Gå til innhold

sykkapac

Medlemmer
  • Innlegg

    49
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av sykkapac

  1. Skal snart på eu kontroll med bilen. Er litt i tvil på at den kommer til å bli godkjent pga mangel på endestuss på lyddemperen. Den var altså slik når jeg kjøpte bilen.

    Regner med det ikke blir godkjent på EU kontroll, men jeg kunne vell ha sveiset på en ny endestuss? Eller må jeg bytte hele lyddemperen?

  2. geir__hk skrev (36 minutter siden):

    Man forholder seg som regel til nettleverandørens oppgitte ik3pmaks. Det er kun for tilknytningspunktet til kunden som nettleverandøren pleier å oppgi.

    Da er det oppklart.

    Og med tanke på ik2pmin. Denne verdien måles/beregnes vell til enden av kretsen til det aktuelle vernet  ELLER til neste sikring?

    Altså, er det koblet en kabel i mellom aktuell kurs og en styrestrømssikring, blir ik2pmin verdi for det aktuell vern på styrestrømmsikring? Ikke helt i ende av krets da jeg har en styrestrømssikring som skal ta seg av det?

    ik2pmin for styrestrømssikringen blir da i enden av kretsen for styrestrømssikring, f.eks lys, magnetventil, osv

  3. geir__hk skrev (På 7.4.2021 den 17.40):

    Jeg svarer på generelt grunnlag:

    Når jeg kommer over tråder, spesielt elektro, der jeg har misstanke om at trådstarter åpenbart ikke har faglig innsikt, og der trådstarter antyder at h*n kan komme til å begynne å koble på egen hånd (holder med vag misstanke) - så pleier jeg å komme med innspill der jeg advarer trådstarter om farene denne kan være i ferd med å utsette seg for.

    At trådstarter i dette tilfellet velger å oppfatte dette som et personangrep tar jeg ikke til etterretning.

    Neida, går fint det. Men for å få svar på spørsmået mitt: ik3pmaks* er da beregnet som kortslutningsverdien på de tre fasene til fordelingens hovedsikring? Eller kanskje mindre sannsynlig helt bak til trafoens sekundærside? 
    Dette er den verdien jeg mener man får oppgitt av nettleverandøren.

    Den reele ik3pmaks befinner seg vell egentlig i begynnelsen av kabelen for hver enkelt kurs, altså noe lavere?
    Jeg mener jo at den enkelte kurs vil bli utsatt for en lavere ik3pmaks enn hovedsikringen i fordelingen kan bli utsatt for, men i praksis blir det veldig mye dokumentasjon. Derfor tar vi utgangspunkt i nettleverandørens ik3pmaks verdi? 

  4. Vegard O skrev (På 7.4.2021 den 4.35):

    Klart kan det måles, men det er en veldig dårlig ide. Da må du lage en kortslutning og det gjør man ikke. Dette er testet ut av fagfolk i trygge omgivelser, og som har utarbeidet formler vi andre kan bruke. Maks kortslutningsstrøm regner man ut ved hjelp av variabler som nettselskap sitter med. Størrelse på trafo, spenningsnivå, lengde på inntak, m.m.

    Ik3pmaks er høyeste strøm du vil få ved å kortslutte tre faser i inntaksskapet i bygget. Evt ik2pmaks hvis man har to faser inn i bygget. Så lenge man passer på at bryteevnen til vern i anlegget er høyere enn denne verdien, så er ikke maks kortslutningsstrømmer noe man behøver å regne ut i resten av anlegget. Som sagt så får du denne verdien av nettselskapet.

    Skjønner👍 Høyeste kortslutning som kan oppstå (ik3pmax) beregnes vell som kortslutningen som kan oppstå i hovedsikring for fordelingen? 

    Men litt ifra dette temaet: 

    Ik2pmin beregnes vell fra det aktuelle vernet, og til enden av kresten, ELLER til neste sikring.

    For eksempel: Det er trekt en PR i fra kursens sikring og til en styrestrømssikring. Ik2pmin for kursens sikring blir vell ved styrestrømssikringen? 

     

     

  5. geir__hk skrev (37 minutter siden):

    Kan ikke skjønne hvorfor du er så oppsatt på å måle ik3pmaks? Tenker du virkelig å kjøre kortslutning for måling på egne kurser - slik som det ser ut til slik du formulerer deg?

    Dette er uansett avhengig av ytre forhold (les: hos nettselskapet) du ikke styrer, og tidspunkt for teoretisk ik3pmaks kommer kanskje aldri.

    En annen ting : Ikke gjør dette alene uten en fagperson til stede, for jeg har en gryende misstanke om at du kommer til å gjøre noe som kan være farlig for deg selv . . .

    Spørsmålet angående målinger av ik3pmax angår bare nyskjerrighet og forståelse, ikke nødvendigvis at jeg er så «opptatt» av å ta kortslutningsmålinger.

    Jeg tenkte å finne ik3pmax for den aktuelle kurs ja. 

    Det at du har en gryende mistanke om at jeg kommer til å skade megselv er noe du inbiller deg, men takk for innsikt uansett 👍
     

     

  6. Vegard O skrev (1 time siden):

    Høyeste kortslutningsstrøm må du henvende deg til nettselskapet, det kommer an på hvor nærme trafo er (og sikkert en rekke andre variabler fra deres side). Minimumsverdi måler du så langt ut på anlegget som mulig etter det aktuelle vernet, da du vil sjekke at en eventuell kortslutning vil oppnå en høyere strøm enn vernets I5-verdi. Kabellengde har mye å si. I dette tilfellet blir det lyspunktet.

    Standard vern har en maksverdi på 10kA, det står vel på vernet. I5 verdien på vernet er 5 x nominell strømverdi på en B karakteristikk, 10 x for C.

    Hvorfor er det slik at man ikke kan måle ik3pmaks i et anlegg? Har også tidligere sett formler for beregning på ik3pmaks.

  7. Hei :)

    Jeg skal dokumentere en styrestrømssikring med tanke på ik2pmin og ik3pmax. Dette er for å tilfredstille kravene i5 < ik2pmin og ik3pmax < Icn (vernets bryterevne på 30kA). 

    Kresten går slik: 230V IT 16A automatsikring sikring 2p > stikkontakt > styrestrømssikring i styreskap > fra styreskap til ledlys. 

    Da er spørsmålet: Hvor skal jeg måle minimum og/eller maksimumsverdiene for en kortslutning? Blir det korrekt å måle maksimumsverdien i sikringen på 16A, og minimumsverdien i styrestrømssikringen? :) Eller skal minimumsverdien måles i lyset?

  8. Etter endt læretid i automatiseringsfaget vurderer jeg å ta videreutdanning, for å spesialisere seg i faget og få flere jobbmuligheter.

    Har noen av dere gjort det? Hvordan var skolegangen? Får man stipend ved flytting? Opplevde dere flere jobbmuligheter? 
     

    Forresten så er det Y-veien jeg vurderer (bachelor i automasjon), men hvilken andre muligheter burde jeg ta en titt på? :) Og er det mulighet å evt gå skole samtidig som man får jobb etter fagbrev)

  9. Vegard# skrev (1 time siden):

    Hvis jeg forstår saken rett så gjelder tingrettens uttalelser hvor lenge politiet kunne beholde førerkortet mens de etterforsket saken. Å tvinge politiet til å begjære forlengelse av det midlertidige førerkortbeslaget etter tre måneder er en måte for tingretten å passe på at saksbehandlingstiden hos politiet ikke blir urimelig lang. 

    Skjønner, det var altså hvor lenge de kan avvente saken som ble bestemt - ikke tapen av førerkort. 
    Men er det til noe fordel at tingretten beskrev at jeg ikke var en trafikkrisiko, kontrollerte bilen og at det ikke er noen tegn på at jeg holdte høy fart? 
     

    Saken er forresten avgjort til 6 månder uten lappen og 6000.- i bot. 

  10. Liten oppdatering: utforkjøringen skjedde i lav fart, jeg var oppmerksom, og jeg var på langtur. Med tanke på at fristen for å bytte til vinterdekk ikke var før senere på året, ble jeg overrasket når jeg plustelig kom til ett parti med mye snø. 
     

    Politiet var ikke særlig hjelpsom på stedet, selv om jeg la meg helt flat, og var egentlig bare ute etter å «grille» meg. Men de ga meg 6 månder. 
     

    Endte opp med 6 månder uten lappen, selv om lokal tingrett mente mindre tapstid. 

    krikkert skrev (På 1.12.2020 den 12.32):

    For å oppsummere: 

    Du fikk førerkortet beslaglagt. Du angret samtykke. Politiet sendte saken til tingretten og foreslo seks måneders beslag. Tingretten avsa kjennelse for beslag i tre måneder (med mulighet til å sende ny begjæring). Politiet utsteder nå forelegg på seks måneders tapstid. 

    Rammeverket for tap av førerrett er tapsforskriften fra 2003, og etter forskriften § 2-5 nr. 6 skal utforkjøring som regel medføre tap av førerrett fra 6 til 12 måneder. Du ligger altså allerede på det minste man blir ilagt under normale omstendigheter. 

    At tingretten mener at tre måneders beslag er nok er ikke en indikasjon på at dette er straffverdigheten av handlingen det er grunn til å mistenke deg for. Tingretten skal også ta hensyn til at det bør ligge et visst press på politiet for å etterforske og påtaleavgjøre saken, og særlig til risikoen for "oversoning" (det vil si at førerkortet blir beslaglagt lenger enn du faktisk blir idømt i straff). 

    Skjønte ikke helt det siste paragrafet. Altså mente tingretten 3 månder for å legge litt press mot påtalemyndighetene? De sa også at jeg ikke var en trafikkrisiko basert på den ene hendelsen. 

  11. Etter endt læretid i automatiseringsfaget vurderer jeg å ta videreutdanning, for å spesialisere seg i faget og få flere jobbmuligheter.

    Har noen av dere gjort det? Hvordan var skolegangen? Får man stipend ved flytting? Opplevde dere flere jobbmuligheter? 
     

    Forresten så er det Y-veien jeg vurderer (bachelor i automasjon), men hvilken andre muligheter burde jeg ta en titt på? :) Og er det mulighet å evt gå skole samtidig som man får jobb etter fagbrev)

  12. Mohdaw skrev (6 timer siden):

    Vedtar du ikke forelegget blir saken som nevnt her oversendt til retten som tiltale. Det er vanlig praksis at påtalemyndigheten reduserer størrelsen på forelegget (for å gi incentiv til vedtagelse.) Størrelsen på forelegget blir vanligvis og omtrent 3-4000 kroner dyrere ved behandling i tingretten, men den kan bli høyere også. 

    Et forelegg registreres i strafferegisteret på ordinær måte og på lik linje med en dom. Den vil alltid vises i en uttømmende politiattest. Om forelegget vil fremgå av en ordinær politiattest er avhengig av hvilket straffebud du er siktet/tiltalt for. Jeg vil anta - uten å vite hvilket straffebud du er tiltalt for - at forelegget ikke vil bli vist i en ordinær politiattest.

    Du kan avslutte saken nå fordi en vedtagelse av et forelegg er å (frivillig) anerkjenne at du har begått et lovbrudd og medfører en aksept av at du har begått lovbruddet, samt de konsekvenser det medfører(bot, registrering i strafferegisteret, mv.) Det er med andre ord ikke lenger behov for domsbehandling. 

    Du kan også delvis vedta forelegget. Du kan vedta at du har begått den straffbare handlingen, men samtidig ikke vedta tapsperioden på 6 måneder. 

    Burde jeg bare vedta boten da?

    Mener jeg kan få mindre tid uten lappen om jeg ikke vedtar, da tingretten mente mindre tid. Eller skal jeg bare vedta?

    Rart jeg for til tingretten ETTER jeg fikk forelegget, der i tingretten sto det at saken fortsetter og tapstiden er usikker (men ca 3 månder)

  13. Gjest cd55f...0d6 skrev (26 minutter siden):

    1) Førerkort fratas fører i alle trafikkulykker frem til saken er helt avklart, dette er vanlig praksis.

    2) Vedtar du ikke forelegget (bot på folkemunne) havner du i retten, politiet vil da plusse på saksomkostninger på forelegget ditt.

    3) Forelegg logges i utgangspunktet ikke, taper du i retten og taper vil dette være synlig i all fremtid.

    4) Du har ikke krav på oppnevnte forsvarer/advokat i en slik sak, trenger du dette må du betale selv.

    6000,- og 6 måneder høres ganske greit ut når du faktisk har gjort noe straffbart.

    Voksenopplæring.

    Anonymous poster hash: cd55f...0d6

    Blir kanskje litt feil å ta utgangspunkt i at 6 månder er rettferdig, bare fordi jeg har gjort noe straffbart?


    Må nevnes at tingretten mente at tapsperioden var for lang. De mener en tapsperiode på 3 månder.

    Merkelig at tingrett skriver at tapstiden ikke er avgjort enda, og at den ikke blir det for innom 3 månder, men samtidig har jeg fått brev om forlegg på 6 månder fra påtalemyndighetene.

    Virket ikke ut som noe var endelig avgjort, med tanke på at jeg var i tingretten etter at jeg fikk brev om forelegg.

  14. Ved utforkjøring tok poltiet førerkortet mitt midlertidilig, og påtalemyndighetene sendte brev om forelegg på 6 tusen og førerkort beslaglagt i 6 månder. Her kan jeg velge å vedta, og godta 6 månder. Eller så kan jeg ikke vedta forelegg, men da frykter jeg for at boten blir mye dyrere.

    På en annen side samtykket jeg ikke midlertidlig førerkortbeslag, og møtte dermed til tingrett angående det. Der forklare jeg meg godt, og der mente de den midlertidlige tapsperioden foreslått av påtalemyndigheten var for lang. 
    Her nevne de at saken ville mest sannsynlig bli avgjort innen 3 månder.

    Spørsmålet er da: Om de sier saken blir avgjort innen 3 månder, hvorfor kan jeg avslutte saken nå med å godta forelegg?

    Og det virker som at det blir veldig dyrt om jeg ikke vedtar forelegget (saksomkostninger, osv).

    Grunnen til at jeg ikke vil vedta boten er at det virker som, i følge tingretten, at tapsperioden er usikker, og jeg vil dermed ikke godta 6 månder.

    Er litt stresset med tanke på at jeg egentlig skulle ha svart om jeg vedtar eller ikke innen 5 dager. 

  15. aomt skrev (35 minutter siden):

    La oss prøve ein gong til.
    Du kjørte av vein, politiet mener det er din feil. Politiadvokat har kommet frem til 6 månader uten lappen + 6000kr i bot. Du fikk forelegg på det.
    Her i fra du kan enten godta forelegg (du sier deg enig med straffeutmålingen og that´s it), eller nekte å godta den. Da går saken til tingretten.
    Så når du skriver "mener tingretten at tapsperioden burde være mindre", dvs saken var allerede for retten? Jeg er ingen jurist, men jeg mener det er for sent å godta forelegg. Siden saken var for retten, så for du ein dom og det er den som gjelder, med mindre noen anker. Har du eller politiet anket på dommen?

    Kjørte av veien ja.

    Fikk forelegg fra påtalemyndighetene: 6000.- og 6 månder.

    På en annen side godtok jeg ikke det midlertidlige førerkortbeslaget. Det vil si at jeg fikk forklare megselv i tingrett, der de mente en tid på 3 månder, og at den påtalemyndighetene foreslo var for lang.

    Det må nevnes at denne tingretten er angående det midlertidlige førerkortbeslaget, og vil ikke avgjøre saken.

    Det som er, er at om jeg ikke godtar forlegger, og jeg ikke "vinner" rettsaken, så vil boten bli mye dyerere(?). Så er veldig usikker.

     

  16. aomt skrev (43 minutter siden):

    Det er jo bare å ringe politiet og be om forklaring av regelverket?

    Om du vedtar forelegg, så sier du deg enig i vurderingen til politiet og saken blir avsluttet med det. Om du nekter å vedta den, så går saken til retten (som oftast). Om saken var opp for retten og det ble avlagt ein dom, så det er det du skal følge når det blir rettskraftig (normalt 14 dager etter dommen, om ingen klager).

    Er rett og slett usikker på om at jeg burde vedta eller ikke. 

     

    På en side kan jeg si ja, og da er saken avsluttet. Men da blir det 6 månder utsettelse. 

    På en annen side, mener tingretten at tapsperioden burde være mindre. Men, da kan det vell bli dyrere bot, men mindre tapstid, om jeg ikke vedtar?

    Skjønner ikke at jeg har mulighet til å avslutte saken, når tingretten mener at saken ikke er ferdig før om innen 3 månder. 

  17. SecoY skrev (3 timer siden):

    Det du vil ha en en stilig, litt "ung" type bil med god plass til passasjerer (men ikke nødvendigvis baggasje), ikke sant? Og den skal først og fremst brukes til småturer og enkelte lengre helgeturer?

    Bilene du har plukket ut er jo alle dieselbiler med ganske voksne triptellere (med unntak av Terracanen som bare er voksen). Kravene dine rimer ikke så godt med hva du titter på, synes jeg. Alle disse kan gi deg et potensielt svært dyrt bilhold. Ideelt sett burde du velge en bil med kortere kilometerstand, bensinmotor og servicehistorikk. Gjerne også mindre biler i størrelse. Fine felger og sånt kan du jo kjøpe etterhvert - du trenger jo ikke kjøpe en bil som er "ferdig" sånn du vil ha den. Fokuser heller på å finne et eksemplar som er godt tatt vare på. 

    Kan du skru noe selv eller tenker du å levere bilen inn hver gang det er noe? 

    Du har vell rett i det. Blir hovedsaklig korte turer, men langturer (400km hver vei) blir en gang i året, ellers noen sverigeturer på ett par hundre km iblandt.

    Har mulighet til å skru selv ja, og kan få  hjelp for en billig penge.

    Er det kanskje noen biler du har i tankene?

     

     

  18. Leter etter en god bil mellom 70 - 100k. Må ikke være så dyr å kjøre,  driftsikker men samtidig ha litt stil og kraft. Bilen vil hovedsaklig brukt til småturer til butikker og til-og fra jobb, men også en del langturer iblandt (400km+). Trenger ikke være stasjonsvogn. 

    Har vurdert disse: Audi A4 2.0 143 D, Volvo S80, Hyundai Terracan, Audi a4 2.0-143 D , A 4 TDI 170 HK,

    Noen anbefalinger?

     

     

  19. Hvordan beregne trykket i en væskefylt tank ved forskjellige systemer?

    Beregning av trykk i åpen tank (4 meter høy tank, 1000kg/m3 prosessvæske)

    Trykket for full tank: p = P X g x h= 1000kg/m3 (vann) x 9,81m/s2 x 4m = 39240pA. 

    Da er spørsmålet: Formler for å beregne trykket i en full tank i disse situasjonene?: 

    1. Lukket tank, tørr referanse legg

    2. Lukket tank, våt referanse legg

    3. DP celle montert ovenfor en åpen tank

    4. DP celle montert under en åpen tank

    5. DP celle, åpen tank med "two seal system" 

    Vil selvsagt være avhengig av høyder, densitet på prosessvæske og densitet på oljen i våte referanse legg. 

     

     

  20. Hei. For å forberede meg til et intervju som automatikerlærling, lurer jeg på hvilken spørsmål som normalt blir stillet ved et jobbintervju for lærling i automatikerfaget. Sterke/svake sider? Hvorfor vil du jobbe her? Hvordan er du som person? Er du kjent med HMS? Faglige spørsmål?

    Eller hadde det vært fint å vite andre tips du har til intervjuet, og hvordan spørsmål angående HMS og fag som er vanlig :)

  21. sh4rp skrev (14 timer siden):

    Hei!

    Jeg tror ett slakteri er en spennende læreplass (kjenner til lakseslakteri)

    Produksjonslinjer med høy grad av automatisering, roboter etc.

    Støttesystemer med nivåmålin, pH måling, trykkmåling etc.

    En jobb med lav risiko i industrisammenheng (jeg var delvis lærling på fabrikk med produksjon av syre som biprodukt)

    Hva brukes nivåmålingen, pH målingen og trykkmålingen til?

×
×
  • Opprett ny...