Gå til innhold

Kybber

Medlemmer
  • Innlegg

    99
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Kybber

  1.  

    Fordelen med dette opplegget er at det ikke lager den minste lyd i stua, og vi slipper å ha den stygge innedelen til varmepumpa synlig på veggen.

    Hmmm... låter fortfarande intressant, men osäker på hur det skulle fungera tillsammans med luftvärmeväxlaren som är känslig för lufttrycksbalansen i rummen. Men som jag förstår dig så ska det här ge ganska litet övertryck - right? För luften hämtas från ungefär samma ställe?

    Är det en kommersiell lösning, eller hemsnickrad?

     

    Jeg har også en luftvarmevekser i huset. Med varmepumpesystemet mitt hentes lufta fra loftet og blåses ned i stua, så i utgangspunktet blir det et veldig høyt overtrykk i stua. Men det avhjelpes ved to ting:

    1. På motsatt side av stua har jeg en stor ventil som slipper luft tilbake til loftet. Ideelt sett skulle jeg nok hatt en kanalvifte som suger lufta fra stua til loftet like hardt som den blåses fra loftet til stua på andre siden, men jeg valgte bort det ekstra arbeidet (og kostnaden).

    2. Døra mellom stua og gangen står oftest åpen. Dermed kommer lufta ut på gangen og opp loftstrappa. Da får vi også spredt varmen fra varmepumpa gjennom hele huset.

     

    Når det er sagt, så har jeg faktisk deaktivert luftvarmeveksleren for både stua og rommet på loftet hvor kneveggen til varmepumpa er (rørene er ikke tilkoblet de to rommene lenger). Jeg ser på de to rommene som ferdig balanserte og med mer enn nok luftgjennomstrømning via kanalvifta. Jeg har mulighet til å koble til rørene igjen, men har ikke sett poenget. Luftvarmeveksleren fungerer som den skal på de andre rommene. Kan nevne at undertrykket på loftet ikke er høyt nok til at loftsdøra åpnes dersom den står på gløtt, men overtrykket på stua kan få stuedøra til å smelle igjen dersom den er nesten lukket.

     

    Løsningen er hjemmesnekret, men jeg hadde flere diskusjoner med en ventilasjonsmontør og en varmepumpeforhandler, samt min ingeniørfar som har erfaring med et tilsvarende hjemmesnekret system. Materialene jeg brukte var i hovedsak MDF (kontakt forhandlere av MDF for å få gratis plater brukt som beskyttelse på pall) og 50mm tykk Glava lydfelleplate. Ta gjerne kontakt på PM dersom du ønsker mer detaljer og bilder. Det finnes kommersielle varmepumper som kan kobles direkte på et ventilasjonssystem, men de var veldig dyre (50000+) da jeg bygget dette for 7-8 år siden.

    • Liker 1
  2. Låter som en väldigt intressant lösning. Har du närmare beskrivning på hur det fungerar? Skulle vara väldigt intresserad i en motsvarande lösning, men jag har bland annat en luftvärmeväxlare i huset som det kanske skulle verka negativt på? Du skriver att "lufta suges ut och ned i stua". Hur menar du då?

     

    Varmepumpa er montert rett over en kasse, og bladene på pumpa er vinklet nedover slik at lufta blåser ned i kassen istedet for ut i kneveggen. Kassen er åpen i bakkant, og derfra går det en kanal på ca. 3 meter bort til et hull fra loftet til stua. I kanalen er det montert en kraftig kanalvifte som trekker varmlufta ut av kassen og blåser den gjennom kanalen til stua. Ventiler sørger for gjennomstrømning av luft fra omkringliggende rom til kneveggen slik at lufta kan sirkulere fra stua og opp til loftet igjen.

     

    Pga at kanalvifta bråker som en liten jetmotor, er kanalen kraftig lydisolert, og selve vifta er montert på gummimuffer for å redusere vibrasjonsoverføring til veggene. Det er også montert et luftfilter som står mellom kassen og kanalvifta. Jeg kan åpne opp luker i kanalen for å få tilgang til både vifte (for service eller bytte dersom den en gang går i stykker) og filter (byttes årlig).

     

    Fordelen med dette opplegget er at det ikke lager den minste lyd i stua, og vi slipper å ha den stygge innedelen til varmepumpa synlig på veggen.

    • Liker 2
  3. Så vidt jeg kan skjønne er hovedfokus for denne enheten å skru på og av varmepumpa basert på ulike regler (GPS-posisjon, kalenderplan, IFTTT-kriterier osv)?

    I så fall finnes det en langt bedre (ihvertfall smartere) løsning kalt Ambi climate. Ambi Climate har, tilsynelatende i motsetning til Sensibo, en innebygget temperatursensor. Den benytter avanserte adaptive reguleringsalgoritmer til å endre temperaturen ut fra varmepumpa slik at temperaturen der hvor Ambien står holdes mest mulig konstant: https://www.ambiclimate.com/pages/how-it-works

    Jeg har hatt en Ambi i halvannet år og er veldig fornøyd. Varmepumpa vår står i en knevegg på loftet hvor den blåser varmluft ned i en kasse, hvorfra lufta suges ut og ned til stua gjennom et hull i taket. Istedet for at varmepumpa sin egen temperatursensor sørger for at kneveggen holder 20 grader, noe som ville fått temperaturen i stua til å svinge en del, står Ambien på stua og sørger for at stuetemperaturen opprettholdes (kommunikasjonen fra Ambien til varmepumpa går via en 300-kroners radio-transmitter fra Clas Ohlson).

    Den opprinnelige Ambi-modellen kunne ikke benytte GPS-posisjon, IFTTT osv, slik som Sensibo, men en nyannonsert Ambi Climate 2 skal kunne gjøre dette. Den ligger på Kickstarter med lansering i løpet av sommeren for ca. 835kr (+frakt, MVA og importgebyr)

    • Liker 2
  4.  

    Siden både Audible og Kindle er eid av Amazon, er det lite trolig at de vil gi sine hovedkonkurrenter mulighet til å spille av deres proprietære løsninger. Ingenting er umulig på sikt, selvsagt, men det er ekstremt lite sannsynlig at det vil skje inne nærmeste fremtid.

    Er det derfor man får Kindle App på iOS og Android? Audible på iOS og Android osv.? Jeg hadde dette selv på WP8.1.

    Amazon konkurrerer ikke med Microsoft og Google på mobiltelefoner. Men de konkurrerer på smarthøyttalere, og enn så lenge vil det dermed være i deres interesse å gjøre deres eget produkt mest mulig eksklusivt.

     

    Nå er det selvsagt mulig å spille av Audible-lydbok via BT-høyttaler så lenge man har en mobiltelefon, men poenget mitt er at Google (og Microsoft) sine løsninger ikke har dette i dag, og at det ihvertfall vil gå lang tid før de eventuelt får støtte for høytlesing av Kindle. Gjenoppliv gjerne denne tråden den dagen det skjer. I mellomtiden storkoser jeg meg med høytlesing av Kindle-bok på kjøkkenet mens jeg lager mat :)

  5. Tjenestene til både Google og Microsoft utvikler seg stadig, så å si at de ikke VIL kunne gjøre det er helt feil når du ikke har noen forutsetning til å vite hva Google og Microsoft planlegger..

     

    Siden både Audible og Kindle er eid av Amazon, er det lite trolig at de vil gi sine hovedkonkurrenter mulighet til å spille av deres proprietære løsninger. Ingenting er umulig på sikt, selvsagt, men det er ekstremt lite sannsynlig at det vil skje inne nærmeste fremtid.
    • Liker 2
  6. Det er ikke lydkvaliteten, men utvalget og kvaliteten på tjenester, som gjør en smarthøyttaler god. Så lenge man kan koble den opp mot tredjeparts høyttaler via BT, spiller den interne høyttaleren ingen rolle. Har selv en Amazon Echo Dot 2 som har en elendig høyttaler. Den koster dog "ingenting" sammenlignet med fullblods-versjonen Amazon Echo, og gir veldig god lyd gjennom Beoplay S3. Men viktigst av alt: Den kan både spille av lydbok fra Audible, og lese opp bøker fra Kindle. Noe verken Google eller Microsoft sine løsninger vil kunne gjøre.

    • Liker 3
  7. Har også store problemer med å tro at Kenwood sin maskin faktisk yter 1700 watt, synes det bør testes, ikke bare repetere hva produsenten skriver på esken.

    Enig i dette. Viktig å ikke se seg blind på oppgitt elektrisk effekt siden det ikke trenger være representativt for hvor stor mekanisk effekt man får ut på eltekroken. For ikke å snakke om at det slettes ikke er sikkert at Kenwood og Kitchenaid oppgir effekt målt på samme måte. Det er ingen grunn til å tro at en Kenwood med oppgitt 1700W er nesten 6 ganger kraftigere enn en KitchenAid med oppgitt 300W. Men at den trekker mer strøm ut fra veggen og genererer mer varme, det kan vi nok regne med. 

  8. Hva legger dere i "på forbrukermarkedet akkurat nå"? Har ventet på 512GB-versjonen av denne siden annonsert lanseringsdato i oktober, men fortsatt skyver nettbutikkene på antatt leveringsdato. Mest optimistiske anslag akkurat nå er 5. desember, mens flere nettbutikker opererer med datoer i romjula. Inntil videre ser det ut til at det kun er 1TB-versjonen som kan skaffes, og kun hos Proshop.

  9. Takk for tipset! Gikk dessverre glipp av tilbudet til Elkjøp/Lefdal, men fikk tak i den hos Expert natt til fredag takket være at du nevnte det her.

     

     

    Jeg gikk forresten også glipp av Siba/Netshop sitt tilbud på Logitech G900 Chaos Spectrum til 1090, men så i dag på Prisguide.no at Amazon.co.uk selger den til samme pris inkl. frakt og alle avgifter. Så nå er den på vei fra England med levering innen 1. desember. :)

  10. Jeg vurderte faktisk og bytte 7D til 80D istedenfor 7D mkII grunnet noen funksjoner 80D har, men ville nok savnet fokussystemet og skuddtakten så det ble ingen av de to. Så blir og vente på 7D mkIII i håp om at det får wifi, gps og touchskjerm :)

     

    7d MkII har gps innebygd, og med den nye W-E1 får du wifi til under 500. :) Fokussystemet til gamle 7d var bra, men 7d MkII er helt sykt i forhold. Skuddtakten er jo også økt fra 7 til 10 bps.
  11. Flott med nytt testoppsett og et bra utvalg kort som baseline! :)

    Men hadde det vært mulig å ta med 295x2? Selv om kortet har to GPUer er det fortsatt å regne som ett kort, og til tross for at det tilhører forrige generasjon er det fortsatt AMDs kraftigste.

    Det hadde også vært kjekt med tester i enda høyere oppløsninger. Jeg har selv trippelt skjermoppsett i 7680x1600. 3840x2160 er riktignok i nærheten med 67.5%, men de fleste tester med lav/middels oppløsning har tradisjonelt sett favorisert Nvidia, mens AMD skinner i ekstreme oppløsninger. Jeg vurderer å oppgradere mitt 295x2 (mest fordi det bråker noe sinnsvakt) til enten 1080 eller Polaris, men da blir tester i lave oppløsninger forholdsvis irrelevante.

  12. Jeg har vært i samme tenkeboks som deg i en måneds tid. Hvis du søker etter f.eks. "5820k vs 6700k", så finner du en mengde tråder hvor temaet har blitt tatt opp. Jeg har lest dem...

     

    Hvis det står kun mellom 5820k og 6700k, så ville jeg valgt førstnevnte. 6700k har riktignok høyere enkeltkjerneytelse, men 5820k har 50% flere kjerner. Begge CPUene er uansett mer enn kraftige nok til dagens spill, så tenk derfor fremover til lanseringer over de neste årene. Med den trege CPU-utviklinga vi har sett de siste årene, må en nykjøpt PC forventes å kunne vare i ca. 5 år fremover gitt at man kanskje oppgraderer skjermkortet en gang eller to (husk at 5 år gamle 2600k fortsatt yter helt flott for det aller meste). Med DirectX 12 vil nye spill benytte flere kjerner, og da vil 6-kjerners CPUer sparke beina under 4-kjerners selv om enkeltkjerneytelsen er noe lavere. 

     

    Selv har jeg valgt å vente et par måneder for å se hvordan Broadwell-E yter i forhold. 6850k skal erstatte 5820k, og i tillegg skal det komme en 8-kjerners 6900k som forventes å ikke koste veldig mye mer. Se f.eks. http://wccftech.com/intel-broadwell-e-hedt-computex-2016/

     

    Edit: Oppdaterte prisrykter fjerner en "ikke".

  13. Har en eske med kabler i slike "zip-lock" poser. Det gjør det mye enklere å grave frem en kabel når det trengs enn når alt er en kabelsalat. Neste prosjekt blir å lage skillevegg i esken og samle USB i ene halvdelen og resten på andre halvdel.

    Et alternativ er å skaffe en mengde små kasser fra f.eks. Clas Ohlson og separere kablene slik:

    TmllRTFK.jpeg

    • Liker 1
  14. Endelig! Har vært på utkikk etter noe slikt i lang tid. Bestilte to pakker fra Multicom, hvor de koster en hundrelapp mindre. Takk for tipset! :)

     

    Verdien i slike artikler som denne er ikke nødvendigvis artikkelen selv. Myldringen som oppstår i kommentarfeltet er minst like nyttig. Så takk også til tek.no for at dere skriver slike artikler som dette :)

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...