Gå til innhold

Eirik99

Medlemmer
  • Innlegg

    27
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Eirik99

  1. covah skrev (2 minutter siden):

    Det kommer jo an på hva du bruker vpn til. 

    Er det for å låse opp innhold som er geo-blokka, eller er det for anonymitet?
    For anonymitet hadde jeg aldri brukt en gratis vpn.  For å låse opp geo-blokka innhold kan det funke greit.

    Ja, stemmer. Bruker det nesten utelukkende for å låse opp nyheter og annet innhold som er geoblokkert. GDRP har sperret massevis av sider mellom Europa og USA. Chicago Tribune er et godt eksempel.

  2. covah skrev (8 minutter siden):

    Det har vært flere rettssaker der PIA har blitt stevnet for å levere ut logger, men siden de ikke har noen logger har ingenting blitt utlevert.

    https://torrentfreak.com/private-internet-access-no-logging-claims-proven-true-again-in-court-180606/

    https://torrentfreak.com/vpn-review-pia-private-internet-access/

    Interessant - Jeg har lest en del negative omtaler av PIA som hevder de logger data. Denne saken motbeviser det.

    Ellers er det drøyt at anklagede risikerte over 20 år i fengsel for å ha hacket noen nyhetssider.

  3. Jeg har brukt gratis vpn tjenester i flere år, uten nevneverdige problemer. Men nå har jeg også lært at flere av disse tjenestene selger unna informasjonen min til andre, så jeg er glad for at jeg benyttet en søppel-epost når jeg åpnet konto.

    Uansett, det virker som at de fleste her ikke forstår poenget til OP.

    Det er at 1) tjenestene ikke markerer reklamen slik de skal og 2) innholdet er "syltynt". Dårlig teknisk informasjon som heller fremhever de punktene som vpn selskapene selv ønsker.

    Her er et godt eksempel: https://digitalguiden.net/beste-vpn-norge/. Ingen merking, enda den tekniske informasjonen ser ut til å være på et noe høyere nivå. Nå er det mulig jeg tar feil om reklamemerkingen, da det er snakk om et .net domene og ikke NO. Enda domenet skulle være unntatt så burde de legge det inn så folk forstår at det er reklame.

  4. Gjest da54b...bf8 skrev (27 minutter siden):

    Noen som vet hvorfor det er så sabla dyrt å sende penger til utlandet med banken? Jeg er kunde i DNB og skulle overføre 19.000 NOK til Thailand hvor de bruker Baht.

    Når jeg sjekket valutakursen opp mot summen den andre personen får så hadde jeg tapt over 550 kr av summen. Det er nesten 3% av pengene jeg skal sende. Snakket med en hyggelig kar på telefon som forklarte at det ikke er DNB som stikker av med disse pengene, men bankene som veksler det.

    Mulig jeg virker som en gnier nå, men jeg synes det er irriterende at det skal koste så mye bare for å sende noen tusener.

    Anonymous poster hash: da54b...bf8

    Jeg har selv jobbet innen bank og finans i flere år. Du har 3 gebyrer som treffer deg når du skal sende penger utenlands, både direkte og indirekte.

    1) Hva du må betale til banken du bruker (DNB i dette tilfellet).
    2) Tapet fra vekslingen av valuta (NOK til Baht)
    3) Hva motparten må betale for å få pengene tilsendt.

    "Hovedproblemet" er at bankene bruker SWIFT standarden når de overfører. Systemet er fra 1970 tallet og krever ofte at minst 3-4 banker behandler samme overføring. Rent teknisk kalles det "routing", hvor de videreformidler penger til destinasjonen. Du kan lese mer om det her: itavisen.no/sende-penger-utlandet.

    På toppen av dette vil mange banker kreve fete gebyrer for å behandle innkommende transaksjoner fra utlandet. Nå kjenner jeg ikke reglene for Thailand, men det er realistisk å forvente at det koster minst noen hundrelapper.

    Jeg ville uansett ikke ha brukt vanlig bank for slike transaksjoner. Særlig hvis du har planer om å sende midler gjentatte ganger. Da er det bedre å opprette en valutakonto (f.eks hos Transferwise) hvor du kan veksle til en lavere pris.

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 1
  5. IT-Bamsen skrev (På 9.9.2020 den 4.53):

    Beklager om dette ikke er riktige underkategori å poste dette under.

    Lurer på en ting når det gjelder å flytte utenlands og jobbe for norsk firma.

    Jeg er ansatt i norsk firma, jeg bor midlertidig i England pga pandemien, og ønsker nå å jobbe på hjemmekontor permanent fra England, og ha muligheten til å reise hjem i perioder. Har tatt opp dette med HR. De sier at dette ikke er ønskelig. Jeg vet at andre personer i organisasjonen jobber permanent på hjemmekontor i Norge, så det er tydeligvis åpen i prinsippet for å ha hjemmekontor permanent. HR sier, uten at jeg vet om de har gått i dybden på dette, at det vil medføre mye ekstraarbeid for dem å utbetale lønn, rapportere alt om skatt, trygd osv, for en person som ikke bor i Norge. 

    Jeg ønsker å fortsette å ha Norge som landet jeg skatter til, og dersom dette er mulig, antar jeg at det er business as usual i måten min arbeidsgiver forholder seg til meg. Er det noen som vet litt mer om dette? Har de rett i at det blir mye mer ekstra arbeid for dem. Er det mulig å få til det jeg ønsker, dvs fortsette som før, skatte til Norge, og at min arbeidstaker forholder seg til meg på akkurat samme måte som før? Jeg er i en prosess der jeg prøver å imøtegå alle innvendinger og bekymringer HR har til å tillate meg å jobbe i utlandet.

    Her finner du svaret. Såvidt jeg kan se har HR rett i hva de sier: https://lovdata.no/dokument/TRAKTAT/traktat/2000-10-12-1

    Svaret ser ut til å avhenge av hvor du utfører arbeidet. Nå er det snakk om "hjemmekontor" i England, og enda du jobber virtuelt så vil det ansees som arbeid utført innad i landet.

    Artikkel 15 - Skatteavtale Norge /Storbrittania

    Uselvstendige personlige tjenester (lønnsarbeid)

    (1) Med forbehold av bestemmelsene i artiklene 16, 18, 19 og 20 i denne overenskomst skal lønn og annen lignende godtgjørelse som en person bosatt i en kontraherende stat mottar i anledning av lønnsarbeid, bare kunne skattlegges i denne stat, med mindre lønnsarbeidet er utført i den annen kontraherende stat. Hvis arbeidet er utført der, kan godtgjørelse som skriver seg fra dette skattlegges i denne annen stat.
    (2) Uansett bestemmelsene i punkt (1) i denne artikkel, og med forbehold av punkt (3) i denne artikkel, skal godtgjørelse som en person bosatt i en kontraherende stat mottar i anledning av lønnsarbeid utført i den annen kontraherende stat, bare kunne skattlegges i den førstnevnte stat, dersom:
    (a) mottakeren oppholder seg i den annen stat i ett eller flere tidsrom som til sammen ikke overstiger 183 dager i løpet av enhver 12 måneders periode som begynner eller slutter i det aktuelle inntektsår, og
    (b) godtgjørelsen er betalt av, eller på vegne av en arbeidsgiver som er bosatt i den stat der mottakeren er bosatt, og
    (c) godtgjørelsen ikke belastes et fast driftssted eller et fast sted som arbeidsgiveren har i den annen stat.
    (3) Punkt (2) i denne artikkel får ikke anvendelse på godtgjørelse mottatt av en person bosatt i en kontraherende stat, i dette punkt kalt «arbeidstakeren», og betalt av eller på vegne av en arbeidsgiver som er bosatt i denne stat med hensyn til arbeid utført i den annen kontraherende stat når:
    (a) arbeidstakeren i forbindelse med dette arbeidet utfører tjenester for en annen person enn arbeidsgiveren som direkte eller indirekte har tilsyn med, leder eller kontrollerer den måte tjenestene blir utført på, og
    (b) arbeidsgiveren ikke er ansvarlig for å oppfylle de formål som tjenestene er ytet i anledning av.
    (4) Uansett de foranstående bestemmelser i denne artikkel kan godtgjørelse for lønnsarbeid utført om bord i et skip eller luftfartøy drevet i internasjonal fart skattlegges i den kontraherende stat hvor foretaket som opererer skipet eller luftfartøyet er hjemmehørende. Hvor en person bosatt i Norge mottar godtgjørelse for lønnsarbeid utført om bord i et luftfartøy drevet i internasjonal fart av konsortiet Scandinavian Air lines System (SAS), skal slik godtgjørelse bare kunne skattlegges i Norge.
    • Liker 1
  6. oppat skrev (På 17.8.2020 den 12.25):

    Tull og tøys.  Det er som å gi alle norske innbyggere en pistol som eneste verktøy for alt fra å åpne flasker til å bekjempe en Russisk invasjon.  Deretter klager man på at enkelte skyter seg selv i foten.

    Ser du ikke at det er en ekstrem mismatch mellom brukerbehovet og hva BankId leverer og at BankId kun med statens velsignelse har den makt at rettsvesenet dømmer basert på bruken?

    Det at du forsvarer en slik hjernedød teknologi vitner om mangel av forståelse av hvordan både teknologi og mennesker fungerer.

     

    Innlegget ditt er en salat av falske påstander og svada, dyppet i kunnskapsmangel. Hvis du vil diskutere som en voksen person så er det bare å gi beskjed.

    • Liker 1
  7. Det har jo blitt gjentatt x 100 ganger i norsk media de siste årene - Ikke del koden med noen.

    At folk blir svindlet er uheldig og leit å lese om, men de hører jo ikke etter. At noen er gift eller samboer har ikke noe å si, da bankID gir signaturrett. Alle vet dette, men de gidder likevel ikke å beskytte seg. De fleste det er snakk om har velvillig delt koden med andre.

    Derimot reagerer jeg på det slappe håndverket mange banker utfører. De gidder ikke engang å ringe låntaker for å bekrefte opplysningene, og reiser ingen varselsflagg når de plutselig bytter til et kontonummer tilhørende andre ved utbetaling. Det bør jo ringe noen bjeller hos bankene når slikt skjer.

    • Liker 5
    • Innsiktsfullt 4
  8. Gouldfan skrev (7 timer siden):

    Jeg ser flere aviser nevner Borgerkrig sjanse om Trump taper valget og ikke går av.

    Jeg tror dessverre det er mulig for det med en så ravgal president.

    Skulle ikke tro det, men det samme kan vi si om at han ble valgt, eller Corona...

    Vi snakker også mye om det her i USA. Våpen og ammunisjonsalget har skutt i været, og det er ikke blitt stort bedre etter Floyd saken. Samtidig vokser det frem nasjonalistiske krypto-rasistiske militser som nå føler seg legitimert av Trump. 

    • Liker 1
  9. Gouldfan skrev (6 timer siden):

    Obama var en ekte President. Han var Presidential... Det kan sies om de fleste tidligere også, skandaler av og til, men de VAR ikke en skandale selv..

    Trump han er noe helt annet, han er en loose Cannon, og rav gal... Rykter sier at Putin sitter med bilder der Trump urinerer på prostituerte.

    Vanligvis ville man tro det er bare tull, men med oppførselen hans så tror jeg det kan være hold i ryktene.

    Regner med at du har lest Steele dossieret. Kraftig kost, uten at vi vet om det stemmer.

    Vil i såfall forklare hvorfor han tar så mange irrasjonelle geo-politiske beslutninger til fordel for Putin.

    • Liker 1
  10. Morromann skrev (På 12.6.2020 den 3.15):

    Du har rett men jeg registrerer at alt for mange i Norge alt for lett henger seg på denne polariserte ekstremismen og prøver å kopiere denne i fredelige og tilitsfulle Norge. Mellomveier og kompromisser er jo et grunnleggende trekk ved hvordan Norge fungerer og nå står det i fare fordi noen historieløse og kunnskspsløse ungdommer med i-landsproblemer tilbringer for mye tid på sosiale medier.

    Nå observerer du mer enn meg der du er, men jeg synes det er merkelig at Demokratene plutselig har blitt det partiet som er mest entusiastisk for amerikanske krigseventyr og at USA skal være verdenspoliti - bare for å utvise uenighet med Trump. Aner de i det hele tatt rekkevidden av hva de driver med?

    Ja, Trump sin væremåte med mobbing og mangel på folkeskikk har spredt seg utenfor landegrensene. Vi ser det samme i Norge, både på høyre og venstresiden.

    Angående det siste du spør: Jeg forstår ikke hva du sikter til. Det var George W. Bush (GOP) som invaderte Afghanistan og Irak (har du blandet han med å være demokrat?). Barack Obama sendte en kontigent for å beskytte den syriske minoritetsgruppen bestående av kurdere. Ellers ledet han en koalisjon av land som invaderte Libya, noe jeg mente var et stort feilsteg.

    PS: Kurderne har vært en av våre desidert viktigste allierte i midtøsten i mange år. At vi forlot de på en slik måte, i en hestehandel med Erdogan og Putin er vanskelig å fatte. Jeg har alltid vært i mot krigseventyrene i Irak, Libya og Afghanistan, men akkurat dette mener jeg var en katastrofal tabbe.

    • Liker 2
  11. Vet noen om en grei lånekalkulator til å regne ut rente på forbrukslån/ andre typer lån? Jeg forsøker å estimere hva det vil koste å låne 150.000 til ulike renter.

    Jeg har funnet et par stykk, men synes de er mangelfulle. Gjengangeren er at de alle bruker en snittrente av hva folk betaler til bankene, uten at man får justert gebyrer mm. på egenhånd.

  12. Fnix skrev (På 7.5.2020 den 12.51):

    Som jeg har nevnt tidligere, valg begynner å bli mer og mer showbiz enn politikk. Demokratene trenger oprah winfrey om de skal greie å vinne, med mindre Trump skulle begå en mega blemme. 

    Om Trump skulle tape valget så nært som det var i 2016, så er det ikke sikkert han trer av uten mye drama. Eller i det heletatt.

    Det stemmer ikke. Demokratene har svært god sjanse til å vinne valget i november.

    Veien til det hvite hus vil gå gjennom rustbeltet og Florida. Særlig Michigan, Pennsylvania og Wisconsin er stater der Biden gjør det sterkt. White collar arbeidere... Såkalte Trump demokrater.

    Hvis Trump skulle nekte å vedgå nederlaget vil han bli båret ut av det hvite hus, omgitt av US Marshals. USA er ingen bananrepublikk (enn så lenge).

    • Liker 2
  13. Hei Morroman.

    Jeg utvandret til USA for mange år siden, og sitter nok med litt mer innside-kunnskap enn andre. Her er min mening.

    Det korte svaret er: Nei, jeg tror ikke USA vil gå i oppløsning. 

    Derimot så er det en korrekt observasjon av gnisningene mellom samfunnsgrupper har nådd kokepunktet. Vi lider av en rekke problemer. Ekstrem fattigdom, hjemløshet, urettferdig beskatning, manglende helsehjelp osv...

    Floyd Opptøyene må sees i en større sammenheng. Dette handler om langt mer enn bare inngrodd rasisme og politvold. Det er et opprør mot urettferdighet og elitisme.

    Ingen land er riktignok perfekte, men det spesielle med USA er at ting har forverret seg betydelig kun de siste 10 årene. Særlig ett problem uroer meg: Konflikten mellom de hvite og minoriteter. Motsetningene og ekstremismen på begge sider ser ut til å øke, samtidig som det Amerikanske samfunnet polariseres.

    Det hjelper heller ikke at den amerikanske pressen er så partisk. Folk holder seg i sin egen lille boble og søker ikke informasjon utenom.

    Ingen mellomvei, ingen kompromisser. Enten er du for, eller så er du i mot.

    Mye av dette skyldes såklart Trump. Han har splittet oss og satt folkegrupper mot hverandre. Det er både trist og leit at lederskapet feiler på en slik måte.

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 1
  14. hekomo skrev (På 3.4.2020 den 9.09):

    Ja, Biden er en av de dårligste kandidatene de kunne sendt mot Trump.

    Når Trump nå snakker om å utvide Medicare eller Medicaid for å dekke de som ikke har forsikring og blir syke av viruset samtidig som Joe Biden insisterer på at han ville lagt ned veto mot Medicare for All, så kan det bli ekstra stygt. Tenk at Biden er så høyrevridd at selv Trump er til venstre for ham enkelte ganger.

    Du ser ut til å ha svært begrenset innsikt i Amerikansk politikk. Jeg har bodd i statene i 15 år og kan med sikkerhet si at Joe Biden er det desidert beste valget av kandidat demokratene kunne gjort.

    Han er meget godt likt av arbeiderklassen og har stjernestatus blant de svarte . Det stemmer heller ikke at Biden er lenger til høyre enn Trump selv. 

    Faktum er at USA er meget konservativt sett under ett og at veien til seier går et sted i midten. Biden vil få hjelp av en rekke surrogater, inkludert Obama. Jeg tror han går av med seieren.

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 2
  15. Bytex skrev (7 timer siden):

    Hvorfor ikke bare bruke western union? Det er superenkelt, og mottaker trenger ingenting annet enn et nummer man får når transaksjonen er ferdig, så kan penga plukkes opp i hvilken som helst WU stasjon. De har tilogmed app man kan bruke å sende med i alle valutaer. Slipper ikke unna gebyr på noen av disse tjenestene uansett.

     

    Western Union er helt hinsides dyrt. Sjekket prisen nå på deres egen hjemmeside, og for en standard overføring til USA må OP punge ut over 900 kroner, kun for å sende skarve 10.000 kroner.

    Tolket det som at OP ønsker å sende penger på billigst mulig måte, uten å måtte vente lenge.

    Skjermbilde 2020-03-30 kl. 9.46.38 am.png

  16. Seawanderer skrev (På 24.9.2018 den 17.03):

    Takker for forslag! Skal sjekke ut TransferWise, ja! Hvordan fungerer det for vedkommende som skal overføre penger til meg da? Hva trenger hun/han å gjøre?

    Hei.

    Så dette litt vel sent. Hvis noen skal sende penger til deg i USA ville jeg selv ha brukt XE, da de er litt billigere for overføringer til USA sammenlignet med Transferwise. 

    Synes forøvrig at denne guiden gir et godt innblikk i alternativene: Privatøkonomi.net/sende-penger-utlandet/overføre-USA

    Alternativt kan de jo bare sette over penger til din norske bankkonto? Da kan du bruke pengene fritt der borte, enda det tilkommer et ekstragebyr.

  17. Det som er virkelig spennende med valutahandel er muligheten til å tolke signaler i media, og deretter tjene penger på markedskorreksjoner.

    Ta President Trump sin tweet-feed som et eksempel. Når han tweetet nyheten om sanksjoner mot Tyrkia falt sistnevntes valuta (liraen) med nesten 15% innen noen timer. Den er nede over 40% i verdi siden den gang.

    Du kan kjøpe valutaderivater via meglerhus og trade på bakgrunn av denne typen nyheter. Det er mulig å tjene svært mye penger på denne typen handler, men du må ha vilje til å ta risiko. For de som lurer er et derivat kun det samme som en "rettighet" til å kjøpe eller selge en valuta (eller et annet verdipapir) til et visst tidspunkt i fremtiden. Du handler derfor ikke med selve valutaen :)

    • Liker 1
  18. Leser til stadighet om de som søker om refinansiering av lån, med alle de "fordelene" som følger med. Særlig refinansiering av kredittkort, forbrukslån etc. virker til å være en populær løsning nå til dags. Har sett på muligheten for å refinansiere gjelden jeg selv sitter med, da jeg tror vi går trangere tider i møte. Finanstilsynet varsler samtidig at det kan komme flere renteøkninger (som har ligget i kortene en viss tid): https://www.tv2.no/a/9900803/

    Etter å ha sett litt nærmere på det er jeg skeptisk til at det faktisk er penger å spare på løsningen, så lenge det er snakk om å refinansiere usikret gjeld med et nytt usikret lån. Søkte om et refinansieringslån uten sikkerhet og fikk tilbud om en rente på 16,50%  :nei: 

    For det første krever de fleste bankene et etableringsgebyr mellom 1 000 og 1 500 kroner når de oppretter et nytt lån uten sikkerhet. Skulle ikke tro det kostet så mye penger å taste inn noen tall på en datamaskin... Som låntaker må vi derfor spare inn dette gebyret i form av reduserte renter...

    Det kan være svært vanskelig. På toppen av dette tilkommer det ekstra gebyrer for vedlikehold av lånet (termingebyr) og i noen tilfeller fakturagebyr.

    Refinansiering for lån uten sikkerhet kan utbetales med en rente ned mot 6,80% (i følge portalen http://refinansiere.net). Jeg har likevel en følelse av at de færreste får en slik rente.

    Dette virker derfor til å være en oppskrytt løsning. Jeg klarer rett og slett ikke å se at det gir økonomisk mening, enda det finnes noen få unntak. F.eks hvis man refinansierer ved å låne opp på boligen med lav rente. 

  19. Seawanderer skrev (På 30.8.2018 den 17.54):

     

    Hvilke måter finnes det for å overføre penger fra USA til Norge? Bankkonto til bankkonto er uaktuelt. Helsikkens gebyr på det. Paypal er eneste alternativet så langt, men det går heller ikke for vedkommende. Noen flere muligheter? Western Union?

     

    Jeg har bodd i USA i omkring 15 år, og bruker utelukkende TransferWise når jeg sender penger til Norge. Gebyrene deres er en brøkdel sammenlignet med andre banker.

     

    PayPal er helt utelukket grunnet skyhøye gebyrer. Vet ikke hva de holder på med, men de er frekke nok til å kreve over 6% i gebyr på flere overføringer (inkl. valutaveksling). Med Transferwise betaler jeg som regel noen få dollar per overføring. Jeg bruker de bl.a. for å betale skatt, Lånekassen og vanlige overføringer til egen konto.

     

    Se bildet jeg la ved, for en av betalingene jeg nylig sendte inn. Her betalte jeg altså 1,06% for å sende 450 USD (ca 3600 kr). Overføringen tok 2 dager..

     

    Meget billig og det skyldes at TW benytter en såkalt "valutabørs" hvor dollarene vennen din overfører blir vekslet inn mot kroner hos noen som ønsker å sende penger andre veien.

     

    Ellers kan du vurdere å sette opp en kryptokonto, men det tar tid og er vanskelig å innløse i Norge.

×
×
  • Opprett ny...