingen av uhell med krigsskip, kunne TU godt tatt med den forsmedelige grunnstøtingen til den britiske fregatten HMS GRAFTON i Drøbaksundet i september 2000

    https://www.dagbladet.no/nyheter/fikk-ikke-los---grunnstotte/65653803

    • Liker 4
  4. Joda, det gjorde VTS. At losen på Sola gjorde det først motstrider da ikke det jeg skriver.

    Mener du virkelig at Fedje VTS kalte opp HELGE INGSTAD "i rimelig god tid"? ??

    Poenget var ikke at losen kalte opp fregatten først. Poenget var at det var losen som gjorde VTS oppmerksom på skipet som kom på kollisjonskurs med det fullastede tanskipet som VTS hadde klarert ut for avgang fra Sture.

  5. Kommentarene fra den tidligere direktøren i Sjøfartsdirektoratet virker logiske og fornuftige: https://www.nrk.no/hordaland/eksdirektor-i-sjofartsdirektoratet_-_-rapporten-er-rein-_takelegging_-1.14325169

    Sjøfartsdirektøren kommer her med oppsiktsvekkende og nærmest drepende kritikk av Statens havarikommisjon for transport!  :ohmy:  :ohmy: 

    Han påstår at Havarikommisjonen ikke er uavhengig, og forsøker å "gråvaske" hendelsesbeskrivelsen. Altså pynte på begivenhetene til Sjøforsvarets gunst. Veldig, veldig oppsiktsvekkende, når det kommer fra en tidligere høytstående leder i offentlig forvaltning!!

    Men ja: Jeg er enig i at mye av det han skriver virker logisk og fornuftig!

     

  6. Da får vi håpe at de resterende fregattene våre ikke kommer ut for møtende trafikk i et område uten en veiledende trafikksentral  :)

     

    He, he. Men du er nok inne på noe: Det kan være grunn til å anta at sjøfarende som seiler i farvann som er dekket av VTS, blir mindre årvåkne. Man kan kanskje sammenligne VTS med teknologi; man kan risikere at man venner seg til å stole alt for mye på at alt virker som det skal, og den ene gangen det ikke gjør det så går det galt.

    NB! Jeg forsøker ikke på noe vis å ta bort eller redusere det selvstendige ansvaret som navigatørene på fregatten hadde for å etterleve sjøveisreglenes krav om å (sitat) "bruke alle tilgjengelige midler" for å avgjøre om det var kollisjonsfare!

    Men jeg mener at det er en åpenbar sikkerhetsbrist fra trafikksentralens side, at fregatten ikke øyeblikkelig ble plottet og identifisert på sentralens interne radarskjerm, samtidig som fregatten meldte seg inn i VTS-området.

     

    Hva er problemet med at de er synlige på AIS (i fredstid) egentlig? Tipper russerne har ganske god peiling på omtrent hvor de befinner seg uansett.

     

    Det hadde russerne nok. KNM HELGE INGSTAD hadde AIS-senderen påslått flere ganger under seilasen sørover langs vestlandskysten. Noe utenlandske etteretningsorganisasjoner ganske sikkert har god innsikt i.

    Dessverre var AIS-senderen avslått ved seilas gjennom området som dekkes Fedje VTS. Hadde den vært påslått, ville losen på SOLA TS unngått å kaste bort unødvendig tid med å spørre trafikksentralen om identiteten til skipet han observerte på sin babord baug.

    Jeg antar at motiver for å slå av AIS-sender ikke nødvendigvis bare er begrunnet i ønske om at vår store nabo i øst ikke skal ha oppdatert informasjon. Dette kan også være begrunnet i terror-sikkerhet. Man behøver nok ikke å være rakettforsker for å konstruere et fartøy eller en drone som automatisk heimer seg inn på, og styrer rett mot, et kringkastet AIS-signal...

    • Liker 1
  7. Selv om Kystvakten bare plotter internt er det ikke akkurat sikkerhetsklarert på militært nivå, er det vel?

     

    Nå blander du hummer og kanari. Det er ingen her som snakker om Kystvakten. Jeg snakker om Kystverket, og Kystverkets trafikksentral på Fedje.

    Og jo: De maritime trafikklederne har sikkerhetsklarering på militært nivå. Se bl.a.:

    https://www.cvnorway.no/no/jobs/kystverket-ledig-stilling-trafikkleder-maritim-3/

     

    Så da kan jo hvem som helst sende inn et sivilt skip og spør etter posisjon via sivilt skip som deretter videresender det til en militærkommando et sted. 

    Du har jo og innenfor alle mariner operasjoner som du utfører uten kommunikasjon. Hvorfor?

     

    Med all respekt: Nå fremstår du som usedvanlig konspiratorisk. Dersom denne seilasen til KNM HELGE INGSTAD var viktig å holde hemmelig for alle skip, ville de ikke meldt seg inn i VTS-området på den åpne VHF-kanalen til trafikksentralen. De kunne fint ha informert den maritime trafikklederen om at fregattens seilas var hemmeligstemplet. Det gjorde de åpenbart ikke - for da losen og trafikksentralen omsider fikk VHF-kontakt med dem - hadde de ingen betenkeligheter med å offentliggjøre sin identitet og (det de antok var deres) posisjon...

    Igjen, med all respekt: Jeg oppfatter at du forsøker å ro vekk fra debatten om det som jeg korrigerte deg på: Om Kystverkets trafikksentral var å klandre for noen av begivenhetene som ledet opp til kollisjonen.

    Først da losen gjorde trafikksentralen oppmerksom på kollisjonsfaren, kunne vi se på radarbildet/lydloggen som VG offentliggjorde (https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/4dkdWE/slik-var-de-dramatiske-minuttene-da-knm-helge-ingstad-krasjet-i-sola-ts) at trafikksentralen plottet ekkoet fra KNM HELGE INGSTAD på trafikksentralens interne radarskjerm.

    Dersom trafikksentralen observerer at det er kollisjonsfare mellom et marinefartøy og en fullastet oljetanker som trafikksentralen har klarert for seilas i farvannet, så bør de forsøke å avverge en ulykke - hva enten marinefartøyet er i øvelse eller ei.

    Fordi trafikksentralen ikke gjorde jobben sin, oppdaget de kollisjonsfaren alt for sent.

    • Liker 3
  8. Mener du Kystverket skal plotte alle norske fartøy sin eksakte posisjon og dele den med alle, inkludert eventuelle fiender? Hvilken del av at militære fartøy sin posisjon bør holdes skjult er det du ikke forstår her?

     

    Det er vel opp til Marinen om de ønsker å dele offentlig hvor skipene deres er eller ikke. Kystverket kan ikke gå rundt og plotte fregatten om de ønsker å holde posisjon skjult. Kan ikke fatte folk kritiserer Marinen for å ville skjule sine skip...

     

    Jeg er enig i at marinen selv må gjøre en vurdering av om de skal skjule posisjonsdata om sine skip. Men jeg mener også at dersom de gjør det, så har de et utvidet ansvar for å utvise årvåkenhet overfor annen trafikk. 

    Men det var ikke det jeg snakket om her. Jeg snakket om interne plott på Kystverkets trafikksentral. Disse foretas for at trafikklederen på sentralen skal kunne bedømme kollisjonsfare.

    Som jeg skrev: Det er (på bakgrunn av plottet som VG offentliggjorde) grunn til å anta at trafikksentralen IKKE plottet radarekkoet til KNM HELGE INGSTAD da fregatten kom seilende inn i trafikksentralområdet fra nord. Når trafikksentralen ikke plotter radarekkoet, vil det være svært krevende å bedømme og holde oversikt over både identitet, bevegelse og kollisjonsfare knyttet til dette skipet.

    Og dette har trafikksentralen et ansvar for å holde oversikt over - uavhengig av om marinen ut fra trygghet for eget skip ikke ønsker å seile for eksempel med AIS-sendere påslått.

    • Liker 1
  9.  

     


    Og det å tro at Kystverket har delskyld i dette er latterlig. Håper du ikke satser penger på det. De gjorde jobben sin de.

    Det er grunn til å anta at Kystverkets trafikksentral ikke plottet KNM HELGE INGSTAD på radaren sin. Og at de ikke fulgte med på seilasen til fregatten, etter at den meldte seg inn nord i VTS-farvannet lenge før ulykken.
    Da MT SOLA TS klarerte med trafikksentralen avgang fra Sture, medførte denne rutinesvikten at trafikksentralen hverken varslet tankskipet om marinefartøyet som kom fossende sørover med 17 knop, ei heller fikk fregatten varsel om tankskipets avgang. (Fregatten hadde lytteplikt på trafikksentralens arbeidskanal, og burde selvsagt fanget opp informasjonen om tankskipets avgang uansett...). Plottet som VG offentliggjorde, gir jo grunn til å anta at det var losen på tankskipet som gjorde trafikksentralen oppmerksom på fregatten, ikke motsatt!
    På denne bakgrunn mener jeg at det er grunn til å anta at du trekker for raske konklusjoner når du hevder at Kystverkets trafikksentral ikke var å klandre for noen av begivenhetene som førte frem til denne tragiske ulykken.
    • Liker 3
×
×
  • Opprett ny...